Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.08.08. 09:55 Karikásostor

A megkínzott szatír

Egy gyönyörű állapotú, szörnyű kínokat elszenvedő szatír márványszobra került elő Rómában, egy amerikai ásatáson. Az American Institute for Roman Culture 2006 óta folytat feltárásokat a Villa delle Vignaccenak nevezett, Kr. u. 2. századi luxusvillában, amely talán Quintus Servilius Pudensnek, Hadrianus császár barátjának a tulajdonában lehetett egykoron.

A Villa delle Vignacce az ókori városon kívül, a Via Appia Antica közelében található. A feltárások már az elmúlt években is számos pompás építészeti részletet: márványoszlopokat, díszes mozaikpadlókat és egy nagyon gazdag magánfürdőt hozták a felszínre.

A most megtalált, vörös márványból készült, 1,5 méteres alkotásank csak a lábrésze hiányzik.  A minden bizonnyal a hellénisztikus kori eredetit a császárkorban másoló szobor a fához kötözött, szenvedő Marsyas szatírt ábrázolja. 

Az alkotás "kistestvére" a Captoliumi Múzeumban található, 2,5 m magas Marsyasnak. 

Marsyas, frigiai szatír a mitológia szerint mesteri aulosz (kettőssíp) játékos volt, aki hangszerét Athénétől szerezte. Büszkeségében magát Apollón istent, a lant mesterét hívta zenei párbajra. A két versengő megállapodott abban, hogy a győztes azt tesz a másikkal, amit csak akar. 

A múzsák által elbírált összecsapásban a szatír maradt alul, aki számára Apollón kegyetlen büntetést eszelt ki. Marsyast egy fához kötözte és elevenen megnyúzta. A lenyúzott szatírbőrt egy barlangban akasztotta fel, vérét pedig a szatírról elnevezett folyóba eresztette. A felakasztott bőr a mítoszok szerint, ha zenét hallott mindíg megmozdult örömében.

A megkínzott Marsyas szobrok nem véletlenül készültek legtöbbször vörös márványból, mivel ezek a művek már a lenyúzott bőrű, szenvedő szatírt akarták bemutatni. 

12 komment

Címkék: szobor róma római mitológia


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr531296079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duncan 2009.08.08. 13:42:52

@nagyadam: akiket a még kegyetlenebb emberek találtak ki...

_yossarian · http://szinhaz.blog.hu 2009.08.08. 13:53:59

igen fasza lehet a luxusvillában egy megnyúzott pasiról készült szobrot nézegetni, kifinomult lelkivilágra vall... mondanám, ha például öreganyám hálószobájában nem egy agyonkínzott, véresre korbácsolt, majd keresztrefeszített, átszúrt oldalú, éhező fazon lógna a falon.

bloggerman77 2009.08.09. 04:20:21

Hiába, no, a vallások szépségei... :)

Keresztelő Szt. János a saját fejével egy tálon, vagy a nyilakkal telilődözött Szt.Sebestyén...

És ugye Szt.Bertalan, aki pont úgy végezte, mint Marsyas: a pogány örmények elevenen megnyúzták.

Csak ugye az az alapvető különbség, hogy a keresztény ábrázolások megszentelt közegben bukkannak fel, ez a szobor meg egy luxusvuilla "dísze" volt...

csik jenő 2009.08.09. 19:32:38

nagyon szép szobor! nekem jobban tetszik a most előkerült alkotás! jó lenne ha láthatnánk még néhány szép felvételt az előkerült mozaikokról és egyébb antik tárgyakról..! a megadott bloggon sincs bővebb tárgyfotó..az antik művészet örök és halhatatlan soha nem lesznek ilyen szépek és népszerüek a középkor alkotásai!! mindig ugyérzem hogy a középkort erőltetik mindenütt.. mint témát könyvekben filmekben stb..pedig soha nem tudják pótolni a középkori műtárgyak azt a szépséget és varázst amit a római művészet nyújt!!! RÓMA ÖRÖK ÉS A MŰVÉSZETE IS!! HISZEN "CSAK" EGY HÉTKÖZNAPI TÁRGY EGY HAGYMAFEJES FIULA VAGY EGY MÉCSES MENNYI SZÉPSÉGET SUGÁROZ MAGÁBÓL ENNYI ÉVSZÁZAD UTÁN IS!! DE EGY GÓTIKUS SZOBOR MINDEZT NEM PÓTOLJA!!

exorientepv 2009.08.11. 23:14:41

@_yossarian:
a különbség annyi, hogy a "fellógatott fasziban" a mai napig nagyon sokan hisznek, sértőnek találom, hogy ezt a kommentet nem moderálták ki.

Az, hogy egy villában ezt rakták ki, nos az tényleg elég fura:) de azért Jézust és egy szatírt nem hasonlítanék össze, akkor sem ha valaki ateista.

csak egy kritika

Zzoorroo 2009.08.17. 23:48:28

@exorientepv: Nem igazán értem: miért kellett volna kimoderálni? Mi ez, egy jezsuita blog?

És ha már a témánál vagyunk: mitől is különb Jézus, mint egy alak a görög-római mitológiából? Vagy mint Mohamed, Krisna, Buddha, Mitrász, Bubulubu, Quetzalcoatl, Kuff-Kuff, Ron L. Hubbard vagy a jófranc tudja az összes vallás (ön)jelölt apostolát és messiását...

Ja, hogy a leggazdagabb vallás szimbóluma? Amelyiknek egy ex Hitlerjugend a főpapja? Amelyik az inkvizíciót is működtette? Amelyik akkor is ellenzi a terhességmegszakítást, ha az nemi erőszak miatt következett be? Amelyik szerint az óvszer a Sátán műve?

Értem már.

ON

Elképesztőek ezek az ókori szobrok. Alkotóik nemcsak az emberi testet tudták valami hihetetlen élethűen ábrázolni, hanem a képi szimbólumokkal is úgy tudtak játszani, mint Marsyas az auloszon.

C.M. 2009.08.29. 16:09:28

@exorientepv: én úgy értelmeztem, hogy yossarian pusztán esztétikailag gondolkozott, és nem vallásilag, és így valóban komikus az összehasonlítás. (Pl. nekem is jobban "tetszik" egy feszületnél az "engedjétek hozzám a gyerekeket" ábrázolás)
A villa építésekor éppenúgy "hittek" ebben a szatírban (pontosabban: abban, hogy kifejez valamit), mint ma sokan Jézusban, tehát alapvetően elvonatkoztattok a primer látványtól. Ma (is) a "fellógatott pasi" a megváltást, bűnbocsánatot, stb... szimbolizálja- Marsyast a kutatók általában a szabadság jelképeként értelmezik. Elég meglepő, hogy miért, ha jól emlékszem Kerényinek volt egy olyan ötlete, hogy Marsyas állati jellege csak látszat, és Apollón ettől a maskarától szabadítja meg.

Egyébként van egy szekszárdi Marsyas ábrázolás is: mek.niif.hu/03400/03410/html/img/okori-0522.jpg

_yossarian · http://szinhaz.blog.hu 2009.09.02. 13:57:15

@C.M.: igen, kösz, nem a vallást kritizálom, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy aki 2000 év távlatából gyomorforgatónak találja a díszítésre használt szobrot, az elfelejti, hogy a keresztrefeszített Krisztus sem lesz szebb látvány párezer év múlva, csak ahhoz most hozzá vagyunk szokva, így fel sem tűnik..Fent említett nagyanyámnál példának okáért a konyhában is vérzik egy a falon, oszt nem zavar senkit evésnél.

Iovius 2009.12.20. 00:51:39

@Zzoorroo:
Szia Zzorroo!
Abortusz és egyéb járulékos ügyekkel mélyen egyetértek. De az isteneket hagyd békén.
Ja! Jehovát kihagytad. Már pedig, e nélkül milyen okból fognak megkövezni?:))
Brayen élete.:)
süti beállítások módosítása