Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2010.04.16. 06:00 Gulyás Gyöngyi

Halottak a kemencében

Az 1241-42-es mongol pusztítás szörnyű pillanatképét őrizte meg számunkra egy 2005-ben Cegléd mellett talált, felgyújtott középkori ház. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészei a 4-es számú főút ceglédi szakaszát kutatták az adott év áprilisától novemberig. A legnagyobb kiterjedésű lelőhelyen, Ceglédtől északkeletre egy 11-13. századi falu részletét tárták fel.

A falu közelében emelkedő Madarász-halmon, egy mára már a mezőgazdasági munkák miatt elpusztult kőalapozású Árpád-kori templom állt. Maradványait és a körülötte fekvő temető 201 sírját 1968-69-ben Topál Judit dokumentálta. A temető területén, a sírok között és a temető árkában elrejtett vaseszközöket, illetve a feltárás előtt IV. Béla denárokból és friesachi denárokból álló 72 darabos éremleletet is találtak.

Az Árpád-kori falu szerkezete alapján két települési fázist tudtunk elkülöníteni. A templomdombtól északra, a lelőhely délkeleti részén a 11. században idetelepült lakosság faluszerű települését tártuk fel, ahol a 10-12 m² alapterületű, nyeregtetős, kemencés lakóépületek kisebb csoportokban helyezkednek el.

A lelőhely északi és nyugati részén előkerült falurészlet későbbi betelepülők emlékét őrzi, akik 12-20 m² alapterületű, északnyugat-délkelet irányú, 40-50 m hosszú utcasorba rendezett házakban éltek. A házak betöltésében talált leletek alacsony száma arra utal, hogy a falu lakosságának nagy része az 1241-42. évi pusztításkor el tudott menekülni.

Az egyik legérdekesebb és legmegdöbbentőbb látvány az 1344. számú ház délnyugati sarkába vájt kemencében fogadott bennünket. A közel 20 m² alapterületű, mintegy 80 cm mélyen a földbe mélyített épület egykori tetejét szelemenfák tartották.

A kemence sütőfelületen két, összebújt gyermek csontvázát bontottuk ki, előttük, annak szájánál pedig egy fiatal nő maradványait találtuk. A kisebbik gyermek egy 8-10 éves kislány, aki bal oldalán, összekuporodva, jobb kezét az arca elé tartva feküdt, 10-11 éves bátyja mögött.

Az ugyancsak bal oldalán, mindkét lábát a kemence faláig felhúzva fekvő fiú keze mellett egy 25 cm hosszú vas ostyasütőt, bordái mellett pedig egy IV. Béla ezüst denárt találtunk, mely egyértelműen keltezi a ház pusztulásának időpontját. A 20-30 év közötti nő hason feküdt, mindkét keze a kemence falának támaszkodott. Az itt előkerült vázak helyzete, illetve a fiú mellett talált ostyasütő – melyet védekezésre használhatott – arra utal, hogy a kemencében kerestek menedéket.

IV. Béla ezüst érme a kisfiú mellől

 

A ház lakórészének bontása közben, az egymás után előkerült leletek alapján egyre tisztább képet kaptunk a kemencében fekvő emberi vázak odakerülésének körülményeiről. A viszonylag nagyméretű lakóház keményre letaposott, agyagos padlóján az egykor használt főzőedények, használati-, mezőgazdasági eszközök és viseleti tárgyak első pillantásra rendezetlenül feküdtek.

Földbe mélytett Árpád-kori ház rekonstrukciója a berzsenyi régészeti parkban

A bontás során, a kemence szájnyílásával szemközti falnál egy sorban három, 3 cm átmérőjű, elszenesedett karómaradványt dokumentáltunk, mely egy polcszerű építmény meglétére utal. Ezen a polcon tartották a főzőedényeket, egy csiszolt kőből készített sótörőt, a sarlókat, a rövidkaszákat, a baltákat, a „juhnyíró” ollókat és a zablát. A kemence és a polc között, a padlón két vasabronccsal összefogott favödör állt.

Kerámiaedények a ledőlt polcról

 

A polc mellett, a ház hosszanti, keleti oldalának középső részén lehetett az ajtó, melyet a fal melletti karólyuk és az ajtóvasalás is jelez. Ugyanitt került elő az elszenesedett faláda maradványa, a ládapántok és az eldeformálódott, tolószerkezetes zár. Valószínű, hogy ezzel a nehéz ládával torlaszolhatták el az ajtót.

Vasszerszámok a házból

A láda mellett, a ház falánál nyolcas alakú munkagödröt bontottunk ki, melynek betöltésében kiégetetlen orsógomb, felszínén pedig további vaseszközök (ásóvasalás, köpű, stb.) feküdtek. A ház északnyugati sarkában egy szabályos téglalap alakú, nagyméretű tároló vermet találtunk, melyet egykor deszkával fedtek le.

Kő sótörő

A ház leégett, amelyet a szelementartó, elüszkösödött cölöpök és a deszkából ácsolt láda maradványai is jeleznek. A tűzben először az edényeket és a vaseszközöket tartó polc dőlt el, mivel a róla leesett fazekak felett találtuk meg az elszenesedett ágasfákat.

Valószínűleg a két gyermekkel otthon maradt asszonynak már nem volt ideje elmenekülni a házból, amikor a tatárok betörtek a faluba. A nő jobbnak látta, ha a ház egyetlen biztonságot jelentő zugába, a kemencébe bújtatja el a gyerekeket. Először a kislány, majd a jobb kezében védekező eszközt szorongató kisfiú rejtőzött el, majd végül a nő, akinek lábai már nem fértek be a kemencébe. A házat azonban felgyújtották, s a kemence szűk száján bekúszó füst okozhatta a család halálát.

A családról, illetve ezáltal a falu lakóinak életmódjáról az előkerült leletek alapján elmondhatjuk, hogy főként növénytermesztéssel (sarlók, kaszák, ásóél) foglalkozott, de lovat (vas csikózabla), sertést, baromfit és szarvasmarhát (állatcsontok alapján) is tartottak.

Legyilkolt holttest a falu egyi árkában

A faluban nem csak ezt az egy családot sújtotta tragédia. Az egyik gödörben egy medencéjén szúrt sebet kapott férfi, egy árokban pedig egy fiatal lány és egy fiatal férfi temetetlen vázmaradványait találtuk meg. A falut olyan végzetes pusztítás érte, hogy az innen elmenekülő keresztény emberek nem jöhettek vissza a halottaknak a végtisztességet megadni.

129 komment

Címkék: történelem régészet antropológia középkor kincs régész hulla kerámia örökségvédelem tatárjárás


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr681915594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rév-Földi 2010.04.17. 13:25:16

@szeeem: Tulvilág van. A lélek távozása már megtörtént a mészárlás után. Nem kellett várnia a mai napokig. A földi maradvány(hamu) legyen a födé, a lélek, átvitt értelemben "por" legyen a tulvilágé.

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2010.04.17. 19:31:56

@Hullafotós:
Ez már Tutajos barátunknak is gondot okozott a Tüskevárban. :)))

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2010.04.17. 19:34:32

"– Most már rakhatja a tüzet. A balta ott van a szelemenfán.

“Mi? – tűnődött Tutajosunk. – Milyen fa, talán szellem?” – és körülnézett. A kunyhó előtt két égerfa állt, odébb egy fűzfa, távolabb nyárfák, de szelemenfa?

– Melyik fán?

– Szelemenfán, a gunyhóban. Azon a vékony gerendán…

– Ja…? – mondta Gyula, mintha rosszul értette volna, és Matula elnézően mosolygott."

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.17. 21:17:56

Hú, nagyon megrázó.

Csak az a vigasztaló, hogy mára már bebizonyosodott: a pusztítás nem volt oly mértékű, mint ahogy Rogerius mester leírta. Százalékot nem tudok, de csak a vonulási utakon volt 25-50 százalékos pusztulás. Az ország nem roppant össze, a király túlélte, s néhány év múlva már sereggel harcolt nyugaton.

Hullafotós 2010.04.18. 21:25:48

@anyamadár: nagyon köszönöm. igazoltad, a tánciskolai alapelvet, mindig vissza kell menni a kályháig, ha a színpadra vágysz. :-)

respecta /01 2010.04.18. 23:02:53

Nagyon kellett a cikk a képekhez. Életszerűvé tette, még a fotók egyértelműsége ellenére is.
Szép anyag, gratulálok!

bloggerman77 2010.04.19. 03:24:13

@G.d.Magister:

Erről vitatkoztunk Cumania olvtárssal. :) (ti. Rogerius relativizálásáról)

Amúgy cikkben is írja a szerző, hogy a falu nagy részén nem találták áldozatok nyomát, tehát a lakosság nagy része meglépett még időben.

Látom , sajnos index főoldalas lehetett a cikk, mert bevonzott pár "érdekes" kommenetet.

Bár nem keresztényi módon, de biztosan föld alá kerültek a testek, mert az árokban fekvő férfinek a csontjai anatómiai rendben vannak (lásd állkapocs), ha földfelszinen van a hulla/csontváz, a vázrészek szétesnek, az álkapocs elválik a koponyától, majd a koponya is elmozdul stb.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.19. 21:45:22

@bloggerman77: köszi a visszajelzést. A kevés csontváz valóban arra utalhat, mint amire a posztíró utal.

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.04.19. 22:58:37

a hatvanas években moszkvában tanuló magyar diákoknál az egyik este megjelent a mongol diákok küldöttsége, egy csokor virágot hoztak, és elnézést kértek a sajnálatos eseményekért - azt már nem tudom, hogy mit reagáltak a magyar diákok erre, de ha valaki vágja, akkor tegye közkincsé!

páratövis 2010.04.19. 23:54:39

@bucsin:
nem mongolok, de... erről eszembe jut az Egri csillagok vonatkozó része (amikor B. G. szegény Török Bálintot kísérte a szultánhoz, a török táborba - Buda elfoglalásának előestéjén)
"Dzsere, madzsar testver! - szólt jókedvűen az egyik szpáhi..."
De találkoztam én is kedves törökökkel, akik őszintén örvendeztek közös történelmünknek! :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.04.20. 09:02:25

@páratövis: Hát, ha Bécsnek büszke vára mellett Sztambul büszke vára is nyögte volna Mátyás bús hadát, én is örülnék a közös történelemnek... ;)

Az egész történetből egyébként csak az nem világos, hogy ők miért nem mentek el a többiekkel?

Vagy ők valahonnan érkeztek, üres volt a falu, a lakosság és a jószág már rég a nádban, ők meg ténferegnek, majd egyszer csak beözönlik egy tatár beszerző-különítmény?

A család berohan a házba, magára zárja az ajtót a ládával, bebújnak a kemencébe? A nagyobbak meg megnézik, ki érkezik? A kemencébe félig bebújt "fiatal nő" az anya lehetett? Úgy értem, ha volt bent egy szemmel láthatóan nyurguló, serdülő, 11 évesre becsült fiú, akkor az anya is csak mai szemmel számít fiatalnak, ott már legalábbis középkorú volt.

De akkor a tatár expedíciós hadtest miért nem zúzta szét az ajtót, és ment be az emberek után? Nyilván valaki belülről zárta be az ajtót, az meg akkor rabszolgát jelent...meg a házban értékeket...

Ők viszont inkább felgyújtották az egészet, illetve egy embert egy gödörbe, egy fiatal nőt és férfit pedig az árokba vágtak. Talán ők lehettek az apa, meg a két nagyobb gyerek aki elébük ment, hogy időt nyerjen? Egyénként az kiderült az ásott részből, hogy merre haladtak utak (legalábbis feltételezhetően)?

Az ostyasütő mennyire volt gyakori? Nem csak a templomban kellett egy ilyen? Hogy került a gyerekhez?

Nem lehet, hogy a kiürült falut jöttek átkutatni értékek után, és akkor érte őket támadás? Esetleg az asszonyt boszorkánynak kiáltották, és biztos ami biztos inkább a visszatérő lakosság gyújtotta rá a házat?

Már ha volt visszatérő lakosság... lehet, hogy azért nem települt be ismét a falu, mert az elmenekült lakosságot is felkutatták, felkoncolták, elhurcolták?

Egy szó, mint száz, ez a rájuk gyújtott ház önmagában is sok kérdést felvet.

respecta /01 2010.04.20. 09:58:18

@bloggerman77: Akkor jó lenne tisztázni, felvállalni, jelezni feltűnő módon, hogy kvázi ez egy zárt szakmai közösség oldala vagy érdeklődők is olvashatják, kérdezhetnek, véleményezhetnek...
Üdv. egy érdeklődő laikus.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.04.20. 11:01:21

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Az ostyasütő mai napig elterjedt sok faluban. Két vastagabb vaslemez, zsanérral, nyéllel. Nem nagy kunszt megcsinálni.
A házat pedig nem kellett külön felgyújtani, valószínűleg égett az egész falu. A teljes magyar lakosság foglyul ejtése azért elég nehezen lett volna kivitelezhető, ezért nem szedtek össze minden áron mindenkit rabszolgának. Több százezer ember terelése és etetése Belső-Mongóliáig elég nagy logisztikai feladat lett volna.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.04.20. 11:02:18

A legfontosabbat meg elfelejtettem: köszönet a szerzőnek! Tényleg megérinte az embert, közel hozza a tatárjárást.

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.04.20. 11:55:52

dzsingisz közelében mindig ömlött a vér, egyszer ezt a tanácsolták neki: Ha egyesíteni akarod az Ég alatti világot, akkor ne öldökölj kényed-kedved szerint! a fentiekből látszik, hogy se ő, se az utódai nem fogadták meg ezt

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.04.20. 13:47:01

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker:

Azért a srác akkor is egy hős volt... 11 évesen is férfi, aki ostyasütővel ment volna a tatár seregnek. Megmutátnám egy EMO koncerten a srácoknak. Nem csak Nemecsek Ernőről kéne tanulni az oskolában, mint a lojalitás és a hősiesség mintaképéről.

A rabszolga-bizniszt meg úgy képzeltem - illetve úgy látom kivitelezhetőnek, ha a portyázók csak a táborig terelik vissza azt az 1-2 foglyot, akit épp át tudtak dobni a nyergen maguk előtt, vagy kötélen vezetni tudták.

A táborban meg már várja őket a szakszemélyzet, akik összeállítják és indítják a transzportot visszafelé. De nem is kellett Mongóliáig terelni, a többi csapat is várta a nőket, a Kárpátok keleti vonulatain túl meg úgyis olyan barátságos népek éltek, akik felvevőpiacot jelentettek a rabszolgákra.

Vagy lehet, hogy csak leöldösték őket, és csak néhány szerencsétlent hagytak, hogy előrevigye a hírüket? Pszichológiai hadviselésként.

Rasz 2010.04.20. 15:37:56

@bloggerman 77 szerint nincs komoly nyoma, történelme a tatárjárásnak, csak futó kaland volt, túl misztifikáljuk. Részben én is osztom. Mint utolsók között az utolsó pillanatban bevándorolt, megtelepült és államiságot létrehozó ázsiai nép a honfoglalást követően a 900-as években mi sem voltunk kispályások Európában. Túl az óperencián van még néhány feltáratlan kunyhó és kemence amit eleink gyújtottak fel. Torokszorító kép és a történetet nem tudjuk, nem ismerjük, csak a végét.

nem nemsiker_s 2010.04.20. 17:42:07

@G.d.Magister:
Csak az a vigasztaló, hogy mára már bebizonyosodott: a pusztítás nem volt oly mértékű, mint ahogy Rogerius mester leírta. Százalékot nem tudok, de csak a vonulási utakon volt 25-50 százalékos pusztulás. Az ország nem roppant össze, a király túlélte, s néhány év múlva már sereggel harcolt nyugaton.

Vigyázz !
Ez tatárjárás tagadás !

Etzilbvrg 2010.04.21. 00:37:31

@Hullafotós:
A szelemen nem régészeti, hanem építészeti kifejezés.

Létezik: taréj-, derék- és talpszelemen. Ezek a tetőszerkezet azon fa tartói, amelyek az ereszvonallal párhuzamosan futnak, és a szarufákat (szaruállás) tartják.
Itt van egy rajz:mek.niif.hu/02100/02115/html/img/4-628b.jpg
De ezen csak taréjszelemen (tetőgerinc) látszik (bár a vízvető gerenda amolyan talpszelemen féle szerepet is ellát).
a: horgasfa, b: szelemen, c: ágasfa, d: vízvető gerenda, e: átal gerenda, f: borító gerenda

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.04.21. 08:08:28

Nem ide tartozik, de hallott valaki valamit a somogy megyei Mesztegnyő környéki erdőben talált bronz római harci szekér első lemezről? Állítólag 2 férfi találta gombászás közben még tavaly, és eladták párszázezer forintért az OTP-s Csányinak. (ott van neki tanyája)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.04.22. 13:15:27

@Bodzaszedő Manager:

Sajnos nem. De ha tudsz róla valamit, kérlek meséld el privátban. Szívesen utánakérdezünk.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.04.22. 21:24:55

@Bodzaszedő Manager: Tudom, persze, és nem is komolyan gondoltam, azért volt a smiley a végén.

Temudsin 2010.04.23. 13:56:08

A kislány koponyáján a sérülés feltáráskor keletkezett , vagy esetleg a halála oka volt?

mangorlo 2010.04.24. 04:11:00

@Bodzaszedő Manager: kéne írni csányinak hivatalos helyről levelet hogy hallottuk az esetet, és ugyan már tekintetes úr megnéznénk mi talpas régészek, és akkor a te neved örök életre fennmarad mint jótevő

mangorlo 2010.04.24. 04:11:49

jut eszembe, a falu nevét nem lehet tudni? ha tatárjárás kori akkor csak volt valami adószedői jegyzék?

bloggerman77 2010.04.24. 23:36:19

@mangorlo:

a pápai tizedjegyzék szűk egy évszázaddal későbbi, 1332-37 között keletkezett.
Ennek és későbbi oklevelek határjárásainak összevetésével ki lehet sakkozni a falu nevét, mert ha teljesen elpusztult is volna, akkor pl. dűlőnévként továbbélt az emléke.

bloggerman77 2010.04.24. 23:49:42

@respecta /01:

nézd, ez valóban nem egy zárt, szakmai fórum - aztán mégis, mert ha megnézed a posztokat, ide a szerzők a valódi nevükön írnak, nem nickek mögé bújva.

Ezért khm-khm érdekesek az ilyen "most akkor benyomok egyet az első szembejövő mongolnak" típusú viccesnek szánt kommentek.

Az olyan kommentekkel meg, amik azon sajnálkoznak, hogy "miért kellett bolygatni szegényeket" nem tudok mit kezdeni.
Ennél sokkal durvábbak Pompeiben a gipsszel kiöntött figurák... ott még az utolsó halálos arcot is látod néha.

Ha nem bolygatunk ilyet, akkor hogyan kutasson a régész?!

Cu-mánia 2010.04.25. 11:58:38

@bloggerman77:

Kedves bloggerman77, kedves mangorlo!

Én nem lennék ilyen optimista a falu nevének kisakkozásával kapcsolatban, mivel a Kiskunság igen szegényes a határjáró oklevelek tekintetében. Bár Cegléd környéke esetleg szerencsésebb, végülis van történész a csapatban, bízzuk rá a megfejtést :)

Pillanatra Szankra visszautalva kedves vitapartneremnek, egész véletlen éppen arról a részről van határjáró oklevél, melyben az egyik szanki (tatárjárásban elpusztult:) Árpád-kori templomos hely már csak Keweshalom néven fut, a másik meg a kun nevű Scankszállás lett.
Nem tudjuk a korábbi nevet, dűlőként sem. Szóval ez matt e téren... :)

respecta /01 2010.04.25. 15:47:55

@bloggerman77: Értelek én, de:
igényes oldal, igényes cikkek...ezért számolni kell a címlappal!
Ez a tény esélyessé teszi az általad említett (igencsak nem szakmai) bejegyzéseket. Szerintem az azonnali , megfelelő stílusú reagálás segíthet a problémán.
Hm...mire számíthatok, ha kérdést teszek fel az itt lévő szakértőknek, mely nagyon laikus, talán butának látszó, konkrétan buta, hozzáértésem hiányát eláruló lenne? Nyilván tanulás céljából. Kizárólag ezen okból.
Ez ugrott be...téged olvasva.
Szerintem érted.
Üdv.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.04.25. 16:05:54

@respecta /01:

Természetesen szó sincsen semmilyen zárt szakmai fórumról, de nagyon remélem az írások stílusa, nyelvezete alapján magadtól is rájöttél! :)

Annak ugyan nagyon örülünk, ha valóban tartalmas szakmai vita is kialakul itt, de a fő cél természetesen a hiteles ismeretterjesztés.

Valahogy úgy, ahogy egy ásatáson átdolgozott nyári nap után az ember a helyi kocsmában beszélget az érdeklődő környékbeliekkel és a kollégákkal és felidéz egy-egy jó történetet a szakmából!

Az index címlapról betévedt kommentelőket is szívesen látjuk, a rasszista, spammelő vagy nagyon személyeskedő kommentek repülnek, a többi engem szerkesztőként nem zavar.

respecta /01 2010.04.25. 16:31:43

@Karikásostor: Tudomásul vettem korrekt válaszod.
Tökéletesen értem! :-)
- az olvasás jogának fenntartásával, mert jó a blog

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.04.26. 20:13:34

@respecta /01:

Köszönjük!

Bocs, kimaradt az első mondatomból egy szó!

Szóval még egyszer:

"Természetesen szó sincsen semmilyen zárt szakmai fórumról, de nagyon remélem erre az írások stílusa, nyelvezete alapján magadtól is rájöttél! :)"

respecta /01 2010.04.26. 21:43:51

@Karikásostor: Kedves vagy...a kimaradt szóval sem udvariasabb vagy érthetőbb a lényeg...:-D

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.04.27. 08:58:47

Mesztegnyő környékén találtatott a cucc.

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.05.03. 12:52:12

@Bodzaszedő Manager: Sajnos semmi további infót nem sikerült beszereznem a dologról. teljes a csend.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.06.06. 10:42:58

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Amit a mongolok rabszolgaszedési ügyeiről olvastam, az kb. a szükséges mesterek, szakemberek összeszedésében merült ki, átlag lakosságot nem nagyon gyűjtöttek. Talán tudták, hogy drága etetni őket és ehhez képest nem sokra mennek velük (ha csak nem kereskedtek, ezt nem tudom).

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.21. 16:08:02

Szép képek, remek történet, igazi kaland lehetett!

Remélem egy amerikai producer megcsinálja a filmet is hozzá, nagyon képszerű leírás ! :)

Donq 2011.05.08. 15:45:41

Azt hiszem, kis félre értés a tatárokat mongolnak gondolni, bár maga az elit valóban az volt. A tatárok, a mongol hódítás uralma alá került harcos népcsoport, még ma is kb. 10 millióan élnek Lengyelországtól a Bajkál tóig szétszóródva. A honfoglaló magyarsággal rokon népek alkotják.
Ha azt mondom szkíta, hun, türk, bolgár (nem a mostani bolgár) avar, mind-mind alkotó népe volt a később tatárnak nevezett népcsoporttal.

hardenberg 2011.09.25. 08:26:36

Én csak azt nem értem, a kislány koponyáján miért van az a nagy lék...erről nem esik szó a szövegben. Megrendító történet, az egész olyan mint egy időkapszula, amely 800 év után előkerült...

Trájer János 2013.01.21. 16:52:00

@llyes Edit (törölt): Kedves Edit! Nem szabad így gondolkodnod! Vizuális emberek vagyunk legtöbben! A döbbenet, amikor találkozik az ember ősei korpuszával, hatalmas megtartó erő is egyben. Elgondolkodunk azon, milyen múlandó az élet, s milyen pillnatnyi! Azon is, hogy magyarként kötelességünk megőrizni őseink örökségét, - azt hiszem ez a legszebb és legkevesebb, amit megtehetünk. Ha megnézem ezeket a sírokat (hiszen azok), belegondolok, én is lehetnék ott a helyükben! Nem kell őket eltemetni semmiképp!

Trájer János 2013.01.21. 16:59:08

@mangorlo: Nem tudom, ez a Csányi az a Csányi-e, de egy éve hallottam, hogy a Mohácsi Történelmi Emlékpark Sátorhely _ Majs közötti szántója is Csányié! Most akkor ezen Csányi gyűjti azokat a területeket, ahol emlékezetes történelmi események voltak, vagy csak kamu az egész? A végén még kiderül, Csányié Etelköz is!

Kard 2017.09.02. 20:53:29

@This_is_Sparta (törölt): Valahol akkor veszett el Erdély ami sajnos 1918-ban "teljesedett be". A parasztokat kiirtották a mongolok és a földbitokosok románokat hoztak a földekre dolgozni aminek az eredményeképpen már a 16 század elejére több román volt Erdélyben mint magyar.

2017.09.02. 20:53:58

Az megvan, hogy ez egy ősrégi cikk? 2010-ben olvastam kb.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.02. 20:55:03

Jó a blog.

A feltárt kemence pedig arra bizonyíték, hogy a háború már a tatárdúlás idején is borzalmas volt.

Kelly és a szexi dög 2017.09.02. 20:57:43

Azé másodszorra se volt rossz a poszt...legközelebbi megjelenéskor az Index már csak az Origo melléklete lesz...

Budapest a kutyaszar városa 2017.09.02. 20:58:58

@Gremi: Üresen kongó stadionok, kisvasutak, haveri cégek, alapítványok finanszírozása helyett ilyen, múzeumi feltárásra kellene költeni !

Rox 2017.09.02. 20:59:34

Korábban ez volt az egyik kedvenc blogom, szívesen olvasnék új bejegyzéseket is.

odysszeusz 2017.09.02. 21:05:07

"Kalandozó eleink" semmivel nem voltak jobbak, ahogyan mások sem...valahogyan nem szívesen hallom..."méltón régi nagy híréhez"...erről hasonló képek ugranak be...a nagy hírünket mi is hasonló módon szereztük. Sokkal jobban örülhetnénk ha a nagy hírünk lényege egészen másról szólna...

2017.09.02. 21:11:28

@Kard: "A parasztokat kiirtották a mongolok és a földbitokosok románokat hoztak a földekre dolgozni aminek az eredményeképpen már a 16 század elejére több román volt Erdélyben mint magyar. "

Na ezért fel foglak terjeszteni történelmi Nobel-díjra. Szóval a mongolok azért kímélték meg a román parasztok életét, hogy a magyar főurak tudjanak honnan jobbágyokat szerezni. Gratulálok! Jól elmélyültél a magyarságodban.

2017.09.02. 21:16:54

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: "Remélem egy amerikai producer megcsinálja a filmet is hozzá, nagyon képszerű leírás ! :) "

Ja, minek? Volt már rá példa, hogy amerikai giccset csináltak 1956-ból. Attól már az is jobb volt, amikor az a vén hülye 2006-ban elkötötte a kiállított tankot.

fynndafrail 2017.09.02. 21:16:55

Én tudni vélem a két gyermek nevét is: Targárilyen János és Targárilyen Júlia. A régészek pedig tévedésben vannak, nem a tatárok elől menekülve pusztultak a kemencében, hanem egy régi traumát feldolgozva mentek vissza bosszút állni a V. O. Bába nevű nagykorú lakoson, aki őket kiskorukban hosszasan molesztálta. Egy óvatlan pillanatban megbújtak a kemencében (lévén tűzállóak, mint a Targárilyen klán legtöbb tagja), majd odacsalogatták és berángatták Bába kisasszonyt, akit János fejbecsapott az ostyasütővel. A kisasszony elájult, teste beszorult a kemence ajtajába, a két gonosztevő gyermek pedig nem tudott kimászni.

A megmentésükkel próbálkozó, véletlenül éppen arra vonuló mongol nemzetiségű hős menekültkérők (nem migránsok! nem migránsok!) próbálták ugyan az orránál fogva vezetve kihúzni Bába kisasszonyt a kemencéből, de az orra levált és így feladták tervüket. (A levált orrprotézis megtekinthető a többi vastárggyal együtt a fenti képen, az a görbe, ívelt tárgy az.) A menekültek sajnos nem tudtak több időt szánni a megmentésre, mert sürgős tudományos kutatómunkát kellett végezniük (a romok között), így a feladatot átadták az őket segítő civil szervezeteknek. Hosszas egyeztetés kezdődött a projektfeladatokról, azonban a civil szervezetek munkáját ellehetetlenítő magyar kormány mindenben akadályozta tevékenységüket, így a gyermekek végül hosszabb időre a kemencében ragadtak és "éhen haltak". (Tulajdonképpen az éhségsztrájkba haltak bele, amit a civilegyetem függetlenségéért és a diktatúra ellen folytattak, így is fel lehet fogni.)

A fentiekből is látszik, hogy:
A: A két gyermek valójában gonosztevő volt, akiket végül hőssé avathatunk a gonosz rezsim elleni harcukért.
B: V. O. Bába is gonosztevő volt, de ebben az esetben ő is áldozat. Kis pedifília még nem ok arra hogy megbélyegezzük...
C: Mindannyiuk haláláért a magyar kormány tehető felelősségre, a jogfolytonosság elve alapján már elindítottuk a kártérítési pereket Hágában és Strasszburgban.
D: Oktalan feltételezni a két gyermek nemi hovatartozását, nem maradt feljegyzés róla hogy ők milyen nemet választottak maguknak, pusztán a fennmaradó biológiai nyomok alapján ez megalapozatlan és diszkriminatív. Lehet hogy János transzgender leánka volt, Júlia pedig férfinak vallotta magát...

gigabursch 2017.09.02. 21:23:28

Fura, hogy egy sajnos gyakorlatilag döglött blogot felelevenítenek.

2017.09.02. 21:34:16

@fynndafrail: Szerintem, téged molesztáltak kicsi korodban és tudni vélem, hogy nem jutottál be semmilyen egyetemre.
Nyilván őstehetség vagy, várom tehát hogy rakj össze egy hasonló anyagot, mondjuk hozzád közel álló témával, mint az egysejtűek osztódása és lelkivilága.

Kard 2017.09.02. 21:36:50

@kopasz barmok mindenhol: Akkor nem érted amit írtam. Erdélyben nem voltak románok a mongolok idején. Amikor bejöttek akkor a gazdag földesurak mind elmenekültek majd amint a mongolok elmentek szépen visszatérve a földjeikre kiderült, hogy nincs paraszt aki megművelje és aki adót fizessen neki (feudalizmusban vagyunk). Ezért hogy legyen adófizető azaz földtúró paraszt szépen a havasokon túlról hoztak románokat. Ez beindította a népvándorlást aminek 2-3 évszázad alatt az lett az eredménye, hogy több volt a román Erdélyben mint magyar. Ezt próbáltam kicsit tömörebben leírni e úgy látszik egyeseknek túl tömör volt, hogy felfogják.
A románoknak sohasem kellett volna Erdély ha nem él ott annyi román.

fynndafrail 2017.09.02. 21:38:23

@kopasz barmok mindenhol: Most komolyan azt várod hogy írjam meg helyetted az önéletrajzi regényedet? :-D

Rakd össze te, ott a petricsészében :)

Rox 2017.09.02. 22:11:25

@fynndafrail: Dugulj már el, te kretén "humorbomba". Nem veszed észre, hogy milyen undorítóak az elménckedéseid ez alatt a poszt alatt, ami egy család szörnyű pusztulásáról szól?

Alick 2017.09.02. 22:17:21

Rohadt mongol migránsok, ha időgépem lesz, visszamegyek és gépágyúval lövök közéjük.
:)

fynndafrail 2017.09.02. 22:23:59

@Rox: Én csak leírtam az én verziómat, a régészek meg leírták a sajátjukat. Te meg csak nyifi-nyafizz meg személyeskedj. Ez hátha feloldja azt az elviselhetetlen traumát amit egy kis szarkazmus okozott nálad, amikor az kikezdte a berögzült világképedet :)

TS RS 2017.09.02. 22:24:18

Valahol ez is tanulságos, hogy 7 évvel ezelőtt mennyivel kulturáltabban zajlott a blogra írt kommentelés. Persze lehet, hogy az már egy "szerkesztett" hozzászólás-folyam, melyből a nem odavaló ki lett gyomlálva. Félek, sajnos, nincs teljesen igazam. Üdítő volt olvasni azokat a kommenteket, melyek még! nem csepegtek a mai politikától túlfűtött közélet sablonjaitól.
Kicsit kívülről vizsgálva, ez is egyfajta történelem-kutatás lehet. Bár időtávlatban nem sok, mégis elég gyökeres változás történt az elmúlt 7 évben hazánkban, mely tökéletesen látható a politikai közéleti "agymosásra" reflektáló kommentekben.

Rox 2017.09.02. 22:27:41

@fynndafrail: Mondjuk az anyád sírján toljad jókedvvel szmájlizva az ilyesféle "szarkazmusokat".

fynndafrail 2017.09.02. 22:34:14

@Rox: Szépen kifejlett példánya vagy fajtádnak, gyermekem, te is ott növekszel a "kopasz barmok mindenhol" barátod mellett a petricsészében? :-D

Rox 2017.09.02. 22:37:12

[Nem etetem tovább a trollt.]

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.09.02. 22:40:49

@TS RS: Számból vetted ki a szót... És amennyire emlékszem, a fenti kommentfolyam nem a kigyomlált verzió. 2010-ben tényelg így beszéltek egymással az emberek kihasználva az internet adta anonimitást... Félelmetes, mi? :)

miketbeszéltek 2017.09.02. 22:40:53

@Kard: Volt annyi román egyáltalán már akkor Haveselvén+Moldovában, ? (Kb. akkor érkeztek meg a Balkánról; nem szászokat telepítettek be elsősorban?) Viszont a magyarság létszámát vitathatatlanul helyrehozhatatlanul ritkította meg már a tatárjárás is....

2017.09.02. 22:57:52

A haláluk így értelmet nyert. Nem hiába haltak meg, egy üzenet lett belőlük az utókornak. Isten malamai ugyan lassan őrölnek, de őrülnek. Az ő leszármazottaik még mindig itt vannak,de hol van az akkor győztes tatár sereg?

Kard 2017.09.02. 22:58:59

@miketbeszéltek: Szerintem ha van föld meg élelem akkor gyorsan szaporodik a nép. Előtte kiirtották a magyarokat, behozták a románokat és azok meg gyorsan elszaporodtak.

TS RS 2017.09.02. 22:59:44

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Nahát-nahát! :) 7 év után is! Kalap emel!

Érdekes lehetőség a durvuló és egyre inkább arccal-névvel vállalt (ld. Facebook) kommentelés visszaállítása, a korábban mintha létező, "minimális tisztelet adás a többieknek" irányába. A történelem tanítása szerint ez egy egyre brutálisabbá váló kommentfolyam végén, annak eredményeként bekövetkező kataklizma után várható.
Szóval az emberi természetet ismerve, sok jóra ne számítsunk.
Egyelőre.

kewcheg 2017.09.02. 23:20:35

A sors különös fintora,hogy a hajdani büszke lovas nép mai utódai tákolt panelokban meg koszlott jurtákban élő,kövön sütött mormotát, orosz halkonzervet evő nyomoroncok lettek....

2017.09.03. 01:33:49

@Kard: "Akkor nem érted amit írtam."

Maradjunk annyiban, hogy te nem érted, amit írsz, így aztán azt főleg nem, amit én vagy más.
A mongolok keletről jöttek, ezért a románokat előbb tarolták le, mint a magyarokat. 1243-ban a mélymagyar földesúrak nem tudtak románokat importálni nem hogy Erdélybe, de a magyar pusztába sem, mert nem volt honnan. Gondoltad volna, hogy 1250-ig sajátkezűleg arattak az urak? Na ugye. Akkor ki vetett-aratott, ha nem maradtak magyar parasztok? És honnan tudod, hogy az osztrák urak nem-e csalogatták át a megmaradt parasztokat? Kifejtenéd? Ugyanis nagyon közel áll hozzád ez a paraszt téma, mármint a te szintedhez.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.03. 07:48:17

@Donq:

Ma is van a tatároknál egy kisebb rész, aki bolgárnak mondja magát, s a mai Bulgáriával igyekeznek fenntartani közeli kapcsolatot.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.03. 07:58:08

@kopasz barmok mindenhol:

Nem, egyszerűen a mongolok nem mindenhol alkalmazták ugyanazt a módszert. Így a románokat ez kevésbé érintette.

Az akkori románok Bulgária része volt, s a bolgár államot a mongolok nem semmisítették meg, hanem vazallusként használták a Római Birodalom ellen. Ami később szövetség lett. Gyakorlatilag, szünetekkel, Bulgária mongol szövetséges volt a XIV. sz. közepéig.

Az önálló román államiság is ennek következménye. a bolgár hatalom legyengült, így a Dunától északra megalakult az első román állam 1330-ban.

Nyomortelepy 2017.09.03. 08:06:07

@irdesmond:
"hol van az akkor győztes tatár sereg?"

A Krímben élnek például a leszármazottaik. Akiket most épp borzasztóan sajnálni kell mert a gonosz Putyin megszállta őket, míg korábban az ukrán fennhatóság alatt happy szopás volt az osztályrészük

Mindez persze nem azt jelenti, hogy bárkit is utálni kéne az etnikai őseinek 800 év előtti, történelmi kontextusból kiragadott cselekedetei alapján. Csak annyi, hogy Orwell továbbra is érvényben van. Most épp nem Óceánia az ellenségünk hanem Eurázsia, vagy amit éppen eldöntenek valami Soros-félék odafönn

Nyomortelepy 2017.09.03. 08:23:36

Európa sorsa újra és újra a keleti invázió volt a történelem során. Aztán egy idő után már a megszállók kezdték igazi európainak gondolni magukat. Feltéve ha maradtak elég hosszú ideig, mint például az indo-európai népcsoport, akik szintén az ázsiai pusztákon szocializálódtak annakelőtte. A tatároknak nem volt elég idejük, és közben mással voltak elfoglalva, ezért nem lettünk tatárok

A mostani népvándorlás ugyanúgy el fogja söpörni a fennálló európai rendszert, mint a korábbiak. Van persze különbség, de a leglényeg ugyanaz. A nagy keleti üstben fortyog Európa etnikai jövője

Kard 2017.09.03. 10:05:24

@kopasz barmok mindenhol: Maradjunk annyiba, hogy soha nem néztél rá egy mongol-tatár invázió útvonalára.
Igen keletről jöttek csak a mai Oroszországon és Ukrajnán keresztül kihagyva a mai Erdély nélküli román területeket.
survincity.com/2011/11/russian-land-before-the-invasion-of-batu-the-2/
i59.fastpic.ru/big/2013/1029/22/dce01e0bad12740e0fcc71358ab74722.jpg

Amikor vonultak vissza akkor Havasföldön keresztül tették, de ott lényegesen kisebbek voltak az ember veszteségek mint nálunk (lakosság 10%-a vs 50-60%).

Ad Dio 2017.09.03. 13:30:57

@mckmester:

A kalandozásoknak nevezett rabló hadjáratok szörnyűségei nem menthetőek. Nem is kell/szabad mentegetni őket. Azonban csak a tényszerűség kedvéért jegyezem meg, hogy azok TÉNYLEG rabló hadjáratok voltak, nem pedig szisztematikus népirtás, mint amit a mongolok műveltek. Magyarország lakosságának minimum 30-40%-a életét vesztette az invázió során. Voltak vidékek, ahol szintem egy szálig meghaltak.

Ez a család pedig végképp ártatlan volt a kalandozásokban - ahogy persze a mai mongolok is ártatlanok az 1241-42-es népirtásban. Isten irgalmazzon az elkövetőknek és vigasztalja az áldozatokat!

Ad Dio 2017.09.03. 13:33:15

@Nyomortelepy:

És azt az időt hogy magyarázod, amikor az EURÓPAI kirajzás/gyarmatosítás formálta vasmarokkal a világ többi részét?

Tranquillius 2017.09.03. 16:25:18

Már megörültem, hogy feltámadtak poraikból.
Mármint a sírásók blog. :(

2017.09.03. 17:18:56

@Nyomortelepy: nem akartam ilyen mélységig elmenni. Csak hivő léttemre mindig elcsodálkozom hogy milyen csodák történnek. Csak hat ugye mi mindent emberi leptekkel mérünk. Ítt es most

Hefe 2017.09.03. 19:35:45

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
1. nem volt akkoriban tv/radio/internet, igy nem valoszinu, hogy tudtak arrol, hogy eppen oket tamadjak meg a tatarok.
2. a mongol hadsereg profi modon gyilkolt, rabolt. Ebben a sorrendben.
Ket hullamban tamadtak, az elso legyilkolta az embereket. ok nem rabolhattak, azert halal jart.
A masodik hullam volt a fosztogatok, ok szedtek ossze az ertekeket.
Errol reszletesebben hallhatsz itt:

Két bejegyzés a tatárjárás margójára – A források hitelessége a régészet tükrében
www.youtube.com/watch?v=Lin3EfXQfbY

Hefe 2017.09.03. 19:44:02

@Kard:
ez igy van. A nemzetallam mint olyan nem letezett a francia forradalomig.
Amikor a torok/tatar pusztitotta a "magyarokat", utana a foldesurnak teljesen mindegy hogy ki muvelte foldjet, milyen naciohoz tartozik, neki melosok kellettek.

Ggábor 2017.09.03. 20:56:14

@Kard: öööö ... Ha jól emlékszem, a mongolok keletről jöttek, ergo Moldva és Havasalföld termékeny, lovashadseregnek való vidékéről.

Ott valahogy senkinek haja szála sem görbült, így aztán utána ellephették a bocskorosok Erdélyt?

(Igen, tudok a kun államszerűségről meg Bazarábról 1oo évvel később, de ez nem változtat azon, hogy mintha sokkal kitettebb hely lett volna az a hely tatárdúlás szempontjából, mint a Kárpát medence)

Ggábor 2017.09.03. 21:07:22

@Ggábor: Bocs, látom hogy más is írta.
Na jó, legyen Ukrajna felől (bár nem látok ott természeti határt Moldva felé)

Igaz is, az oroszok is teljesen elfogytak, ma se nagyon vannak.

Komolyra fordítva: Erdély és Kárpátalja a kor földművelési szintjén nagyobbára lakhatatlan volt. Az erdőirtáshoz meg kellett pár száz év.

Ggábor 2017.09.03. 21:11:53

@Ggábor: Bocs, látom hogy más is írta.
Na jó, legyen Ukrajna felől (bár nem látok ott természeti határt Moldva felé)

Igaz is, az oroszok is teljesen elfogytak, ma se nagyon vannak.

Komolyra fordítva: Erdély és Kárpátalja a kor földművelési szintjén nagyobbára lakhatatlan volt. Az erdőirtáshoz meg kellett pár száz év.

Nyomortelepy 2017.09.03. 21:42:09

@Ad Dio:
A gyarmatosítás arra jó volt hogy lecsapolja Európa népességfeleslegét, ami viszont még az előző, feudális korszakból halmozódott fel.

Csak épp nem minden országnak voltak gyarmatai, ezért pl. a németek kelet felé rajzottak ki a népességfeleslegüket kihelyezendő. Aztán ez visszájára fordult az ismert történelmi okból (teccettek volna nyerni Sztálingrádnál). Előtte a keltáknak sikerült nyugatról keletre terjeszkedni, velük meg az volt a baj hogy beolvadtak, éppúgy mint Nagy Sándor maroknyi csapata vagy a többi kisebb-nagyobb próbálkozás, ideértve a magyar csángókat vagy elődeiket a huszita időkből

A demográfiai nyomás mindig kelet-nyugati volt és szinte soha nem fordítva

Kard 2017.09.03. 22:44:06

@Ggábor: Szerintem az oroszok más kérdés. Ott volt sok hely és rengeteg nép be lett olvasztva akik ma oroszok. Vlagyivosztok se egy történelmi orosz város ahogy egész Szibéria sem az. Ők a gyarmataikat megtartották míg a többi nagy állam nem.
Közben mi meg szép lassan mentünk össze.
Alapvetően 2 dolog volt a történelem folyamán ami betett nekünk magyaroknak. A mongolok meg a törökök. A mongolok felezték az országot míg a török 150 évének az idején sehová sem nőtt az ország.
Akkoriban Magyarország a harmadik vagy negyedik legnagyobb állam volt Európában és ha nincs e kettő akkor lehet az is marad. Sajnos a történelem nem úgy alakult, hogy az nekünk jó legyen, részben külső okok miatt, részben a saját hülyeségünk okán.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.03. 23:01:27

@Ad Dio: A magyarok 10. századi hadjáratai nyugati irányba nem elsősorban rablóhadjáratok voltak.
Ekkor még nem létezett egységes Német-Római Birodalom, hanem egymással háborúzó, egymást fosztogató hatalmi centrumok jellemezték a mai német területeket.
Ebbe a konliktusmezőbe avatkoztak be a magyar tözsek, nem ritkán zsold fejében. ( Pl. Vörös Konrád követei Bulcsúhoz, megszerzendő fegyveresei támogatását).
A másik szempont az a magyarok szemszögéből, hogy minél inkább akadályozzák az egység kialakulását ezeken a területeken. Ennek pedig leghathatósabb módja az volt, hogy mindig az aktuálisan legerősebb hatalmi centrummal szemben léptek fel.
Ezek mellett a szempontok mellett csak másodlagos volt a fosztogatás, és a sarcolás.

Haveravera 2017.09.03. 23:57:15

@Nyomortelepy: Na! Végre valaki érti is Orwellt, nem csak hivatkozik rá. :)

2017.09.04. 12:40:39

Teljesen mindegy, mikor haltak szörnyet, tegnap, vagy 800 éve.

Ezt a sok embertelen, kegyelet és részvét nélküli, vinnyogva röhögő, fikázódó, nyomorék majmot, akik a komoly tudósokon kívül még ide írogattak ... Ilyet én még nemigen láttam. Magyarországon élő, vagy legalább anyanyelvi szinten magyarul író és beszélő emberek képesek viccelődni ezen, meg legyinteni rá ...

Kegyetlen ez a szellemi és lelki színvonal, amolyan Charlie Hebdo-hoz méltó felfogás, ami ráadásul feneketlen magyargyűlölettel párosul. Elszomorító olyanokat olvasni, akik szerint ez valamiféle megérdemelt sors lett volna pl. a "kalandozásokért" ...

Feltételezem, ugyanezek zokogják éjjel vizesre a párnát mérhetetlen européer humanizmusuktól vezéreltetvén pl, a szírekért is, miközben a migránstömegnek a szírek csak a töredéke, és többségükben még azok se nők, meg gyerekek.

Az ilyenektől olvasom állandóan azt a véleményt, hogy a magyar nép eddig kb. minden tragédiáját JOGOSAN kapta a nyakába. S ugyanezek vallják fennhangon a mindennapokban demokratáknak, haladó erkölcsrendű felvilágosodottaknak magukat, akik szerint akármilyen, bármiféle BOSSZÚ vagy MEGTORLÁS jogos, vagy hogy bármilyen népirtás egálnak tekinthető, bizonyosféle népek esetében, azok "kollektív" bűnössége miatt. UGYE. AKÁR MÉG 800 ÉVRE VISSZAMENŐLEG IS, SŐT AZOK MEG VEGYÉK ÚGY, HOGY A KALANDOZÁSOKÉRT KAPTÁK ???

Na hát ezért járjanak ők és / vagy a szeretteik sokkal csúnyábbul, mint azok a rég kiszenvedettek.

Ad Dio 2017.09.04. 13:02:42

@Nyomortelepy:

Ha nem haragszol: így kell mellébeszélni :-).

Még 1x: a gyarmatosítás során a nyugat szépen leuralta a világot kelettől nyugatig és frankón be is telepítette. A népesedési nyomás NEM kelet-nyugati volt, hanem ekkoriban épp fordított.

Ad Dio 2017.09.04. 13:06:46

@EU zászlót mindenhova!:

Nem.

Én ugyanis nem a "magyarok nyugati hadjáratairól" beszéltem, hanem a "kalandozások"-ként aposztrofált kiruccanásokról, amik nettó rabló hadjáratok voltak, épp úgy mint a vikingek korban szervezett vízitúrái. Ezen felül persze mindkét nép részt vett a kor torzsalkodásaiban, zsoldért és/vagy zsákmányért, vigyázva arra, hogy önmagukra veszélyesen erős (ellen)felet ne hozzanak létre.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.04. 15:05:44

@Ad Dio: A kettő nem különíthető el egymástól. A korszak szárazföldi háborúi , hadjáratai mindig együtt jártak a fosztogatással. A magyar törzsek pontosan tudták, hogy mennyire veszélyes lenne a számukra, hogyha egy nagy egység alakulna ki német földön. Emlékeztek még a Keleti-Frank Birodalom támadására 907-ben.
A vikingeknél eleinte valóban kisebb létszámú csapatok gyors, rajtaütés szerű rablásairól volt szó, később azonban egyre tudatosabban, léptek fel, jóval nagyobb létszámban, srtatégiai érdekek mentén.

Nyomortelepy 2017.09.04. 18:26:14

@Ad Dio:
Két különböző dologról beszélünk, amiből a te hozzászlásod offtopic, mivel nem az eurázsián belüli népmozgásról szól, ahová a tatárjárás is besorolható. Na meg a moralizálgatás eleve nem jó kiindulópont a történelem megértéséhez
süti beállítások módosítása