Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.01.14. 20:12 Lassányi Gábor

Gondolatok a felelősségteljes fémkeresőzésről - linkajánló

Tavaly nyáron és ősszel a hazai lelőhelyek fosztogatásával, kincsrablásokkal és jó szándékú keresősökkel kapcsolatos hírek élénk vitákat váltottak ki ezen és más fórumokon is.

Elsősorban Terepjáró kezdeményezésre és több törzsolvasónk, többek között régészek és egy bűnmegelőzéssel foglakozó jogász szakember közreműködésével végül összeállítottunk egy javaslatot, útmutatást az etikus és a hatályos magyar törvények szellemében folytatható, az örökségvédelem érdekeit messzemenően figyelembevevő hobbi fémkeresőzéssel kapcsolatban.

Az anyagba, amely a Régiségbúvár nevű oldalon olvasható, belefoglaltunk egy vázlatos útmutatást arra vonatkozóan, hogy mit tegyen az a fémkeresős, aki váratlanul régészeti korú leletet talál és melyek azok az esetek, amelyekben még a terepen haladéktalanul értesítenie kell a régészeket.

A munkára abban a reményben vállalkoztunk, hogy a fémkeresősök egy jó része tisztességes szándékkal, történelmi érdeklődésből űzi ezt a hobbit és megfelelő tanácsok, információk és lehetőségek birtokában szeretne, vagy hajlandó lenne az ismert régészeti lelőhelyeket tiszteletben tartani és aktívan együttműködni az örökségvédelem intézményeivel.

Hogy a kezdeményezés milyen sikerrel jár, még nem tudom. Nincsenek hatalmas illúzióim, de úgy gondolom, ha országos szinten sikerül 15-20 megszállott „régiségbúvárt” bevonni az örökségvédelmi rendszerbe, már megérte.

 

15 komment

Címkék: régészet linkajánló örökségvédelem fémkereső


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr13878147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.01.14. 21:07:48

A címből hiányzik egy s.

Egyébként érdekes ez az 1711-es határ, ti. hogy attól későbbi - kisebb értékű - leleteket lehet gyűjteni. Kérdéseim:

1. Honnan tudja az amatőr, hogy a lelet milyen korú? (Itt most csak pénzleletről beszélünk? Nyilván nem, más is van fémből)

2. Egy 18. sz. közepi pénzérme, vagy tudom is én, ásófej már nem érdekes ezek szerint? Azt már büntetlenül megtarthatom? Ez furcsa nekem egy kissé.

3. Mi minősül nagy értékű kincsleletnek? Ezt is jobban meg kellene határozni ( a leletek száma, pl. pénzérmék esetén stb.).

PS: először gondolkoztam, köszörüljem-e egy kicsit a nyelvem ezen az 1711-es dátumon, miszerint egy kissé túlértékelt ez a Rákóczi-vircsaft. Másrészt viszont az 1711-es dátum tkp. az 1683 óta tartó háborúk végére is pontot tesz, s voltaképpen csak ekkor kezdődik meg a békés 18. század, s ér véget a török kor. Így van némi létjogosultsága, bár érződik a dátum kiválasztásán a Thaly Kálmánista-kádárista Tenkes kapitányos kuruc-kultusz ("hú, ha 1710-ből megtaláljuk Bercsényi pipájának a kupakját, az még marha értékes lelet!" :)))

Lassányi Gábor 2009.01.14. 21:31:57

@G.d.Magister:

Köszönöm a javítást!

1. Alapestben jó kérdés... :)

Ha felmerül a gyanú, hívja fel a múzeumot!

2. Ezt mondja a mai törvény.

3. A PTK szerint:

A találás

129. § (1) Ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot, ha

a) mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, és

b) a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.

(2) Nem szerez tulajdonjogot a találó, ha a dolgot a közönség számára nyitva álló hivatali, vállalati vagy más épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén találta. Ilyen esetben a dolgot a hivatal vagy a vállalat három hónapi őrizet után értékesítheti; a tulajdonos a találást követő egy éven belül követelheti a dolog, illetve a vételár kiadását.

130. § Ha a talált dolog nagyobb értékű, és annak tulajdonjogát a találó nem szerzi meg, a találó méltányos összegű találódíjra jogosult, feltéve hogy megtett mindent, amit a jogszabályok előírnak avégből, hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa.

131. § Ha a talált dolog tulajdonosa az egy évi határidőn belül nem jelentkezik, és a dolgon a találó sem szerez tulajdonjogot, a tulajdonjog, illetőleg a dolog értékesítéséből befolyt vételár az államot illeti.

132. § (1) Ha valaki olyan értékes dolgot talált, amelyet ismeretlen személyek elrejtettek, vagy amelynek tulajdonjoga egyébként is feledésbe ment, köteles azt az államnak felajánlani.

(2) Ha az állam a dologra nem tart igényt, az a találó tulajdonába megy át; ellenkező esetben a találó a dolog értékéhez mérten megfelelő díjra jogosult.

(3) Ha az (1) bekezdésben megjelölt talált tárgy muzeális vagy műemléki értékű, annak tulajdonjoga az államot illeti meg. Az ilyen tárgyak találásához kapcsolódó eljárás szabályait, valamint a találónak járó díj mértékét külön jogszabály állapítja meg.

A pontos értéket viszont sajnos nem találom.

Dirky 2009.01.14. 21:56:48

Remélhetőleg lesz eredménye a kezdeményezésnek. Habár fojtatás helyett én inkább folytatásban reménykednék a törvények és az együttműködés szellemében. :-)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2009.01.15. 08:18:12

Nagyon profin és szépen összeszedett dokumentum ez, elismerésem az alkotóknak.
Remélem a jövőben jó irányú változás lesz otthon fémkeresős témában.
További jó munkát kívánok nektek!

jakab01 2009.01.16. 11:42:00

Már nagyon vártam a közzétételét. Különösen tetszik, hogy külön weboldal lett neki készítve. Itt ki lehetne bővíteni, részletezni egyes kérdéseket, mint például mi a teendő, ha robbanótestet találunk, a hely biztosításának tanácsolt menete, telefonszám stb. A roncskutatók oldalán pd. hiányolták, hogy nincs kitérő a II. világháborús relikviákra.
A fémkeresős oldalon, meg az információ rögzítés minél szakszerűbb menetét kérték leírni.
Persze mindezt nem lehet egy oldalon levezetni, mindenre kitérni, de lehetne menüpontokat készíteni, bővíteni az oldalt, ahol lehet részletezni őket.
Tudom, ez nem kis feladat, de bízom benne, hogy az ajánlás készítői a bővítésekre is készen állnak.
Megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak nekik.
Örök hála a fáradozásukért!

buvarkund 2009.01.16. 13:41:56

A keresett "pontos értéket" azért nem lehet megtalálni, mert a Ptk. nem szabályozza. Ebben a vonatkozásban is azt tudom tanácsolni, hogy indokolt a múzeumot értesíteni olyan esetben, ha valaki olyan körülmények között talál meg egy tárgyat amely annak nyilvánvaló elrejtésére utal (pl. több darabból álló 1711 utáni pénzlelet korsóban elásva, egyes tárgyak befalazva, stb.) A nagyobb érték és az értékes tárgy ebben az esetben a hétköznapi életben szokásosan nagyobb értékűnek, értékesnek tartott tárgyat jelent körülbelül, ami persze szubjektív és relatív. Értékhatárokat - mint elkövetési értéket - a Btk. tartalmaz, azonban nincs olyan utalás hogy ezeket a Ptk. vonatkozásában is alkalmazni kéne, így ezek nem szolgálnak iránymutatásul.

Robbanótestek esetében értesítendő:

MH1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj
06/1-410 9790 telefonszámon.

A helszínen javasolom ezek esetében felbukkanásukat követően természetesen az ásás azonnali abbahagyását, a gödör ezek megmozdítása nélküli visszatemetését, a hely későbbi azonosítást szolgáló megjelölését, (gps koordináta szerinti rögzítését) és a legközelebbi rendőrőrs, kmb iroda, vagy polgármesteri hivatal értesítését. ( a tűzszerészek közvetlen értesítése helyett jobb ha a helyi szervek teszik ezt meg, mivel így ők is tudják, hogy hol, mi van a területükön, mivel a fémkeresős nyilván nem fogja megvárni, hogy a veszély tényleges jellegétől függően esetleg több nap múlva kimennek a tűzszerészek) Némi visszatemetés azért indokolt, mert több kiásott robbanótest tűnt el a színesfémkereskedelem útvesztőiben, mire a tűzszerészek kiértek.

jakab01 2009.01.16. 14:12:04

Régebben foglalkoztam bűnesetekkel kapcsolatos kárbecsléssel is. Ha jól emlékszem a károsultak mindig azon szurkoltak, hogy a 10.000 Ft-ot meg haladja a kár, hogy eljárást lehessen indítani a tettes ellen. Félfüllel, mintha olyasmit hallottam volna ezt az összeghatárt kitolták. Megkérdem egy rendőrirsmerősömet erről.

jakab01 2009.01.16. 14:13:19

Itt nem a megélhetési bűnözésről beszélek, hanem pld. vandalizmusról.

Etzilbvrg 2009.01.16. 20:19:26

A másik posztban mostanra OFF-vá vált, mivel létrejött ez a poszt :)

"Szerintem most egy kis nyugalom kellene, és pl. megnézni, milyen hatással volt/van/lesz a "Felelősségteljes fémkeresőzés etikai kódexe".
Remélem, bebizonyosodik a létjogosultsága.

Ugyanakkor a regisegbuvar.blog.hu URL-n felvetődött kérdések megválaszolása még jobban segíti annak gyakorlati alkalmazást, és növeli a használhatóságot, szerintem.

Esetleg 'terepjáró' harcostársunk (mint a kerekasztal-tárgyalások műszeres résztvevője és főszervezője) nyithatna mind a RÉGI, mind az ÚJ Ch.Ferenc fórumon egy-egy topikot 'Felelősségteljes fémkeresőzés etikai kódexe' címmel, mert nagyobb értelmét látom a kódexnek önálló topikként létezni, mint beágyazni más (persze illeszkedő, de mégis kicsit más) topik beszélgetéseibe.

Azt gondolom, hogy önálló címként nagyobb lenne a figyelemfelkeltő hatása, többekben tudatosulna a létezése."

Természetesen az 'impresszumban' szereplő társszerzők közül bárki megnyithatja az említett két fórumon a célzatos topikokat. :)

Terepjaro 2009.01.16. 23:26:16

Etzilburg, mondasz valamit. Hosszútávon én azt tartanám a legjobbnak, ha az etikai kódexnek lenne egy külön linkje a fémkeresős fórum nyitólapján, olyasmi, mint a virtuális múzeum.

Előbb azonban érdemes érlelni még egy kicsit a szöveget, mind a fémkeresősök, de még inkább a régész szakma észrevételeivel. Ha nem is lesz ez az útmutató soha valamiféle hivatalos dokumentum, azért az jó lenne, ha több régész is véleményt nyilvánítana róla, főleg a pozitív vélemények azért megnövelnék a súlyát. Ezenekívül természetesen Búvárkund hasznos kiegészítései is be lesznek építve.

De ehhez türelmet kérek ...mostanában nincs sok energiám erre, valósággal kifacsar munkám.

buvarkund 2009.01.18. 11:12:19

@Terepjaro:

Véleményem szerint ez a szöveg teljesen kész van :) A céljának megfelel és módosításokra nem szorul,kommentelés közben nyilván részletesen kitárgyalható, részletei megvitathatóak, azonban nem "enyhíthető" észrevételek által az üzenete, szigorítani viszont felesleges, mivel a megalkotása idején hatályos jogszabályok ésszerű és végrehajtható értelmezése benne foglaltatik. A roncskutatást ebbe az etikai nyilatkozatba azért nem keverném bele, mert teljesen más a jogi környezete (nevezetesen egyáltalán nincs szabályozva) másrészt a kialakult kutatási módszertan is eltér részben a régészettől. A roncskutatást komolyan vevő hivatalos kutatással együttműködő egyesületek egyébként érdemében ehhez hasonló etikai kódexeket, vagy működési szabályzatokat dolgoztak ki.

buvarkund 2009.01.31. 22:11:39

@jakab01:

Ez az első honlap, ami beépíti a szövegébe az etikai nyilatkozat egyes elemeit, ám jobb lett volna nem kivonatolva, hanem belinkelve, mert néhány dolog azért kimaradt belőle:) A hölgy egyébként nekem is tetszik, látszik a karjában az erő:)

jakab01 2009.02.02. 09:10:00

Igen a hivatkozást, vagy legalább a linket én is hiányoltam.
süti beállítások módosítása