Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2008.12.04. 16:00 Bernert Zs.

Nyughatatlan múmiák - Túlvilági szex az ókori Egyiptomban

Hatalmas kőtemplomok, szigorúan ülő kolosszusok, fegyelmezett, fehérbe öltözött papok - sokan így képzelik az ókori Egyiptomot. Pedig a Nílus-völgyében élők koránt sem voltak szemérmesek, vagy zárkózottak ha a szexualitásról volt szó. Még a haláluk után sem. Sőt...

Következzen néhány rövid történet a múmiákról, a szexualitásról, szigorúan csak erős gyomrúaknak és 18 éven felülieknek...

 

A halott testének minél jobb állapotban való megőrzésére való törekvés hozta létre a múmiakészítés (mesterséges mumifikálás) tudományát.
 
Az ókori Egyiptomban a múmiakészítés külön iparág volt, a megrendelők (családtagok) anyagi és társadalmi helyzetének megfelelően különböző technológiák és árkategóriák alakultak ki. A múmiakészítésről részletes beszámolót többek között Hérodotosznál a görög-perzsa háborúkról szóló művének 2. könyvében olvashatunk .

A mumifikálás módját elsősorban a társadalmi helyzet, anyagi erőforrások és a kor divatja határozta meg. A legegyszerűbb módszer a test bebalzsamozásából esetleg szárításából és később bepólyálásából állt. Ez a folyamat végső soron nem eredményezett múmiát, de ez a temetésig nem derült ki.



A legdrágább technológia hetekig tartott, és eredményeképpen a kiszárított, összeaszott testre ráfeszülő cserzett bőr az apró részleteket is kiemelte .A  folyadékban gazdag belső szerveket kivették és külön edényekben (kanopusz edény) helyezték a test mellé.

A mumifikálás technikája idővel többször változott. Így például a Ptolemaiosz–korban a testalkatát is élethűen visszaadó múmiákat készítettek.  Ez szinte már szobrászat volt, mert a kiszárított testet a testtájaknak megfelelő vastagságban pólyálták be és a pólyát kátránnyal itatták át. A színük alapján fekete múmiának nevezik e szoborszerű, igen nehéz maradványokat szemben a megelőző korok ún. fehér múmiáival.
 
E hosszúra nyúlt bevezető után az egyiptomi múmiák vizsgálatakor tett néhány olyan megfigyelést ismertetnék, amelyek pikantériájuk miatt általában kimaradnak a tudományos és az ismeretterjesztő publikációkból is. Az óegyiptomiak szerint a túlvilági élet sok szempontból másolta a földi életet. És miképp a földi életnek is része volt a szexualitás, ez értelemszerűen a túlvilági életnek is elengedhetetlen velejárója volt.

Ahogy a földi életben is felmerülhettek e téren problémák, úgy az egyiptomiak hite szerint a túlvilágon is lehetett erre számítani. Minden kultúrának volt (van) számos a potenciálzavarok orvoslására szolgáló módszere. Egyiptom sem volt ez alól kivétel.  Több esetben található a halottak mellé temetve mumifikált krokodilpénisz, amelyet egyébként elsőrangú  afrodiziákumnak tartottak.
 
A ún. „szivar alakú tárgyak” is igen gyakori kísérői a múmiáknak. Ezek sokszor csupán sodrott bőrből állnak, de van amikor belsejükben növényi rostok találhatók. A hengeres tárgyak mérete változatos és egy részük a múmiák hasüregéből került elő. A múmiák testébe rejtett ilyen tárgyak funkciója több féle képen is megmagyarázható. Vannak egyértelmű esetek, amikor nem kétséges a péniszpótlás funkciója. E tárgyak funkcióját jól jelzi, hogy a kevésbé szétdúlt férfimúmiáknál a megfelelő helyről kerülnek elő.


 
Magának a férfi nemi szervnek a mumifikálása a szerv magas folyadéktartalma miatt bizonyára nem mindig sikerült a megbízók számára megnyugtatóan. Ez érthetővé teszi az előbb említett péniszpótlások (és tartalékpéniszek)  alkalmazását.

A szexualitással kapcsolatosan egyéb megfigyeléseket is tehetünk. Egyes múmiákon nagyszámú légypete és nyüvek rágásnyoma látható. Ez gyakran a legigényesebb múmiáknál fordul elő. A több hetes mumifikálási procedúra a légylárvákat természetesen elpusztítja, tehát a légylárvák kifejlődése és a rágásnyomok a mumifikálás előtt történtek. Ez azt jelenti, hogy a holttestet csak napokkal a halál után kezdték mumifikálni. Irodalmi adatok szólnak arról, hogy a családtagok a nő és lány  halottaikat napokig (amíg az oszlás nem ért el bizonyos mértéket) nem adták oda mumifikálásra, mert féltek, hogy a mumifikálást végzők megbecstelenítik azok testét. Talán ennek bizonyítékát találjuk meg a nyű rágta múmiáknál.


 
Egy másik általunk vizsgált múmia szembetűnően különbözött a többitől. A holttest bőre alatti zsírréteg tanúsága szerint a vizsgált egyén halálakor elhízott volt. Az obezitás önmagában is ritka jelenség volt az óvilágban de ennél a múmiánál még egy szokatlan jelenséget figyelhettünk meg. A férfi hímvessző és a herezacskó annyira apró volt, hogy felmerült a nemi fejlődési rendellenességek (adrenogenitális szindróma, Fröhlich szindróma a pszeudohermafroditizmus maszkulinusz egyes formái ...) vagy a kasztrálás valószínűsége. A halott „férfi” végbélnyílását ugyanakkor rendkívül tágra mumifikálták.


 
Ez utóbbi megfigyelés szintén egyedülálló, hiszen a többi múmia végbélnyílás mérete minden esetben szűk volt.E különös eset ugyan pontosan nem rekonstruálható; sem az ,hogy eunuch rabszolga vagy homoszexuális szabad ember, esetleg szexuális életét nőként élő személy múmiáját találtuk meg. Az azonban bizonyos, hogy a mumifikálásnál figyelembe vették, hogy az illető miként élte nemi életét. És a túlvilágon is hasonló nemi szerepet szántak neki.

A ránk maradt több ezer múmia vizsgálatával számos további érdekes részlete tárul fel az egykori egyiptomiak életmódjának és betegségeinek. Ez esetleg egy későbbi írás témájául is szolgálhat.


Bernert Zsolt antropológus

A múmiafényképek a thébai TT32-es sír emberi maradványairól készültek.

20 komment

Címkék: régészet egyiptom antropológia kultusz természettudomány hulla múmia


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr5802251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.12.04. 17:22:41

ejha :) mik ki nem maradnak a könyvekből :)

Slytherin 2008.12.04. 20:08:25

Üdv! Lenne pár kérdésem...Továbbtanulás előtt állok, és nagyon érdekelne a régészet, ezen belül is az egyiptomi.
Ezt hol tudom megtanulni? Az ELTE-én van régészet és egyiptológia is. Ezek közül melyikre érdemes mennem? Vagy esetleg mindkettőt el kell végeznem ahhoz, hogy ezzel foglalkozhassk? Egyáltalán meg lehet élni ma a régészetből? Persze nem az a fő célom, hogy milliomos legyek, hanem hogy azzal foglalkozzak, amit szeretek. Milyen elhelyezkedési lehetőségei vannak egy régésznek manapság? És mennyire esélyes külföldön dolgozni?Sajnos sokan nem tartják túl jó ötletnek ezt az egészet, és egyre jobban elbizonytalanodom. Azt mondják, ideje lenne felnőnöm, és valami "normális" hivatást választanom...:(
Nagyon örülnék a segítségnek bárkitől!

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2008.12.05. 04:27:36

remek a poszt!

lenne egy kérdésem, van a szépművészetiben egy mumifikált pénisz, egy kis obeliszkbe rejtve
(a hátsó sarok a nagyteremben)
mit lehet erről tudni?

arra gondolni sem merek, hogy obeliszket húztak fel "segédeszköznek"

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2008.12.05. 12:39:01

Nagyon jó kis poszt :)
Köszönet érte :)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2008.12.05. 12:48:19

Slytherin, nem vagyok nagyon ott a témában, így csak a saját tapasztalataimat írom le neked.

2002-ben azaz előtte még önálló szak volt az egyiptológia, akkor jártam előkészítőre az ELTE-re, de akkor is változtatták meg, hogy csak szakpárral lehet tanulni.
Szemét húzás volt, mert elég durva volt maga az egyiptológia anyag, arra még rátanulni bármi mást amivel lehet párosítani szinte lehetetlen volt pár hónap alatt.

Jelenleg külföldön tanulok régészetet, itt pedig teljesen más a rendszer mint otthon. Pl. nincs felvételi, ellenben van baromi magas tandíj és rengeteg gyakorlat.

A tanáraim szerint itt sem lehet jól keresni vele, kivéve ha valami nagyon speckó dolgot csinálsz. Pl. egyetlen hölgy volt a megyénkben aki foglalkozott az elszenesedett növényi maradványok osztályozásával, elemzésével - de ő elment a British Museum-ba dolgozni. :)

Ha tapasztalatot szeretnél szerezni - és elég idős vagy hozzá - szerintem keress otthon valami régészcsapatot akik alkalmaznak önkénteseket. De majd az otthoniak elmondják erre van-e lehetőség.
A napon aszalódva, vagy esőben sárban dolgozva derül ki szerintem igazán, hogy akarod-e ezt csinálni vagy sem.

Nyáron a mi csapatunkban - itt Angliában - voltak középiskolások is akik szeretnék csak kipróbálni magukat és az egy hét munka után páran mondták, oké jó volt, szép volt de inkább még gondolkodnak rajta :)

Sok sikert neked! :)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2008.12.05. 12:55:53

Persze lehet, hogy a többiek majd mást mondanak neked, ez a fenti csak az én véleményem/tapasztalatom.

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2008.12.05. 13:00:15

Még valami.
Én ezt az oldalt látogattam nagyon gyakran akkoriban és nagyon hasznos volt számomra:
kemet.hu/

jakab01 2008.12.05. 15:06:17

Nem semmi!
Nem lehet, hogy ez egy kínzásnak alávetett áldozat helyrehozhatatlan deformálódása? Nem tudom elképzelni, hogy annyira szorgos sztahanovista volt, hogy még a záróizmok is beadták a kulcsot. Ha meg direkt mumifikált alkotás, akkor az örömlányok szerveit is hasonlóan hangsúlyozva kellett volna kikészíteniük.

jakab01 2008.12.05. 15:08:26

Plusz lenne egy kérdésem:
Hogy távolították el a belső szerveket?
Nem lehet összefüggés?

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2008.12.05. 18:42:46

Jakab01 sok érdekes dolgot találhatsz a thébai TT32-es sírról Kákosy László: Dzsehutimesz sírja Thébában c. könyvében.

Slytherin 2008.12.06. 18:38:39

Köszönöm a segítséget! :)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2008.12.07. 09:33:56

Nagyon szívesen. :)
Ha van még kérdésed akkor az angliai képzéssel kapcsolatban tudok neked válaszolgatni. :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.12.07. 14:16:43

Nagyon jó poszt! Tényleg azt hitték az egyiptomiak, hogy a halottak a túlvilágon majd a pótpénisszel fognak virgonckodni? Ó szent együgyűség... de persze érthető.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.08. 09:00:31

Magister: van esetleg valami ellenbizonyíték? :)

Itt, Európában, ahol arra épül a kultúra, hogy egy ember vízen járt, feltámadt a halálból és felemelkedett a levegőbe nehéz alapot találni más vallások logikátlanságainak megtámadásához... ;)

Amúgy remek poszt. Ha módom lesz rá, sok diákkal el fogom olvastatni.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.12.08. 09:39:55

"Itt, Európában, ahol arra épül a kultúra, hogy egy ember vízen járt, feltámadt a halálból és felemelkedett a levegőbe"

Miért, ez teljesen hihető, nem? :))) Én legalábbis sohasem kételkedtem benne. :)

relic 2008.12.09. 02:10:50

Szia Anyamadár,
Engem érdekelne a kinti képzés kicsit bővebben.Gondolom tudod, hogy itt megváltozott az oktatás és mesterképzésre milyen "könnyű" bekerülni.Mérlegelni szeretném a lehetőségeim, mivel javasolták az osztrák egyetemeket is.
Köszönöm

Zsirparaszt 2008.12.09. 10:43:22

Nem ehhez kell erős gyomor, hanem a parlamenti közvetítésekhez!
:)
(Végre van új poszt!)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2008.12.09. 11:06:56

Szia Relic!
Nagyon szívesen segítek amiben tudok.
Emailben a hicudzsi (kukac) freemail (pont) hu címen kereshetsz meg.
Vagy a blogomon: spakli.freeblog.hu

Szép napot! :)

bernertzsolt 2008.12.13. 15:49:23

Néhány észrevételt kell tennem saját munkámmal szemben.
A legfontosabb, hogy a munka társszerzőjének – Dr. Fóthi Erzsébet antropológusnak – a neve sajnos nem jelent meg, akivel három alkalommal dolgoztunk Egyiptomban Dr. Schreiber Gábor TT32-es ásatásán.

Screiber Gábor a kézirat elolvasásakor tett néhány fontos észrevételt, amelyeket már sajnos nem sikerült a megjelenés előtt kijavítani. Ezek a következők:
– A krokodilpénisz nem afrodiziákum, mert nem az elfogyasztásában rejlik a potenciál növelő képessége, ezért a mágikus tárgy kifejezés sokkal pontosabb.
– A halottak megbecstelenítésénél említett irodalmi adat Hérodotosz a görög-perzsa háborúkról szóló művének 2. könyvében olvasható
– A rabszolgaság nem volt közelsem annyira elterjedt az ókori Egyiptomban, mint Görögországban vagy Rómában, ezért az eunuch rabszolga teória nem valószínű.


Bucsin! A Szépművészeti Múzeum műpéniszének utánanézek.

Jakab01! Köszönöm az észrevételed. A nőknél semmi különöset nem találtunk. Az óegyiptomi prostituáltakról és azok esetleges múmiáiról sajnos nincs információm. A fent említett múmia szerveinek kivétele több más múmiáéhoz hasonló technikával készült és azoknál a végbélnyílás normális volt, szerintem nem ettől függ ez a jelenség

Magister! Azt hiszem annál kicsit összetettebb volt a túlvilági életről az elképzelésük az egyiptomiaknak, de kellett a földi test valamiféle megmaradása a túlvilági jóléthez.
Talán valamelyik egyiptológus ezt részletesebben kifejti majd itt nekünk.

exorientepv 2008.12.21. 20:25:11

Ha mégis érdekelne valakit a hazai képzés, akkor kérdezzetek nyugodtan:) nofer (kukac) citromail. hu e-mail címen
Régésztanonc vagyok az ELTE-n és jövőre felveszem az egyiptológiát is.
Csak a régész, csak az ELTE:D
süti beállítások módosítása