Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.12.14. 04:00 Vicze Magdolna - Berzsenyi Brigitta

Mindennapi élet egy bronzkori településen - Ásatások Százhalombatta-Földváron

A Százhalombatta-Földvár bronzkori telep egyike annak a 30 erődített középső bronzkori (Vatya-kultúra) településnek, amelyek a Duna mentén, a Mezőföldön es a Duna-Tisza közén találhatóak. A 1960-as és 80-as években már folyt feltárás a lelőhelyen, akkor a település rétegsorának és kronológiájának meghatározása volt a szándék. Az 1998 óta folyamatban levő ásatás egy nemzetközi (svéd-angol-magyar) régészeti projekt keretein belül valósul meg, melynek feladata a bronzkori európai társadalmak kialakulásának kutatása.

A lelőhely különlegessége az, hogy a korai bronzkori Nagyrév-kultúra idejétől (Kr. e. 2000) egészen a középső bronzkori Vatya-kultúra végéig (Kr.e. 1350) folyamatos megtelepedés mutatható ki. (A Vatya-kultúra — a korai bronzkort követően, a Kr. e. 2. évezred közepén a Duna-parton pásztorkodó és földművelő népesség kultúrájának elnevezése.)

 

Vatya kerámiaedény

Az egyhelyben lakás azt jelenti, hogy amikor fel- vagy elhagytak egy fából és vályogból épült házat, vagy esetleg tűz pusztította el azt, részben elegyengették a romokat, és ráépítettek egy új építményt.

Az ilyen egymásra épült rétegzett településeket arab szóval „tell”-nek nevezik a régészek. A százhalombattai tell-en az előzetes fúrások szerint 6 méter vastagon rakódtak egymásra az újabb és újabb rétegek.

Ezek egymás után, apró lépésekben kerülnek feltárásra. Ehhez az aprólékos munkához fontos szempont volt az, hogy a legmodernebb, legjobb dokumentáló és feltárási módszerek kerüljenek bevonásra.

2009 júliusának első hetétől kezdve öt héten keresztül tartott a terepmunka, amit a leletek feldolgozása követett. 

A feltárás egy 20 x 20 méteres szelvényben folyik, ami a tájékozódást és lelet- illetve mintaregisztrációt segítő 2 x 2 méteres négyzetekre van osztva. Az egyes négyzeteket önálló kutatási egységekként kezeljük. Az előkerülő objektum esetén a már meglévő négyzeteket további 1 x 1 méteres négyzetekre osztjuk; ezeket statisztikai, regisztrációs egységeknek tekintjük. A dokumentációs rendszer alapja a Svéd Nemzeti Örökség Intézete által speciálisan régészeti terepadatok kezelésére kifejlesztett adatbázisprogram.

A nemzetközi projekt



Az ásatás jelentős nemzetközi érdeklődést tudhat maga mögött. A svéd göteborgi egyetem biztosítja, kezeli a pontos dokumentáláshoz – kódolás, visszakérdezés, adatkezelés – a speciális eszközöket és a programot. A cambridge-i és southampton-i egyetemről pedig kötelező nyári gyakorlat keretében érkeznek hallgatók.

A gyakorlatokon a magyar egyetemisták – a tapasztalatok szerint - a tell-ásatás gyakorlati megvalósításában a legjobbak. A cambridge-i egyetem olyan több tudományágra is kiterjedő, széleskörű vizsgálatok bevezetésével vesz részt a kutatásban, amilyenre Magyarországon eddig nem volt példa.


A mikromorphologiai elemzések során az anyagok mikroszkopikus tulajdonságait figyelik meg. Több helyen is végeznek már ilyen jellegű vizsgálatokat, de ezen a területen a cambridge-iek a legjobbak.

Egy munkacsoport az olaszországi Modena egyeteméről érkezett, hogy egyedülálló módon szárazon, a valamikor lakott területről/háztartásokból vegyenek őskori pollen-mintákat, amelyekből következtetni lehet a területen megtalálható egykori növényfajokra és a bronzkor éghajlatára.

A southampton-i egyetem a kerámiaspecialista: az agyag eredetét, geológiai jellemzőit, az anyag belső tulajdonságát, üzenetét kutatják.

Az ásatás „reneszánszát” élte 2009-ben: történetének legkiteljesedettebb éve volt ez mind a résztvevők, mind a feltárás szempontjából. A munkában 11 ország 51 diákja vett részt; kínai, romániai, szerbiai, lengyelországi, németországi, dániai, svédországi, olaszországi, norvégiai, angliai és magyarországi hallgatók jöttek és tanultak.

Az ásatás folyamán a régészeti módszerek mellett nagy szerepet kapott a más tudományterületek bevonása a kutatásba: ennek keretében szisztematikus földminta-vételezés folyik. A földmintákban átmosás és flotálás után specialisták (archaeobotanikus és malakológus szakemberek) megvizsgálják az azokban található növényi kisemlős maradványokat.

Mintavétel  egy átégett rétegből

 

A mintavételi stratégia a statisztikai elemzés céljának megfelelően lett kialakítva. Az egyenként 10 kg-os földminták minden 2 x 2 méteres illetve 1 x 1 méteres regisztrációs egységből kivéve átmosás után, nehéz illetve könnyű „frakcióra” osztva kerülnek vizsgálat alá. Ezzel a módszerrel lehetőség nyílik olyan régészeti anyagok vizsgálatára (pl. bronzöntésből származó fémpor, borostyán-törmelék, apró kovaszilánkok), melyek méretüknél fogva nem kerülnének begyűjtésre. 

A lelőhelyen, Magyarországon elsőként, a talaj-mikromorfológián belül a települések mikromorfológiai kutatása az elsődleges célkitűzés. Ennek lényege a különféle emberi tevékenységek azonosítása és azok térbeli kiterjedésének, azaz a helyhasználat és annak változásainak vizsgálata. A talajból készült vékonycsiszolatok készítésével vizsgálják a talaj összetételét, szerkezetét, a településen történt változások (térhasználat) jeleinek meghatározására.   

Archaeobotanika: Régészeti növénytan, azaz régészeti korú növényi maradványok vizsgálata



Flotálás: A földmintában lévő szerves és szervetlen maradványok vízzel történő átmosása során a könnyebb fajsúlyú leletek a víz felszínére kerülnek, lebegnek, így könnyen eltávolíthatóak ( lebegtetéses módszer).

 

Malakológia: Az állattannak a puhatestűekkel foglalkozó ága

 

Mikromorfológia: Egy olyan módszer, amely bolygatatlan talajok/üledékek mikroszkópos vizsgálatával foglalkozik. A különféle talajok/üledékek komponenseinek vizsgálatán keresztül tesz megfigyeléseket, melyek a későbbi interpretáció alapját képezik. Fő feladata: azoknak a ki- és átalakító folyamatoknak a feltárása, melyek a talajokban/üledékekben végbemennek, illetve azokat valamilyen formában érik.

Az archaeobotanikai kutatás során fény derült a gabona-feldolgozás különböző állomásaira, és azok házon belüli elhelyezkedésének logikájára. Az előkészítési folyamat gabonaszemek átválogatásával/szitálásával kezdődött, amit az eddigi eredmények alapján ajtónyíláshoz közel végeztek, hisz ott volt a legtöbb fény. Az őrlés már kicsit beljebb zajlott, míg a főzés/sütés a ház mélyén lévő kemence mellett történt. Mindezt több ezer év távlatából, pusztán a fennmaradt apró nyomokból sikerült összerakni.

Leégett középső bronzkori ház az ásatáson

 

Rekontruált kora bronzkori ház a Százhalombattai Régészeti Parkban

 

Az idei évben egy tíz méter hosszú és közel hat méter széles építmény fa szerkezeti elemeinek (gerendák, ágak, sövények) elszenült maradványait tártuk fel. Nagy valószínűséggel ez a bronzkori ház felgyulladt és minden, ami szerves anyagból volt elégett, majd a tartószerkezetek rázuhantak a padlóra.

Leégett faszerkezet nyomai

 

Egyedi lelet a ház déli részén egy kötéldarab maradványa. Ez az első kézzelfogható nyoma a bronzkori kötélkészítésnek.

Szenült szerves anyag minta

 

A ház északi oldalán található egy apró kemence, a hozzá tartozó szárítóval és oldalkamrával. A kemence mellett látható egy, a padlóra tapasztott agyagdoboz, amiben csonteszközöket tároltak. 

Mindenki, aki a kutatás szándékával idejön, hoz magával valami kis pluszt. Megváltoztak a kérdések. Most már azt is tudni szeretnénk, a régi ember hol vágta le az állatot? Hol őrölt és hol aludt? Hol dolgoztak a nők és hol a férfiak? Különböző munkafázisok nyomai után kutatunk. Min alapult a gazdaságuk? Milyen növényzet létezett? És abból mit használtak leginkább? Az életmód megismeréséhez szükségünk van minden apró részletre. Nagyon összetett, nagyon költséges ez a kutatás. A nemzetközi háttér nélkül, magunk nem is vághattunk volna bele. Gyakorlatilag millió apró részletből rakjuk össze ezt a mozaikot. 

Kora bronzkori házbelső rekontrukciója a Régészeti Parkban

 

Kora bronzkori viselet rekonstrukciója

 

A válaszok alapján találkozhatunk a Százhalombattai Régészeti Parkban az életmód rekonstruálására tett kísérletekkel. 

 

„Matrica” Múzeum

2440 Százhalombatta,
Gesztenyés u. 1-3.

Nyitva tartás:

hétfő kivételével naponta:
10-től 17 óráig
 

Régészeti Park

2440 Százhalombatta,
Poroszlai Ildikó u.1.

Nyitva tartás:
április 1. és október 31. között
hétfő kivételével naponta:
10-től 18 óráig
szeptember 27-ig szombaton és vasárnap 9 órától 18 óráig

 

A cikkben szereplő fotók csak a Matrica Múzeum és Régészeti Park engedélyével felhasználhatóak.

13 komment

Címkék: tudomány régészet kiállítás őskor természettudomány százhalombatta régész bronzkor kisérleti régészet


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr751591973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloggerman77 2009.12.14. 22:19:41

A "tábla.jpg" képet kérjük UHQ minőségben csatolni a régészlányok megsasolása véget. :)) ;)

buvarkund 2009.12.14. 22:24:29

@bloggerman77:

A következő ásatásukra biztos keresnek ásatási munkást, és akkor lehet őket csodálni 3D-s naturális valóságukban:)

bloggerman77 2009.12.15. 02:24:24

@buvarkund:

LOL

két bőcsészdiplomával azért mégse mennék el lapátolni :P

Cirpi 2009.12.15. 10:11:19

Embere válogatja. Nálunk a földszinti nem húzza vissza az üres kukát a kertbe, mert diplomával nem hajlandó.
Most ez emeleti négydiplomás és a műszaki doktor teszi azt.

Hogyan lehet néhány cölöplyukból házat rekonstruálni, még az alaprajza rendben is lenne, de honnan lehet tudni a magasságot, miből származik a tetőalak ?

páratövis 2009.12.15. 19:07:46

@bloggerman77:
Hát..ööö... a csini, belevaló régészlányok 1-2-3 bölcsészdiplomával nyafi nélkül nyesnek, lapátolnak, csákányoznak, ásnak ám (és néha felüdülésképpen markolóznak meg KRAZ-t vezetnek a meddőhányókon keresztül)... és nem került még senkinek "érvénytelen" pöcsét emiatt az oklevelére!
És még okosak is! ;) (hihi, tisztelet a kivételnek...)

torissrac 2009.12.15. 21:52:35

@páratövis:

Minden bizonnyal így van. De hogy egy cseppnyi humoruk nincs, sőt a bloggazdának se, az tuti, mert kitiltott.

Tényleg köszi.

(Urak, hölgyek ez BLOG, ahol természetéből fakadóan hozzászólnak, kommentelnek... Ez nem az Acta Archeologica, ahol csak a negyedév múlva megjelenő számban reflektálhat a Szakma...)

ftonyo ex bloggerman77

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.15. 22:05:30

@ftonyo:

@bloggerman77:

Már mi a búbánatos őszi szellőért tiltottalak volna ki???!!!

Ha technikai problémád van, kérlek fordulj a supporthoz!

support@blog.hu

(Ma én is találkoztam furcsán eltűnő majd megjelenő kommenttel.)

torissrac 2009.12.15. 22:09:02

Nézd, a kommentelési lehetőségnek nyoma sem volt, míg a Töriblogon meg a Hadtöris blogon megvolt, tehát nem technikai problem lehet.
(És ez a hsz is megy rendesen...)

páratövis 2009.12.15. 22:14:02

@ftonyo:
"De hogy egy cseppnyi humoruk nincs, sőt a bloggazdának se, az tuti, mert kitiltott."

Ha te mondod... ;)

buvarkund 2009.12.16. 12:18:08

@ftonyo:

Hm, a bőcsészkaron van külön üldözési mánia tanszék ? :))) Együtt cipekedés és iszapban fetrengés közben eddig kizárólag legalább szarkasztikus humorral rendelkező régész hölgyekkel találkoztam (ami nyilván nem képezi le a "sokaságot" így egyéni benyomás) az ásás nézőpont kérdése, felfogható úgy is hogy nem kellett az embernek fitness szolgáltatásra költeni.

Azasöndör 2009.12.18. 19:20:20

utolsó képen: artúr király és mai oláh

Azasöndör 2009.12.18. 19:25:11

@Cirpi: a régészeti parkot a battai kék bögre csárda ajándékozta meg e makovecz imre tervezte rekonstrukcióval.

bloggerman77 2009.12.19. 05:27:35

@buvarkund:

:))

Nem üldözési mánia, csak 10 év Index fórumozás.

Ha ott nem tudsz írni valahova, az annak a jele, hogy vmely moderátornál kiakadt a hőmérő higanyszála, és kitiltott időlegesen vagy végleg. :P :)
süti beállítások módosítása