Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2013.04.22. 10:35 Karikásostor

Szumírok, szittyák és Ősbuda

sumercomputerA.jpgElég volt a cyber térben cáfolatlanul áradó történelmi badarságokból, csodás származásból, összeesküvés elméletekből? Így gondolhatták a Tényleg!(?) honlap  indítói, akik „kutyaharapást szőrével” alapon az őrületeket hazai pályán: neten, mobilon, videómegosztókon és külön facebook oldalon támadják.

A honlapot a Történelemtanárok Egylete indította, elsősorban a fiatalabb korosztályok részére, szerkesztője és jelentős részben szerzője Lőrinc László, maga is tanár, ismeretterjesztő újságíró. A legendacáfolatokon kívül külön rovat foglalkozik azokkal a kevésbé ismert, valós történelmi eredményekkel, amelyeket a magyarok a szellemi kultúra, a befogadás, a tolerancia, az alkotmányos építkezés terén értek el, illetve azzal is, hogy hogyan birkóznak más népek a saját történelmükkel. Az Aktuális rovat írásai főleg a tájékozottabb olvasókat veszik célba, de ezek között is van a fiatalok sokaságához szóló; ilyen például a Petőfiék márciusi facebook üzenetváltásait közzé tévő írás, mely nagy siker volt a közösségi oldalon is. 

A Tényleg!(?)-re különböző videómegosztókon Dolák-Saly Róbert jelenetei hívják fel a figyelmet.

50 komment

Címkék: történelem tudomány régészet linkajánló


2013.01.25. 14:55 Karikásostor

Nyílt nap az ELTE Régészettudományi Intézetében

Nyílt nap lesz az  ELTE Régészettudományi Intézetében 2013. január 26-án, szombaton. A rendezvény elsősorban az idén felvételiző diákoknak szól.

A tanulmányokkal kapcsolatos információk megbeszélése mellett oktatók és doktorandusz hallgatók izgalmas előadások keretében mutatják be az Intézetben oktatott mind a 7 szakirányt (őskori régészet, az ókori Elő-Ázsia régészete, klasszika archeológia, római provinciális régészet, népvándorlás kori régészet, középkori régészet és archeometria), és lehetőség lesz személyes ismeretséget kötni egy-egy korszak jellegzetes leleteivel is.

Időpont: 2013. január 26. (szombat), 10-16 óráig
Helyszín: ELTE BTK, Trefort-kerti kampusz (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B)


Szólj hozzá!

Címkék: programajánló régészet elte


2012.12.07. 09:21 Jakab Attila

Honfoglaló harcos tárgyai három dimenzióban

A legmodernebb technológiák alkalmazásával dokumentáltuk annak a honfoglalás kori harcosnak a tárgyait, amelyeket a napokban mutatunk be Nyíregyházán, a Jósa András Múzeum új kiállításán.

1 komment

Címkék: régészet nyíregyháza sír honfoglalás kor


2012.09.25. 15:45 Sírásók naplója

Két írás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetéséről

Szeptember első napjaiban a kormányzat úgy döntött, hogy megszünteti a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. Bár L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár múlt héten a Parlamentben úgy fogalmazott, hogy:

"Soha senki nem mondta azt, hogy meg fogjuk szüntetni a Kulturális Örökségvédelmi hivatalt, azon kívül, hogy a sajtóban ilyen találgatások jelentek meg. Ezzel kapcsolatos kormánydöntés nem született, ezzel kapcsolatos kormányhatározat nem jelent meg, és ebből következő kormányrendelet sem született" 

- mára már nyilvánvaló, hogy a szinte mindenféle régészeti és műemléki hatósági jogkörétől megfosztott Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ szinte semmilyen szempontból nem tekinthető a KÖH valódi jogutódjának. 

KÖH1.jpg

7 komment

Címkék: régészet cikkajánló örökségvédelem


2012.09.24. 15:55 Sírásók naplója

Régészet a levegőből

Szólj hozzá!


2012.09.24. 15:52 Sírásók naplója

Se régészet, se útépítés

1 komment


2012.04.23. 22:29 Sírásók naplója

Megmentett örökség - kiállításajánló

Alig egy hétig látható az Országházban az a kiállítás, amely elsősorban az elmúlt tíz év nagy építkezéseihez kapcsolódó ásatásokon előkerült legjelentősebb tárgyakból válogat. A Magyar Régész Szövetség és a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége által szervezett tárlat valóban a legkülönlegesebb anyagokat mutatja be, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a döntéshozók is szembesüljenek azzal, milyen fontos kincsek rejtőznek a magyar földben, miközben katasztrofális módon szabják át az örökségvédelmi törvényt.

A nagy autópálya feltárások látványos tárgyai, mint amilyen egy hun bronzüst, vagy a csillogó germán ékszerek ,illetve több, olyan leletegyüttes látható, melyet itt, ezen az oldalon mutattunk be először.

1 komment

Címkék: budapest hírek programajánló történelem kiállítás őskor középkor kincs római régész örökségvédelem fémkereső népvándorláskor honfoglalás kor


2012.04.10. 11:45 Stibrányi Máté

Régészeti lelőhelyek elfedése?

Az Országgyűlés által 2011. november 15-én elfogadott törvénymódosítással új fogalom, az elfedés került be a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe. A törvényalkotók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a költséges és időigényes feltárások helyett, esetenként lehetőség van egyes régészeti lelőhelyek lefedésére, azok fölé való építkezésre. A törvény szövege - azon kívül, hogy az eljárás a lelőhely fizikai állapotromlását nem eredményezheti - nem definiálja az elfedés valódi tartalmát.

Nézzük meg azonban, hogy mit jelenthet ez az elsőnek jónak tűnő megoldás a gyakorlatban!

21 komment

Címkék: régészet örökségvédelem


2012.01.12. 05:00 Szabó Máté

Légirégészeti kutatás robotokkal

Gyakori vitatéma szakmai körökben, hogy milyen eszközt is használjunk, ha a levegőből kívánjuk vizsgálni a régészeti lelőhelyeket. Az igazság valahol ott lehet, hogy „az attól függ”. A repertoár széles, azt viszont már csak kevesen gondolják, hogy légirégészkedni akár a „fotelból” is lehet…

7 komment

Címkék: régészet római régész légirégészet


2012.01.12. 04:55 Sírásók naplója

Fémkeresőzésről az MTV1-en

Most, hogy a videobeillesztés normálisan működik olvasóink figyelmébe ajánlunk egy még októberi adást a MTV1-ről a kincskeresésről és fémkeresőzésről.

 

Szólj hozzá!

Címkék: régészet filmajánló régész örökségvédelem fémkereső


2011.11.24. 09:49 Sírásók naplója

Végveszélyben a magyar kincsek? - cikkajánló

Pusztulásra ítélt lelőhelyek, "ugrásra kész" buldózerek, megfélemlített kormánytisztviselők - az fn24.hu újságírója, Varajasi Viktor két részes interjúban beszélgetett blogunk szerkesztőjével az új régészeti törvényről. Az most megjelent cikket a tervek szerint továbbiak követik majd, amelyben a szerző a "lex buldózer" beterjesztőjét, L. Simon Lászlót és a beruházói oldal néhány képviselőjét is megkeresi majd a témában.

 

3 komment

Címkék: hírek régészet cikkajánló régész örökségvédelem


2011.11.24. 09:00 Czajlik Zoltán

Utazás a koponyán túl - kiállítás és könyvajánló

A Karinthy-tól kölcsönzött címmel, történelmi, sőt régészeti környezetben játszódó utazásra invitálunk, egy nagyon is valóságos útnak köszönhetően. Utóbbi új nyomvonalon fogja Dunaújvárost összekötni Székesfehérvárral és úgy alakult, hogy éppen a középkori Perkáta Szűz Máriának szentelt templomának romjai és a körülötte lévő 5000 síros temető feltárt részei fölött kell majd haladnia.

1 komment

Címkék: hírek tudomány régészet kiállítás antropológia középkor könyvajánló sír hulla kunok


2011.10.10. 10:59 Sírásók naplója

„Nem múlt el nyomtalanul” - Honfoglalás kori leletek Pest megyéből

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, Pest megye honfoglalás kori gyűjteménye az utóbbi egy évben csodás leletekkel gazdagodott, beruházásoktól és gazdasági tőkétől függetlenül – elkötelezett civil örökségvédőknek köszönhetően. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága október 17-én, 18 órakor nyíló, időszaki kiállításán mutatja be az új eredményeket, és másfél évszázad legérdekesebb leleteit.

7 komment

Címkék: régészet kiállítás régész örökségvédelem honfoglalás kor


2011.09.30. 14:00 Gyucha Attila - Lassányi Gábor

Végveszélyben a magyar régészeti lelőhelyek

- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új törvénytervezetről, amely alapjaiban semmisítené meg a magyar régészeti lelőhelyek védelmét.

171 komment

Címkék: régészet régész örökségvédelem


2011.09.20. 11:50 Sírásók naplója

Ismét régészek a Kutatók éjszakáján

Véres bronzkori csaták, kő- és csonteszközök titkai, légi régészet, ékszerek a népvándorlás korból ­- ismét izgalmas eladásokkal várják az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársai és doktoranduszai az érdeklődőket most pénteken, szeptember 23.-án, a Kutatók éjszakáján.

5 komment

Címkék: programajánló előadás régészet őskor középkor elte kincs természettudomány régész szkíta állatcsont fémkereső bronzkor népvándorláskor viselet vaskor török kor archeozoológia kisérleti régészet légirégészet


2011.09.16. 15:18 Sírásók naplója

Film Budapest római emlékeiről

Blogunk több szerzőjének közreműködésvel, közel egy órás műsorban mutatta be múlt héten az ATV Hazai Turizmus című műsora Budapest római kori emlékeit. A film az alábbi linken látható, akár nagyobb felbontásban is.

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: budapest régészet hadsereg római aquincum filmajánló régész


2011.07.16. 13:20 Masek Zsófia

Nyolc rejtélyes holttest - Egy Tisza-parti település sorsa a hun korban

A Kárpát-medencei hun kori elit sírjai, áldozati leletei széles érdeklődésnek örvendenek. Ezzel szemben az alacsonyabb társadalmi és vagyoni helyzetű lakosság, a hun birodalom alattvalóinak élete jóval kevésbé ismert. A települések régészeti kutatása erről a korszakról is színesebb képet fest, mint amit az írott forrásokból, és a néhány kiemelkedő jelentőségű sírleletből megismerhetünk.

16 komment

Címkék: történelem régészet antropológia pogány hun sír szolnok római régész hulla kerámia germán szarmata


2011.06.29. 09:35 Balogh András - K. Németh András- Szőke Balázs

A simontornyai vár számítógépes rekonstrukciója

A simontornyai vár 3D modellezésének munkái 2008-ban kezdődtek, egy a Vármúzeum állandó kiállításnak megújítását célzó, az Alfa Programon nyertes pályázat részeként. Szőke Balázs először a vár 13. század végi, 14. századi, illetve 16. század eleji periódusának külső képét készítette el.

13 komment

Címkék: történelem régészet linkajánló építészet középkor régész örökségvédelem


2011.06.13. 12:00 Sírásók naplója

Interjú a pest megyei honfoglalás kori sírokról a Hír tv Különkiadás című műsorában

Interjú a pest megyei tarsolylemezes sírról Füredi Ágnessel és Rácz Tiborral.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek régészet sír örökségvédelem fémkereső honfoglalás kor


2011.06.07. 15:25 Lassányi Gábor

Két ujjnyi történelem

Tavaly tavasszal egy apró, feliratos bronztöredék fotójára lettem figyelmes egy fémkeresős fórumon. Megtalálója a fórumozók segítségét kérte a tárgy azonosításában, mivel nem ismerte annak korát és funkcióját. Mind a betűk formája, mint a felirattöredék tartalma alapján nagyon valószínűnek tűnt, hogy római kori tárgyról van szó.

11 komment

Címkék: történelem régészet szeged középkor hadsereg római szarmata fémkereső


2011.05.14. 05:00 Zay Orsolya

A régi magyarok köntösirül - Magyar női viselet a 16-17. században

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a történelmi filmeket, amik többsége azonban egy kutató számára inkább okoz derültséget, mint történeti élményt. Felmerülhet azonban, hogy akkor hogyan kéne elképzelni egy középkori, kora újkori ember viseletét? És egy magyar különbözött a Nyugat-európaitól? A kutatásra az is ösztönzött, hogy kilenc éve veszek részt katonai hagyományőrző csoportok munkájában. Az elmúlt pár évben a hazai egyesületek egy része elérte azt a színvonalat, amely megköveteli a történetileg korhű bemutatást, a szakmai háttértudást és a kísérleti régészeti alapon elkészült tárgyak, eszközök használatát.

 

3 komment

Címkék: történelem középkor elte viselet török kor kisérleti régészet


2011.04.29. 14:05 Lassányi Gábor

A „hétfejű” öregember sírja

A „hétfejű” öregembernek hat emberfeje és egy lófeje volt, és az egyik legfurcsább temetkezés volt, amit valaha láttam. 2006 őszén közel másfél éve folytattuk – kisebb megszakításokkal - egy hatalmas római kori temető feltárását az óbudai Duna-parton, Aquincum polgárvárosától keletre, a mai  Graphisoft Park területén .

28 komment

Címkék: régészet sír kultusz római mágia aquincum régész hulla


2011.04.12. 13:15 Füredi Ágnes - Rácz Tibor

Honfoglalás kori tarsolylemezes sír került elő Pest megyében

Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők értesítették róla a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeit.

50 komment

Címkék: hírek régészet sír örökségvédelem fémkereső honfoglalás kor


2011.04.07. 09:15 Pusztai Tamás

Előadás a Muhi csatáról Miskolcon - programjánló

A magyar történelem egyik legismertebb eseményét, a Muhi csatát 770 éve, 1241. április 11-12.-én vívták. Lefolyásáról, lehetséges rekonstrukciójáról számos dolgozat született, ugyanakkor biztosan a csatához köthető régészeti leleteket mindmáig nem publikáltak.

1 komment

Címkék: történelem előadás tudomány régészet miskolc középkor sír


2011.03.29. 15:00 Diriczi Zsombor

A szkíták eredete – az arzsani halomsír

A középső vaskorban, a Kr. e. 7. század végén – 6. század elején a Kárpát-medencében megjelent a szkíta jellegű leletanyag. Azért csak szkíta jellegű leletekről beszélhetünk, mivel nem tudjuk biztosan, hogy a Jenyiszejtől a Fekete-tengerig húzódó óriási sztyeppén élő szkíták vándoroltak-e be, vagy a Kárpát-medencei népesség vette át tárgyaikat, szokásaikat. Ám nem csupán az itteni emlékek eredetét fedi homály, hanem az egész szkíta kultúráét: hol alakult ki, honnan indultak a „szkíták”? Ezeket a kérdéseket hallva a kutatók egy része több mint 30 éve egyetlen halomsírra, az arzsani nagykurgánra mutat.

9 komment

Címkék: régészet őskor elte kincs sír régész szkíta állatcsont bronzkor vaskor


süti beállítások módosítása