Friss hírek a Dunakanyarból - Kutatás Mária királyné kincses hajói után

Elsüllyedt kincseshajó a Dunakanyarban, Régészeti szenzáció a Dunában, Dunában rekedhetnek Mária királyné kincses hajói - ilyen és hasonló című hírek járták be a médiát az elmúlt napokban, azzal most folyó búvárrégészeti kutatással kapcsolatban, amely eben a Mohácsi csata után elsüllyesztett kincseket szállító hajók maradványait keressük.   

Mi igaz a szenzációs hírekből? Vizsgáljuk meg a tényeket!

1.    Mária királyné menekülése, a hajók, az esztergomi rajtaütés történelmi tény. Mint ahogy az is, hogy néhány hajó elsüllyedt. A kortárs, jól értesült Johannes Cuspinianus leírja.
2.    A Duna ezen a szakaszon – a földrajzi környezet miatt – viszonylag stabil mederben folyik. A koraújkori térképeken megtaláljuk a ma is ismert szigeteket. Tehát jó esély van rá, hogy ha valami a folyóba került, az most is a mederben van, és nem pl. 5 km-re tőle.
3.    Két éve egy bejelentés érkezett egy korábban észlelt fa hajóról, amelyet egy a hajópalánk tömítésénél használt iszkába szöggel bizonyítottak. Visegrádi kollégáktól is érkezett már jelzés hajóroncsra vonatkozóan. Ezek azt támasztják alá, hogy vannak még roncsok a területen.

Természetesen hajót keresni a Dunában nem egyszerű feladat. A sodrás erős, vagy éppen nagyon erős, a látótávolság közel a nullához.

Ezért is választottuk azt a megoldást, hogy először egy szonárral - a mederfenékből kiálló tárgyakat letapogató műszerrel – pásztázzuk végig a folyó egy szakaszát. Az a tervünk, hogy az itt megfigyelt „anomáliák” közül a legígéretesebbeket fogjuk megmerülni. A módszer előnye, hogy oda tudjuk koncentrálni erőnket, ahol valóban lehet is valami. Nos ezt a munkát végeztük immár negyedik alkalommal.

Szonárkép az egyik hajóról


És valóban találtunk hajót, sőt hajókat! Egy részükről biztosan állíthatjuk, hogy az, mivel volt információ arról, hogy valahol a most bemért pont környékén van valami. A lényeg az, hogy most láthatjuk, mi áll ki a mederből, és van koordinátánk!

Természetesen a szonárkép nem keltezi a leletet. Mindenesetre az biztos, hogy „jó helyen” vannak a lelőhelyek Mivel már most, félidőben van 4-5 potenciális lelőhelyünk, minden eddigi próbálkozásnál jobb esélyünk van arra, hogy köztük legyen a királyné legalább egyik hajója. És hogy mi van a hajón? A merülések után kiderül. Mi bizakodóak vagyunk!

A leleteket természetesen nem tartjuk meg magunknak, hanem közkinccsé fognak válni. Nem azért keressük a hajókat, mert kincsvadászok vagyunk, hanem azét, mert a magyar történelem egy kiemelkedő emlékét szeretnénk megtalálni, és mert érdekel bennünket az elsüllyedt múlt.