Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2010.07.21. 13:49 Sírásók naplója

Új elnöke van a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak

Információink szerint a mai nappal felmentették Mezős Tamást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét. Mezős 2007 júniusa óta állt a Hivatal élén, vezetését számos botrányos ügy kísérte, amelyek közül a Budai Vár falának bontásával, a téli, normális munkavégzésre teljesen alkalmatlan időszakokra kiadott ásatási  engedélyekkel, valamint  a régészeti lelőhelyek nyilvántartásával kapcsolatos ügyekkel mi is foglalkoztunk. 

A félbemaradt garázs gödre a Budai Várban (Fotó: Belváros, Budapest)

Utódja Tamási Judit régész, kandidátus, aki több mint egy évtizede dolgozik az Örökségvédelmi Hivatalban (illetve jogelődjénél).

14 komment

Címkék: hírek régészet régész örökségvédelem


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr712166107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hullafotós 2010.07.21. 15:52:42

Ennek örülök, mert Mezős úr valóban megérett már, mint jonatán, a kirúgásra.

Bár kelt némi kételyt bennem a tény, h egy államigazgatási hivatal élén történő változásról annak sajtóosztálya eddig nem tudott egymondatos infót sem adni a szervezet honapján - ha a hír valóban igaz.

Egyúttal remélem, h az új vezetőről szóló közleményben ismertetik majd az elnök asszony szakmai előélete mellett krízisidőszakban nélkülözhetetlen államigazgatási és menedzsmentképességek alapjául szolgáló emberi rátermettségét, jellembeli hajlíthatatlan elkötelezettségét, szenvedélyes kiállását és az adófizető közvéleménnyel fenntartott rendszeres és közvetlen formában való kommunikációs nyitottságát.

Elnök Asszony, sok sikert és jó egészséget kívánunk a munkájához!

hullakatt

Cirpi 2010.07.21. 17:48:15

Nem gondolom, hogy fogadatlan prókátor lennék, de azt hiszem, hogy néhány szó hozzátartozik a tényekhez. A garázs építésre az engedélyt korábban, valószínűleg 2006-ban adhatták ki, akkor kezdődtek a munkák. A januári engedélyeknél azt is jó lenne tudni, hogy mikor kérték meg. Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy a nyilvántartást jogszabály rögzítette, és pont a Hivatal volt az, ahol a végrehajtás húzódozott-szakmai állásfoglalásokkal támogatottan.

Tajfel 2010.07.22. 01:43:22

@Cirpi:

A hír igaz, mégpedig hétfőn történt az elnökváltás. Az elnök mostantól Dr. Tamási Judit.

Cirpi, sajnos tévedsz. A Csikós udvari garázs engedélyezése, benne (az amúgy szinte elenyésző méretű, mégis nagy port felvert) középkori falalapozás bontásával, már Mezős elnök úr idején, harcos támogatásával (és az illetékes KÖH-ös régész felügyelő tiltakozása ellenére) történt.

A feltárási engedély kapcsán 2 időpontot keversz össze. Az egyik, hogy "mikor kérték" az engedélyt és a másik, hogy MIKORRA SZÓL! Pl. lehet megkérni tavasszal is egy engedélyt, amiben jelzed, hogy az ásatásod mondjuk csak szeptemberben lesz. Ez az engedély akkor is csak szeptemberi ásatásra jogosít fel, ha már áprilisban a kezedben van! Viszont (bármikor kérték is) NEM lehet (semmikor) kiadni olyan engedélyt, ami pl. decemberi munkavégzésre szól(na), mert Magyarországon ez az időpont rend szerint nem alkalmas ásatásra. Sajna, (főleg a KÖSZ nevű terrorszervezet) rendszeresen kért (és a tapintható kormány-nyomásra) kapott is engedélyeket mindenkorra, így télre is...
A nyilvántartás katasztrofális állapota valóban nem vethető Mezős Tamás szemére, azt ő is örökölte és amennyire lehetett (nem nagyon) tenni próbált a rendbetételéért. Ez a nyilvántartási káosz kb. a ma praktizáló régész nemzedék közös sara...

ngwolf 2010.07.22. 08:50:17

Végre, ideje volt egy vérfrissitésnek. Én személy szerint örülök neki.
Sok sikert az elnökaszonynak!

A KÖSZ felszámolásáról poszt nem lesz? Vagy ebböl semmi sem igaz?

egy-fo-epitesz 2010.07.22. 11:26:49

most akkor a régészet lendülhet...
nem mintha eddig háttérben lettek volna. Eddig is tul voltak reprezentálva. Ha 10 éve a köh ben dolgozik az nagyon nagy hátrány... a szakmai munka.. hm, hoigy is mondjam, az is csak hivatal...

Hullafotós 2010.07.22. 12:32:55

@egy-fo-epitesz: segíts nekem megérteni téged, kérlek.
Mikor volt a régészet túl reprezentálva szted?

Én azt látom, ha aranykincs, feltárási botrány, vagy égbekiáltó szakmai hiátus van akkor foglalkoznak csak velük. Minden egyéb hétköznapi esetben a régészetre költött erőforrások töredékei az építészetre költöttének (ez persze így van jól) akár pénzről, akár társadalmi megbecsültségről, vagy figyelemről beszélünk.

Úgy látom, h amíg egy építészeti nagyberuházás, v kiemelt projekt médiafigyelmet kap, addig egy autópályafeltárásos régészeti nagyprojektnek csupán a terveire nem ugrik a véleményformáló értelmiség. Egy építésznek elég a tervrajzot lerakni az asztalra (lásd mai edelényi mintaház a Népszabadságban) azonnal címlapra kerül. Egy régésznek előbb kemény munkával, kitartással és nem kevés szerencsével elért kiemelkedő eredményeket szükséges produkálnia, az építésznek meg elég elgondolásokat skiccelnie, máris odafigyelnek rá (nyilván nem mindenkire).

Ebből a szempontból tehát aránytalannak érzem a régészet túlreprezetáltságára vonatkozó véleményed.

hullakatt

Hullafotós 2010.07.22. 12:37:46

Egyébként pedig pont a KÖH elbaszott kommunikációjából (a hivatal honlapján a legrissebb hír februári, az elnök asszony még mindig nics fent!) fakadóan nem gondolom, h a vezetőváltással eljött volna a régészeti Kánaán.

Cirpi 2010.07.22. 13:11:38

@Tajfel:

Nem tartottam kizártnak a tévedést, de mégis:
Az építészfórumon olvastam, hogy 2004-ben már volt engedély, és, hogy a kivitelezési munka 2007. elején kezdődött. Ettől maga az ominózus alap vagy faldarab elbontása valóban 2008-ban volt. Lehet, hogy rosszul látom, de ez azért nem volt annyira váratlan. (Ha egyszer megtudhatnám, hogy mi a búbánat mellette az a "kavicsbemutatóhely", annak nagyon tudnék örülni.)
Ha valaki rossz időpontra kéri meg az engedélyt akkor nem az a hibás, aki arra az időpontra megadja, kivéve persze, hogyha a jogszabály azt írja elő, hogy dec. és febr. között ásatás nem végezhető. Meg különben is a körülmények, az utasítások és a józan ész nem járnak mindig (?) együtt.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.07.22. 14:25:41

Nagyszerű hír. Előtte még egy fegyelmi eljárás nem ártana ellene, illetve azok ellen, akik ezt hagyták, engedték, támogatták.

Tajfel 2010.07.22. 17:36:15

@Hullafotós:

A kánaán nyilván még nem jött el sehová, pláne nem a KÖH-ben :-) A kommunikáció elég gáz, de dr. TJ kint van már a www.koh.hu címlapján, nyilván azóta került ki, mióta nézted. Amúgy február óta több tucat új hír van az oldalukon, nem tudom, lejjebb lapoztál-e? :-)

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.07.23. 14:54:15

@Lassányi Gábor: Finoman pejoratív a népszabi cikke. A címen kívül pl.: "az MTI szerint foglalkozott"...
Úgy tűnik máig nem sikerült felfogni egyeseknek, hogy már 8 éve nincs külön Műemlékvédelmi Hivatal. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal foglalkozik műemlékekel, lelőhelyekkel, védett műtárgyakkal, sőt utóbb a filmirodát és az előadóművészekkel kapcsolatos számos ügyet is megkapta. Nagyon fontosak a műemlékek IS. A műemlék azonban nem szakmai, hanem kizárólag jogi kategóri (pl. egy régészeti korból származó épület is simán lehet műemlék, mint ahogy van ipari műemlék is. Ezen a területen sok-sok szakterület együttműködésére van szükség.
Olyan ember nincs a földön, aki mindegyikhez értene. A "mérnök uraknak" be kellene látniuk, hogy az örökségvédelem már rég nem egyenlő a műemlékvédelemmel (ami, mint láttuk maga is összetett), így aztán nem csak az ő személyreszabott privilégiumuk, hogy irányítsák a szakterületet.
Elnöknek szerintrem itt vezetői, szervezői képesség, legalább egy örökségvédelmi területen elmélyült ismeretek, tisztesség, szakma iránti alázat, elhivatottság, a minisztérium feltétlen bizalma szükséges.
Ha valami kimaradt, akkor bocs.
Magyarul eddig még semmi kizáró okot nem látok, ami miatt fújnunk kellene. Az is igaz, hogy aki kimarad, vagy úgy érzi több járna neki, vagy csak a politika mentén képes gondolkozni, azt a fenti gondolatok úgysem érintik meg...
Most eljön a tettek ideje, és meglátjuk hogy vezényel az új karmester. Jó lenne végre egy legalább közepes elnök...
süti beállítások módosítása