Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2008.04.13. 22:01 Sírásók naplója

Örökségvédelem és légkalapács - olvasói levél

 A budai vár bontásáról szóló írásunk  és a médiareakciók óta számos hozzászólás érkezett, amelyek közül egy olvasói levelet, ha úgy tetszik vendégposztot változatlan formában adunk közre:



 

Mezős Tamás Elnök Úr részére
Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
1014 Budapest
Táncsics Mihály utca 1.

Tárgy:Örökségvédelmi javaslat -légkalapácsot a logóba


Tisztelt Mezős Tamás Elnök Úr!

 

Mindenekelőtt engedje meg, hogy nagy tisztelőjeként jó egészséget és hosszú életet kívánjak Önnek. Önnek, aki az örökségvédelem ügyében fáradhatatlanul eljáró - kényszerű szakmai és emberi kompromisszumokat nem hozó, makulátlan szellemiségű – szaktekintélyként, éjt nappallá téve munkálkodik eleink örökségének védelmében, egyúttal páratlan meglátásait véka alá nem rejtve, járul hozzá döntéseivel múltbéli értékeink utódaink számára való szakszerű és maradéktalan bemutatásán.


Kulturális gyökereink iránt elkötelezett múzeumjáró polgárként szeretném megköszönni Önnek, hogy igazgatói munkálkodásának gyümölcseként engedélyezte a székesfőváros eredeti Sóhivatalánának elbontását, hozzájárulva ezzel az építészeti munkálatok gyors befejezézéshez, segítve közlekedő polgártársainkat a túloldalon lévő, szerencsés módon valahogyan épen maradt történelmi és kulturális örökségeinkhez való hozzáférésben, és az értékek megismerésében.


Múltféltő polgárként továbbá ezúton fejezem ki hálámat Önnek, amiért ritkaságszámba menő álhatatosságáról tanúbizonyságot téve, illetőleg az örökségvédelem többtényezős szepontrendszerén felülelemelkedve, nem kevésbé az UNESCO világörökségi listájának bürökratikus szemléletén is felül helyezkedve, elsajátított szakmai hűségéből jottányit sem engedve hozzájárult a Budai Vár 500 éves öreg és régen idejét múlt falrészének elbontásához. E bontás révén családommal lehetőségünk nyílik a jövőben, hogy a Budai Vár mélygarázsában kényelmesen parkolni tudjunk ha legközelebb arra járunk és komfortfokozatunkból mit sem veszítve olvashatjuk majd az elvárt pallérozottsággal fogalmazott információs táblát, miszerint: „E helyen állott a Budai Vár védelmi rendszerének legerősebb szakasza. A Buda visszafoglalásának 1686-os ostromát túlélt, az 1848-as forradalmi ostrom során sértetlenül maradt, a II. világháburú bombázásait szerencsésen átvészelő falszakaszt 2008 áprilisában bontották el a haladás érdekében születő mélygarázs megvalósításának érdekében…”


Tisztelt Mezős Tamás!


Az Ön által vezetett tiszteletreméltó hivatal döntéseit a kezdetektől figyelemmel kísérő civilként engedje meg nekem, hogy javaslatot tegyek Önnek az örökségvédelem modern és haladó eszmerendszerének fejlesztése érdekében kifejtett munkásságához.


Javaslom Önnek, hogy a örökségvédelem ügyében rendre felbukkanó forgalomtechnikai szempontok határozott figyelembevételének kellő formában való hangsúlyozása érdekében a Kulturális Örökségvédelem Hivatalának (KÖH) logójában, szereplő stilizált váralaprajzot mostantól cseréljék légkalapácsra. A légkalapács modern és hasznos dolog, nélkülözhetetlen a maradandó fejlesztési tervek megvalósításához, egyúttal megjelenésével hűen tükrözi az örökségvédő szakmai elkötelezettséget, a progressziót és a forgalomtechnikai szempontok alapvető érvényesülését.


Vizuális szempontból a KÖH marketingszakértői a légkalapács számtalan formáját választhatják annak letisztult, nyomdai sokszorosításra alkalmas, kevés vonalból álló szimbólumszerű megjelenítéséhez.


Javasolt verziók:


Kaeser légkalapácsok

Különböző verziói tekinthetők alapnak egy koherens örökségvédelmi vizuális arculat megformálásához a 2,6 kg-os változattól egészen 30 kg-os típusokig. Erőteljesebb felépítésű, nagyobb állami támogatású örökségvédelmi időkre javaslom a 18 kg-tól 30 kg tartó kategóriát (rezgéscsillapított kivitelben). A Kaeser légkalapácsok jellemzője az alacsony légfelhasználás, könnyű kezelhetőség, a kedvező súlyelosztás, a fogantyú ergonómikus kialakítása (ez a rész az arculattervezők kedvence lehet), a magas munkakomfort fokozat (protokolláris figyelemnek kitett örökségvédő munkálatok esetére). A Kaeser légkalapácsok mindemellett különböző szerszámokkal szerelhetők fel, mint például az 500 évesnél idősebb falszakaszok köveinek kiemelése érdekében használatos hegyesvéső, a legalább késő középkori eszközök és használati tárgyak megmentéséhez szolgáló laposvéső, valamint a porladásnak kitett koponyák talajrétegbe való szintetizálásához alkalmas ásó. 

Valamennyi szerszám kiváló minőségi paraméterekkel rendelkezik. Az örökségvédelmi alkalmazások során nagyon jól beválnak és kitűnhetnek hosszú élettartamukkal.


Atlas Copco

32 kg-os Magyar légkalapács. Hazafias örökségvédő designerek és igazgatók kiváló választása lehet. (A gyártó az eszközről való felvételek közléséhez sajnos nem járult hozzá, ám a nemzeti érdekek alapján ténykedő KÖH hivatali céljainak támogatása érdekében valószínűleg szivesen beszámolnak egy zártkörő workshop keretében, különös tekintettel egy helyszíni bemutatóra a cég hazai légkalapács bajnok csapatának közreműködésével.) Illusztrációnak egy archiv kép a hőskorszakból.


Kid version

Mindent a gyermekekért. Nem mulaszthatjuk el a gyermekek időben való bevonását sem az örökségvédelembe. Javaslom, hogy a KÖH hozzon létre gyermekmozgalmi tagozatot, melynek külön Ki tud többet az örökségvédelmi légkalapácsról? c. vetélkedője kiváló PR eszköz lehet a hivatali presztízs növelése érdekében. A rendezvény jól szponzorálható például egy kivitelező bank által (pénzügyi szempont!), a későbbeikben pedig egy gyümölcsöző együttműködés alapján a bank munkatársai önkéntes munka keretében segíthetnek az ásatáson feliratos pólóikban – minél többen vannak, anál jobb és annál jobban fotózható a bank és a KÖH belső újságjaiban, honlapjain az esemény (hírérzékenységi szempont), multifunkcionális együttműködés esetére közös interjú és helyszíni sajtótájékoztató javasolt. Idővel minden (fiatal) örökségvédőből, banki marketingesből tevékeny szakértő válhat.


Tisztelt Elnök Úr!


Számtalan ötletem van még arra, hogy az Ön által vezetett modern hazai örökségvédelem - különösen ami a világörökségi értékek megmentését illeti – hogyan veheti fel a küzdelmet az ortodox értékőrzés amatőr képviselőivel szemben.

 

Nagyrabecsüléssel,



Péterffy-Szabó Zoltán

jogászhallgató, civil múzeumlátogató

82 komment

Címkék: régészet olvasói levél budai vár vendégposzt örökségvédelem


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr46424270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mahabharata 2008.04.14. 20:29:49

Gratulálok, fantasztikus ötlet! Szívesen résztvennék a KÖH Elnök "tiszteletére" rendezett légkalapács bemutatón. Természetesen egy légkalapáccsal... Akár házhoz is mennék!

x 2008.04.14. 20:34:41

Mostmár egyértelműen kívülről is látható a hivatal lefizethetősége... Nehéz ellenállni a milliós befektetői csúszópénzeknek...

dimice 2008.04.14. 20:36:28

A lobbi a lényeg, nem értem mi itt a probléma? Miért nem lobbiztak a Magyar Királyok képviselői a mélygarázs ellen.
De mi már csak ilyenek vagyunk, szuzukival megyünk a történelmünk ellen.

dimice 2008.04.14. 20:51:56

Most jut eszembe, ha eltúrnánk az egész várat egy jó kis lakóparkot lehetne a helyibe húzni. Valami csurranna-cseppenne is egyeseknek, meg hát jó modernek lennénk. Ez a jövő elvtársak!!!

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.04.14. 20:55:35

Ez az igazi botrány, nem hogy VV Leo besárgult! Egyetértek az előttem szólóval: el kell hordani az egészet a picsába, minek csúfoskodik ott!

dimice 2008.04.14. 21:09:16

Előzmény: "A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőjének, Mezős Tamásnak az engedélyével a zsebében, a Raiffeisen Ingatlan Rt. álmodott garázst ide, ennek van útjában a budai vár egy része." Ennek a Raiffeisen Ingatlan Rt-nek nincs köze véletlen a Raiffeisen Bankhoz??? Mert akkor az a reklám amelyikben megakarják venni a Halászbástyát, és felszerelni parabola antennával, nem is olyan vicces!!

bervas 2008.04.14. 21:18:03

Tüntetés mikor? Szervezi már valaki? Vagy a falhoz, vagy a hivatal elé, de akkor kompresszorral, légkalapáccsal :-)

Hozzá Szóló · http://google.hu 2008.04.14. 21:49:52

Hol van ilyenkor a Magyar Gárda?
Vagy ez nem? Maffiózókkal nem buli kiállni? Óóóhhh...

szalmaegér 2008.04.14. 21:52:57

dimice
Nagyon jót röhögtem!
Egyébként holnap jobban megnézem ezt a reklámot, hátha felbukkan a háttérben ez a Mezős.
Ha igen, akkor nagy a baj....

ducas 2008.04.14. 22:10:34

Bocsi ...annyát...

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.14. 22:13:58

Ma este MTV1-en a beruházó még azt is letagadta, hogy bármilyen fal lett volna ott:

www.mtv.hu/videotar/?id=21460

Erről sírva az a vicc jut eszembe, amikor a székely elmegy a fiával vaddisznóra vadászni.

Lőnek is egy szép példányt és nagy nehezen becipelik a faluba.

Az öreg azt mondaja a fiának a kocsma előtt:

- No fiam, én iszom egy áldomást a disznóra, te meg itt vigyázz rá!

Kijön az öreg egy félóra múlva, a fiú ott áll, a disznó meg sehol.

Kérdezi az öreg a fiút, hogy hát hol a zsákmány.

A fiú bambán néz: - Milyen disznó?

- No-no - mondja az öreg - reggel elmentünk vadászni, így vol fiam?

- Így volt édesapám.

- Lőttünk egy szép nagy disznót, így volt fiam?

- Így volt édesapám.

- Behoztuk a faluba, ide a kocsma elé, így volt fiam?

- Így volt édesapám.

- Bementem inni egyett, mondtam vigyázz rá, így volt fiam?

- Így volt édesapám.

- Hát akkor most hol az a disznó?

- Milyen disznó?

Horizont 2008.04.14. 22:16:03

Egyszerűen el sem akartam hinni ezt a hírt.Olyan szomorú és felháborító!Hol élünk????

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.14. 22:16:44

A véleményeket, (még az anyázást is )kéreteik, kulturáltan megfogalmazni! Köszönettel:

K

lila liba 2008.04.14. 22:18:55

Fantasztikus, hogy micsoda üres hülyeségekkel bír magyarázkodni a KÖH elnökhelyettes! Miért nem lehet őszintén azt mondani: Igen, kedves magyar állampolgárok, direkt elszarjuk nektek a budai várat, és tegyen mindenkit boldoggá a tudat, hogy így legalább a Raiffeisen Bank manager-pingvinjeinek nem kell 1 saroknál többet gyalog megtenniük a parkolótól a csini irodájukig. És milyen érdekes, hogy ez a Mezős Tamás, akinek az egész köszönhető, egyszer sem állt ki nyilatkozni. Nem, ő előrelöki ezt a félhülye Fejérdyt. Bravó.

Djurika 2008.04.14. 22:31:04

A legszebb, hogy állítólag a garázs későbbi bővítése során az a bizonyos bejárat amiért lebontották a falat feleslegessé válik (cikk vége):
tv2.hu/2008-04-12/Lebontjak_a_varfalat_-_VIDEO/

laconicum 2008.04.14. 22:31:36

Bravó, így kell precedenst teremteni a hasonló ügyekhez!

Kömijes Kelemen 2008.04.14. 22:43:55

Nekem két kérdésem és egy javaslatom lenne. A kérdések: Látta valaki ezt a falszakaszt, mielőtt elkezdték építeni a mélygarázst? Hány hasonló falszakasz lehet még a Vár alatt, totálisan láthatatlanul? És a javaslat: Hasonló elánnal lehetne szentségelni azért, hogy történelmi váraink, kastélyain, templomaink,mint például Vitány vára ne pusztuljanak évről évre. Lényegesen több értelme lenne. Már addig, amíg még látszik belőlük valami. Szerintem. Lehet anyázni.

laconicum 2008.04.14. 22:47:20

Kedves Kömijes Kelemen! Igazad van, a többi műemléket sem kellene pusztulni hagyni, de a világörökség eme részét pláne nem!!! Függetlenül attól, hogy föld felett, vagy alatta van-e..

zsotti 2008.04.14. 22:51:20

Ez az ország tényleg megérett a pusztulásra.
A sok bírka meg tapsol is hozzá...

KÖH? pöh! 2008.04.14. 22:54:43

A T. KÖH egy korrupt társaság! Rengeteg pénz folyik el, láthatóan magán zsebekbe....nem merek részleteket irni....

lila liba 2008.04.14. 23:05:07

Nálunk fejlettebb országokban ha valami védett, akkor védett, és nincs apelláta...függetlenül attól, hogy a világörökség része-e, vagy sem. Mellesleg nekünk sem ártana elsajátítani azt a lokálpatrióta védelmi rendszert, mint amilyen pl. Olaszországban működik. Pedig ott is léteznek forgalomtechnikai problémák!!!! És persze továbbra is szívesen látnám Mezős Tamás felmondását.

Kőmijes Kelemen 2008.04.14. 23:06:02

Nem vagyok bennfentes a témában, van még kérdésem.

Ez a francos garázs a T. lakóknak épül, avagy a látogatóknak?

Előző esetben akár hasznos is lehet, mert amikor utoljára a Várban sétáltam, lépni nem lehetett az utcán parkoló autóktól. Aztán az egyre több és nagyobb gépjárművek alatt (SUV-ot a Várba!) majd egyszercsak szépen beeszi a fene az egészet a Várbarlangba, aztán lehet pillogni.

Ha a látogatóknak készül, akkor viszont B+ a bölcsességüket!

laconicum 2008.04.14. 23:14:00

Tökmindegy kinek épül a mélygarázs, a Vár védett és kész!!! A látogató meg menjen fel tömegközlekedéssel, vagy gyalog!

McDohl 2008.04.14. 23:18:14

Muzeológus és történész szakos hallgatóként először a szívemhez kaptam a hír hallatán, majd el sem akartam hinni, de végül be kellett látnom, hogy igaz. Elkpesztő és vérlázító arcátlanság, hogy ilyen megtörténhet ma Magyarországon!!!

lila liba 2008.04.14. 23:20:23

Tök mindegy kinek épül. Mint az fekete-fehéren kiderült, csak a teherautóknak csináltal bejáratot a fal elbontásával, minthogy ha már megépült ezt a részt nem fogja senki használni. Tisztára megérte!!!!!

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.14. 23:22:40

A garázs elvben a vár parkolási gondjait hivatott enyhíteni!

A baj nem a mélygarázzsal van, hanem azzal, hogy

1. FÖLÖSLEGESEN verték szét a világörökséget jelentő budai vár egy 550 éves falát. (3. év múlva nem ott lesz a bejárat + voltak alternatív bejárati tervek)

2. Veszélyes precedendt teremt a bontás. MO-n az óbudai Flórián téren az a római legio tábor parancsnoki épületének az 1980-as évek eleji felrobbántása óta (ott is az a fránya forgalomtechnika volt az indok) nem volt divat ilyen kiemelt emlékek szétverése.!

jonika 2008.04.14. 23:23:40

MAFFEISEN INGATLAN.

lila liba 2008.04.14. 23:28:39

Javasolhatom a Vértesszőlősi Park beépítését ipari csarnokká, esetleg a budai római kori amphitheátrumok uszodává történő fejlesztését, esetleg - és ettől nem is állunk annyira távol - a Hajógyári szigeten található helytartói palota kitermelését, vagy az esztergomi bazilika kaszinóvá alakítását ....

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.14. 23:41:03

A tüntetés nem is olyan rossz ötlet. Felhívhatná esetleg a figyelmet, erre az ordenáré parasztságra amit ott elkövettek és végre a Magyar Gárda is egy jó ügyért magyarkodhatna a jegyes marhaság helyett. Végülis valami magyar örökségvédő vagymi egyesületként vannak bejegyezve, nem? Hol van ilyenkor Tomcat a nagy pofájával?
Önmagyában nem a mélygarázzsal van a baj, hanem az egész módszerrel és a pofátlan hazudozással és ködösítéssel amivel hozzáállnak a dologhoz.
Egy demonstráció ha nem is állítaná meg az építkezést, de felhívhatná a figyelmet a visszásságokra.

kutató 2008.04.14. 23:52:15

Fotót kérünk az elbontott falszakaszról! Sehol sem publikálták még. Miért?

Kőmijes Kelemen 2008.04.15. 00:00:00

Tévében látszott.

A fal teteje megvan, a garázsbejáratot belevágták, kábé a régi szint magasságában, úgy, hogy a felső szakaszt aládúcolták.

Gondolom, a terv az, hogy ha lebetonozták a garázst, akkor kap egy parkosított födémet és gyakorlatilag "minden marad a régiben".

kútanyó 2008.04.15. 00:01:05

Kutató!

Javaslom nézz körül jobban akár ezen a blogon, vagy nyomj néhány értelmes szót a googliba!

Kömijes Kelemen 2008.04.15. 00:03:57

Bocsánat, nem gyakorlatilag, hanem látszólag.

m.blog.hu/si/sirasok/image/Budai/var6.jpg

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.15. 00:05:39

Kőmijes Kelemen!

Már ne haragudj, de ha például szétverem a kedvenc autódat, majd összerakom úgy hogy közbe egy nagy lyukat vágok az oldalába, akkor szerinted gyakorlatilag "minden marad a régiben"?

Kőmijes Kelemen 2008.04.15. 00:10:09

Karikásostor, szerinted az idézőjel mire való?

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.15. 00:12:48

Ok-ok, akkor valamit félreértettem, késő van, bocs.

AzHofi 2008.04.15. 00:17:59

Szakítsuk le az ajtaját, és bontsuk le a háza összes falát! :-)

Kőmijes Kelemen 2008.04.15. 00:23:47

Laconicum!

Azért nem mindegy, kinek épül a garázs, mert az egymás seggében parkoló kocsik erősen betesznek a Vár hangulatának.
Nem beszélve arról, hogy a rengeteg üreg miatt valószínűleg statikailag sem egészen mindegy. Emlékeim szerint ezért tiltották le az átmenőforgalmat és találták ki a kisméretű várbuszokat.

Ha és amennyiben egy mélygarázzsal elérhető, hogy betiltsák a várnegyedben a parkolást a lakók számára is, akkor a cél véleményem szerint üdvözlendő, bár az eszközt nem szentesíti. A terveket konkrétan nem ismerem, ezért nem tudom, milyen áron lehetett volna máshol, másmilyen garázst, vagy ennek más bejáratot építeni.

Nem járok feszt a várban, így feltűnik, hogy a helyzet egyre rosszabb, ami az autók számát illeti.

A Vár védelme pedig elvileg kiterjed a Hadügy romjaira is, most akkor ahhoz sem lehet hozzányúlni?

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.15. 00:34:32

Jó, hogy mondod.
A Hadügyes történethez és Mezős Tamás személyes szerepéhez itt egy link:

wergida.blogspot.com/2007/11/vakember-amikor-megdglik-srkny-iv.html

De hogy tisztább(?) legyen a történet, inkább javaslom, ezeket olvasd el először:

epiteszforum.hu/node/7452

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=15551

viktor134 2008.04.15. 00:37:28

a kisméretű várbusz azért lett ekkora, mert különben ki kellett volna szélesíteni a kaput. :) mint a lánchíd, ha megnézed, úgy nézne ki. :)

www.budapestinfo.hu/noc/photos/nyar_a_lanchidon.JPG
kicsit látszik csak, de kb busz magasságig egy kicsit ki van húzva a pillér.

egyébként konkrétan, ha eltünik a várból az összes autó, akkor azt mondom egye fene.

a várkertért, ami ugyan későbbi, de szétrohad, miért nem aggódik senki? diósgyőri vár? mikor lesz rendbe hozva? hiszek abban, hogy a múlt és jelen kombinálható, és kell is különben csak útban lesz, és lerohasztják, és lesz a helyén sóderos parkoló.

vagy ott a pesti hotelsor. az milyen gusztustalan már?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 00:38:21

A várban nem igazán az ott lakók autói azok amik zavaróak, bár biztos szép lenne egy telejesen autómentes vár, bár a boltok ellátása kissé nehézkes lenne úgy. Szerintem szezonban főleg a túristabuszok jelentik a fő problémát. Lassan már nem is látni ott nyáron mást, csak a buszokat. Kb, úgy néz ki a dolog, hogy: "Amögött a Liaz mögött láthatják a Szentháromság teret, a tőlem balra eső Man takarásában megpillanthatnák a halászbástyát, valahol ott ahol most a buszunk parkol, pedig a Szent György térnek kellene lennie..." Én sokat járok fel a várba autóval, de nem bánnám, azt sem, ha csak gyalogos közlekedés és a kis, kék buszok mehetnének be, illetve mondjuk reggel 8 és 10 között az áruszállítás.

Nem tartozik teljesen a tárgyhoz, de van egyébként egy nagy dilemmám a várral kapcsolatban. Ott van az az átkozott macskakő. Mivel elég sokat járok a várban, elég sokat szenvedek miatta. Tudom hozzátartozik a vár történelmi hűségéhez, de gyalog néhol iszonyat menni rajta. Illetve mindenhol borzalmas, de bizonyos részeken szinte fix bokatörés, ha az ember nem a földet bámulja folyamatosan, ami persze sokat levon a vár szépségeinek az élvezetéből. Szóval nagy dilemma. Maradjon a történelmi kockakő, de lehessen rendesen közlekedni is. Egyetlen értelmes megoldás jutott az eszembe, ami persze iszonyat pénzekbe kerülne. Kissebb, apróbb, esetleg fa kockakövekre cserélni a nagy, borzalmas tömböket.

kutató 2008.04.15. 00:40:27

Nagyon szép fénykép. Tökéletesen érdektelen az egész földalatti hóbelevanc.

Kőmijes Kelemen 2008.04.15. 00:41:22

Mindjárt elolvasom őket, de ahogy az előző postot írtam, lett egy ötletem a viszonylag olcsó hasznosítására.

Ostrom-múzeumot kéne benne csinálni. A kiállítás Buda ostromait mutatná be, az épület pedig maradhatna ilyen, nyilván valami épeszű tetővel, emlékeztetve az utolsóra.

nGel 2008.04.15. 00:41:31

Money, money, money
Must be funny
In the rich mans world!

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 00:41:45

Őőő, a pesti dunakorzó helyén egy lepusztult rakpart volt az idők nagy részében, én azt nem szivesen állítanám vissza a történelmi hűség jegyében. :)

A lebontott faldarab meg azért nem látszik egyébként egy képen sem, mert EL LETT BONTVA. Esetleg a helye, az látszik már csak sajnos. 8-/

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 00:44:30

Ha már itt tartunk, tudja valaki egyébként, hogy a lovarda az miért rohad ilyen vidáman ott már jó fél évszázada? Nem lehetne azt is helyreállítani? Vagy ha már a végletekig sérül, akkor lebontani, viszont a mögötte lévő középkori templomot újravarázsolni?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.04.15. 00:46:12

kutató: Igazad van, tökéletesen érdektelen az egész vár, végülis csak egy nagy rakás kő. Sőt az egész várhegy csak zavarja a kilátást! Elbonthatnák és épülhetne oda a kormányzati negyed. Mekkora ötlet!

Kőmijes Kelemen 2008.04.15. 00:58:26

Én a parkolás tiltásáról írtam, ami nem egyenlő a behajtás tilalmával. Nyilván nem várom el azt, hogy a boltokat, üzleteket ne lehessen megközelíteni, ahogy azt sem, hogy egy, a Várban lakó család ezentúl többszáz métert gyalogoljon bőröndökkel, meg gumikrokodillal felvértezve, ha nyaralni indul.

De ne álljon ott évszámra a ház előtt, mert nem illik a barokk hangulatba. Normális helyeken ez így is működik. Nincs ennyi autó a történelmi városrészekben.

Széna Tomi 2008.04.15. 07:33:34

Skulo, ha már lovak, nézd meg, viszont az Ügető lelátóját milyen szépen felújították...
De komolyra fordítva a szót:
Engem ez a hozzáállás már a zengői lokátornál is idegesített. Hogy a természetm, a kultúra stb. az szép dolog, de ugye itt vannak ezek a csúnya realitások... Hát nem. 2008-ban, amikor a Spektum meg a Discovery félóránként ad műsorokat zseniális technikai megoldásokról, némi pluszköltséggel gyakorlatilag minden megoldható. Az állambácsinak (jelen esetben a KÖH-nek) az lenne a dolga, hogy beleverje az építtetők fejébe, hogy bizony ezekkel a pluszköltségekkel számolniuk kell.

bucsin 2008.04.15. 07:48:06

ez a fal csak a vég kezdete, mi lesz ezután még? mikor lesz az OSZK luxusszálló?

minden régi dolgot meg kell becsülni, mert ezeknek a száma nyilván csak csökkeni fog :(

vagy olyan lesz nálunk, mint kínában, itt egy teljesen szétrombolt régi templomot is úgy helyreállítanak, hogy úgy néz ki, mintha régi lenne, de nem az... más

a falat újra fel lehet építeni, kőből vagy betonból, nem lesz ugyanolyan mint a régi

amit egyszer lebontanak, azt már sosem lehet helyreállítani, ezért fáj ez nekem

egyébként valaki említette a Flórián teret, no erről van egy városi legendám: mikor elkezték ásni az alapot persze megtalálták a római romokat, volt egy régész, akinek volt akkora befolyása, hogy leállítsa az építkezést, erre "megajándékozták" egy nagy költségvetésű afrikai ásatással, persze elment. mire visszajött már állt a Flórián

ja, és mégegy: pár éve épült budán egy nagy bevásárlóközpont, most nem jut eszembe a neve, a külső bécsi út elején van, az 1-es villamos végállomásánál. mikor ásták az alapot találtak egy római temetőt, több szarkofággal, amelyik félig belógott az alapnak ásott gödörbe, azt flexxel elvágták, ami teljsen belógott az egyből dobták a konténerbe, mire valakinek ez feltűnt, addigra már rég nem lehetett tenni semmit :(

persze lehet, hogy ez is csak városi legenda, de nekem (sajnos) nagyon is hihetőnek tűnik :(

laconicum 2008.04.15. 07:50:20

Meg lehetett volna oldani a fal megtartását is, csak akarni kellett volna, no meg rákölteni kicsit. Mondjuk kíváncsi lennék, hogy a még kész sincs mélygarázs 700 helyesre bővítését majd hogy fogják megoldani: mondjuk parkolóházat csinálnak a Széchenyiből??? Van ott egy pár jól hasznosítható emelet...

sb 2008.04.15. 08:07:31

Tessék mondani, a Vár a kerület tulajdona? Vagy a labanc-bankké? És, hol van Demszkij leftás? A nagy városvédő? Hol a Gazdasági Minisztérium? A Kult tárca vezetője? A Pifti? Ha valakinek van egy légkalapácsa, akkor ott rombolhat, ahol csak akar? Mi ez? Kocsedó? Hol élünk? Élünk?

canismerga 2008.04.15. 08:37:08

Ezzel az erővel a párizsi Lovre udvarának a közepébe épített üvegpiramis is egy qrva nagy csúszópénz eredménye, de ha arra jár a magyar akkor csorog a nyála, hogy ezek a franciák mennyire merészek, hogy ilyet mernek. Mondjuk úgy ronda , ahogy van az is, de őszintén ki a franc tudott erről a faldarabról addig, amig egy ötpercnyi hírnévre vágyó "városvédő" fel nem fújta a dolgot? Vélhetően valaki valóban kapott a zsebébe kis málnáravalót, de véleményem szerint nagyobb gebasz, hogy egyáltalán fel lehet menni kocsival a várba, leszámítva az áruszállítást és a közfeladatot ellátó járművek bejutását. Réges-régen körbe kellett volna építeni a budai és a pesti belvárosi részeket parkolóházzal, nem hatszázért kellene benne óránként adni egy helyet és akkor valóban esetleg a műemlékek látszanának, nem a parkoló autók. Ha és amennyiben a mélygarázs felépítése után a turistabuszok nem a Hunyadi János utcában fognak parkolni és az autók is ott kell(!), hogy álljanak a mélygarázsban, akkor ez nem nagy ár az egész, valóban a világörökség részét képező Várnegyed megmentéséért. Ha minden marad, ahogy volt akkor én is kérek egy légkalapácsot és egy címet, ahova menni kell bontani.

belső ázsia alsó 2008.04.15. 08:46:16

Jót röhögtem az íráson. A baj csak az, hogy az ilyen "mező" féle állami alkalmazottak szabadon garázdálkodnak és nemkéri számon őket senki. tényleg egy jó kis tüntetéstől csak összeszarná magát.

Svédországban egy ilyen jellegű eset a következőképpen néz ki:

Frissen letelepedett középkelet európai bevándorló elhatározza, hogy házat épít. Ki is néz magának egy szép darab földet. A föld ugyan tájvédelmi körzetben van de ez nem érdekli. Gondolja majd az építés után (ahogy az kis hazájában megszokott) beadja az engedélykérelmet és akkor már kénytelenek megadni, mert ugye bontani azt nem lehet.

Ház felépül. Ő pedig befelé a hivatalba megye és mondja:
-Höjj izé hát ugye engedély kéne merhogy hááá házat építettem.

Kedves svéd előadó: Sajnos nem adhatunk mert ugye ez tájvédelmi körzet.
Keui: Pedig a ház már áll.
Svéd: Bocsánat nem értem pontosan.
Keui: Ház áll.

Nem ragozom a lényeg, hogy 2 órán keresztül nem hitték el az előadók, hogy van ekkora taj paraszt a világon.

Eredmény: ház lebontása, eredeti állapot visszaállítás vállalkozó béla költségén, majd tartózkodási engedély visszavonása és kitoloncolás.

Sajnos az ilyen megoldáshoz svédországban kell élni.

Ez tisztel Hölgyeim és Uraim, ezitt még csak nem is a balkán. Ez itt belső ázsia alsó.

laconicum 2008.04.15. 08:53:48

Sajna attól tartok, hogy ez a mélygarázs nem igazán fogja megoldani a parkolási gondokat a Várban és vszínűleg ugyanolyan baromi drága lesz ott is egy hely. Ja, és nyilván megvan már az a pár terepjárós - bennfentes - környékbeli, aki lekötötte a helyeket...A legnagyobb gond az - és ezt már többen leírtuk - hogy ez veszélyes precedenst teremt: innentől kezdve mindeféle parkolási gondokra hivatkozva le lehet majd bontani műemlékeket vagy elpusztítani régészeti lelőhelyeket.

jozo 2008.04.15. 09:04:02

szerintem adjuk el a

KÖH Minisztérium épületét
a Parlamentet
a bp-i fővárosi önkormányzat központi épületét

hisz ezek után nyilvánvaló:

semmit sem csinálnak, tehát

az épületek feleslegesen eszik a Zadófizetők pénzét!

adjuk el / romboljuk le mindent...

zahi 2008.04.16. 08:32:03

bucsin 2008.04.15. 07:48:06 hozzászólásához:
Az a bizonyos félresikerült bevásárlóközpont 10 éve épült. Nem akarnám védeni a kivitelezőket, mert tényleg mindent elkövettek a régészeti örökség ellen, de azért végső soron, úgy-ahogy hagyták menteni a menthetőt, miután lakossági bejelentésre kiderült a turpisság. Októbertől áprilisig ültünk a nyakukon, és minden lépésüket figyeltük, ebben az időszakban tehát tutira nem flexeltek szét semmit. Összességében tehát van alapja a legendának, de nem minden szava igaz:-)

Csengettyű Kálmán 2008.04.16. 19:16:24

Kicsit későn csöppentem a témába, de számomra úgy tűnik, hogy ez egy szélmalom-harc. Kíváncsian várnám ezért a többi "sóhivatal" álláspontját az ügyről (panamáról?):
1. Világörökségi témában: Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága; UNESCO
2. "Mezei" örökségvédelmi témában: ICOMOS; Europa Nostra szövetség; NKÖM; kööösz (nevük alapján...)
Továbbá mi van magával az I. kerületi Önkormányzattal és a Fővárosival?
Egyáltalán a törvény szerint lett volna-e valakinek lehetősége felülbírálni a KÖH engedélyét?

laconicum 2008.04.16. 19:42:01

Talán a Közigazgatási Hivatalnál fellebezhetne "valaki" a döntés ellen, vagy végsősoron magánál a KÖH-nél is (másodfok)...

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.16. 21:34:37

Kedves Kálmán!

Az UNESCO magyar szervezetét nem akarom minősíteni, de aktív tevékenységükről alkoss magad véleményt a honlapjukon található infok alapján.

Ahogy írtuk az első posztban a területileg illetékes Budapesti Történeti Múzeum első fokon sem támogatta a döntést. Másodfokon formai okokra hivatkozva utasították el a fellebezésüket.

A KÖH döntést a szakminiszter bíráhatta volna felül (vagy talán bíróságilag is meg lehetett volna támadni?), de sajnos ezt EZ a fal már nem élte meg!

Csengettyű Kálmán 2008.04.16. 22:16:13

Ezek alapján tehát ha a későbbiekben bármi hasonló döntés előfordul, annak a végkifejlete ugyanígy elkerülhetetlen.

A szervezetek nagyobb részének munkáját pedig magam sem tartom túl nagyra, de egyáltalán volt lehetőségük a cselekvésre? Azaz hivatalosan értesítettek is bárkit erről az ügyről?

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.16. 22:39:09

Ahogy tudom a közvetlenül érintettek szakemberek, mindent hivatalos ezközt megpróbáltak alkalmazni a döntés megváltoztatása érdekében.

Azen túl minden jóérzésű kolléga informatív módon igyekezett mindenki a további lehetőségeket is felhasználni.

A nyilvánosságra hozatalon túl én nem tudom, hogy ebben a konkrét esetben, milyen további eszköz lett volna még a fentieken kívül.

Vagy van egyéb ötlet?

Djurika 2008.04.17. 09:05:29

"A szervezetek nagyobb részének munkáját pedig magam sem tartom túl nagyra, de egyáltalán volt lehetőségük a cselekvésre? Azaz hivatalosan értesítettek is bárkit erről az ügyről?"

Gondolom, direkt utólag jelentették csak be, hogy ne lehessen már semmit sem csinálni legális keretek között, így garantálták a beruházás megvalósulását. A pénz nagy úr......

laconicum 2008.04.18. 21:29:01

Ma kiosztották az ICOMOS Citrom - díját...a Nagy Falbontás persze nem kapott!!!

Ilona Kiss Hooper 2008.04.18. 21:44:01

Hogy tud egy ilyen aljas, muveletlen, nemzet ellenes alak,
mint ez a Mezos, igy cselekedni?
Miert nem fordultak segitsegert
azon szervezetek, akik vedni akar-
tak ez osi falat, a nemzetkozi-
organizaciohoz? Hogy tudnak ezek
a szemetek, mint Mezo, bejutni
ilyen "magas" helyekre?

Terepjáró 2008.04.19. 21:49:37

Én arra volnék kiváncsi, hogy a magyar régészet tekintélyes vezetői miért nem hallatják a hangukat ebben ügyben ? A Nemzeti múzeum igazgatója ? AZ ELTE Régészeti tanszékvezetője ? Az Akadémia régész tagjai ? Miért csak egy muzeumi osztályvezető mert nyilvánosan tiltakozni az ügyben ?

Persze a falat most már nem lehet megmenteni.
De ahhoz, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő, nem csak nekünk kéne itt füstölögni, hanem elsősorban a legtekintélyesebb régészeti és örökségvédelmi szakembereknek kellene minden elképzelhető fórumon tiltakozni, és egyben kötelezettséget vállalni arra, hogy azt a Mezős Tamást egyszer és mindenkorra kizárják a magyar tudományos közéletből, az általuk szerkesztett folyóiratokban soha többé nem közlik cikkeit, soha többé nem hívják meg konferenciákra, stb, stb - egyszóval porig rombolni az illető maradék tudományos tekintélyét !

Akkor talán ő vagy az utódai meggondolják, hogy legközelebb érdemes-e egy kis csúszópénzért kiutáltatni magukat a tágabb szakmai környezetükből !!

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.04.19. 22:45:06

Kedves Terepjáró!

Sajnos amit írsz, abban sokban igazad van, DE az az érzésem, hogy a problémák sokkal mélyebben gyökereznek ebben a tudományágban és az egész országban is.

Ugyanakkor ezzel, korántsem azt akarom mondani, hogy ezt így kell elfogadni! Mi például tesszük a dolgunkat a magunk módján és hiszek benne, hogy a helyzet fokozatosan javítható!

Hó-bagoly 2008.04.22. 21:11:33

Érdekes a felvetés:
"porig rombolni az illető maradék tudományos tekintélyét"
Akinek fenntről madzagon huzogatják a goly...it, annak egyébként sincs igazi tekintélye, csak amennyit pénzen megvesz.
De miért nem azokkal kezdjük, akik nagyüzemben lopták/lopják mindannyiunk közös kulturális örökségét?

livililli 2008.04.27. 15:36:29

Gratulálni tudok annak az építésznek is (a többi eszesen felül), akinek volt gyomra ezt felrajzol(tat)ni, aláírni.

soma · http://somacher.blogol.hu 2008.06.09. 21:59:27

Sziasztok, csak véletlenül vetődtem ide, de fontosnak tartom, hogy szóljak egy szót a várlebontási üggyel kapcsolatban.
A blogon fentebb könyve nyomán említett Török Ákos tanárom a BME-n, építőmérnök hallgató vagyok, és szakmai kiránduláson fent voltunk a tárgyalt építkezésen. Ez nem sokkal a botrány kitörése után volt.
Az építésvezető elmesélte a helyszínen, hogy Zsigmond-korabeli falat NEM bontottak le. A riportban is látható acélgerendákkal felfüggesztett fal származik ebből a korból, és egy része a földben volt, de abban a mélységben, ahol most átjárnak a munkagépek, bőven nem volt már fal. Annyi történt, hogy a régész egyik nap hazament és másik nap azt látta, hogy a fal már lóg a magasban, és alatta lyuk van. Ő pedig hanyatt-homlok rohant az MTI-be és egy olyan hírt tett közzé, amely nem volt igaz. Ez azóta sem érdekel senkit.
Mellesleg csak az a fal Zsigmond-korabeli, ami fel van függesztve. A többit -ha nem is a középkorban, de - a világháborúk alatt erősen megrongálták, és az 50-es, 60-as években visszapótolták a legkülönbözőbb anyagokkal. Ha a videót megnézitek, talán gyanús is lehet, hogy a középkorban mintha nem használtak volna még ilyen szép gyári téglákat a falépítéshez...

Meglehetősen szomorúnak tartom, hogy a mérnökök egy csekély rétegét (az érintett és ismerős mérnökök) kivéve az egész ország elhisz egy olyan hírt, ami egy túlbuzgó régésznek köszönhető kacsa.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.06.09. 22:18:18

Kedves Soma!

Amit írsz az sajnos nem igaz!

A "tulbuzgó régészek", mint például Magyar Károly kollégám, ahogy azt fenti videókban is elmondta, hidd el meglehetősen pontosan meg tud különböztetni egy középkori falat, egy modern pótlástól.
Ha többi posztot is elolvasod a témában pontos képet, kaphatsz arról, hogy mi és hogyan történt a fenti esetben és az engedélyezési eljárás során!

Kedves Soma! Nem akarok személyeskedni, és semmilyen rosszindulatot nem feltételezek rólad, de javaslom NE higgy el minden, amit az építőiparban mondanak!

Viszont ugyanezt ez nem mondhatom el az általad említett építésvezetőről, aki, ha az idézett dolgokat állította, szimplán hazudott!

H2O 2008.06.12. 14:07:51

"Mellesleg csak az a fal Zsigmond-korabeli, ami fel van függesztve. A többit -ha nem is a középkorban, de - a világháborúk alatt erősen megrongálták, és az 50-es, 60-as években visszapótolták a legkülönbözőbb anyagokkal."

1. Elég elkeserítő, hogy a falak megrongálódtak.
2. Talán még elkeserítőbb, hogy nem megfelelő/korú módon lett pótolva a rongált rész, de ha egyszer legalább pótolták, hát legalább ennek örüljünk... A fáradtságot azért vették, hogy minden "izét" odarakjanak, máshol szimplán úgy hagyják...
3. Természetesen jobb lenne, ha szakszerűen lett volna/lenne elvégezve a munka... Naná!

Soma, azt hiszem a postoddal kapcsolatban teljesen elvesztettem a fonalat. Te kb. azt akarod kifejezni, hogy ha a pl.: a visegrádi várban egy életveszélyessé vált, omló falat modern anyagokkal újjáépítenek, akkor az már nem az eredeti, ergo nem érdemes megvédeni, tehát fussunk légkalapácsot a hátunkra vetve és BONTSUK el...
Most nem azért, de az 50-60-as évek pótlásai mára kb uannyira a történelmünk részét képezik már... Akkor azt és úgy csinálták! Kész, ennyi.

Ami viszont tény, hogy amíg engedjük, hogy mindez megtörténjen, márpedig sok mindent tenni nem tudunk (max médiában felszólalni, de gyakran nem merik felvállalni érthető okokból az eseteket) addig csak növeljük annak kockázatát, hogy minél több ilyen eset előfordulhasson. :S
Ahelyett, hogy azon vitatkozunk, hogy most jó az a sz@ros parkoló vagy sem (sztem baromira nem old meg problémát, ezt csak hinni szeretnétek...), inkább azt kellene elérnünk, hogy jobban szervezettek, erélyesebbek legyünk, mert lesz még ettől durvább eset is, ez még csak a kezdete az egésznek... Az összefogáson van a hangsúly, hogy ha már a KÖH-re nem lehet számítani, akkor lépjünk fel mi, lehetőleg jól szervezetten! Senkit nem érdekel az, hogy hogyan lehetne fellépni, esetleg megelőzni a további ilyen eseteket???

Peterffy 2008.06.16. 11:52:08

Sajnos megtörtént, valóban elbontották. Okulásul azért érdemes megnézni a az index fotóit. A teherautós képet jelölném kiállításra a következő műemléki világnap alkalmából.

Egyébiránt a tisztelt régész kollgék nem tudnának együttérző civilekkel szervezni egy ARC-hoz hasonló kiállítást erre a témára? Garantálom, hogy hatásosabb lenne bárminél...


az index cikk:

Lebontották a Budai Vár védett falát
Index

2008. 06. 16., 09:29
Mélygarázs építése miatt lebontották a Budai Vár nyugati falának egy részét. Bár a fal védettséget élvez, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyt adott a bontásra. A férőhelyek már most elkeltek, ezért bővítést terveznek.

Egy várnegyedbeli olvasónk jelezte felháborodottan, hogy elkezdték bontani a Budai Vár műemléki védettséget élvező falát. Az Index megkérdezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt a bontásról, ahol egy korábbi közleményre hivatkoztak.

A közlemény szerint az engedéllyel lebontott falrész nem veszélyezteti a világörökségi értékeket. A 300 férőhelyes mélygarázs csak így valósulhat meg, az engedélyt az összes lehetséges változat átgondolása után a legkisebb károsítást jelentő tervre adták ki.

A mélygarázst a forgalom csökkentése, a várnegyed tehermentesítése miatt kell megépíteni. A hivatal kiemelte, hogy a beruházással olyan részek válnak láthatóvá, amelyeket a mélygarázs építése nélkül nem lehetett volna látni. Így például a garázsban meg lehet tekinteni egy most feltárt lőréses bástyát.

Nézze meg képeinket!
A beruházás jogát 2003-ban nyerte el a Raiffeisen Ingatlan a garázsüzemeltető osztrák WiPark Garagen AG.-vel. A Raiffeisen megépíti, a WiPark pedig 90 évig üzemelteti a négyszintes felszín alatti parkolót. A mélygarázs állami tulajdonban marad.

A Raiffeisen Ingatlan Zrt. nemrég bejelentette, hogy a mélygarázs első ütemének 290 férőhelyére már 330 igény érkezett be, ezért egy második ütemben még 150-200 férőhellyel bővítik a létesítményt. A tervek szerint 2009 őszén fejeznék be a 2,5 milliárdos beruházást.

Hol föld alatt, hol föld felett
A Kortina-falat Zsigmond király építette a 15. század elején. Az elbontott rész korábban nem volt látható, mert a terület az Ybl-féle átépítést követően a föld alá került. A Budai Vár egész területe kiemelten védett műemlék és húsz éve a világörökség része.

cikk az eredeti helyen, képekkel: index.hu/politika/belfold/budapest/varfal6546/?main&rnd=740

soma · http://somacher.blogol.hu 2008.06.24. 08:17:11

Ebben a cikkben is azt írják, hogy "A közlemény szerint az engedéllyel lebontott falrész nem veszélyezteti a világörökségi értékeket."

Az építésvezető pedig (kivételesen) nem az építőiparban megszokott kókler alkat, hanem egy elég korrekt ember, nem egészen mellesleg a fentebb említett tanárok volt tanítványa és barátja.

Ettől még persze lehet, hogy nincs igazam...

Mindemellett arra is fel akartam hívni a figyelmet, hogy nem kell mindent elhinni, amit az index, vagy más sajtó ír. Érdemes kimenni a helyszínre és megkérdezni azokat, akik tényleg jelen voltak. Kész röhej, hogy a sajtó csinál két képet a helyszínen, de a szakembereket nem kérdezi meg. Ellenben felhívták a cég képviselőit, akik nyilván csak védik magukat, de nem tudnak részleteket, és szarnak is bele.

Talán tudjátok, hogy egy másik sajtóhír szerint a Feneketlen tó vízszintje is vészesen lecsökkent, és a metróépítés lehet ennek oka. Erről már van hidrogeológiai kutatás, és minden jel arra utal, hogy finoman szólva is eltúlozták a dolgot az újságírók... megint

Magyar Károly biztosan meg tudja különböztetni a régi falakat az újtól, ezt nem is tagadtam. Róla azt írtam, hogy azt nem vehette észre, hogy a Kortina-fal nem nyúlik olyan mélyre a földbe, mint ahogy ő gondolta, és amikor meglátta, hogy egy lyuk van a fal alatt, azt gondolta, lebontották.

Azt sem mondtam, hogy a pótolt falakat le kell bontani. Csak azt, hogy ezek esetében nem probléma, ha ideiglenesen elbontják, majd újraépítik egy rövid szakaszon, mert magának a fal állapotának nincs értéke, csak annak, hogy nyilván egybefüggő várfal kell hogy legyen a végeredmény, ami kinéz valahogy.
Egyébként a pótolt falak az Attila útra néző szakaszon több helyen omlásveszélyesek, ezeket újra is KELL építeni.

Az örökségvédelemmel kapcsolatos aggodalmakkal egyetértek, Budapest egyes hegyoldalaiban számos olyan épület áll vagy készül, amelyeknek "megsegítették" az engedélyezését és ez ellen fel kéne lépni.

ui.: Ne higyjetek a sajtónak
ui2.: említettem, hogy építőmérnök-hallgató vagyok. NE gondoljátok, hogy nem tudom, hány korrupt ember van az építőiparban. Nincsenek naiv tévképzeteim

Lassányi Gábor 2008.06.24. 09:42:15

Üdvözlet mindenkinek!

Peterffy! Az imént beszéltem Magyar Károly kollégámmal, mint az ügyben legilletékesebbel és a MÁSODIK falbontás hál'Istennek nem érintett régészeti korú falat.

Soma!

Az első falbontással sajnos valóban régészeti korú fal semmisült meg akármit állít akárki.

soma · http://somacher.blogol.hu 2008.06.24. 11:43:28

Én elhiszem, hogy jó szakember M.K., de van ott még néhány illetékes ember; és egyébként sem szabad mindig egyetlen ember véleménye alapján saját véleményt alkotni.
De mindegy

soma · http://somacher.blogol.hu 2008.07.04. 07:47:14

Tudnátok valamit mondani Magyar Károlyról, hogy hol találok róla információt? Keresgéltem a neten, hogy esetleg van róla szakmai életrajz vagy akármi más mondjuk a BTM honlapján, de semmit nem találtam, pedig érdekelne.

Lassányi Gábor 2008.07.04. 11:02:10

Kedves Soma!

Javaslom a - "Magyar Károly" régész -
kombináció beütését egy kereső felületen. Bár on-line önéletrajz valóban nincs, de meglásd csodás információk tárháza fog feltárulni előtted! :)))

Például az, hogy kollégámnak múlt héten volt sikeres védése az ELTE Doktori Iskolájában, disszertációjának címe:

A budai középkori királyi palota építészeti együttesének változásai (1340-1440) európai kitekintésben volt.

Etzilbvrg 2008.07.14. 22:47:28

SZERINTEM:
1.) a mélygarázs bővítése nem csak horizontálisan fog megtörténni, hanem vertikálisan is (de felfelé, és nem lefelé), és ha már így van, akkor ott nem is garázs lesz, hanem luxuslakások sora csodálatos panorámával, 1,5 Mill.Ft/nm-es árral (min.!);
2.) a KÖH ténykedése, viszonya a beruházókkal, az építőipar más szereplőivel, mindig is érdekes volt: hol betartó (pl. megelőző feltárások csillagászati és indokolatlan számlái, ld. TV Ügyvédje), hol közreműködő/kézre játszó (ld. a Várbéli mélygarázs).

Az 1.) pontban leírtakra már most jó lenne "gyúrni", mert mire észrevevődik, hogy magasépítésben lakások kerülnek kivitelezésre, addigra minden jogerős, és a falhoz hasonlóan süthetjük. Mondjuk úgy, ez kicsivel több, mint megérzés...

soma · http://somacher.blogol.hu 2008.07.15. 13:19:39

Már rákerestem, legalább egy fél napot szántam arra, hogy utánanézzek, de az információ mennyisége nem kielégítő...

Etzilbvrg 2008.12.12. 11:20:26

Akit esetleg még nem olvasta volna:
"Repedezik a budai vár fala"
www.blikk.hu/cikk.php?cikk=127391
süti beállítások módosítása