Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.10.02. 07:20 Lassányi Gábor

Hetvenötmillió forintos örökségvédelmi bírság a győri lelőhelypusztítás ügyében

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-dunántúli Irodája hetvenötmillió forintos örökségvédelmi bírsággal sújtotta a győri önkormányzatot és azt a két kivitelező céget, amelyek a hivatal szerint felelősek az idén márciusban Győr belvárosában  végrehajtott elképesztően barbár és értelmetlen pusztításért. 


Fotó: Civertan

Mint arról győri régészkollégánk  blogja után elsőként adtunk hírt Győr történeti belvárosában, a Széchenyi téren térrekontrukció címén a kivitelezők szinte teljesen elpusztították a város középkori emlékeit idén március 27. és 29. között és több helyen hun kori sírokat is szétdúltak.*

Akik esetleg nem ismernék a történetet, azok oldalunkon részletes beszámolókat olvashatnak a tér ismert középkori emlékeiről, a pusztítás pontos folyamatáról, az ügy eltusolásra tett kísérletekről és a KÖH jogászainak kezdeti amatőrségéről.

A Kisalföld által idézett, szeptember 18.-án kelt KÖH határozat szerint "engedély nélkül és engedélytől eltérően folytatott munkavégzés, valamint védelem alatt álló régészeti lelőhely és régészeti leletek megrongálása és részleges megsemmisítése miatt" került kiszabásra a bírság, amelyről Figler András régész, a KÖH Nyugat-magyarországi Irodájának vezetője így nyilatkozott a lapnak:

"A tér alatti talajcserére senki nem adott engedélyt. Ismertette, hogy a beavatkozás következtében a XIII–XV. századig semmisültek meg rétegek. Az irodavezető azt is felrója, hogy a munkálatok megkezdését sem jelentették be sem a megyei múzeumnak, sem a KÖH-nek. Figler András a bírság alapját a lehetséges 25 millió forinttal szemben 12,5 millió forintban, a szorzószámot pedig a maximális 6-ban állapította meg, így jött ki a 75 millió forint. Ez szerinte megegyezik azzal az összeggel, amennyibe az elpusztult terület régészeti feltárása került volna."

Örökségvédelmi bírság (2001. évi LXIV. törvény)
 
82. § (1) Azt a természetes vagy jogi személyt és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetet, aki (amely) az e törvényben engedélyhez kötött tevékenységet engedély nélkül vagy attól eltérő módon végzi, illetve a védetté nyilvánított, vagy e törvény erejénél fogva védelem alatt álló kulturális örökség elemeit megsemmisíti, megrongálja, örökségvédelmi bírsággal (a továbbiakban: bírság) kell sújtani.
(2) Bírsággal sújtható az, aki a jogszabály által előírt bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.
(3) A bírságot a Hivatal szabja ki.
(4) A bírság összegének megállapításánál mérlegelni kell:
a) a kulturális örökség elemének történeti, eszmei jelentőségét és egyediségét,
b) az okozott kár nagyságát.

 

Figler András a bírság kiszabásával, el kell ismerni, most bátran tette a dolgát, és ez nagy szó még akkor is, ha köztisztviselőként ez volt a kötelessége. Cselekedetével, minden bizonnyal számtalan támadás céltáblája lett.  

Az ügynek ezzel, azonban még biztosan nincs vége. Arra szinte mérget vehetünk, hogy a önkormányzat élén a lelőhelypusztítás csípőből tagadó alpolgármesterrel Németh Zoltánnal, azonnal fellebbez majd a határozat ellen. Kérdés, hogy a Hivatal már más régészeti ügyekben is "remeklő" vezetése mennyire hajlik meg majd a politikai nyomás előtt.

Várjuk továbbá az örökségvédelmi bírságtól teljesen független, rongálás ügyében indított rendőrségi vizsgálat eredményét, amellyel a kapcsolatban, információnk szerint a napokban kezdődtek meg Pápán az első tanúmeghallgatások.       

 

*A cselekmény nem csak esztelenül barbár, hanem minden valószínűség szerint építési szempontból teljesen értelmetlen volt, hiszen azóta sem adott senki értelmes műszaki választ arra, hogy milyen statikai szenpontok tették szükségessé egy gyalogos forgalomra tervezett díszburkolathoz 130 cm mélységű teljes talajcsere végrehajtását.

12 komment

Címkék: régészet győr középkor örökségvédelem


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr661421627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

higgadt 2009.10.03. 18:45:06

Gratulálok Figler Andrásnak. Figyelemmel kísértem ezt a felháborító ügyet. Szégyenletes, hogy egy tanulatlan alpolgármester. egy politikai bábu eltörölhette Győr közép- és koraújkori múltjának emlékeit. Csak azért, hogy megmutassa, ő valaki. Az önkormányzat az adófizetők pénzéből nyilván kifizeti - jogerősség esetén - a büntetést. Ahelyett, hogy Németh úr talpára kötne útilaput.

Nagykócsag 2009.10.04. 00:28:06

Ahhoz képest, hogy autóval emberölésért 2 év felfüggesztett "jár", most végre jól döntött a bíróság.

Cirpi 2009.10.04. 14:40:32

Megnyugtató a kiszabható legmagasabb bírság előírása, más kérdés, az egyik hivataltól a másikhoz való vándorlása sok-sok évi várható huza-vona után milyen értelmet kap. Ha nem bűnbak jellegű, akkor a személyi felelősségre vonás nem divatos, a lemondásoknál, lemondatásoknál a hibázás alig-alig jön számításba. Nyilván nem vezetői pénzből kerül majd kifizetésre, s így a győriek kétszeren bűnhödnének. Csak a bírságot tekintve a szemet-szemért elv alapján azt gondolom, a bírság összegéért a városban régészeti feltárással és bemutatással vagy műemlékhelyreállítással, ha a kár pótlása már nem is, de némi gyógyír keletkezhetne. A kivitelezőkre jutó bírságot nem értem, a hatóság az építtetőt kell, hogy büntesse, majd az építtető továbbhárítja, ha jogos a kivitelező vétkessége. A kivitelezőtől való pénzbehajtásnak amúgy is elég nagy a rizikója, hosszú pereskedésre, felszámolásre, beismerésre ám nem fizetésre egyaránt van példa.

sapuh 2009.10.05. 01:02:50

Ez még csak az örökségvédelmi bírság volt. Ettől függetlenül akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat az, aki elrendelte a lelőhely megsemmisítését.

Nem mondom, hogy erre nagy esély van, de az ügy egyelőre nincs ennyivel lezárva.

Avvoltoio · http://avvoltoio.extra.hu/ 2009.10.05. 10:55:33

Csak remélem hogy jó helyre megy a bírságból befolyt pénz, valami várfelújításra vagy valami hasonlónak örülnék. A lényeg az hogy megérdemlik a büntetést, meg kellett volna várni az ásatások befejezését.
Remélem is hogy nincs ennyivel lezárva az ügy, és a felelősök megkapják a magukét a pénzbírságon felül

jakab01 2009.10.06. 14:57:41

Kérdés, hogy a bünti mekkora vízhangot kap.
Most a médián a sor, hogy végre valami hasznosat is tegyen, mert ha a bírságot nem kürtölik világgá, sokakhoz talán el sem jut az eset kimenetele.

Bíró Szilvia 2009.10.08. 17:10:19

Benne van a mai HVG-ben is! Rendes egyoldalas cikK! :-)

Csinglingling 2009.10.09. 23:17:17

Nem lehetne ezeket az embereket közmunkára ítélni,mondjuk valamelyik régészcsapatnak terepre?Szerintem ez lenne a büntetés igazán,és én pedig elégtételt éreznék ,mert a kezem még mindig ökölben van!!!!

tewton 2010.02.12. 00:42:47

éljen!
remélem, a 75 misi büntetés csak a minimum.

Etzilbvrg 2010.02.17. 19:13:47

Ööö... szerintem kiderül majd, hogy ööö... Mrs. István Kovács áll ennek az ügynek ööö... is a hátterében...
süti beállítások módosítása