Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2008.08.05. 20:17 Karikásostor

Róma - filmajánló

Blogunk indításakor meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer filmajánlót is fogok ide írni és az írás kísértésének meglehetősen könnyen álltam ellen kedvenc régészprofesszorunk új kalandjainak moziba kerülésekor is. Ugyanakkor a Róma sorozat második évadja elejének megtekintése után úgy éreztem, nem hallgathatok tovább.

Az HBO által készíttetett, két szezonban leadott, összesen 22 részes sorozat, úgy gondolom, hogy az eddig készült legrealisztikusabb és legpontosabban illusztrált ókorral foglakozó filmalkotás. A rendezőnek itt sikerült hitelesen megvalósítania azt, amit az utóbbi években, csak egy-egy jelenet erejéig láthattunk a filmvásznon, például a Gladiátor című (mese)film zseniális csatájánál - az ókori Róma tapinthatóvá válik.  

A történet a késő köztársaság korban, Julius Caesar galliai háborúinak végétől (Kr. e. 52 körültől) egészen az actiumi csatáig, Octavianus egyeduralmának kezdetéig (Kr. e. 31.) követi nyomon Róma történetét, ha nem is minden részletben, de azért meglehetősen pontosan ragaszkodva a történelmi eseményekhez.



A cselekmény két fő szálon fut, az egyik bemutatja Róma leggazdagabb és legbefolyásosabb szenátori családjainak politikai intrikákkal átszőtt, fényűző életét, a másik Caesar két veterán katonájának - Lucius Vorenusnak és Titus Pullonak - sorsát követi nyomon a harctereken és az Urbs szegénynegyedeiben.

  

Ők Caesar két egykoron valóban élt katonájának nevét viselik, akik a gall háborúban kitüntették magukat bátorságukkal.  

A sorozat fő erénye azonban nem a történelmi hűség, hanem az a mód, ahogy alkotói, jelmeztervezői, kellékesei és remek színészei élővé teszik az antik világ és elsősorban Róma tereit.

Ez a város a fantasztikus márványtemplomaival, arany és elefántcsont istenszobraival, luxusvilláival együtt is, igazán mocskos helyként jelenik meg a képernyőn, ahol a piacok zsúfoltak, a kocsmák örömlányoktól hemzsegnek, a sikátorok pedig életveszélyesek.



A film díszletein és jelmezein egyébként hatalmas stáb dolgozott, a HBO oldala szerint, több mint 4000 jelmez és 2500 pár saru készült a forgatáshoz, a díszleteket, így többek között a Forum Romanum jelentős részét több mint 350 fős stáb építette föl.
 
Nem hallgathatok ugyanakkor a sorozat néhány apróbb hibájáról sem. A díszlettervezők energiáit, és minden bizonnyal a költségvetését is, kimerítették az Róma városi helyszínek megépítése és ezekhez képest meglehetősen haloványak Alexandria csak villanásszerűen megjelenő terei.

Ugyanígy zavaró számomra, hogy a rendező ragaszkodott Kleopátra és kísérete egyiptomi külsőségeinek kliséjéhez. A tisztavérű hellénisztikus uralkodónő, meglehetősen furcsán hat ankh amulettel a nyakában, vagy egyiptomi parókával a fején. Valódi egyiptomi ruhát és jelvényeket, véleményem szerint, legfeljebb a templomi rítusok alkalmával hordhatott a legendás királynő.

Ebből a szempontból talán sokkal hitelesebb lett volna, például egy egyiptomias de hellén testhez simuló ruha, egy erőteljes drágaköves egyiptomi motívumokat tartalmazó nyaklánccal, de görögös hajviselettel. Ugyanígy az uralkodónő fegyveres kísérete sokkal inkább állhatott makedón származású, díszes páncélú fegyveresekből, mint mokány núbiai vademberekből.

Mindezek azonban csak, apróságok, a fantasztikus villabelsők, a ruhák, a falfirkák, a szemétkupacok és remekül kiválasztott karakterek borotvaéles dialógusai valódi, lélegző, élő hellyé teszik a filmbéli Rómát.

8 komment

Címkék: egyiptom róma filmajánló


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr13602427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Obolus 2008.08.05. 21:53:17

Ajánlom mindenkinek, nagyszerű sorozat. Alig tudtam levakarni magam a képernyőről, amikor néztem egymás után a részeket :)

napcsilla 2008.08.06. 21:13:01

Nekem is a kedvenc sorozatom, már háromszor néztem meg, és mindig találok benne valami újat. Szenzációs színészek, szenzációs történet, szenzációs díszlet és jelmezek. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Etzilbvrg 2008.08.06. 21:48:38

Köszönjük a postot!
Én is remek sorozatnak tartom, Feleségemtől megkaptam még Karácsonyra DVD-n is. Akkoriban az HBO sugározta. A ViasatHistoryn is látni történelmi, azon belül az ókort bemutató játékfilmet.

Érdemes átböngészni a műsorismertetést:
port.hu/pls/w/tv.channel?i_ch=66&i_date=2008-08-06&i_where=1

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.08.09. 15:41:27

Nekem is tetszett a sorozat, de megjegyzem, olvastam már nagyon kemény kritikát is róla egy francia (!) klasszika-filológus tollából---

Etzilbvrg 2008.08.10. 23:47:39

A franciákról felötlött egy aprócska emlék.

Egy ilyen békazabálóval volt szerencsém tárgyalni, és folyamatosan beleszőtte mondani valójába, hogy a franciák milyen nagyok, mi mindent köszönhet nekik az emberiség stb. (azon bátorodott fel, hogy udvariasságból kiejtettem Pasteur nevét a számon, legyezgetve kicsit az amúgy sem kis önérzetét). Hallgattam, hallgattam egy darabig, majd közöltem vele, ha mindent el-/levennénk róla, ami magyar vonatkozású, akkor igencsak furcsán érezné magát, s roppant kicsinek mint francia. Üzletet nem kötöttünk, de az utolsó e-mailváltáskor elküldtem részére egy jelentős listát azokról, amikkel a magyarok ismertették meg Európát és/vagy Amerikát (...és a Világot)
Ez csak egy része:
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_tal%C3%A1lm%C3%A1nyok_list%C3%A1ja
Ha valaha megtalálom a magam gyűjtését, akkor azt is megosztom.

mangorlo 2008.08.14. 01:00:49

írjál még róla amit tudsz ha akarsz régész - szakértő szemmel

nekem a nagy talány az az epizód, ez a második évead 1. vagy 2. része, amikor julius caesar halottan fekszik és egy dajkát hívnak, aki melléből tejjel itatja meg a már halott caesart. na hogy az mit jelenthet

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.08.14. 12:16:16

A magyarázatnak én is igyekszem utánanézni.

Eddid egy verziót olvastam, van a ki az Ízisz kultusz egy elemét, vagyis valamilyen egyiptomias halotti szertartásnak értelmezi.

Én ugyanakkor ilyen forrást nem ismerek, annyi bizonyos hogy tejet(nem anyatejet) áldoztak Ízisznek a halotti rituálé folyamán.

Mindenesetre utánanézek.

Egyébként a másik amit viszont és amiről én sem hallottam előtte és megtaláltam, az a második részben emlegetett Orbona istennő. Ő az árvák és a gyermeküket elvesztett szülők patrónusa.

CSIK JENŐ 2008.08.21. 21:34:39

LE VAGYOK NYÜGÖZVE ETTÖL A FILMTŐL!! A RÉGI HOLLYVOODI SZUPERPRODUKCIÓKKAL ELLENTÉTBEN ENNEK A FILMSOROZATNAK A REMEK SZINÉSZI ALAKITÁSOK MELLETT,ÉLETHÜEN VARÁZSOLJA ELÉNK AZ ÓKORI VILÁG LEGCSODÁLATOSABB VÁROSÁNAK MINDENNAPJAIT,A BÜNNEL,SZENNYEL,ÉS KÁPRÁZATOS GAZDAGSÁGGAL TELI ÉLETÉT!!A RÉGI FILMEKNEK IS MEGVOLT A VARÁZSA,OTT CSILLOGOTT MINDEN KICSIT LÁTSZOTT A STUDIÓK KULISZÁJA,DE KÁPRÁZATOS RUHÁK CSODÁLATOS SZINÉSZEK ALAKITOTTÁK AZ ADOTT HŐSÖKET..SALAMON ÉS SHABA..GINA LOLLOBRIGIDA TÜNDÖKÖLT BENNE YOUL BRYNER OLDALÁN..VAGY C.HESTON A BEN HURKÉNT ÖRÖK BECSÜ ALAKITÁST NYUJTOTT!! EBBEN A FILMSOROZATBAN VALÓBAN MINDEN RÉSZLETRE FIGYELTEK MINDEN KIS APRÓ TÁRGY HÜEN ADTA VISSZA RÓMA HANGULATÁT.IGAZ NÉMELY JELENETBEN CAESAR HÁZÁBAN PL POMPEI FRESKÓK DISZITIK A FALAKAT..DE ENNEK ELLENÉRE NAGYON TETSZIK A FILM! CSIK JENŐ
süti beállítások módosítása