Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.12.18. 14:45 Patay Róbert - Lassányi Gábor

Kilencvenkilenc bronzékszer a szántásban

Egy gyönyörű, középső bronzkori ékszerkollekció került elő idén ősszel Dabas közelében, egy szántóföldön. Az apró edényben rejtőző tárgyakat Greman István, a környéket rendszeresen járó, történelem és hadtörténet iránt érdeklődő régiségbúvár találta fémkeresőjével egy, a mezőgazdasági gépek által rendszeresen szántott területen.

Beszámolója szerint október 29-én, csütörtök délután egy régészeti nyilvántartásokban nem szereplő területen járva először néhány bronz lemezdarabkát talált a szántásban, aztán egyszer csak egy furcsa, íves, sörnyitóra emlékeztető apró bronztárgyra (az egyik csüngőre) bukkant.

A nap már majdnem lebukott az égen, amikor a műszert újra végighúzva a tárgy megtalálási helye fölött, észlelte, hogy tovább jelez a készülék. Amikor óvatosan kivett még néhány maroknyi földet a kis lyukból, egy öklömnyi, sérült szélű edény fordult ki a földből. Az edény alatt még két íves bronztű került elő, de ekkor Greman István észre vette, hogy csontszilánkok vannak a lyuk alján, így valószínűleg a szántás által megbolygatott temetkezésről lehet szó. Ezért azonnal abbahagyta a kutatást. A kis edényben számtalan kis méretű, zöldes patinájú lelet: apró rugószerű drótdarabok, gomb és íves formájú, ismeretlen rendeltetésű tárgy bukkant elő.

Az apró kerámiaedény, amelybe egykoron az ékszereket helyezték (peremét a szántás sértette meg)

 

Telefonon felhívta a területileg illetékes Ceglédi Múzeumot - ahová már korábban is több, általa talált régészeti leletet leadott - és beszámolt róla, hogy feltehetőleg valamilyen izgalmas régészeti leletet talált, amelyet érdemes lenne a helyszínen megvizsgálni. A tárgyról még aznap este fotókat küldött.

A másnap a múzeumba szállított leletek megvizsgálása után valószínűvé vált, hogy egy középső bronzkori sír maradványait találta meg.

A fémkeresőzésről

 

Mint arról már ezen a blogon is számos alkalommal írtunk, a fémkeresőzés hazánkban elvileg szigorú feltételekhez kötött. A törvény szerint régészeti célú, műszeres régészeti lelet- és lelőhely felderítés csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) engedélyével végezhető. A szándék szempontjából tehát, csak a régészet tárgykörénél fiatalabb emlékek kutatása megengedett.

 

Mi számít bele a régészet tárgykörébe? A törvény szerint régészeti leletnek tekintendő az emberi tevékenység bármely, 1711 előtt a földbe, a föld felszínére, vízbe vagy barlangba került tárgyi emléke. Az ennél fiatalabb korú emlékek tehát szabadon kutathatóak egyes területeken a tulajdonos engedélyével.

A lelet felfedezője köreműködik  egy hivatalos régészeti kutatásban

 

 Másodsorban fontos tudni, hogy Nemzeti Parkok területén, illetve a törvény által általános védelemben részesített természeti területeken – láp, barlang, forrás, mocsár, szikes tó, kunhalom, földvár – semmiféle olyan tevékenység nem végezhető, így fémkeresőzés sem, amely a természetes viszonyok megzavarásával, megváltoztatásával jár.



Ugyancsak el kell kerülni a rendeletileg kiemelten, vagy fokozottan védetté nyilvánított régészeti lelőhelyeket. Tipikusan ilyenek a romok, régészeti parkok, várak, pusztatemplomok, földvárak, jelentősebb elpusztult települések és környékük. Ezeken a helyeken mindenfajta földmunka, nemcsak régészeti feltárás, csak a KÖH engedélyével végezhető.

 

A régészeti lelőhelyek másik, jóval nagyobb csoportját képezik a külön rendelettel nem védett lelőhelyek: olyan földrajzilag körülhatárolható helyek, ahol a régészeti örökség elemei (még) történeti összefüggéseikben megtalálhatóak, és amelyeket a KÖH nyilvántartásba vett, ezeken a lelőhelyeken szintén bajba kerülhet a fémkeresős.

 

Ha valaki fémkeresőzés közben régészeti korú leletet talál, azt haladéktalanul köteles bejelenteni a helyi jegyzőnek, vagy a területileg illetékes múzeumnak.

 

A fémkeresőzés jogi hátterével és a felelősségteljes fémkeresőzéssel kapcsolatos részletes összeállítás az alábbi linken olvasható.

A múzeumba került leletek: egy majdnem teljesen ép, karcolt díszítésű függesztő edény, valamint restaurálás előtti állapotukban 99 db bronztárgy ― félhold alakú csüngők, ciprusi tű, pánsíp alakú és pödrött oldalú lemez spirálisok, pitykék ― alapján úgy véltük, hogy a középső bronzkori Vatya–kultúra (Kr. e. 1750-1450) korai fázisának temetkezéséről lehet szó.

A megtalált bronz ékszerek és ruhadíszek

Több bronztárgyon jól látszott, hogy megégtek. A tárgyak valószínűleg ékszerek, viseleti tárgyak lehettek, amiket tulajdonosuk/viselőjük elhunyta után a holttesttel együtt a halotti máglyára helyeztek, majd a test elégetése után a maradványokat urnában temették el.

Mivel a leletek megtalálója szerint a területen pár napon belül szántani készültek, az edény és a bronztárgyak előkerülésének helyén már hétfőn leletmentésre került sor. Az ásatás során a leletek előkerülésének közvetlen területén 4x4 méteres ásatási szelvényt nyitottunk. A szelvényben kézi erővel (ásóval, lapáttal) távolítottunk el kb. 30-35–cm vastag, a szántás által erős bolygatott, sötétbarna humuszréteget. A humusz eltávolítása után a világossárga, homokos talajú felszínen két, nagyjából kerek gödörfolt és egy összetört edény darabjai kerültek elő. Ez után kisebb kézi szerszámokkal folytattuk a leletmentést.

A régészeti leletmentés

  

A mezőgazdasági gépek által megsértett urna a hamvakkal

Az összetört edénydarabok bontása során kiderült, hogy egy nagyméretű urna maradványait találtuk meg. Az urnát a területen végzett mezőgazdasági művelés (szántás) során már többször megsértette az eke, de töredékes darabjaiból részben sikerült restaurálni. Az urna maradványai közül előkerültek az égett emberi csontok. A temetkezés mellett feltártunk még két méhkas alakú szarmata gödröt is, amelyekből kerámia, állatcsont és patics került elő.

A múzeumba került leletek, valamint a leletmentés során tett megfigyelések alapján egyértelműnek tűnik, hogy Dabas határában a középső bronzkori Vatya-kultúra korábban ismeretlen urnás temetőjét és császárkori (szarmata) települést rejt a föld.

A lelőhely felfedezőjének hála a fenti tárgyak így méltó helyükre, a múzeumba kerültek és reményeink szerint a jövőben, a törvényi előírásoknak megfelelően Greman István megtalálói elismerésben részesülhet.

50 komment

Címkék: régészet őskor kincs sír régész kerámia örökségvédelem szarmata fémkereső bronzkor


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr591603919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nero- 2009.12.18. 15:17:55

Gratulálni szeretnék a régész csapatnak, de elsősorban Istvánnak!
Remélem egyre több régész-fémkeresős kapcsolat jön létre az országban!

szeeem 2009.12.18. 17:18:56

Üdv!

Alakul a molekula, csak sajnos többen is el lettek riasztva a múeumoktól.

A minket ért támadásokat a "vérprofik" arra használják, hogy az egyébként bátortalanul régészek felé hajló fémkeresősöket elriasszák az együttműködéstől.

De félre téve a bosszankodást(bár úgy is elő fog jönni a téma), inkább a lelettel kapcsolatban lenne egy kérdésem:

Nem lehetne rekonstruálni + közzé tenni rajzokban, hogy viselték az ékszereket?

szeeem 2009.12.18. 17:21:07

Ja és gratulálok itt is Greminek!

edemuller 2009.12.18. 21:20:11

Gratulálok gremi sporttársnak és minden közreműködő régésznek a fantasztikus felfedezésért. Külön köszönet a bejegyzés szerzőinek a korrekt, minden negatív felhangtól mentes fogalmazásért, mely miatt még a végén hamut leszek kénytelen szórni a fejemre.

Terepjaro 2009.12.18. 21:27:29

Üdv !

Greminek üzenem, hogy ilyen kincslelet talán csak egyszer akad az ember életében, de ő megérdemli hogy még többet találjon !

A régészek és fémkeresősök közötti jó kapcsolatra most már szerencsére egyre több példa akad, a Régiségbúvár.blogon lehet olvasni a Limes program keretében megkezdődött bimbózó együttműködésről, és hamarosan ezen a blogon lehet majd olvasni az én nagy kincsleletemről, a római szatírszoborról, amely szintén a múzeumban végezte !

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2009.12.18. 21:55:43

Gartulálok Gremi!
Szóban már mesélted, most végre látni is lehet az eredményt!

THC 71 2009.12.18. 22:11:09

Terepjáró,a szatír szobor gondolom a Biatorbágy határában előkerült lelet.
Írhatnál néhány sort a megtalálásról.

Santer 2009.12.18. 23:58:56

Tök jó ilyenekről olvasni.

Hajrá.

batorfya 2009.12.19. 08:56:20

lassan kezdetek az egyik kedvenc blogommá válni, csak nagyon ritkán frissültök. olyat nem lehetne, hogy régi nagy klasszikus régészeti munkákról is írtok? gondolok itt a budavári szoborleletre, Székesfehérvárra (erről szerintem Hatházi Gábor tök jókat tudna írni), Visegrád (Buzás Gergőt is fel lehetne kérni), Esztergom, Feldebrő, Nyék, Somogyvár, Pécs, szinte kimeríthetetlen lenne a sorozat.

üdv

szeeem 2009.12.19. 09:43:59

A máglyán miért nem olvadnak el az ékszerek, fémtárgyak?

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.19. 10:54:47

@batorfya:

Köszönjük!

Dolgozunk, hogy legyenek ilyen posztjaink is, rengeteg ígéretünk is van. :) Csak ugye a kollégákból gyakran nagyon nehéz kiimádkozni a képes cikkeket.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.19. 10:58:08

@szeeem:

A kérdés jogos.

Előre bocsátva, hogy nem értek a bronzkori temetkezésekhez két magyarázat jut eszembe:

1. A tárgyak nem kerültek fel a halotti máglyára, csak a forró hamvakkal érintkeztek.

2. A tárgyakat még időben összekaparták egy edénybe mielőtt a holttest teljesen elégett.

Silver. 2009.12.19. 11:22:32

Gratulálok Gremi!

Emlékszel,az utólsó előtti Limes projekten kérdeztem,hogy kicsit nagyobb fibulát is találhattál volna?:)
Most azt kérdezem,hogy több nem volt?:)) Tudom menjek a ...-ba..:)))))

A viccet félretéve ritka szerencsés vagy,hogy ilyen komoly leletre bukkantál(szántóföldön!!!)és szép dolgokat találtatok a régészekkel.

Szem!
Az ékszerek szerintem azért nem olvadtak el,mert a tárgyakat a kerámiaedény védte attól a hőfoktól ahol már megolvadnának.

Minden kedves blog-író-olvasónak

KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.19. 11:29:28

@Silver.:

Erre én is gondoltam, de ha megnézed a restaurálás előtti képet, akkor látszik hogy az edény kívülről nincsen igazán megégve.

kepfeltoltes.hu/view/091030/DSC06569_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Terepjaro 2009.12.19. 11:39:09

THC 71 !

Erről a találásról készül egy külön poszt, aminek én már meg is írtam a szövegét, csak arra várunk, hogy a tisztítás és restaurálás befejeződjön és legyenek szép fotók - várhatóan Január elején !

nyögdíjas teremőr néni 2009.12.19. 12:00:21

Minden tiszteletem a fiatal embernek,hogy beszolgáltatta a leletet a múzeumnak! Gondolom mindig így tett,bármit is talált.És a jövőben is így fog cselekedni,mert az én elképzelésem szerint csak így igaz és élhető ez az út,amit a közreműködéssel választott.

Silver. 2009.12.19. 12:05:40

@Karikásostor:

Igen így már világos:)!
De jó,hogy odaírtam,hogy"szerintem"..:))

Látni a képen rugóra hasonlító tárgyakat,ezeket hívják csavart ékszereknek? Készült belőlük olyan ami egy vékony réz-bronz??cső hélyban két 2-3mm.vastag réz-bronz?? drót és ezek voltak megtekerve a végük ellapítva?
Egy ilyen darabkát találtam nem dobtam el mert nem tudtam mire vélni.Újnak régies,régiesnek meg új kinézetű ezt nem tudom hova tenni.

THC 71 2009.12.19. 21:41:29

@Terepjaro:
Született biatorbágyiként külön izgalommal várom.
Amúgy meg a Blog kiváló,egyszerű kívülálló érdeklődőként is élvezettel olvasom hétről-hétre,már ha frissül :-)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.19. 21:45:24

@Silver.:

Sajnos, mint írtam bronzkor témában én sem vagyok járatos, de utánakérdezek.

csik jenő 2009.12.19. 22:21:31

@Terepjaro: üdv NEKED!! MINNÉL ELŐBB TEDD FEL LÉGYSZÍVES AZ ANYAGOT!! bíztosan nagyon szép a szobor!! ha eladtad volna szép összeget kaptál volna érte!! remélem a múzeum vagy a megfelelő illetékes méltóképp honorálja becsületességedet!

buvarkund 2009.12.20. 20:51:27

Gratulálok ! A találáshoz, az együttműködéshez. Reménykedem, hogy a megtaláló elismerése feltételes módból kijelentő módba kerül a jövőben.

tony84 2009.12.20. 22:46:35

@Silver.: Én sem vagyok bronzkoros, de a képen látható tárgyak neve a régészeti terminológiában spirálcsövecske, és leginkább ruhára erősített díszként értelmezik, rekonstruálják. Nem teljesen tudom vizualizálni, hogy te milyen tárgyakat találtál, de a leírás alapján nem hiszem, hogy ebbe a körbe tartozna, sőt nekem nem ugrik be erről semmilyen régészeti lelet, de talán valaki más segíthet még neked azonosítani őket.

Silver. 2009.12.21. 08:56:16

@tony84:
No még egyszer mert véletlen elment:)
Köszönöm,egyet találtam,vékony cső spirálisra hajtogatva a benne levő 2 szál drót segítségével.Igen ezt így elég nehéz lerajzolnom,meg elképzelni is,de talán valaki tud majd segíteni.

szeeem 2009.12.21. 11:27:05

@Silver.:

Ha nincs időd bemenni és megmutatni a hozzád legközelebb eső múzeumba, küldj mailban fényképet.
Én is ezt tettem a mütyűrjeimmel.
Igaz lassan már több mint egy hónapja elküldtem a fotókat, de még nem reagáltak rá. Mindössze annyi visszajelzés jött, hogy továbbították levelemet egy régész felé, akinek a nevét elfelejtették közölni.

Sajnos a múzeumunknak nincs régésze. Ezért a leadott tárgyak is lassan jutnak el értő kezekbe.

"Ha erre jár egy régész, akkor megmutatjuk neki"

Egyébként számomra meglepő, hogy egy 35 ezres városra, ami a vonzáskörével együtt kb. 50 ezer lélek, nem jut 1 régész sem.

Silver. 2009.12.21. 14:32:43

@szeeem:
Tudom szem és köszi,de a helyi múzeumban a 4.személyes megjelenésemkor sem tudtam megmutatni sem leadni semmit mert
bábeli volt az érdektelenség.Az utolsó reakció az volt,hogy miért nem telefonáltam,hogy mennék???Ez lett volna az 5.telefonálásom... Úgyhogy itt felhagytam a történettel,hadd ne könyörögjek,hogy leadhassak valamit,még ha nem is nagy dolgokról van szó.Viszont mint információ lehet segített volna.
Megértem ha elfoglalt vki,de valahogy nem így jött át. .Mindegy megpróbálom a pozitív tapasztalatokat gyűjteni ezt meg elfelejteni.Ez a Limes project viszont giga jó naggyon tetszett köszönöm az érintettek közreműködését a lehetőségben,mint Terepjáró,Karikásostor,SZ.M...

obolus 2009.12.22. 12:07:05

Silver: Add le a helyi jegyzőnek, és esetleg készíts mellé némi dokumentációt, fotót kinyomtatva. Neki kötelessége írni róla egy átvátelit, a többi meg miattad, hogy amit leadtál az mi is volt.

Silver. 2009.12.22. 13:03:37

@obolus:
Jaja az lesz de januárra marad sztem mert el vagyok havazva idén.Kiváncsi vagyok majd milyen képet fognak vágni,hogy miért nem a múzeumba megyek ezekkel a "vasakkal"? :))Majd megmondom,hogy minél bonyolultabb annál jobb,ezt ott biztos megértik :)))

szeeem 2009.12.22. 14:29:03

Mikor én felkerestem a múzeumot, azt mondták tegyek mindent egy nylonszatyorba és vigyem be, hagyjam ott.

Ha arra jár egy régész, annak megmutatják és majd ő kiszemezgeti, mire van szükségük.

Én inkább bejelentettem mailban.
(Arra való hivatkozással, hogy a munkaidőm a nyitvatartásukkal egyezik.) Készítettem fotókat és megírtam a koordinátákat, tárgyleírásokat és leírtam a helyszínt. Valamint hagytam elérhetőséget.

A többi rajtuk áll.

Silver. 2009.12.22. 17:43:21

@szeeem: Korrekt és eléggé egyértelmű volt.Asszem abbahagyom a trécselést eléggé off-olom a topic-ot, néha megfeledkezem erről.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.22. 21:29:34

@Silver.: @szeeem:

A téma egyáltalán nem volt off!

Ha gondoljátok, azt is elmondhatjátok nyugodtan, hogy melyik múzeumról van szó, hátha egy páran elgondolkoznak a dolgon!

Gremi 2009.12.22. 21:45:42

Sziasztok!
Nem furcsa?
Leírtatok több negatív hozzáállást, észrevételt a talált tárgyak leadásáról, és senki (a múzeumok, vagy a KÖH részéről) nem reagált rá.
Magam részéről szerencsés vagyok, mert a Ceglédi Kossuth múzeumban dolgozó Patay Róbert régész személyében korrekt és segítőkész, személyt találtam.
Ennyire kevés lenne a fogadó készség a múzeumok részéről?.......

Gremi 2009.12.22. 21:54:49

Köszönöm mindenkinek a gratulációt.
Kívánom minden jólelkű régiségbúvárnak, hogy legyen hasonló élményben része…

csik jenő 2009.12.22. 23:06:50

kedves silver és szeem!! elképesztő hogy ennyire érdektelenek a múzeumban amelynek nevét illendően nem írtátok le pedig megérdemelték volna!! sajnos a régészetben uralkodik egy olyan rossz szemlélet hogy amit nem a lelőhelyen találnak és nem ők a régészek az már nem számít régészetileg értékesnek!! de az vszont nem szabad elfelejteni hogy mennyi nemzeti kincsünk került ilyen módon be a múzeumokba és ki az országból..a nagy hírű múzeumaink mind kivétel nélkül egy egy alapgyűjteménnyel kezdték amikor a nagyközönség elé tárták kincseiket és ezek a tárgyak nagy része már mecénások arisztokraták magángyűjteményéből tevődtek össze! lehet hogy ezért nem értékelik fáradozásaitokat! és azt is be kell vallani hogy bízonyos sőt sok olyan tárgy típus van már a múzeumokban amelyből bőségesen telitve vannak..és ezért sem jönnek/sajnos / "lázba"a tárgyaitoktól..én is gyűjtök ilyesmiket és én azt ajánlom tartsátok meg vegyetek jó néhány remek régészeti könyvet és merüljetek el a kincseitek tanulmányozásában!! sok szép és izgalmas élményben lesz részetek hiszen ősi múltunk egy egy darabja amelyek sokat tudnának mesélni magukról és tulajdonosukról..ajánlok egy nem rég megvett könyvemet amely remek régészeti köny tele csodás képekkel!!/KÉPEK A MÚLTBÓL/ az elmúlt évek ásatásaiból PEST MEGYÉBEN./ GYÖNYÖRŰ ABUM TELE KÖZELI TÁRGYFOTÓKKAL BRONZ KORI TÁRGYAK (AZ EMLITETT SPIRÁLIS CSŐ IS KÖZEL LÁTHATÓ MINT RUHADÍSZ VOLT!) REMEK A RÓMAI KORI ANYAG ÉS AZ AVAR KOR STB EGYSZÓVAL TELITALÁLAT VOLT EZ A KÖNY IGY AHOGY MEGOLDOTTÁK ÍZLÉSESEN ÉS CSODÁS FOTÓKKAL!! boldog ünnepeket mindenkinek!!

Gremi 2009.12.23. 00:02:44

Én úgy gondolom, hogy ha a múzeum nem tudja, hogy mely területről van a szórványlelet, akkor nem tudhatja, hogy az ismert, vagy még nem ismert lelőhelyről van. Ezért is fontos lenne, ha fogadnák a bejelentést. Ha régész szakember nem nézte meg a tárgyat, akkor azt sem tudhatja, hogy abból a tárgyból mennyi van a raktárban. Ezért is fontos lenne, ha fogadnák a bejelentőt.
Ha a régész szakember nem is megy ki a helyszínre, a bejelentőtől fontos információkat kaphatna (ha fogadná), hogy a szórványlelet találásának a közelében folyik e építkezés, vagy nagyobb földmunka.
Folytathatnám, de minduntalan ugyanoda lyukadunk ki: ha a bejelentőt fogadnák……

Nekem vesszőparipám, az iskolák.
Boldogult kiscsikó koromban bámultam a szertárakban felsorakozó tárgyakat. Lehet, hogy ez csak rózsaszín fátyol, de el tudnám képzelni, hogy azokat a tárgyakat, amelyekből annyi van a múzeumokban, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni, valamilyen plexi tárolóba tennék, és kiosztanák az iskoláknak. Tárolni sem kellene, és talán több fiatalt lehetne a régészet iránt elkötelezetté tenni.

Lassányi Gábor 2009.12.23. 08:44:20

@Gremi:

Azért ne becsüljük túl ennek a blognak a jelentőségét! :)

Bár sokan olvassák a szakmából is, azt nem várhatjuk, hogy egy-egy ráadásul konkrét helyszín megjelölése nélküli, anonim problémafelvetésre bárki is hivatalosan, vagy nem hivatalosan reagáljon.

A probléma egyik gyökere szerintem az, hogy a megyei múzeumi rendszer EGY RÉSZE sajnos ma valóban romokban hever.

(A másik működő részét pedig sajnos igyekeztek az utóbbi időben lebontani - eddig sikertelenül!)

Tehát mi a teendő, ha valaki régészeti leletet talál és le akarja adni?

1. Vigye be a helyi múzeumba pontos adatokkal.

2. Ha valami problémája van vigye be a megyei múzeumba, ott lesz régész is, vagy estleg a jegyzőhöz.

3. Ha valamiéiért ez sem tetszik neki, vigye be az országos gyűjtőkörű Nemzeti Múzeumba.

Meggyőződésem, hogy azokban a megyékben, ahol rendesen működnek a régészeti gyűjtemények, normális kapcsolatot lehet kialakítani az "etikus keresősök" és a helyi régészek között.

De a leletleadásról lehet, hogy írunk valamikor egy külön posztot.

Lassányi Gábor 2009.12.23. 08:46:13

@Gremi:

Ami az iskolai nevelést és ismeretterjesztést illeti, sok mindenben egyet értek veled.

Dolgozunk az ügyön! :)

szeeem 2009.12.23. 09:07:15

Én nem az érdektelenséget látom a múzeumban, mert kedvesen fogadtak és hálásnak mutatkoztak.

A legnagyobb problémát abban látom, hogy nincs régészünk.

Ráadásul észrevételeim szerint a leletleadás menete nincs szabályozva.

Cirpi 2009.12.23. 09:09:34

@Gremi:
Gatulálok én is.
Lehet az lenne a válsz: az iskola nem tudja biztosítani az őrzést, a megfelelő körülményeket, a szállítást. De a múzeumi raktárak vagy udvarok helyett, másolatokat megérdemelne a lelőhely települése, akár a helytörténeti gyűjteménye, akár az iskolája. Azért van elképzelésem, mit szólnának a nagy múzeumunkban, mikor beállítanék, hogy kérnénk az iskolába másolatokat az 1880-ban ajándékozott bronztárgyakból. Pedig ez is a köz művelődésének része.
Mindenkinek nagyon boldog és szép Karácsonyt; a jövő esztendőre pedig sok-sok eredményes feltárást, különleges és nem annyira különleges leleteket, és hasonlóan az idei évhez nagyon jó cikkeket kívánok ! Cirpi, a limes mentéről.

szeeem 2009.12.23. 09:26:36

@Lassányi Gábor:

A megyei múzeum innét több, mint 100 Km. közúton.

Be kell érni azzal, hogy itt vidéken lassan mennek a dolgok.
(Csak hát az ember, természeténél fogva türelmetlen).

:-)

Egyébként a mailos megoldás szerintem működik. Legalább is remélem.
Csak annyi benne a bibi, hogy túl megy az előírt 8 napon.

De ha ez mást nem zavar és nem ad támadási felületet, nekem így is jó.

Pelsoo 2009.12.23. 12:56:04

Nem vagyok a szavak embere, épp ezért nem is nagyon akartam ebben a témában megszólalni, de csak jót tudok mondani, Gremiről és az Ő találásáról, ami szakértő kezekbe került 24 órán belül. Persze mi most "csak" a csodás kincsleletet és a gyors, szakszerű múzeumi reakciót látjuk.
De ne feledkezzünk meg arról sem, ahhoz hogy egy ilyen kiemelkedő eredmény mögött, mennyi háttérmunka van.

Mennyi személélődés, információgyűjtés, "terepjárás" és "lelőhely" keresés szükséges, míg az ember egyszer egy arra érdemes helyen, előveszi és bekapcsolja a detektorát.
Mert ugyebár az nem úgy van, hogy Móricka elkezd egy fémkeresővel kalimpálni egy találomra kiválaszott szántóföldön és mirtuszkoszorús szűzlányok messziről integetnek, hogy -ide gyere- itt áss, mert jövő héten szántanak és utána már nem lesz mit megtalálni.

Épp ezért, e kiemelkedő teljesítményért a legőszintébb gratulációm illeti meg a felfedezzőt.

PS: Nagyon várom már Terepjáró leadott leletéről az infóka.
Neki is maximális Gratulációm!

Pelsoo 2009.12.23. 14:21:52

Ezt, találtam a neten. Valahogy így nézhettek ki az ékszerek.

www.aquincum.hu/oskor/imgkozbr/ekszer.html

Silver. 2009.12.23. 18:25:56

Csik Jenő úr eltalálta,hogy miért nem nevesítettem a dolgot,és egy esetleges vitát sem szeretnék szítani a régész szakmabeliek közt ezzel. Én azt ott lezártam áldott legyen a lelke kész ennyi.
Szem! Velem is normális volt az illető,csak az állandó majd ekkor majd akkor ismétlődött 4 alkalommal,és még ma is tartana igéretekkel övezve.Tehát nem is szeretném,hogy bármiféle reakciót váltson ki a történetem,viszont Gremi ötlete nagyon tetszik!Simán amiket leadnánk és miután az információk megvannak róluk,mehetnének a sulikba akár egy töri órán is el tudnám képzelni,hogy előkerül az adott kor tanmenetével.És tényleg csak egy plexi kocka is elég hozzá egy cetlivel,hogy ez és ez van benne.Így az oktatás is színesebb lenne,mert ha eldarálják elfelejtem ha látom megjegyzem.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.12.24. 08:44:52

Köszönjük a jókívánságokat!

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok én is minden kedves olvasónknak!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.30. 19:38:12

A lemilblog egész kollektívája nevében kívánok minden régészsírásónak boldog 2010-es évet!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.30. 19:43:43

@tiboru:

És persze ne csak boldog legyen, hanem leletekben is gazdag, noha ez nálatok gondolom összefügg :-)

Mr. Acid 2009.12.31. 23:09:21

Boldog és békés új évet minden érdeklődőnek és minden szakmabelinek!

joska1987 2010.12.05. 14:10:33

@Karikásostor: egy ego maglyarol eleg nehez lekaparaszni a targyakat, valoszinubb, hogy azokat nem tetek aholttestre mikor egettek. Mondjuk nem tudom h neztek ki restauralas elott a targyak. Egy holttest elegetesehez (foleg a csontokehoz) nagy hofokra van szukseg (ezert a csontok elegese teljes mertekben ritkan tortenik meg), ami minden bizonnyal maradando karosodasokat okozott volna a bronztargyakon.
süti beállítások módosítása