Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.09.16. 10:05 Szabó Máté

Leletek nélkül - Soros temetők légi felderítése

Több száz síros temetőre bukkanni kivitelezés közben, váratlanul - minden beruházó rémálma. A beruházásokat megelőző feltárások tervezésénél nagy jelentőségű a régészetileg érintett helyszínek minél pontosabb előzetes azonosítása, feltérképezése, így régészeti lelőhelyek ásatás, bolygatás nélküli felderítése nem csupán a tudományos kutatás érdeke.

A hagyományos terepbejárás csak ott vezet eredményre, ahol a lelőhely jellege (pl. földvár, épületromok), vagy a bolygatás (természetes erózió, mezőgazdasági művelés) lehetővé teszi a felületen talált leletek és jelenségek közvetlen vizsgálatát. Gyakran előfordul azonban, hogy akár többszáz síros soros temetők egyáltalán nem azonosíthatóak a felszínen. Ezek feltárása egy beruházás előtt igen sok időt és energiát igénylő feladat, amellyel jobb előre számolni.

 

Soros temetők

 

A Kárpát-medencében a késő római kortól válik jellemzővé a csontvázas, soros temetkezés rítusa, melyet elsősorban a keresztény vallás terjedésével hoznak kapcsolatba. A temetkezések kisebb-nagyobb sírsorokkal, sírcsoportokkal szerveződnek temetővé. A sírok kialakítása, a temetők szerkezete kultúrákat, korszakokat jellemezhetnek.

 

Az ismert temetők nagy része bányászat, vezetékfektetés, szőlőtelepítés, intenzív mezőgazdasági művelés, stb. során került elő. A munkálatok közben felbukkanó csontok és/vagy temetkezésre utaló leletek jelezték a sírmezőt, majd az ezt követő feltárások adtak pontosabb információt. A beruházásokhoz kapcsolódó régészeti munkák során legtöbbször csak a kivitelezési munkák felügyelete hozott ilyen esetekben eredményt az előzetes terepbejárások helyett.

De hogyan ismerhetjük meg az egykori soros temetők helyét, a temetők szerkezetét, sírok számát, és ezen keresztül az egykor élt embereket, ha nem szeretnénk minden talpalatnyi földet feltárni?

Bár a közelmúltig csak kis számú magyarországi soros temetőt sikerült azonosítanunk légi felderítéssel, néhány újabb siker alapján úgy tűnik, a lehetőségeket és fajlagos költségeket tekintve talán ez a módszer lehet az egyik legkedvezőbb megoldás.

A felvételen látható sötétzöld vonalak több mint 380 sírt rajzolnak ki

 

A nehézségeknek több oka van: a légirégészeti kutatást ugyanis erősen befolyásolják adott, és választható tényezők.

Adottnak tekinthető:
- a sírok mérete és formája, a temetők szerkezete (nagyságrendileg),
- a területen folyó, évről-évre változó mezőgazdasági művelés (vetett növények),
- és az időjárás.

A sírok kis mérete, és a temetők változó sírszáma (a temető nagysága) befolyásolja észrevételüket: 6-700 méter magasságból nagy szerencse kell néhány, kb. 2,5x1 méteres „folt” felfedezéséhez. A nagyobb kiterjedésű, soksíros temetőket könnyebben észleljük.

A mezőgazdasági művelés a vetett növényfajtákkal hat a kutatásra. Sajnos a sírokat kizárólag a sűrűn vetett, kalászos növények képesek kimutatni. Az időjárás általában – az extrém esetektől eltekintve – nem hátráltatja a temetők felderítését. Szerepe a tavaszi hónapok során kisebb, mint kora nyáron.

Választható tényező:
- a kutatás időpontja (évszak, napszak).

Alapvetően két időszakot lehet elkülöníteni a soros temetők légi felderítésében: az április-májusi hónapokat, valamint a júniusi periódust.

A tavaszi hónapokban a növekedő növények egységesebben mutatják a nyomokat, a táblákon világoszöld-sötétzöld színek jelzik a sírok helyét.

Júniusban az érésbe forduló és aratás előtt álló növényzet markánsabb színkülönbségeket mutathat. A zöld-sárga, sárga-barna eltérések elvileg segítenek, de ebben az időszakban a napfény komolyan hátráltathatja a felderítést. Bizonyos szögből az amúgy kontrasztos színezet teljesen homogénné válik.

legiregesz.blog.hu/

Ha van rá lehetőség, egy másik módszerrel is lehet próbálkozni: a felkelő vagy lemenő nap súrlófényében vetett árnyék jelzi a sírgödrök humuszosabb, dúsabb, visszatöltött földje felett jobban fejlődő kalászosok magasságbeli eltérését. Ilyenkor semmilyen színkülönbséget nem érzékelünk, viszont az árnyékok miatt jól látható a temető.

Habár eddig még csak néhány tucat lelőhelyet fedeztünk fel ilyen módszerrel, a tapasztalatok bíztatóak. A gondos tervezés és a szerencse segítségével egyre több soros temetőt azonosíthatunk a levegőből.

De nyújthatnak-e a felvételek információt a temetők koráról? Egyáltalán mit tudhatunk meg a fotók alapján?

A felvételek körültekintő elkészítése lehetőséget ad térképre illesztésükre. A térképhelyes képekből már több információt nyerhetünk:
- megállapítható a sírok tájolása,
- vizsgálható a temető szerkezete (sírcsoportok, sírsorok, temetőárok, esetleg templom, stb.),
- mérhetővé válik a sírok közti távolság (nagyságrendileg), esetleg a szuperpozíciók, azaz egymás alatt-fölött lévő objektumok is észrevehetők,
- az egyes sírok méretét – hosszát és szélességét –, valamint a sírformát közelítő pontossággal meghatározhatjuk.

Szerencsés esetben a temető közvetlen, vagy távolabbi környezetéről is szerezhetünk információt: a közeli telepnyomok, árokrendszerek, domborzati viszonyok és más jelenségek segíthetik a korhatározást.

A képen egy középkori templom maradványa, valamint az épületet övező temető látható (alul egy értelmezési lehetőséggel)

 

A feldolgozást követően megkísérelhetjük a temetők terepi visszaazonosítását. És ebben rejlik a kutatás lényege, vagy buktatója…

A soros temetők ugyanis - amint az a bevezető sorokból is kiderült - kevés eséllyel találhatók meg terepbejárás során, még akkor is, ha a körülmények (szántás, csapadékviszonyok, fényviszonyok, a légi felderítésnek köszönhető térinformatikai és GPS adatok) megfelelőek.

Ennek oka, hogy a sírok mélysége miatt a mezőgazdasági földmunkákkal többnyire nem bolygatják a temetkezéseket. Több levegőből azonosított temető bejárása során eddig – térinformatikai háttéradatokkal és gondos bejárással is – mindössze egy esetében sikerült két csonttöredéket megfigyelni a helyszínen.

Leletek, és korhatározás nélkül ezek a légifotók korlátozott értéket képviselnek. Az egyes korszakok és kultúrák temetkezési szokásaiban szerencsére találunk a légifotókon is megfigyelhető eltéréseket. Ilyen „külső jegyek” lehetnek a sírméret, sírforma, tájolás, a temető szerkezete, temetőárok léte vagy nemléte, a temető elhelyezkedése és mérete, stb. Ezeket egészíthetik ki a szakirodalmi adatok, temetőtérképek, valamint a terepbejárások során, vagy más módszerekkel azonosított közeli lelőhelyek adatai.

Ezen a felvételen a sírformák és az árkok alapján valószínűleg egy honfoglalás kori temető látható, amelyhez nagyon hasonlót tárták fel korábban Csány közelében... ezt  azonban csak ásatás bizonyíthatja

A végszót azonban így is csak ásatás mondhatja ki… melyet a légirégészeti kutatások eredményei alapján már célirányosan, pontosan meghatározható helyen és kiterjedésben lehet megtervezni és elvégezni.

 

A légirégészetről bővebben a légérégészeti blogban olvasható, valamint érdemes megnézni a Pécsi Légirégészeti Téka oldalát.

15 komment

Címkék: régészet középkor régész örökségvédelem népvándorláskor légirégészet honfoglalás kor


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr561382328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hullafotós 2009.09.16. 11:10:08

Kedves Máté,

már csak a szakmai érdeklődés miatt is: milyen technikával dolgoztál?

hullakatt

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2009.09.16. 12:06:09

Nikon D50, 6.1 Megapixel ...
jobb lenne egy kb. 12 megapixeles masina, de az objektív szerepe nagyobb! utóbbi egy AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR, valamint egy elég gyenge 55-200mm-es teleobjektív is (ezt tervezzük a PLT-nél lecserélni)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.09.16. 22:17:56

Uhh, ezek a fotók nagyon jók! Ennyire egyszerű lenne? Persze tudom, hogy nem. Mert mi van, ha egy potenciális kutatási területet benő az erdő?

Hullafotós 2009.09.17. 10:56:48

Máté,

Ha hozok 12 Mpixeles Nikont egy tisztességesebb 200-300-as obival, beférek egy fuvarra melléd? :-)

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2009.09.17. 11:20:37

Kedves Hullafotós!

Az ajánlat nem rossz... bár a masina hosszú távra lenne üzlet ;) ... Az objektív esetében 200mm-ig elég, felette nehéz kitartani (javasolt: NIKON 80-200 / F2.8 AF-D IF ED teleobjektív). Amúgy elzárkózó nem vagyok, lelőhelyeket viszont nem garantálhatok a "szerencsefaktor" miatt. A repülés szervezés és anyagiak kérdése.

jakab01 2009.09.17. 12:20:14

Ejha!

Ez gyorsan ment.
Belinkeltem pár légifelvételt a műholdas felvételekkel csatolva.

A végén kértem, hogy ha valakit zavar, akkor kéretik törölni.

Elküldtem és el is tünt a hozzászólás azonnal.

:-)

Hullafotós 2009.09.17. 12:33:02

@Szabó Máté:
Deal köttetett, privátiban küldök mélt. Ilyen magasból még nem fotóztam hullákat, szal meg kell próbálni. ;-)

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2009.09.17. 13:26:06

@jakab01:
Mélben megkaptam még a linkeket... nem ismeretlenek előttem, ahogy szerzője sem. Blogomon szentelni fogok egy posztot a képek internetes közlésének - általam gondolt - módjáról, ugyanis sajnos nem csak a tudomány iránt érdeklődők, hanem haszonszerzés céljából is nézegetik ezeket a képeket. És ha "elegendő" információt közlünk, a következmény sem marad el!
Mellesleg nem mind arany, ami fénylik!

jakab01 2009.09.17. 14:28:02

@Szabó Máté:

Értem én, csak a végét nem.

Mire akartál célozni az aranyos mondással?

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2009.09.17. 14:51:55

@jakab01:
A levegőből sok dolog látható, ezeknek a nagy része nem régészet. Ami pedig régészet, konkrét azonosítás nélkül az is csak korlátozott értékkel bír. A keresendő nyomok, lelőhely-típusok ismerete nélkül könnyen melléfoghatunk!

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.22. 13:48:05

Légi felderítést csak suliban végeztünk, de meteorológiai repüléseket ma is végzünk. Tök érdekes és sok repült órát szerez - bár 172-essel kissé kellemetlen.

mangorlo 2009.09.30. 21:21:52

masodik kepen a bal es a jobb oldali nagy sotet folt az mi?

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2009.09.30. 22:46:09

@mangorlo:
A bal oldali vonal valószínűleg temetőárok, mert jól láthatóan nem vágja a sírokat és a szélsők vonalával közel párhuzamosan fut. A jobb oldali pontosan nem határozható meg, de kicsi az esély rá, hogy temetőárok legyen. Lehet esetleg egy későbbi, de ma már nem használt útnak a nyoma, amit szélessége is megerősít.

mangorlo 2009.10.05. 09:45:17

@Szabó Máté: koszi. akkor meg egy kerdesem lenne, mi az a temetoarok es mire valo? az a temetok mellett egy bevett dolog?

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2009.10.05. 10:22:08

több okból is lehetett ill. van temetőárok és/vagy kerítés: funkció = állatok ne menjenek be, vizet elvezesse, ilyesmi; vallási ok = halottaktól való félelem, a két világ szétválasztása. Ennek nyomát nem minden esetben lehet megfigyelni, levegőből pedig még körülményesebb az egykorúságot bizonyítani.
süti beállítások módosítása