Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2008.04.30. 11:13 Karikásostor

Megjelent az Ókor tematikus Egyiptom és Núbia száma

Ha néhány olvasónk esetleg még nem ismerné az Ókor című kiváló folyóiratot, külön szeretném felhívni a figyelmet a most megjelent legújabb ókori Egyiptommal és Núbiával foglalkozó számra A részletes tartalomjegyzék olvasható a újság honlapján.

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr8448372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kérdezőbiztos 2008.04.30. 14:17:08

Nem-e lehetne-e, h magyar vonatkozásban is csináljanak ilyet? Minden emberke meg tunná nézni, milyen ókori biliket rejt(het) a föld őalatta.
pussz

laconicum 2008.04.30. 21:52:12

Az ÓKOR-ban vannak egyébként honi vonatkozású cikkek is, bár nem hiszem - ismerve honfitársaink hozzállását - hogy az olyan jó lenne, ha mindenki tudná, "milyen ókori biliket rejt(het) a föld őalatta".

Kérdezőbiztos 2008.05.04. 14:26:58

"Lakónus",
Engem akkor is érdekelne, h mifajta régmúltja van Tokaj-Hegyaljának, meg a Zemplénnek, meg a Hernád völgyének. Fene tudja miért, engem érdekel, h az ismert és jelenleg vallott honfoglalásunk előtt mifajta élet és kultúra volt ott.
Persze ugynez az Árpád ház idejéből is érdekelne...
Miért olyan zárkózottak ezek a múzeumi tudósfélék?!
(csakhogy kérdésssel fejezzem be)

laconicum 2008.05.04. 20:51:15

kedves Kérdezőbiztos,

Nem zárkózottak a tudósfélék, ha ellátogat a helyi múzeumokba, választ kap a kérdéseire (pl. Miskolc, Hermann Ottó Múzeum!). Én a fentieket pusztán azért jegyeztem meg - mert tisztelet a kivételnek - ha valaki megtudja, hogy a földje esetleg régészeti emléket rejthet, általában nem tudásvágy hajtja...

Kérdezőbiztos 2008.05.05. 18:24:29

Lakónus,
Pénzt biztosan nem a földből fogok csinálni (bár 2011 a földliberó éve lesz), így csak a szellemi szomjúság kielégítésének vágya hajt.
Mindemellett tisztelettel vitáznék: ha multról/történelemről akarok tunni vmit, nem megyek mindég múzeumba (nincs annyi időm), lásd pénzügyeket sem az APEH-ban tanulok.
Tök jó lenne, ha a tudomány ezen ágát is gazdagon lehetne a neten olvasni, ha a restaurátorműhely lámpafénye kicsit kivilágítana ide nekünk is. Evégből is örölök ennek a site-nak/blog-nak, mert végre elérhetővé teszi a szakmabeli tudást, amit legfeljebb nyögvenyelős kiállítási prospektusokon és túlszakmázott megállítótáblákon olvashatnék. Itten meg megtudom, hogyan gondolkodnak ezek a sírásók, ez meg kifejezetten érdekel, merthát elmegyünk egymás mellett a zuccán, így meg megismerhetem őket.

Apropó 2011 éshogy kérdés nélkül ne maradjunk:
A nagyrabecsült régész szakma arra miként készült fel ha, itt boldog-boldogtalan vehet majd földet? Vagy a külföldi földtulajonosi kultúra változása nem eredményez változást a "ne rigolekézze már bátyám/Herr/Mister aztat, mert kifordul a koponyája, oszt csak két év múlva lesz kincstári zsénk az ecsettel való ására" típusú problémakörre?

Láng Orsolya 2008.05.05. 20:56:29

Kedves Kérdezőbiztos!

A "nagyrabecsült régész szakma" már felkészült: 1997 óta (és azóta többször módosították)van érvényben a régészeti örökséget védő törvény, amely minden olyan nyilvántartott régészeti lelőhelyen, ahol földmunkát végeznek (azaz a lelőhely elpusztulna) feltárást írnak elő. Földet (telket) pedig eddig is vehetett boldog – boldogtalan (ld. külföldi érdekeltségű lakóparkok, plázák, bevásárlóközpontok stb.). A törvény pedig mindenkire vonatkozik (magyar, külföldi, magánember,cég). A költségeket pedig nem az állam, hanem az állja, aki a földmunkát végezteti, azaz elpusztítja a lelőhelyet. Ez minden EU-s országban, így nálunk is így van. Magyarországon elég jól is működik, sőt meg kell mondanom, h a külfödiek gyakrabban törvénytisztelőbbek, mint kis hazánk fiai... A rendszer egyébként olyannyira jó, h csak Bpesten évenete átlag 80-100 feltárás van. Úgyh 2011 számunkra nem lesz túl nagy változás.
Ami pedig a múzeumokat illeti: nem tudom mikor járt utoljára régészeti kiállításon (pl. MNM, Aquincumi Múzeum stb.) de igen jók, közel sem "nyögvenyelősek" vagy "túlszakmázottak". Sőt a kiállítási vendégkönyvek és egyéb visszajelzések alapján azt kell mondanunk, hogy a látogatók jelentős része még a kiállított anyagokon és szövegeken kívül is mélyebb ismeretekre vágyik!! Egyébként nyilván igaza van abban, hogy több ismeretterjesztés kellene és mi igyekszünk is, csakhát a szegény régészek mindannapjait éppen 48(!) órában tölti ki a régészeti örökség mentése és csak szabadidejükben jut idő ilyesmire…

Conquistador 2008.05.16. 08:55:57

Kis hazánk fiai annyira tisztelik a hm... törvényt, hogy a hazai érdekeltségű internetes zsibvásáron már koponyát is kapni, amit pedig egy-két éve a Kir.TV jól körbeszaglászott s csak egy akadt nekik horogra a világhálón :-(... Külföldön azt láttam, az idegen befektetőnek kimondottan hizik a mááája ha valami akad az ő "kis" földecskéjén, s szivesebben invesztál bele, gondolom azért, hátha az ő nevét is megcimkézi a lelet :-)... Persze az a külföld Nyugat-Európa volt, s ezt nem rossz felhanggal mondom...
Ps: rosszmájú kérdés mert én már csak ilyen vagyok, ha annyi az ásatás Pest környékén, miért lehetetlen technikusi állást találni :-(...?

laconicum 2008.05.17. 19:40:51

A zsibvásárosdi sajna igaz, és az is, hogy Nyugat - Európában presztizskérdés, hogy valakinek műemlékjellegű háza van-e, vagy régészeti lelőhely a telkén (persze ott sem mindenki angyal!).
P.S.: Ami a technikuskérdést illeti: hogy hány technikusra van egy múzeumnak szüksége, az a feltárások számán és nagyságán múlik, az pedig néha igen rapszodikusan tud alakulni: egyik évben több ásatás van, másikban kevesebb. A technikusokat emiatt általában csak adott munkára veszik fel (és így is probléma néha, hogy a bevált technikusokat ne kelljen szélnek ereszteni, máskor meg még többre lenne szükség!).
Ha állást keres, javaslom, látogassa meg a Magyar Régész Szövetség honlapját, ott van lehetőség hirdetésre: www.regeszet.org.hu/
süti beállítások módosítása