Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2011.01.30. 13:35 Lassányi Gábor

Fosztogatók az Egyiptomi Múzeumban

Hogy mi történt pontosan péntek este Kairóban, az Egyiptomi Múzeum épületében, attól tartok, sohasem fogjuk megtudni. Amit a szórványos hírekből egyelőre tudni lehet, az hogy miután a rendőrség a tüntetők nyomásra elhagyta a Tahrír teret, több fosztagató hatolt be az épületbe. Később a tüntető tömegből többen élőlánccal igyekeztek védeni az épületet a katonaság érkezésig, de egy, az Aljeezirán és más tévékben leadott felvétel szerint,  eddigre a múzeum gyűjteményében súlyos károk keletkeztek.

 

Szombaton reggel Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Hivatal vezetője hiába állította azt, hogy "csak" két múmia és egy tárló sérült meg, amit a felvételeken láthatunk elborzasztóak. 

Mit is látunk pontosan a felvételeken? 

A széttört vitrinekről, szétzúzott tárgyakról szóló felvételek jórészt a múzeum első emeletén készültek. Ahogy azt többek között Margaret Maitland egy angol nyelvű egyiptológiai blogokon is bemutatta legalább két, Tutanhamon sírjából származó aranyozott ébenfa szobrot darabokra törtek, de lehet, hogy el is raboltak a fosztogatók.

Az egyik a fiatal fáraót egy bárkában állva, mocsári vadászat közben ábrázolta:

 

a másikon az uralkodó egy párduc hátán állt:

 

 

 

Egy szintén a Tutanhamon sírból származó, Ekhnaton fáraó nevét hordozó aranyozott legyező szintén megsérült:

 

 

 

A két megsemmisített múmia úgy tűnik, hogy Ekhnaton nagyszüleinek Jujának és Tujának a holttestei lehettek, ahogy ugyanis egy éles szemű egyiptológus felismerte az egyik felvételen Tuja múmiáját egykor fedő aranyozott kartonázs hever a földön:

 

További durva károkat szenvedett egy gyönyörű, a XI. dinasztia korából származó , 4000 éves hajómodell, aminek letört fa figurái a földön hevernek:

 

Kép forrása: Flickr

 

 

Szintén betörték az ugyanebből a korból származó núbai harcosokat ábrázoló famodellt,

 

amelynek egyik alakja, a felvételek tanúsága szerint kitépve egy másik tárlón feküdt:

 

Több más tárlót, többek között alabástrom edényeket és egy másik, fajanszékszereket tartalmazó vitrint szintén feltörtek.

 

 

A földön, egy valószínűleg az egyik rabló által eldobott rongydarabon, több késő kori bronzszobor és egy alabástrom kanopusz edény is látható:

 

A falvételeken bemutatott barbár pusztításnál talán még ijesztőbb mindaz, amit nem látunk a tévében! Az ismeretlen operatőr által készített, erősen vágott felvételeken ugyanis pont azok a tárlók, termek nem látszanak, ahonnan a Tutanhamon sírból származó tárgyakat elrabolták. Vajon mi történt ott? Hány tárgy semmisült meg, sérült meg valójában?

 

Az AP hírügynökség értesülései szerint a épületbe bevonuló katonaság több fosztogatót elfogott. Később Hawass nyilvánosságra került felvételek hatására kénytelen volt elismerni a Tutanhamon tárgyakban keletkezett károkat és azt nyilatkozta, hogy a rablók nem vittek el semmit. Sajnos, hogy ebből mi igaz, csak később fogjuk megtudni....

 

P.S.: Már elkészült ez az írás, amikor még ijesztőbb hírek érkeztek kollégáktól. Úgy hírlik a Kopt Múzeumot is elérte a fosztogatási hullám, valamint a luxori Királyok Völgyét is magára hagyták a fegyveres erők, ott állítólag a helyi őrök (gafírok) igyekeznek elejét venni a rablásoknak, vandalizmusnak. 

35 komment

Címkék: hírek régészet egyiptom kincs örökségvédelem


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr122624661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inpu 2011.01.30. 13:50:34

Az íjászok a Mesekhti-sírból származó szolgaszobrocskák közül valók, s amennyire meg tudom ítélni, a többi sérült szobrocska is abból a kollekcióból való. Üdv, Zoli

Gremi 2011.01.30. 14:48:03

Akik ezeket művelték, BARBÁROK!
Remélem, eléri őket a Fáraók átka, és leszárad a kezük!

Remetekan · http://remetekan.blog.hu/ 2011.01.30. 15:56:48

gondolom ilyenkor egy részük megrendelésre aktivizálódik. mármint múgyújtők megrendelésére.

Inpu 2011.01.30. 16:16:55

@Remetekan: ahogy most már olvasni is lehet:
1) a fosztogatók egy része az állami rendőrség állományába tartozik - erről most mindenki gondoljon azt, amit akar...
2) ilyen helyzetekben törvényszerű, hogy minden mozdíthatót visznek haszonszerzési céllal - különösen, akik egyébként napi 2 dollárból kénytelenek megélni és családot fenntartani. Amúgy kétlem, hogy jó darabig el lehetne-e adni ezeket a tárgyakat a műkincspiacon

daito 2011.01.30. 16:21:01

A homályosban halászók pont az ilyen időszakokat kedvelik; pont az általad említett ok miatt. Máskor esély sincs ilyen érték megszerzésére.

Inpu 2011.01.30. 16:25:46

Kollégáktól most jött a hír: az egész Abusir nekropolisz feltúrva és kifosztva, a raktárak feltörve. Saqqarában csak az Imhotep Múzeumot és a központi raktárat védi a hadsereg

anyacska7 2011.01.30. 18:53:03

tudjátok kik az igazi sakálok, az igazi vademberek? Akik semmitől sem ilyedve meg, a magukénak akarják ezeket a műkincseket. Ha senki nem adna pénzt ilyen dolgokért, akkor nem történne rablás. Csak hát az éhes EGO erősebb minden erkölcsi érzésnél egyeseknél. Ők az igazi bűnösök, őket kellene méltó modon megbüntetni.

Vakhtang Gorgaszali 2011.01.30. 19:42:49

A Zeitnak interjút adott Wafaa esz-Szaddik, a korábbi igazgató, kicsit használhatóbb, mint ZH megnyilatkozásai. Azt mondja, hogy a memphisi múzeumot raktárastul kirabolták.

www.zeit.de/politik/ausland/2011-01/interview-el-saddik

csik jenő 2011.01.30. 20:56:05

ELSZÖRNYÜLKÖDVE NÉZTEM A FELVÉTELEKET!!!! AZ EMBERISÉG ÖRÖKBECSŰ MŰKINCSEIT TESZIK TÖNKRE OLYAN EMBEREK AKIKNEK ORSZÁGA EBBŐL AZ EGYEDÜLÁLLÓ ŐSI MÚLTBÓL ÉL..A TURÍZMUS A LEGFŐBB BEVÉTELÜK!! TUTANHAMON CSODÁLATOS ARANYOZOTT ÉBENFA SZOBRAIT GYALÁZATOS MÓDON TÖNKRE TETTÉK!! VAJON VAN-E REMÉNY HOGY A NYÍLVÁN ARANYNAK GONDOLT FASZOBROK ELŐKERÜLNEK?? MÉG ROSSZABB HA NETÁN A FOSZTOGATÓK ELHAGYTÁK ŐKET MENEKÜLÉS KÖZBEN!! ÍSZONYÚAN BÁNT!! VOLT MÓDOM ÉLŐBEN IS LÁTNI A VÍLÁGHÍRŰ MÚZEUMOT DE...SAJNOS EZ A SZÖRNYŰ TRAGÉDIA RÁ KELL HOGY VILÁGÍTSON ARRA A SZOMORÚ TÉNYRE IS HOGY A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSI MÓDSZERE ÉS BERENDEZÉSE IGEN KORSZERÜTLEN!! EGYEDÜL A KIRÁLYI MÚMIÁK ÉS TUTANHAMON ARANY SZARKOFÁGJA ÉKSZEREI VANNAK ELZÁRTAN KÜLÖN EGY ŐRÖK ÁLTAL ŐRZÖTT TEREMBEN!! A MÚZEUM NAPI LÁTOGATOTTSÁGA HATALMAS..NAGYON SZOMORÚ HOGY ENNYI BEVÉTELBŐL EDDIG MÉG NEM KORSZERŰSÍTETTÉK A VITRINEKET ÉS A BÍZTONSÁGI BERENDEZÉSEKET!! HOL VOLT AZ ŐRSÉG A "FORRADALOM " KIROBBANÁSAKOR?? MIÉRT NEM GONDOLTAK ARRA HOGY A MÚZEUMOT VÉDENI KELL AZ ISMERT HÍÁNYOSSÁGOK MIATT?? CSAK REMÉNYKEDEM HOGY A REMEK ÉS NAGYSZERŰ RÉGÉSZ ZAHI HAWAS MINDENT MEGTESZ AZ ELTÜNT KINCSEK ELŐKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN!! ERRE A RÉMTETTRE NINCS MENTSÉG!! BÁR MENNYIRE IS RÁ VOLTAK UTALVA A LOPÁSRA!!

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.01.30. 23:29:56

Borzalom :(

Meg jo, hogy Nefertiti feje egyelore Berlinben van...

odin 2011.01.31. 08:46:32

Lehet hogy Egyiptom múltjából csak azok a dolgok maradnak meg amit az európaiak kiloptak onnan és a saját múzeumaikban őrzik őket.
Mert a csőcselék száz hogy széthordja az egészet. Ha meg netalántán iszlamisták jutnak hatalomra akkor központi program lesz ezeknek a műkincseknek a köztéri elégetése.
Szép új világ:((.

odin 2011.01.31. 08:47:11

@ribizlifozelek: Most már ott is marad:)!

bloggerman77 2011.01.31. 14:27:12

Miután látszik, hogy jópár tárgyat szimlán összezúztak, hajlok arra, hogy az iszlám előtti kor emlékeinek, vallási indulattól vezetett megsemmisítéséről van szó. 3

Ha jól tudom pl. Szíriában, az aleppói múzeumban az ilyen emlékeket a helyieknek be sem muatják, nehogy sérüljön a lelkük...
Külön termekben vannak a görög-római dolgok, sőt, még pl. az Omajjád-kori muszlim emlékek egy része is, hiszen akoriban az iszlám nem tiltotta az emberábrázolást, és az Omajjádok palotáit meztelen táncosnőket ábrázoló szobrok díszítették - ez ma nár nem emészthető a vahabitizmus után... :)

aeidennis 2011.01.31. 14:27:41

Jó lenne ebből tanulni és valami minimáslis védelmi tervet készíteni a hazai viszonyokra. Bár mint egy cikkben lejjebb írtátok (szabadtéri) fosztogatók vannak nálunk is bőven.

Gremi 2011.01.31. 17:24:52

Na, erre vártam, nem hiába! Kíváncsi voltam, mikor, melyik elborult elméjű olvasó fog párhuzamot vonni, az Egyiptomi múzeumok fosztogatása, és a haza fémkeresőzés között.

Inpu 2011.01.31. 18:56:15

@bloggerman77: Rosszul teszed, az egésznek a legkisebb vallási színezete sincs. Az elkövetőkről a mai nap világosan bebizonyosodott, hogy haszonszerzés vezérelte őket, ahogy mindazokat, akik a zavaros helyzetet kihasználva végigrabolták az ország múzeumait, régészeti lelőhelyeit és raktárait.

aeidennis 2011.01.31. 19:17:24

@Gremi: Bocsánat, konkrétan a Seuso-dologra gondoltam éppen.

Gremi 2011.01.31. 19:46:15

@aeidennis: Én kérek elnézést!
A parttalan viták, az értetlenség, a pökhendi beszólások hatására sikerült tüskéket növesztenem, amikkel szúrok, ha kell, ha nem.

bloggerman77 2011.01.31. 20:23:29

@Inpu:

"Az elkövetőkről a mai nap világosan bebizonyosodott, hogy"

Tegnap meg az volt bebizonyosodva, hogy a Mubarak-rezsim szervezte a rablást...

A képeken látszik, hogy pozdorjává zúzták a szobrokat - aki lopni akar, az nem összetöri, igaz?

Inpu 2011.01.31. 20:44:40

@bloggerman77:
"Tegnap meg az volt bebizonyosodva, hogy a Mubarak-rezsim szervezte a rablást..."

Ez a vélemény ma is áll, amennyiben a kormányhű, lojális rendőrsé embereit a rezsim részének tekinted. Mondjuk, protestáló ellenzékinek bajosan mondhatnánk...

"A képeken látszik, hogy pozdorjává zúzták a szobrokat - aki lopni akar, az nem összetöri, igaz?"

Nem, a képeken annyi látszik, hogy a tárgyak többségét szétdobálták vagy talapzatáról letörték, a tárlók üvegeit pedig bezúzták. Wafaa el-Saadik, a Múzeum korábbi igazgatója, majd később Zahi is részletesen beszámolt az elkövetők kilétéről és az épületen belül történtekről. A fosztogatók aranyat kerestek, de elébb teljesen rossz szárnyba hatoltak, és csalódottságukban arra ugrottak, amit éppen értek. Ha minden igaz, a Tutankhamun-kollekcióra már nem maradt kellő idejük, így is az egyiket még bent érték tetten.

buvarkund 2011.01.31. 22:33:31

A helyi rendőrség egyik tagját egy alkalommal le akartam fényképezni, mert festői volt a tevéjére adott "műveleti dzseki" aminek egyik oldalán az AK-47 másik oldalán a tárak kandikáltak ki, a fotó után leszállt a tevéről és 5 font baksist követelt, amit meg is kapott, ebből az aspektusból a történtek nem is meglepőek. A törés-zúzás szerintem azért volt mert egyrészt siettek, másrészt tettenérték őket. Egyébként az ilyen rongálásra való hajlam sajnos nem nemzet, hanem inkább lehetőség függő, az MTV székház aulájának szétvert kiállításáról az "ostrom" alkalmával eltűnt eredeti Mazsola és Manócska a mai napig sincs meg...elnézést a szarkasztikus párhuzamért.

snorbi 2011.02.01. 10:22:13

Ezek után rinyálhatnak az egyiptomiak, hogy a világ adja vissza a tőlük elhordott kincseket... Még arra sem vigyáznak, ami náluk van!

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2011.02.01. 10:33:05

Barbárok.
Örülhetnének, hogy ilyen jól megőrződött a múltjuk. Tényleg nem érdemlik meg, hogy visszakapják a műkincseiket.
Bár ha arra gondolok, amit az amerikaik csináltan a drezdai múzemmal '1-45-ben...

_Epikurosz_ 2011.02.02. 17:06:40

Wael_Aziz: Molotov's catched the Egyptian Museum right now !! #egypt #Jan25
Twitter - 2 minutes ago

agoNancyAngela: Molotov cocktails are flying freely in Tahreer Square , Egyptian museum is in danger, HELP #Jan25 #Egypt
Twitter - 3 minutes ago

Élő:
www.google.com/crisisresponse/egypt.html

_Epikurosz_ 2011.02.02. 17:17:38

esraa_ali: ... Molotov bombs thrown at Egyptian Museum from one side. Water cannons from other side, said to be operated by army #egypt #jan25
Twitter - 2 minutes ago

_Epikurosz_ 2011.02.02. 20:33:42

hadeelalsh‎ Fires keep breaking out close to #egypt museum but put out quickly #egypt #jan25
Twitter - seconds ago - Cairo, Egypt
20:23

Justmyspace‎ Thugs throwing Molotov cocktails at museum. People fighting back. #egypt
Twitter - seconds ago - Cairo, Egypt
20:23

iovianus 2011.02.02. 22:01:28

@anyacska7: teljesen egyetértek, ugyanakkor továbbgondolva, ha tehetném bizony -ezek alapján- inkább megvenném az értékeket, minthogy egy labilis államra bízzam őket. Ha a megvételre lenne pénzem, a védésre is lenne.
Nehéz ügy, az ilyen tetveket helyben agyon kéne lőni. Tudom, hogy minden nap kell enni valamit. De biztos vagyok benne, nem éhező etiópok törtek be a múzeumba, hanem telhetetlen gazemberek.

Kíváncsi vagyok Havass-ra, mit tud tenni a helyzetért. Egyiptom addig él, amíg a múltját el tudja adni, különben vége van.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.02.03. 11:10:04

@buvarkund: Ahol mi nem vagyunk, ott az ellenség! :)

buvarkund 2011.02.03. 12:04:18

@Zig Zag:

A legjobb, mikor azt sem lehet tudni ki kivel van:) A frissen kinevezett Zahi Hawass nyilatkozata a Washington Post kérdéseire :

"A fosztogatások sokak szerint a műkincsek visszakövetelésére indított kampány sikerességét is alááshatja: a Mubarak elleni elégedetlenségek ugyanis pont pár nappal azután robbantak ki, miután Havvász visszakövetelte Nofertiti büsztjét a berlini Neues Museumtól. A kritikusok szerint jelen helyzetben a nyugati múzeumok méltán érvelhetnek azzal, hogy a kincsek nem lennének biztonságban a Nílus-parti országban, még annak ellenére sem, hogy azok nem Kairóban, hanem a most épülő, új egyiptomi múzeumban kapnának helyet.

Havvász szerint azonban ezen aggályoknak nincs létalapja: az egyiptomi kincseknek Egyiptomban a helye, még akkor is, ha az egyiptomiak úgy döntenek, hogy elpusztítják azokat – nyilatkozott a Washington Postnak.

forrás: mult-kor.hu

Remélem hogy ezt a primitív populizmust a tömegek előtti népszerűségnövelőnek szánta és nem komolyan gondolta, mert akkor tényleg nagyobb a baj még annál is mint amire számítani lehetett.

Zsebkosz 2011.02.04. 10:53:33

A barbárság nem köthető kultúrákhoz. Az amcsik mit tettek Irakban?

Inpu 2011.02.04. 17:59:06

@buvarkund: írtam a Múlt-Kornak az ominózus nyilatkozattal kapcsolatban, és némi korrigálás kívánkozik ide.
1) Az írás nem a Washington Post-ban, hanem a Wall Street Journal-ban került közlésre.
2) A "furcsa" nyilatkozat nem Hawass-tól származik
3) Az eredeti angol szövegben messze nem ez szerepel, a magyar parafrázis hibás. A publicisztika szerzője azt boncolgatja, hogy vajon a nyugati gyűjteményekben nem lennének-e nagyobb biztonságban az óegyiptomi tárgyak, s azzal fejezi be, hogy való igaz, hogy a fáraónikus emlékek Egyiptom földjéhez tartoznak, s az egyiptomiakon múlik, hogy mihez kezdenek vele. Megőrzik vagy elpusztítják őket.
A két passzus azért nem ugyanaz.
Ha valaki, hát én nem szívelem Hawass-t, de egy ilyen kijelentést még tőle is erősnek tartottam volna. :-)

buvarkund 2011.02.05. 09:42:31

@Inpu: Ez esetben ismeretlenül is kénytelen vagyok megkövetni Hawass-t a történelmi bulvárportál "nem Moszkvában osztogatnak,hanem Leningrádban fosztogatnak" pontosságú hírének minden forráskritika nélküli ide citálása miatt:)

Forestdream 2011.03.08. 18:04:17

Rühellem Hawass-t. Nagyon. Érdekelne, miről NEM tudunk.

Ezek után Egyiptom megérdemli, hogy SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN ne kapja vissza a Nefertiti-büsztöt! Ennyire ne tudja egy nemzet megvédeni a saját múltját...

Vérzik a szívem azért a két gyönyörű állapotú múmiáért, a csodálatos szobrocskákért, műtárgyakért. És az az érzésem, amit már írtak előttem, halásztak itt valakik a zavarosban.

Juja és Tuja mindig a "kedvenceim" voltak, mint régészeti történelmi emlék, és mint személyek is. Kegyeletsértésként, és régészeti emlék rongálásaként is megráz a dolog.

Az amerikaiak meg a drezdai múzeum megint más. Ott nem a saját múltjukat bombázták le, ezenfelül az amerikaiaknak nincs is múltja. Na jó, ez erős kifejezés, de milyen régészeti emlékeik vannak? Semmi.
süti beállítások módosítása