Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2010.04.16. 06:00 Gulyás Gyöngyi

Halottak a kemencében

Az 1241-42-es mongol pusztítás szörnyű pillanatképét őrizte meg számunkra egy 2005-ben Cegléd mellett talált, felgyújtott középkori ház. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészei a 4-es számú főút ceglédi szakaszát kutatták az adott év áprilisától novemberig. A legnagyobb kiterjedésű lelőhelyen, Ceglédtől északkeletre egy 11-13. századi falu részletét tárták fel.

A falu közelében emelkedő Madarász-halmon, egy mára már a mezőgazdasági munkák miatt elpusztult kőalapozású Árpád-kori templom állt. Maradványait és a körülötte fekvő temető 201 sírját 1968-69-ben Topál Judit dokumentálta. A temető területén, a sírok között és a temető árkában elrejtett vaseszközöket, illetve a feltárás előtt IV. Béla denárokból és friesachi denárokból álló 72 darabos éremleletet is találtak.

Az Árpád-kori falu szerkezete alapján két települési fázist tudtunk elkülöníteni. A templomdombtól északra, a lelőhely délkeleti részén a 11. században idetelepült lakosság faluszerű települését tártuk fel, ahol a 10-12 m² alapterületű, nyeregtetős, kemencés lakóépületek kisebb csoportokban helyezkednek el.

A lelőhely északi és nyugati részén előkerült falurészlet későbbi betelepülők emlékét őrzi, akik 12-20 m² alapterületű, északnyugat-délkelet irányú, 40-50 m hosszú utcasorba rendezett házakban éltek. A házak betöltésében talált leletek alacsony száma arra utal, hogy a falu lakosságának nagy része az 1241-42. évi pusztításkor el tudott menekülni.

Az egyik legérdekesebb és legmegdöbbentőbb látvány az 1344. számú ház délnyugati sarkába vájt kemencében fogadott bennünket. A közel 20 m² alapterületű, mintegy 80 cm mélyen a földbe mélyített épület egykori tetejét szelemenfák tartották.

A kemence sütőfelületen két, összebújt gyermek csontvázát bontottuk ki, előttük, annak szájánál pedig egy fiatal nő maradványait találtuk. A kisebbik gyermek egy 8-10 éves kislány, aki bal oldalán, összekuporodva, jobb kezét az arca elé tartva feküdt, 10-11 éves bátyja mögött.

Az ugyancsak bal oldalán, mindkét lábát a kemence faláig felhúzva fekvő fiú keze mellett egy 25 cm hosszú vas ostyasütőt, bordái mellett pedig egy IV. Béla ezüst denárt találtunk, mely egyértelműen keltezi a ház pusztulásának időpontját. A 20-30 év közötti nő hason feküdt, mindkét keze a kemence falának támaszkodott. Az itt előkerült vázak helyzete, illetve a fiú mellett talált ostyasütő – melyet védekezésre használhatott – arra utal, hogy a kemencében kerestek menedéket.

IV. Béla ezüst érme a kisfiú mellől

 

A ház lakórészének bontása közben, az egymás után előkerült leletek alapján egyre tisztább képet kaptunk a kemencében fekvő emberi vázak odakerülésének körülményeiről. A viszonylag nagyméretű lakóház keményre letaposott, agyagos padlóján az egykor használt főzőedények, használati-, mezőgazdasági eszközök és viseleti tárgyak első pillantásra rendezetlenül feküdtek.

Földbe mélytett Árpád-kori ház rekonstrukciója a berzsenyi régészeti parkban

A bontás során, a kemence szájnyílásával szemközti falnál egy sorban három, 3 cm átmérőjű, elszenesedett karómaradványt dokumentáltunk, mely egy polcszerű építmény meglétére utal. Ezen a polcon tartották a főzőedényeket, egy csiszolt kőből készített sótörőt, a sarlókat, a rövidkaszákat, a baltákat, a „juhnyíró” ollókat és a zablát. A kemence és a polc között, a padlón két vasabronccsal összefogott favödör állt.

Kerámiaedények a ledőlt polcról

 

A polc mellett, a ház hosszanti, keleti oldalának középső részén lehetett az ajtó, melyet a fal melletti karólyuk és az ajtóvasalás is jelez. Ugyanitt került elő az elszenesedett faláda maradványa, a ládapántok és az eldeformálódott, tolószerkezetes zár. Valószínű, hogy ezzel a nehéz ládával torlaszolhatták el az ajtót.

Vasszerszámok a házból

A láda mellett, a ház falánál nyolcas alakú munkagödröt bontottunk ki, melynek betöltésében kiégetetlen orsógomb, felszínén pedig további vaseszközök (ásóvasalás, köpű, stb.) feküdtek. A ház északnyugati sarkában egy szabályos téglalap alakú, nagyméretű tároló vermet találtunk, melyet egykor deszkával fedtek le.

Kő sótörő

A ház leégett, amelyet a szelementartó, elüszkösödött cölöpök és a deszkából ácsolt láda maradványai is jeleznek. A tűzben először az edényeket és a vaseszközöket tartó polc dőlt el, mivel a róla leesett fazekak felett találtuk meg az elszenesedett ágasfákat.

Valószínűleg a két gyermekkel otthon maradt asszonynak már nem volt ideje elmenekülni a házból, amikor a tatárok betörtek a faluba. A nő jobbnak látta, ha a ház egyetlen biztonságot jelentő zugába, a kemencébe bújtatja el a gyerekeket. Először a kislány, majd a jobb kezében védekező eszközt szorongató kisfiú rejtőzött el, majd végül a nő, akinek lábai már nem fértek be a kemencébe. A házat azonban felgyújtották, s a kemence szűk száján bekúszó füst okozhatta a család halálát.

A családról, illetve ezáltal a falu lakóinak életmódjáról az előkerült leletek alapján elmondhatjuk, hogy főként növénytermesztéssel (sarlók, kaszák, ásóél) foglalkozott, de lovat (vas csikózabla), sertést, baromfit és szarvasmarhát (állatcsontok alapján) is tartottak.

Legyilkolt holttest a falu egyi árkában

A faluban nem csak ezt az egy családot sújtotta tragédia. Az egyik gödörben egy medencéjén szúrt sebet kapott férfi, egy árokban pedig egy fiatal lány és egy fiatal férfi temetetlen vázmaradványait találtuk meg. A falut olyan végzetes pusztítás érte, hogy az innen elmenekülő keresztény emberek nem jöhettek vissza a halottaknak a végtisztességet megadni.

75 komment

Címkék: történelem régészet antropológia középkor kincs régész hulla kerámia örökségvédelem tatárjárás


A bejegyzés trackback címe:

http://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr151915594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Takacsi 2010.04.16. 10:17:46

Elég megrázó ez a történet meg a képek.

A feltárás után mi történik (történt) ezzel a lelettel így együtt? Úgy értem, hogy így van/lesz kiállítva?

llyes Edit (törölt) 2010.04.16. 11:55:54

Remélem nem állítják ki őket sehol, hanem végre emberhez méltó, rendes egyházi temetést kapnak.

szeeem 2010.04.16. 13:26:31

Tragédiájukban nyertek öröklétet, ami a régészeknek köszönhetően teljesedett be.
Bármi lesz a sorsuk, szerintem mindenki szorult torokkal, kellő tisztelettel fog rájuk tekinteni.

Ha valóban van túlvilág, talán most nyugodott meg a lelkük igazán, hogy az üzenet, amit magukban hordoztak azt átadhatták az utókornak.

vércseharcsa 2010.04.16. 16:47:29

Most kimegyek az utcára és az első szembejövő gyökér mongolt úgy picsán rugom, hogy ulánbátor alsóig rohan!

Nem lehetne a chicagói bíróságon felnyomni őket?
Mellékelnénk ezt a tényleg borzalmas képet és szarrá pereljük őket!

flora.a 2010.04.16. 16:51:22

Tragikus és élő ez a sok száz éves történet, számomra ez tette érthetővé, közelivé a tatárjárást. Remélem, hogy nyugalmat talál a kis család. Én ellenzem, hogy kiállítsák csontjaikat, inkább el kellene őket temetni.

monticello (törölt) 2010.04.16. 16:54:15

A gyilkosok meg valószinűleg szabadon lófrálnak, amilyen az igazság szolgáltatás...

Utó Pista 2010.04.16. 17:15:24

@vércseharcsa:

Hülyeeee! :O)))
Majdnem megfulladtam a röhögéstől!

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2010.04.16. 17:18:51

@velkedravce: hát szerintem kb 800 évesen már nagyon nem lófrálnak...

remélem azért a postból legalább a képek tetszettek.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2010.04.16. 17:24:51

ej, nahjo, ma annyi hülye kommentet olvastam, hogy már téged is annak néztelek, me culpa:)

mckmester 2010.04.16. 17:31:27

Azt azért ne feledjük, hogy alig pár száz évvel korábban a mi őseink gyújtogatták fel ugyanígy nyugati szomszédaink házait :-(.

Sajnálom őket. Csúnya haláluk volt.

Takacsi 2010.04.16. 17:32:03

félre értés ne essék:

én se arra vágyom hogy egy múzeumban nézhessem ezt a jelenetet könnyező szemmel.

Ezért is érdekelne hogy mi lesz a további sorsuk

ZöldszemM2 2010.04.16. 17:56:33

@izomtibor: Még hiányzik a 800 -hoz pár év !

Mondjuk a drezdai bombázásnál is lehettek ilyen esetek !

ZöldszemM2 2010.04.16. 18:00:05

@vércseharcsa: Chikágóban várják a beadványt !!@mckmester:

ZöldszemM2 2010.04.16. 18:05:06

@mckmester: Igen kalandoztunk, vagy inkább rablóhadjáratot folytattunk ?

félre a viccet , azért a mogol teljesítmény nem volt semmi.
Majd jöttek a törökök. Ők sem voltak kesztyüs kezüek, de ne menjünk ennnyire vissza.
Nem is olyan régen a birodalom, a szeretett Szovjetjúnió katonái jártak itt.

Ugyan így cselekedtek !

én még emlékszem !!!

Severus 2010.04.16. 18:15:55

takoca, flora.a!
Öööö, van egy rossz hírem, valamelyik múzeumban láttam már ezt, de nem emlékszem, melyikben. A csontokat talán nem, de a fényképeket, stb. igen. (Talán egy időszekos kiállítás volt?) Ott is megrázó volt. A blogger súghatna, hogy hol is van(volt) ez!

De fontos bemutatni, mert egy hiteles történet rajzolódik ki a leletekből.

Flyingman 2010.04.16. 18:18:25

Gratulálok Gulyás Gyöngyinek!
Már a RUBICON 2005/10-2006/1 számában is olvastam ezt a publikációt, úgyhogy már ismertem, de újra élvezet volt elolvasni.

Severus 2010.04.16. 18:20:28

megvan! Volt egy nagy vándorkiállítás a Nemzetiben a mongolokról, és mintha ott lett volna ahhoz egy terem csatolva magyar leletekkel. De nem teszem le a nagyesküt.

Fehérvár Kapitány 2010.04.16. 18:39:25

Csórók... de még mindig jobban jártak, mintha rabszolgának elvitték volna őket.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.04.16. 18:53:19

@szeeem: Héé embör, ezek csak csontok ! Nem kell túlmisztifikálni a dolgokat. :)

Bloodmagexxx 2010.04.16. 19:26:52

Nem gondoltam volna hogy így meg tud érinteni egy évszázados történet. Pont ezek a dolgok azok, amik emberközelivé hozzák a borzalmakat.

mckmester 2010.04.16. 20:28:45

@ZöldszemM2: Miszerintünk kalandoztunk, a károsultak szerint rablóhadjáratot folytattunk.
:)

Tudod az oroszok is felszabadítottak minket (őszerintük természetesen)

This_is_Sparta (törölt) 2010.04.16. 20:39:09

"1241 áprilisa és 1242 márciusa közötti majdnem egy év leforgása alatt a mongol sereg dúlása nyomán Magyarország lakosságának kb. 40-50%-a pusztult el (3 millióból kb. 1,5 millió ember), emellett hatalmas volt az anyagi kár is." - lásd wikipedia, tatárjárás

Hullafotós 2010.04.16. 20:47:49

Gyöngyi,
mi az a szelemenfa? Tod, nem vagyok régész, viszont minden apróság érdekel...
hullakatt

triumphator · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.04.16. 20:54:42

@Ludas Matyi Online:

aha, csak ezek a csontok hús-vér embereket hordoztak, akiknek igen rút haláluk volt. a két gyermek maradványai felkavaróak - szerintem.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.04.16. 20:56:14

Nem vagyok biztos, hogy a poszt írója, net közelben van éppen, de addig próbálok válaszolni a kérdésekre, a tőle hallott infók alapján.

A lelőhelyen előkerült tárgyak egy része ki volt állítva Gyermekemet az országért - A tatárjárás (1241-1242) című kiállításon.

http://tatárjárás.hu/

A csontvázakat antropológus vizsgálta meg, gondolom utána Ceglédi Múzeumban kerültek.

Gremi 2010.04.17. 00:01:33

Gratulálok a feltáráson dolgozóknak.
A torkomban egy gombóccal néztem végig a fotókat, olvastam az írást. Számomra igazán megrázó a gyerekek csontváza, illetve a gyerekeket védő (talán) édesanyjuk testhelyzete.
A magam részéről, én sem tartanám jó ötletnek, ha így, ilyen formában kiállítanák őket. A fotó maximálisan megteszi a hatását.
Az tetszik a régészek munkájában, hogy gyakorlatilag történelmet csinálnak, a történelmet testközelbe hozzák. Beszélünk a Mongolok, Törökök által leigázott, elpusztított falvakról, városokról, elnéptelenített országrészekről, de igazán csak akkor tudjuk megérteni, hogy mi történt, ha minél több ilyen fantasztikus ásatást, leletet látunk.
Sokan a Tatárjárást, csak az évszámhoz kötik, semmi mást nem tudnak (tudunk) róla. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy minél többen lássák a történelmünket befolyásoló események tárgyait testközelből.
Ennek a családnak a Tatárjárás az életük végét jelentette. Talán odaveszett mindenki, aki ismerte őket. Ha nem, akkor is 80-100 év és az örök feledés homályába veszett a létük, és a haláluk. Ez idáig…
A feltárást végzők csináltak történelmet ennek a családnak a tragédiájából.
Még egyszer, GRATULÁLOK!

Gremi 2010.04.17. 00:24:41

Még annyit tennék hozzá, hogy kötelezném a nagyobb településeket, hogy hozzanak létre emlékparkokat, helyi múzeumokat, ahol az adott település lakói megismerhetnék a település történetét, a múltjukat. Az ilyen helyen tisztességesen el is tudnák temetni az ásatásokon előkerült elhunytak földi maradványait. Az iskoláknak jobb esetben nem kéne egy egész napos kirándulást szervezni, ha el akarnak jutni egy múzeumba. A gyerekek is könnyebben meg tudnák emészteni a „száraz” történelmi tananyagot, ha testközelbe kerülnének azokkal a tárgyakkal, amiről tanulnak.

Rév-Földi 2010.04.17. 13:25:16

@szeeem: Tulvilág van. A lélek távozása már megtörtént a mészárlás után. Nem kellett várnia a mai napokig. A földi maradvány(hamu) legyen a födé, a lélek, átvitt értelemben "por" legyen a tulvilágé.

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2010.04.17. 19:31:56

@Hullafotós:
Ez már Tutajos barátunknak is gondot okozott a Tüskevárban. :)))

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2010.04.17. 19:34:32

"– Most már rakhatja a tüzet. A balta ott van a szelemenfán.

“Mi? – tűnődött Tutajosunk. – Milyen fa, talán szellem?” – és körülnézett. A kunyhó előtt két égerfa állt, odébb egy fűzfa, távolabb nyárfák, de szelemenfa?

– Melyik fán?

– Szelemenfán, a gunyhóban. Azon a vékony gerendán…

– Ja…? – mondta Gyula, mintha rosszul értette volna, és Matula elnézően mosolygott."

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.17. 21:17:56

Hú, nagyon megrázó.

Csak az a vigasztaló, hogy mára már bebizonyosodott: a pusztítás nem volt oly mértékű, mint ahogy Rogerius mester leírta. Százalékot nem tudok, de csak a vonulási utakon volt 25-50 százalékos pusztulás. Az ország nem roppant össze, a király túlélte, s néhány év múlva már sereggel harcolt nyugaton.

Hullafotós 2010.04.18. 21:25:48

@anyamadár: nagyon köszönöm. igazoltad, a tánciskolai alapelvet, mindig vissza kell menni a kályháig, ha a színpadra vágysz. :-)

respecta /01 2010.04.18. 23:02:53

Nagyon kellett a cikk a képekhez. Életszerűvé tette, még a fotók egyértelműsége ellenére is.
Szép anyag, gratulálok!

bloggerman77 2010.04.19. 03:24:13

@G.d.Magister:

Erről vitatkoztunk Cumania olvtárssal. :) (ti. Rogerius relativizálásáról)

Amúgy cikkben is írja a szerző, hogy a falu nagy részén nem találták áldozatok nyomát, tehát a lakosság nagy része meglépett még időben.

Látom , sajnos index főoldalas lehetett a cikk, mert bevonzott pár "érdekes" kommenetet.

Bár nem keresztényi módon, de biztosan föld alá kerültek a testek, mert az árokban fekvő férfinek a csontjai anatómiai rendben vannak (lásd állkapocs), ha földfelszinen van a hulla/csontváz, a vázrészek szétesnek, az álkapocs elválik a koponyától, majd a koponya is elmozdul stb.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.19. 21:45:22

@bloggerman77: köszi a visszajelzést. A kevés csontváz valóban arra utalhat, mint amire a posztíró utal.

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.04.19. 22:58:37

a hatvanas években moszkvában tanuló magyar diákoknál az egyik este megjelent a mongol diákok küldöttsége, egy csokor virágot hoztak, és elnézést kértek a sajnálatos eseményekért - azt már nem tudom, hogy mit reagáltak a magyar diákok erre, de ha valaki vágja, akkor tegye közkincsé!

páratövis 2010.04.19. 23:54:39

@bucsin:
nem mongolok, de... erről eszembe jut az Egri csillagok vonatkozó része (amikor B. G. szegény Török Bálintot kísérte a szultánhoz, a török táborba - Buda elfoglalásának előestéjén)
"Dzsere, madzsar testver! - szólt jókedvűen az egyik szpáhi..."
De találkoztam én is kedves törökökkel, akik őszintén örvendeztek közös történelmünknek! :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.04.20. 09:02:25

@páratövis: Hát, ha Bécsnek büszke vára mellett Sztambul büszke vára is nyögte volna Mátyás bús hadát, én is örülnék a közös történelemnek... ;)

Az egész történetből egyébként csak az nem világos, hogy ők miért nem mentek el a többiekkel?

Vagy ők valahonnan érkeztek, üres volt a falu, a lakosság és a jószág már rég a nádban, ők meg ténferegnek, majd egyszer csak beözönlik egy tatár beszerző-különítmény?

A család berohan a házba, magára zárja az ajtót a ládával, bebújnak a kemencébe? A nagyobbak meg megnézik, ki érkezik? A kemencébe félig bebújt "fiatal nő" az anya lehetett? Úgy értem, ha volt bent egy szemmel láthatóan nyurguló, serdülő, 11 évesre becsült fiú, akkor az anya is csak mai szemmel számít fiatalnak, ott már legalábbis középkorú volt.

De akkor a tatár expedíciós hadtest miért nem zúzta szét az ajtót, és ment be az emberek után? Nyilván valaki belülről zárta be az ajtót, az meg akkor rabszolgát jelent...meg a házban értékeket...

Ők viszont inkább felgyújtották az egészet, illetve egy embert egy gödörbe, egy fiatal nőt és férfit pedig az árokba vágtak. Talán ők lehettek az apa, meg a két nagyobb gyerek aki elébük ment, hogy időt nyerjen? Egyénként az kiderült az ásott részből, hogy merre haladtak utak (legalábbis feltételezhetően)?

Az ostyasütő mennyire volt gyakori? Nem csak a templomban kellett egy ilyen? Hogy került a gyerekhez?

Nem lehet, hogy a kiürült falut jöttek átkutatni értékek után, és akkor érte őket támadás? Esetleg az asszonyt boszorkánynak kiáltották, és biztos ami biztos inkább a visszatérő lakosság gyújtotta rá a házat?

Már ha volt visszatérő lakosság... lehet, hogy azért nem települt be ismét a falu, mert az elmenekült lakosságot is felkutatták, felkoncolták, elhurcolták?

Egy szó, mint száz, ez a rájuk gyújtott ház önmagában is sok kérdést felvet.

respecta /01 2010.04.20. 09:58:18

@bloggerman77: Akkor jó lenne tisztázni, felvállalni, jelezni feltűnő módon, hogy kvázi ez egy zárt szakmai közösség oldala vagy érdeklődők is olvashatják, kérdezhetnek, véleményezhetnek...
Üdv. egy érdeklődő laikus.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.04.20. 11:01:21

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Az ostyasütő mai napig elterjedt sok faluban. Két vastagabb vaslemez, zsanérral, nyéllel. Nem nagy kunszt megcsinálni.
A házat pedig nem kellett külön felgyújtani, valószínűleg égett az egész falu. A teljes magyar lakosság foglyul ejtése azért elég nehezen lett volna kivitelezhető, ezért nem szedtek össze minden áron mindenkit rabszolgának. Több százezer ember terelése és etetése Belső-Mongóliáig elég nagy logisztikai feladat lett volna.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.04.20. 11:02:18

A legfontosabbat meg elfelejtettem: köszönet a szerzőnek! Tényleg megérinte az embert, közel hozza a tatárjárást.

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.04.20. 11:55:52

dzsingisz közelében mindig ömlött a vér, egyszer ezt a tanácsolták neki: Ha egyesíteni akarod az Ég alatti világot, akkor ne öldökölj kényed-kedved szerint! a fentiekből látszik, hogy se ő, se az utódai nem fogadták meg ezt

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.04.20. 13:47:01

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker:

Azért a srác akkor is egy hős volt... 11 évesen is férfi, aki ostyasütővel ment volna a tatár seregnek. Megmutátnám egy EMO koncerten a srácoknak. Nem csak Nemecsek Ernőről kéne tanulni az oskolában, mint a lojalitás és a hősiesség mintaképéről.

A rabszolga-bizniszt meg úgy képzeltem - illetve úgy látom kivitelezhetőnek, ha a portyázók csak a táborig terelik vissza azt az 1-2 foglyot, akit épp át tudtak dobni a nyergen maguk előtt, vagy kötélen vezetni tudták.

A táborban meg már várja őket a szakszemélyzet, akik összeállítják és indítják a transzportot visszafelé. De nem is kellett Mongóliáig terelni, a többi csapat is várta a nőket, a Kárpátok keleti vonulatain túl meg úgyis olyan barátságos népek éltek, akik felvevőpiacot jelentettek a rabszolgákra.

Vagy lehet, hogy csak leöldösték őket, és csak néhány szerencsétlent hagytak, hogy előrevigye a hírüket? Pszichológiai hadviselésként.

Rasz 2010.04.20. 15:37:56

@bloggerman 77 szerint nincs komoly nyoma, történelme a tatárjárásnak, csak futó kaland volt, túl misztifikáljuk. Részben én is osztom. Mint utolsók között az utolsó pillanatban bevándorolt, megtelepült és államiságot létrehozó ázsiai nép a honfoglalást követően a 900-as években mi sem voltunk kispályások Európában. Túl az óperencián van még néhány feltáratlan kunyhó és kemence amit eleink gyújtottak fel. Torokszorító kép és a történetet nem tudjuk, nem ismerjük, csak a végét.

nem nemsiker_s 2010.04.20. 17:42:07

@G.d.Magister:
Csak az a vigasztaló, hogy mára már bebizonyosodott: a pusztítás nem volt oly mértékű, mint ahogy Rogerius mester leírta. Százalékot nem tudok, de csak a vonulási utakon volt 25-50 százalékos pusztulás. Az ország nem roppant össze, a király túlélte, s néhány év múlva már sereggel harcolt nyugaton.

Vigyázz !
Ez tatárjárás tagadás !

Etzilbvrg 2010.04.21. 00:37:31

@Hullafotós:
A szelemen nem régészeti, hanem építészeti kifejezés.

Létezik: taréj-, derék- és talpszelemen. Ezek a tetőszerkezet azon fa tartói, amelyek az ereszvonallal párhuzamosan futnak, és a szarufákat (szaruállás) tartják.
Itt van egy rajz:mek.niif.hu/02100/02115/html/img/4-628b.jpg
De ezen csak taréjszelemen (tetőgerinc) látszik (bár a vízvető gerenda amolyan talpszelemen féle szerepet is ellát).
a: horgasfa, b: szelemen, c: ágasfa, d: vízvető gerenda, e: átal gerenda, f: borító gerenda

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.04.21. 08:08:28

Nem ide tartozik, de hallott valaki valamit a somogy megyei Mesztegnyő környéki erdőben talált bronz római harci szekér első lemezről? Állítólag 2 férfi találta gombászás közben még tavaly, és eladták párszázezer forintért az OTP-s Csányinak. (ott van neki tanyája)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.04.22. 13:15:27

@Bodzaszedő Manager:

Sajnos nem. De ha tudsz róla valamit, kérlek meséld el privátban. Szívesen utánakérdezünk.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.04.22. 21:24:55

@Bodzaszedő Manager: Tudom, persze, és nem is komolyan gondoltam, azért volt a smiley a végén.

Temudsin 2010.04.23. 13:56:08

A kislány koponyáján a sérülés feltáráskor keletkezett , vagy esetleg a halála oka volt?

mangorlo 2010.04.24. 04:11:00

@Bodzaszedő Manager: kéne írni csányinak hivatalos helyről levelet hogy hallottuk az esetet, és ugyan már tekintetes úr megnéznénk mi talpas régészek, és akkor a te neved örök életre fennmarad mint jótevő

mangorlo 2010.04.24. 04:11:49

jut eszembe, a falu nevét nem lehet tudni? ha tatárjárás kori akkor csak volt valami adószedői jegyzék?

bloggerman77 2010.04.24. 23:36:19

@mangorlo:

a pápai tizedjegyzék szűk egy évszázaddal későbbi, 1332-37 között keletkezett.
Ennek és későbbi oklevelek határjárásainak összevetésével ki lehet sakkozni a falu nevét, mert ha teljesen elpusztult is volna, akkor pl. dűlőnévként továbbélt az emléke.

bloggerman77 2010.04.24. 23:49:42

@respecta /01:

nézd, ez valóban nem egy zárt, szakmai fórum - aztán mégis, mert ha megnézed a posztokat, ide a szerzők a valódi nevükön írnak, nem nickek mögé bújva.

Ezért khm-khm érdekesek az ilyen "most akkor benyomok egyet az első szembejövő mongolnak" típusú viccesnek szánt kommentek.

Az olyan kommentekkel meg, amik azon sajnálkoznak, hogy "miért kellett bolygatni szegényeket" nem tudok mit kezdeni.
Ennél sokkal durvábbak Pompeiben a gipsszel kiöntött figurák... ott még az utolsó halálos arcot is látod néha.

Ha nem bolygatunk ilyet, akkor hogyan kutasson a régész?!

Cu-mánia 2010.04.25. 11:58:38

@bloggerman77:

Kedves bloggerman77, kedves mangorlo!

Én nem lennék ilyen optimista a falu nevének kisakkozásával kapcsolatban, mivel a Kiskunság igen szegényes a határjáró oklevelek tekintetében. Bár Cegléd környéke esetleg szerencsésebb, végülis van történész a csapatban, bízzuk rá a megfejtést :)

Pillanatra Szankra visszautalva kedves vitapartneremnek, egész véletlen éppen arról a részről van határjáró oklevél, melyben az egyik szanki (tatárjárásban elpusztult:) Árpád-kori templomos hely már csak Keweshalom néven fut, a másik meg a kun nevű Scankszállás lett.
Nem tudjuk a korábbi nevet, dűlőként sem. Szóval ez matt e téren... :)

respecta /01 2010.04.25. 15:47:55

@bloggerman77: Értelek én, de:
igényes oldal, igényes cikkek...ezért számolni kell a címlappal!
Ez a tény esélyessé teszi az általad említett (igencsak nem szakmai) bejegyzéseket. Szerintem az azonnali , megfelelő stílusú reagálás segíthet a problémán.
Hm...mire számíthatok, ha kérdést teszek fel az itt lévő szakértőknek, mely nagyon laikus, talán butának látszó, konkrétan buta, hozzáértésem hiányát eláruló lenne? Nyilván tanulás céljából. Kizárólag ezen okból.
Ez ugrott be...téged olvasva.
Szerintem érted.
Üdv.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.04.25. 16:05:54

@respecta /01:

Természetesen szó sincsen semmilyen zárt szakmai fórumról, de nagyon remélem az írások stílusa, nyelvezete alapján magadtól is rájöttél! :)

Annak ugyan nagyon örülünk, ha valóban tartalmas szakmai vita is kialakul itt, de a fő cél természetesen a hiteles ismeretterjesztés.

Valahogy úgy, ahogy egy ásatáson átdolgozott nyári nap után az ember a helyi kocsmában beszélget az érdeklődő környékbeliekkel és a kollégákkal és felidéz egy-egy jó történetet a szakmából!

Az index címlapról betévedt kommentelőket is szívesen látjuk, a rasszista, spammelő vagy nagyon személyeskedő kommentek repülnek, a többi engem szerkesztőként nem zavar.

respecta /01 2010.04.25. 16:31:43

@Karikásostor: Tudomásul vettem korrekt válaszod.
Tökéletesen értem! :-)
- az olvasás jogának fenntartásával, mert jó a blog

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.04.26. 20:13:34

@respecta /01:

Köszönjük!

Bocs, kimaradt az első mondatomból egy szó!

Szóval még egyszer:

"Természetesen szó sincsen semmilyen zárt szakmai fórumról, de nagyon remélem erre az írások stílusa, nyelvezete alapján magadtól is rájöttél! :)"

respecta /01 2010.04.26. 21:43:51

@Karikásostor: Kedves vagy...a kimaradt szóval sem udvariasabb vagy érthetőbb a lényeg...:-D

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.04.27. 08:58:47

Mesztegnyő környékén találtatott a cucc.

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.05.03. 12:52:12

@Bodzaszedő Manager: Sajnos semmi további infót nem sikerült beszereznem a dologról. teljes a csend.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.06.06. 10:42:58

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Amit a mongolok rabszolgaszedési ügyeiről olvastam, az kb. a szükséges mesterek, szakemberek összeszedésében merült ki, átlag lakosságot nem nagyon gyűjtöttek. Talán tudták, hogy drága etetni őket és ehhez képest nem sokra mennek velük (ha csak nem kereskedtek, ezt nem tudom).

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.21. 16:08:02

Szép képek, remek történet, igazi kaland lehetett!

Remélem egy amerikai producer megcsinálja a filmet is hozzá, nagyon képszerű leírás ! :)

Donq 2011.05.08. 15:45:41

Azt hiszem, kis félre értés a tatárokat mongolnak gondolni, bár maga az elit valóban az volt. A tatárok, a mongol hódítás uralma alá került harcos népcsoport, még ma is kb. 10 millióan élnek Lengyelországtól a Bajkál tóig szétszóródva. A honfoglaló magyarsággal rokon népek alkotják.
Ha azt mondom szkíta, hun, türk, bolgár (nem a mostani bolgár) avar, mind-mind alkotó népe volt a később tatárnak nevezett népcsoporttal.

hardenberg 2011.09.25. 08:26:36

Én csak azt nem értem, a kislány koponyáján miért van az a nagy lék...erről nem esik szó a szövegben. Megrendító történet, az egész olyan mint egy időkapszula, amely 800 év után előkerült...

Trájer János 2013.01.21. 16:52:00

@llyes Edit (törölt): Kedves Edit! Nem szabad így gondolkodnod! Vizuális emberek vagyunk legtöbben! A döbbenet, amikor találkozik az ember ősei korpuszával, hatalmas megtartó erő is egyben. Elgondolkodunk azon, milyen múlandó az élet, s milyen pillnatnyi! Azon is, hogy magyarként kötelességünk megőrizni őseink örökségét, - azt hiszem ez a legszebb és legkevesebb, amit megtehetünk. Ha megnézem ezeket a sírokat (hiszen azok), belegondolok, én is lehetnék ott a helyükben! Nem kell őket eltemetni semmiképp!

Trájer János 2013.01.21. 16:59:08

@mangorlo: Nem tudom, ez a Csányi az a Csányi-e, de egy éve hallottam, hogy a Mohácsi Történelmi Emlékpark Sátorhely _ Majs közötti szántója is Csányié! Most akkor ezen Csányi gyűjti azokat a területeket, ahol emlékezetes történelmi események voltak, vagy csak kamu az egész? A végén még kiderül, Csányié Etelköz is!