Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2008.06.03. 07:05 Hárshegyi Piroska

Honnan tudjátok, hogy mi ez?

Az életben annyi minden bizonytalan,  de ha régész vagy, az alábbi kérdésekkel biztosan találkozol:
- Milyen érzés dinókat ásni? (Nem tudom, nem vagyok paleontológus.)

- Hogyan építették a piramisokat? (Ezt inkább meghagynám az egyiptológusoknak.)

- Honnan tudjátok, hogy milyen régi ez a cserép?  - Na, erről fogok most mesélni!

Régészként  - bármilyen korú lelőhelyet tár is fel az ember – általában kerámiatöredékeket talál a legnagyobb számban (bocsánat a paleolit és mezolit lelőhelyeken dolgozó kollegáktól…). Tehát ez a leginkább rendelkezésre álló információhalmaz, amelyből egy lelőhely korára, lakóinak életvitelére következtetni lehet.

Az esetek nagy részében valóban egészen kis töredékekről van szó és csak szerencsés alkalmakkor (pl. temetők feltárásakor) emelünk ki a földből egész tárgyakat.  Szintén ritkábban építhetőek fel a restaurátor-műhelyekben a töredékekből egész edények.

Marad a rengeteg kerámiatöredék, melyeket a tisztításuk után – törvény szerint – egyenként leltári számmal nyilvántartásba kell venni, meghatározva a korát és lehetőség szerint a típusát. Hogy hogyan lehetséges ez?

Ha kézbe veszünk egy kerámiatöredéket, az első dolog, amit megvizsgálhatunk, a tárgy anyagminősége és készítési technikája.

Az agyag önmagában is jellemző egy adott földrajzi régióra (ez különösen fontos információ az importált tárgyaknál), de a meghatározást pontosítja az agyagba kevert úgynevezett soványító anyagok vizsgálata is. A történeti korokban az agyagot mindig kézzel készítették elő, és minőségét nagyban javították különböző hozzáadott anyagokkal (ezt nevezzük soványításnak), mint pl. kőzúzalék, pelyva, törek, trágya, grafit, stb.
Egy-egy ilyen adalékanyag jellemző lehet korra és kultúrára, például a növényi anyagok használata a római kori alapanyagokban már nagyon ritka, nem úgy, mint számos őskori kultúrában.

Az anyag vizsgálata mellett fontos további információt jelent, hogy az adott tárgyat kézzel formázták- e (például hurkatechnikával), lassú vagy gyors korongolt-e, esetleg formába préselve készítették.

Az edénytöredékeken mégis a legtöbb információt a díszítésmód hordozza: lehet égetés előtt és égetés után festeni, karcolni, benyomni, fényezni, pecsételni, különböző plasztikus díszítések elhelyezni és még számtalan más módon díszíteni.

A technológia és díszítés használata egy-egy régészeti kultúra és korszak fontos jellemzője. 

Ezek felismeréséhez, gyakorlatban, csak a kezdet az egyetemeken elvégzett anyagismereti óra. Itt ugyan papíron megtanulható, hogy kb. milyen formák készültek egy adott korban/régészeti kultúrában, hogyan változtak idővel az egyes típusok, díszítésmódok és melyek az alapvető kézikönyvek, amelyeket akár napi rendszerességgel forgatni kell.

Tapasztalatom szerint azonban a legnagyobb lökést ennek az ismeretnek az elsajátításában a szakdolgozat megírásakor kapja az ember. Ebben a tanulási folyamatban a könyvtári összehasonlító munkának és a kollégákkal való információcserének van a legnagyobb szerepe. A szem egy idő után rááll, hogy meglássa a különböző edényekhez tartozó perem-, fül- és aljkialakítások, díszítésmódok közötti különbségeket és a kutató ezeket visszakeresi a szakirodalom rajzos illusztrációiban. Egy-egy fülindítás, egy halvány vörös festésű csík, egy kis borda a peremen, egy friss törésfelület – ezek mind-mind fontos információt jelentenek az edény típusának és készítési helyének megállapításában.

Itt szeretném eloszlatni azt a téves elképzelést, miszerint minden régész ás. Vannak szakemberek, akik sokkal inkább a feltárást követő feldolgozó és elméleti munkában vesznek részt, akár egyetlen kerámiatípust kutatnak egész életükben. Hogy miért? Mert messze nem tudunk még mindent egyetlen kor vagy kultúra kerámiaművességéről sem, annak kereskedelméről, a kereskedelmi kapcsolatokból leszűrhető következtetésekről, az ezeken keresztül megrajzolható mindennapokról.

Erre jó példa a római kor luxuskerámiájának tartott, vörös agyagbevonattal készített ún. terra sigillata: bár folyamatosan kísérleteznek, immár több tudományág képviselői is, a római kori produkcióval tökéletesen megegyező kerámiát a mai napig nem tudunk előállítani!

Egy másik példa az újabb és újabb információkra: A Dunántúlon egykor elterülő pannoniai tartományokba a Római Birodalom számtalan területéről érkezett olaj, bor, osztriga, gyümölcsök és halkészítmények. Ezeket az – egyébként a mai Portugáliától a levantei partvidékig gyártott és ideszállított - edényeket közösen amphoráknak nevezzük, és szinte havonta újabb típusaikat találjuk meg a feldolgozott leletanyagokban.

Minden ilyen újabb típus egy újabb szál, amely a tartomány gazdasági életét a többi római területhez köti. Ebből aztán újabb és újabb hajózási útvonalakra és végső soron emberi kapcsolatokra következtethetünk.

19 komment

Címkék: régészet régész kerámia


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr44500503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.06.04. 08:10:37

Érdekes! Persze azért jó, ha van az ásatási rétegben egy pénzlelet, amely az egészet datálja, nem?:) Mondjuk az se old meg minent, nyilván. Tényleg, milyen gyakori a pénzlelet, vagy kincslelet (eldugott pénz, értéktárgyak)? Mondjuk a cserepekhez képest - 1:1000-hez?

szomszédsrác 2008.06.04. 10:08:41

OFF
Nemtudom hova írjam ezért berakom a legfrissebbhez .. Szóval a Szeged környéki autópályaépítések miatt errefele elég sok mostanában a régészeti feltárás . Erről nincs valami élmény esetleg ? (gondolok itt az M5ös nyomvonalára meg a leendő M43aséra). Ha jólemlékszem , a Móra Ferenc Múzeumban volt egy igen érdekes kiállítás a témában .
ON
Színvonalas , olvasmányos , mint a többi . Gratula :)

Hullafotós 2008.06.04. 18:17:32

Piri,

Mondtam már, h nagy tisztelet minden köcsögszakértelmed iránt? :-)))
Lécci-lécci, ilyet még, de de mostmár adjatok vmit az érintettség címén is, vmi Kárpát-medence környékit, vmi hazai köcsögtudást, mert anélkül hiába a nívós római vázák....:-))

előre is köszönettel. cserébe én is készülök egyel ;-)

CSIK JENŐ 2008.06.04. 21:20:07

ÖRÖMMEL ÉS ÉRDEKLŐDÉSSEL OLVASTAM A LEIRTAKAT,SZÉPEK A KÉPEN LÁTHATÓ TÖREDÉKEK KÖZT AZ EMLITETT TERRA SIGILLATÁK..SZENVEDÉLYESEN ÉRDEKELNEK A RÓMAI KORI KERÁMIA MÉCSESEK..VAN NÉHÁNY TÁRGYAM ÉS ÉRDEKELNE A LOESCHKE 10-ES TIPUSÚ MÉCSESEM MÜHELY EREDETE ..LUA-JELZÉSÜ..GÁBLI CECILIA KÖNYVE EMLIT EGY MUA-NEVÜ MÜHELYT-MÉCSESEM IGEN JÓL OLVASHATÓ,TEHÁT TANÁCSTALAN VAGYOK..KEDVES HÁRSHEGYI PIROSKA KÉREM SZIVES VÁLASZÁT.TISZTELETTEL-CSIK JENŐ PORCELÁNFESTŐ.

CSIK JENŐ 2008.06.04. 21:34:47

kedves hullafotós..ez egy tudományos és régészek nagy tudásu emberek által irt weblap...észrevételed,megjegyzésedet kicsit több tisztelettel és értelmes megfogalmazással ird meg..nagyon nem tetszik ez a stilus nem erre a fórumra való..ha valóban érdekel a régészet irj és fogalmazz ugy ahogy itt illik.mert ők akik a múltat mentik és tárják fel nem a legjobb anyagi és erkölcsi megbecsülést kapják ebben a kis hazában,és azért is dolgoznak hogy nekünk kivül álló érdeklődőknek tudásukkal élményt szerezzenek a múlt értékei által.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.06.05. 00:17:19

Kedves Jenő,

szerintem Piri és a fotós ismerik egymást...

Hárshegyi Piroska 2008.06.05. 10:56:28

Kedves Csík Jenő és Kedves Hullafotós! Köszönöm a dícsérő szavakat, nagyon jól esik! G.d. Magister észrevétele helyes, Hullafotós jó barátom. Mindazonáltal köszönöm a védelmet is, mert manapság annyira kevés az ilyen figyelmes ember! Ami a mécsest illeti , 1-2 napon belül megírom, mire jutottam. Szeretném még Csík úr figyelmébe ajánlani Dr. Palágyi Sylvia által írt kis vezetőt is, mely a Veszprémi Lackó Dezső Múzeum mécseseit gyűjti össze. Üdvözlet mindenkinek!

CSIK JENŐ 2008.06.06. 01:26:12

KEDVES PIROSKA! KÖSZÖNÖM SZIVES VÁLASZÁT,BARÁTJÁT NEM KIVÁNTAM MEGBÁNTANI,AZ EMLITETT KIADVÁNY MÁR MEGVAN,SŐT AZ INTERCISA MÚZEUM IS KIADOTT EGY REMEK KÖNYVET A RÓMAI KORI MÉCSESEKRŐL,IZGATOTTAN VÁROM SZIVES VÁLASZÁT MÉCSESEMMEL KAPCSOLATBAN! TISZTELETTEL-CSIK JENŐ.PORCELÁNFESTŐ. WWW.CSIKJENO.UW.hu

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.06.08. 17:03:14

Kedves Szomszédsrác!

Dolgozunk az ügyön, bár én személyesen sajnos nem ismerem az ott dolgozó kollégákat, de nagyon szívesen adnánk közre anyagokat a Szeged környéki munkákról is!


Egyébként, kedves szegedi régészkollégák, ha esetleg olvassátok ezt a részt, nagy szeretettel várjuk jelentkezéseteket és posztötleteiteket a jobb fölső sarokban lévő e-mail címen!

Hullafotós 2008.06.11. 16:29:43

Kedves Csik Jenő,

Ez egy tudományos ismeretterjesztő blog. Régészek és egyéb szak-, vagy nem szakemberek egyaránt írják, ezért lett kitalálva, elindítva és ezért működik – ezért szeretjük.
Elfogadom tőled, ha nem tetszik neked egy stílus (jogod van ui. annak nemszeretéséhez), egyúttal bízom benne, hogy elfogadod, ha nekem nem tetszik, ha kéretlenül felszólításszerű tanácsokkal gazdagítanak (és úgy vélem mindettől mi még békességben szürcsölhetünk sört egy asztalnál – én a szűretlen búzát szeretem, ettől te még te maradhatsz a Borsodinál).

A régészethez mi illik és mi nem illik c. kérdéskörben állást foglalni nem tudok, és a Mindenható/Teremtő/Magasságos lássa lelkem, nem is törekszem ennek verdikjére.

Egyetértek veled abban, hogy a múltat feltáró régészek valóban tiszteletet érdemelnek. Hozzáteszem gyorsan, azok az ismeretlenek is, akik háttérmunkájukkal, vagy éppen adóforintjukkal járulnak hozzá a régészeti munka elvégezhetőségéhez.
Nem értek egyet viszont veled abban, hogy azért szóljak róluk tiszteletteljesebben, mert alacsony a fizetésük és/vagy erkölcsi megbecsülésük. Az erkölcsi megbecsülést mindenki önmagának vívja ki és nem ajándékként kapja, vagy hitelként előre a diploma mellékleteként (nem mellesleg ugye kötődik szakmai teljesítéshez is). Az alacsony fizetések miatt sem fogom őket sajnálni, ui. nem sajnálatot érdemelnek, ehelyett inkább tisztelettel és büszkeséggel mesélek róluk mások előtt, ennyit tudok tenni, magasabb fizetést nem tudok nekik adni (de ha ez segít és népszavazásra viszed a régészeti fizuemelést, máris van egy szavazatod).

Hárshegyi Piroska régésznőre nem tettem (a te szavaiddal élve) nem ide való észrevételt, már csak azért sem, mert volt szerencsém találkozni vele (ezért is a közvetlenkedő megszólítás), és azért sem, mert tudom (hozzáértő, intézményi igazgató mondta a jelenlétemben:) ő jelenleg az ország egyik legtehetségesebb karámiaszakértője. Így tartják őt számon a szakmában. (Tehát illetlenség helyett inkább e ténynek a közreadásával is polírozom az ő szakmai megbecsülését – közelhajolva: hö-hö, pamutronggyal nyiszat-nyiszat).

Kalapemelve,
Hullafotós


UI1: sztem nálad a köcsögszakértő szóösszetétel verte ki a biztosítékot. de ha ezt vulgárisnak tartod, az a te gondolatvilágodról árukodik (s kevéssé az én néprajzos vonzódásomról). persze írhattam volna tejescsuport-szakértőt, Master of Bögré-t, vázasheriffet és bilikutatót is, de ezek nem tetszettek.

UI2: ha ennek a blognak az írásai abban a kenetteljes ájtatosságban készültek volna idáig, amilyennel sokan még mindig tömjénezik ezt és más szakmát, sosem vívott volna ki ekkora köznépszerűséget (hozzáteszem elsősorban a hozzám hasonló stílustalan, ám érdeklődő kívülállók körében/szemében (megfelelő részt aláhuzandó)).

UI3: mert ugye, ha jobban megnézed a címe sem “illő”. Hogy is lehetne kérem egy régész sírásó…?! No és a katonák és a … khm, (horribile dictu) utcalányok…!?

Maradok barátsággal,
Hullafotós

CSIK JENŐ 2008.07.18. 22:56:05

KEDVES PIROSKA! NAGYON VÁROM A VÁLASZÁT SIKERÜLT-E VÁLASZT TALÁLNIA A lua-MESTERJEGYÜ MÉCSES MÜHELY EREDETÉRE? TISZTELETTEL-CSIK JENŐ PORCELÁNFESTŐ.

Obolus 2008.07.31. 10:43:32

Kedves Piroska!

Köszönet ezért a jó kis írásért, remélem gazdagítja a blogot hasonlókkal. Mint kívülálló mindig is érdekeltek, az ilyen köz számára is érthető írások.

Kedves Jenő! Beragadt a CAPS-LOCK? A nagybetűvel való írást a neten kiabálásnak érzi az ember.

Hárshegyi Piroska 2008.08.03. 11:10:01

Kedves Csík Jenő!

Az elmúlt időszakban igyekeztem LUA-bélyeges mécseseket keresni. Ahogyan korábban már Ön is írta, TUA-bélyeges mécseseket találtam én is, ilyet azonban nem. Ilyen esetekben két dologra lehet gondolni: 1.:vagy nem jól olvassuk az Ön bélyegét, valamilyen sajátosság miatt (pl. kopott mécsesminta, amely miatt torzult a TUA-felirat LUA-ra)
2.:nem találtuk meg a megfelelő párhuzamot, mert annyira ritka ez a bélyegtípus. A kutatást folytatom, hátha mégis valamire rábukkanunk.

Üdvözli, Hárshegyi Piroska

CSIK JENŐ 2008.08.04. 19:43:14

KEDVES PIROSKA! NAGYON KÖSZÖNÖM HOGY KUTATÁST VÉGEZ A MÉCSESEM EREDETÉT ILLETŐEN..A MÉCSESEM TÖKÉLETESEN OLVASHATÓ LOESCHKE-10 ES TIPUS,MEGPRÓBÁLOM ÖNNEK ITT LEIRNI LVA IGY OLVASHATÓ EGY KÖRGYÜRÜ KÖZEPÉN VAN,A BETÜK KIEMELKEDŐEK,VIZSZINTESEN HELYEZKEDIK EL,KERESZT IRÁNYBAN A KIÖNTŐ CSŐRREL,HA MEGFELELNE KÉREM ADJON EGY CIMET ÉS ÉN ELKÜLDÖM ÖNNEK A MÉCSES FOTÓIT.EDDIGI SZIVES FÁRADOZÁSAIT MEGKÖSZÖNVE,TISZTELETTEL:CSIK JENŐ PORCELÁNFESTŐ,TERVEZŐ.

Hárshegyi Piroska 2008.08.04. 20:37:30

Kedves Csík Jenő!

Mindenképp hasznos lenne, ha tudna fényképet küldeni. A következő címre várom: harshegyi kukac iif.hu

Üdvözli,
Hárshegyi Piroska

Terepjaro 2008.08.05. 19:36:48

Kedves Piroska !


Nekem is nagyon tetszett ez a bejegyzés ! Irigylem a régészeket, akik csak kézbe vesznek egy pár centis töredéket, és máris tudják, hogy melyik kultúra, melyik kor hagyta ránk. Az én számomra sokáig kizárólag a felszínen található kerámia töredékek jelentették a régészetet, kóborlásaim során semmi sem okozott nagyobb örömöt, mikor az egyébként leletmentes, "unalmas" szántóföldön észrevettem az első, nem természetes darabot, kerámiát, és egyből tudtam, hogy itt régen volt egy település. ( Nem kell megijedni, sosem szedtem össze az összeset, maradt a szakembereknek is :)

A beazonosítás viszont mindig gondot okoz. Nem lehetne a poszt indító bejegyzés folytatásaként némi szakirodalmat ajánlani, kezdőknek ?

CSIK JENŐ 2008.08.23. 18:06:47

KEDVES PIROSKA! BIZOM ABBAN HOGY A TEGNAPI NAP FOLYAMÁN MEGKAPTA A LEVELEMET A MELLÉKELT MÉCSES FÉNYKÉPEIVEL.ÖNRE BIZOM HOGY ITT VAGY A MEGADOTT CIMEN VÁLASZOL..IZGATOTTAN VÁROM SZIVES VÁLASZÁT,ÉS KÉREM ADJON NÉHÁNY KÖNYVCIMET AMELYHEZ ÉN IS HOZZÁ JUTHATOK AKÁR PÉCSETT A RÉGÉSZETI MÚZEUMBAN A MELYEK A RÓMAI KORI MÉCSESEKKEL ÉS MÜHELYEIK EREDETÉVEL FOGLALKOZIK..REMÉLEM NEM OKOZOM KÉRÉSEMMEL GONDOT..KÖSZÖNETTEL ÉS TISZTELETTEL FÁRADOZÁSAIÉRT! CSIK JENŐ.

Scythia 2008.09.13. 13:44:21

sziasztok! Végre egy régészet blog :) kb 2 hónapja dolgozom ásatáson (M43) azóta engem is érdekel a dolog.Majd beszámolok az eredményekröl,bár nem tudom szabad e kiadni információkat a leletekről.(?)

jakab01 2008.09.16. 09:17:24

Tudtommal csak a helyszín a titok (de az hétpecsétes), a többi nem.
süti beállítások módosítása