Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.12.09. 04:00 Paluch Tibor - Gallina Zsolt

Honfoglaló sírok a homokbányában

Az M43-as autópálya és a Szeged-Nyugati elkerülő út harmadik szakaszának építése során merült fel az igény arra, hogy Szeged-Öthalom területén fekvő homokbányát ismét művelés alá vonják.

A kitermelésre szánt terület eléri a 60.000 m2-t. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírása alapján a terület kitermelése előtt el kellett végezni a próba- és a megelőző régészeti feltárást.

Ezekre több ütemben került sor. Az első két szakasz 2009. áprilisában és nyarán zajlott, míg a harmadik ütem a napokban ért véget. Ez utóbbit a szűkös határidő és az időjárás miatt a Móra Ferenc Múzeum és az Ásatárs Kft. közösen végezte.

A területen őskori emlékek mellet nyolc honfoglalás kori sír került elő. 

A temetkezések nyugat/északnyugat-kelet/délkelet tájolásúak. Öt sírban 170-180 cm magas, íjával, tegezével (benne a nyílvesszőkkel), lovával és annak szerszámaival eltemetett férfit találtunk.

Korábbi korszakok emlékei

 

A Szeged-öthalmi lelőhely egy felső paleolit (őskőkori) réteg miatt lett világhírű és országosan védett. A próbafeltárás során a terület egy részén – egy kb. 10x10 m-es (100 m2-es) területen – rétegenként távolítottuk el a lösztakarót. Kb. 5 méter mélységben egy barna színű, mintegy 35-40 cm vastag réteget értünk el, amelyet faszénminta keltezett. Jelenlegi ismereteink szerint ez egy mintegy 24.000 éves felső paleolit réteg, amely nem azonos a Banner János által az 1930-as években feltárt 16.000 éves emberi megtelepedés nyomaival.

 

A felső paleolit rétegen kívül a feltáráson előkerült egy kora vaskori, úgynevezett preszkíta (Kr. e. 9-8. század) időszakból származó, padmalyos sírban fekvő csontváz. Mellékletként három bronzgombot és a homlok közepén – talán egykori fejpánt díszeként – bronz veretet figyeltünk meg. Ebből az időszakból az egykori település nyomait is megtaláltuk. Félig földbemélyített házak, külső kemencék, hamusgödrök, kerítőárkok, tárolóvermek stb. alkották az egykori mindennapi élet emlékeit.

Sír lábánál részleges lótemetkezéssel

 

A tegezekre és a nyílvesszőkre a jobb karnál megmaradt vas tegezmerevítő szerelékek és a vas nyílhegyek, reflexíjukra a markolat és az íjvéget merevítő csontlemezek utalnak, amelyek szintén a halott jobb oldalán kerültek elő.

Tegez vasmerevítői

 

Megfigyelhetőek voltak öltözetüknek és mindennapi viseletüknek darabjai is (ezüst varkocsszorítók és gyűrűk, vascsat, tarsoly, ruhadíszítő lemezek).

Az egyik sírban ún.  tártunk fel. Ez azért egyedülálló, mert veretes tarsolyt – jelenlegi ismereteink szerint – a Budapest–Farkasrét–Felső-Tisza-vidék vonaltól délre eddig nem ismertünk.

Tarsolyzáró ezüstveretek

 

Az egyik férfisírban aranyból készült négyszögletes aranylemezkéket figyeltünk meg, amelyeket a halott szájához helyeztek. A halott szeméhez és szájához tett lemezek egy tipikus honfoglalás kori szokást jeleznek, amit a Volga-Káma vidékéig lehet visszavezetni.

Eredetileg a halott szemére és szájára helyezett aranylemezek

 

E sírban találtunk még egy apró, vékony aranylemezből készült, rozettaszerű pitykékkel kivarrt övet, amely elhelyezkedése alapján (a jobb felkar mentén és a derék alatt) megoldva kerülhetett a sírba. A sír keltezését az egykori lószerszámra felvarrt ezüstpénzek segíthetik.

Gyermeksír lábánál részleges lótemetkezéssel

 

Az öt férfi mellett egy nő és két gyermek sírja is napvilágra került a bánya területén, szintén részleges lótemetkezéssel. A női sír mellékleteiből bronz ingnyakvereteket és csont tűtartót emelhetünk ki.

Ezüst ingnyakdíszek

 

A temető több szempontból is egyedülálló. A sírok 1-2-3-as csoportokban, egymástól 30-250 m-es távolságra helyezkedtek el. Két-két sír párosával egymástól 200 méterre, 1 sír magányosan, három sír pedig egymás mellett feküdt. 

E furcsa szokás eredeztethető abból, hogy a temető „betelepítése” az első generáció családi kötelékben történő temetkezése után megszakadt, mert a közösség elköltözött, másrészt szándékosan is temethették így az egyes családokat. Mindegyik sírban történt ún. részleges lótemetés. A hátaslóval sírba került a nyereg is, erre az egyik sírban lelt ezüst nyeregkápa veretek, hevedercsatok és vaskengyelek utalnak.
 

18 komment

Címkék: régészet szeged régész honfoglalás kor


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr951582006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hullafotós 2009.12.09. 11:22:06

végre közeli képek is egy posztban!

z666 2009.12.09. 12:33:36

Újabb bizonyíték, hogy már többezer éve itt vagyunk...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.12.09. 12:36:45

Izgalmas volt, köszi! Úgy hallottam, hogy a honfoglaláskori temetőkben ritkák a gyermeksírok (ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a gyerekek temetésével még nem törődtek annyira, mert nem voltak még teljes emberek). Azokból került elő vmi érdekes?

Mr. Acid 2009.12.09. 15:10:33

Marha jól néznek ki, gratulálok! Meg egy kissé irigykedem is... :)

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2009.12.10. 03:30:02

jok a kepek!

miert csak reszleges a lotemetkezes? erre van valami elfogadott magyarazat?
tul nagy sirt kellett volna asni?

Gonda István 2009.12.10. 08:51:15

Ha ez egy 80 éve ismert, és immár 24.000 éves leleteket produkáló lelőhely, akkor miért kell homokbányának használni és elhordani? Nyáron ugyanezt tették pár km-re Dorozsmánál egy kelta faluval. Mindkét helyen ki lehetett volna alakítani egy-egy régészeti parkot.
Szegeden építik a szuper lézert. Évente több száz kutató fog érkezni, megnő a város iránti nemzetközi érdeklődés. Mi meg autópálya töltésnek hordjuk el a csodás és páratlan múltunkat. Normálisak vagyunk?

páratövis 2009.12.10. 10:12:14

@bucsin:
A temetkezési rítus korszakonként, kultúránként változhat. A 10. századi, honfoglaláskori sírokba (már amelyikbe) csak a ló koponyáját, és lábszárát (pontosabban asszem, a metapodiumot) tették, lószerszámostul, illetve néha csak a szerszámzatot. A csontok elhelyezkedéséből olykor arra is lehet következtetni, hogy a lenyúzott bőrbe tekerve helyezték el a lófejet-lábakat a sírban. Ez nyilván a temetkezési szertartás menetével volt összefüggésben (hogy pl. a toron elfogyasztották a lóhúst, stb.). Természetesen 100% válasz nincs (mert nem voltunk ott...).

A késő-avar korban pedig a halott mellé a "teljes" lovat eltemették, felszerszámozva (val. leszúrták a sírgödörben), néha többet is. Jó nagy gödörbe.

Amúgy ez nagyon klassz anyag! Tetszik.

Mr. Acid 2009.12.10. 17:49:59

@Gonda István: Azért hál'Istennek nem elhordjuk, hanem pontosan dokumentáljuk, a leleteket pedig múzeumba visszük.

Magyarországon nagyon bajosan lehet úgy nagyberuházást végezni (autópálya, homokbánya, Tesco-parkoló, stb.), hogy az ne érintene régészeti lelőhelyet. Sajnos (illetve nem sajnos, hanem szerencsére) a Kárpát-medence elég sűrűn lakott területnek számított, és elég sok kalandos dolgon ment keresztül az évezredek alatt, hogy bőven legyen munkánk, bőven legyen lelőhely és mentenivaló kulturális érték. Azonban ha mindent a helyén hagynánk, akkor a mostaninál sokkal jobban utálná az építkező a régészeket. Igyekszik mindenki (régész és vállalkozó is) egy elfogadható kompromisszumos megoldást találni, -általában mondjuk lehetne egy kicsit kevésbé feszített a határidő-.

Ez rendszer nem tökéletes, de talán a rendelkezésre álló lehetőségek közül a legjobb. A megelőző feltárásoknak köszönhetően a leletek is megmaradnak, a jelenségek is ledokumentálódnak és a beruházások is meg tudnak valósulni.

Gonda István 2009.12.10. 22:56:58

Azt értem, hogy jó, ha lehet az építtetővel kompromisszumot kötni, de szerintem itt másról van szó. Ugyanis itt nem építkezni akarnak a régészeti lelőhelyen, hanem csak elhordani a homokot egy útépítésre. Homokbányának pedig pl. ott lenne a közelben a sándorfalvi homokbánya. Aki pl. látta nyáron, a feltáráskor a dorozsmai ősi Maty-ér kanyargós vonalát a kies magasparttal, annak fájt a szíve, hogy a kelta falu helyén csak egy mély bányagödör lesz. Az Öthalom is Szeged legkiemelkedőbb pontja, amin minden kultúra otthagyta a nyomát. Mi is, azzal, hogy a halomból bányagödröt formálunk.
Összefoglalva: homokot szinte mindehonnan lehetne kitermelni.

csik jenő 2009.12.11. 22:22:52

AJÁNLOM MINDEN ÉRDEKLŐDŐNEK A WWW.MUSEUM.HU-T! Akit mélységesen érdekel a régészet kattintson a/DIGITÁLIS KÖNYVTÁR/ MENÜRE ÉS AZ ORSZÁG MINDEN JELENTŐS MÚZEUMÁNAK A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG MEGJELENT ÉVKÖNYVEKBŐL RENGETEG ÁSATÁSI LEÍRÁS OLVASHATÓ ÉS SOK SZÉP RAJZ ÉS FÉNYKÉP IS TALÁLHATÓ AZ ELŐKERÜLT LELETEKRŐL! Most olvastam el a szegedi móra múzewum LÁSZLÓ GYULA kiváló régésznek ajánlott beszámolót a / HONFOGLALÁSKORI MAGYAR TEMETŐ SZEGED-ALGYŐN./ sok izgalmas kérdésre derül fény a honfoglaló eleink sírba helyezett lókoponya rítusról és a szépséges ezüst veretek ruhákon való elhelyezkedésükről is! Ott is kerültek elő gyermek sírok erről is érdekes írás van..GYönyörüek az előkerült ezüst ruhadíszek rajzai is!! ajánlom mindenkinek akit érdekel az ŐSI MÚLTUNK!! (KÁR HOGY EBBEN A BLOGGBAN NINCSENNEK TÁRGYFOTÓK!)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.12.21. 00:18:20

Nekem senki nem válaszolt, brühühü

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2009.12.21. 03:43:08

@G.d.Magister:
csak annyit tudok hozzatenni, hogy a nomadoknal ha meghal egy csecsemo, azt egyszeruen kirakjak a pusztaba, mivel nagy volt a csecsemohalandosag, ezert az ujszulottnek normalis nevet sem adtak

kicsit off: kinaban nincs karacsonyi unnep, de mindenhova allitanak fakat, es mikulas arcokat ragasztgatnak az uzletek ablakaira, most a netezoben meg a szobapalmakra karacsonyi izzokat raktak es csillamfuzert, kozben karacsonyi dalok mennek kinaiul, ezt az elmenyt nem kivanom senkinek!

Csinglingling 2010.01.02. 22:50:51

Bocsi hogy most olvastam el már régen jártam erre,de muszáj hogy írjak.Nekem se a Tesco sem az .autópálya nem hiányzik.nem tudom ti hogy vagytok ezzel.Ezek a leletek jobban lázba hoznak,meg ,hogy a kisboltos,meg a szomszéd akitől a tojást meg a tejet veszem mosolyog rám és messziről integet.

poa ogapo 2010.01.03. 04:55:12

Csinglingling!

Gondolom ez a kibaszott internett sem hiányzik neked, mert sokkal jobb élőszóban a rádmosolygó szomszédoddal beszélgetni.

Miért kell ilyen hülyének lenni.

Csinglingling 2010.01.03. 23:21:07

Kedves Magyari !Vannak barátaid?Képzeld el, ha te ilyen hülye lennél,mint én,sokkal okosabbnak látszanál mint most vagy és örülnél neki.Én örülök neki ,hogy ilyen hülye vagyok.De nem értem ,hogy miért kell ilyesmit írni a másiknak.Ez a baj látod .Ezen kellene gondolkodnod,hogy hogy ne sérts meg másokat ahelyett ,hogy a bevásárlóközpontokat járod.Nem ismersz engem és egy mondatból következtetéseket vonsz le.Akkor tényleg nagyon okos lehetsz ,mert ilyen képességekkel rendelkezel!!!De lehet hogy jobb ha plázákat járod jobban járunk és az autópályán maradsz,legalább a településeket elkerülöd.Köszönöm a megtisztelő jelződ.A kritikának mindig örülök!

Csinglingling 2010.01.03. 23:24:59

Magyari! Még csak annyi ,hogy szerintem ezt nem itt kellene megbeszélni mert ez egy más témájú blog.

Dom22 2010.10.27. 23:10:49

Ezért hívják Öthalomnak?
süti beállítások módosítása