Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2010.02.03. 17:38 Bíró Szilvia

Fogadó a határon – római kori útállomás Gönyűn

2007 nyarán egy nagy méretű római kőépület, egy útállomást maradványait tártuk fel Győrtől nyugatra, Gönyűn. Az épülő E.On erőmű területén folyó ásatás különösen jelentős volt abból a szempontból, hogy a környéken az elmúlt időszakban ez volt az egyetlen római kori épület, amely teljes egészében feltárásra került.

A Gönyűn feltárt útállomás Arrabona (Győr) (10 római mérföld) és Ad Statuas (Ács-Vaspuszta) (5 római mérföld) segédcsapati tábora között feküdt.

Rekonstrukció: Pazirk kft.

A terület központjában egy kőalapozású, vályogfalas épület került elő, amelynek négy helyisége a bejárat körül helyezkedett el, az épület hátsó részét pedig egy nagyobb udvar foglalta el.

A lelőhely a levegőből

Az épületet egy nagyobb kerítőárok vette körbe, amely a déli részen megszakadt – itt alakítottak ki egy kavicsozott bejárót, amely a limesutat kötötte össze az épülettel. A kocsikat, szekereket az épület előtt hagyták (ez lehetett a „parkoló”), itt a bekötőút a kerítőárkon belül kiszélesedett. Több helyen sikerült a talajba mélyedő keréknyomokat megfigyelni. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a bejárat előtti területen a járószintbe taposva egy kulcs is előkerült. 

  A fogadó és azt kerítő árkok a levegőből (klikk a nagytáshoz)

 

A nagyjából észak-déli tájolású, négyszögletes épület megépítésekor a derékszögekkel nem sokat törődtek, szinte egyik sarok sem sikerült 90 fokosra, valószínűleg annak a kis dombocskának a formáját követte, amelyre építették.

A falaknak csak az alapozását, illetve több helyen már az alapozás árkát találtuk meg, ezek egy 16,7 × 21,8 méteres épületet jelöltek ki. Az épület falainak 60 cm széles (= kb. 2 római láb) kőalapozása volt. Az alapozás tetején a habarcsot elkenték, majd erre húzták fel a vályogtéglákból álló falat. 

 A bejárati helységek megmaradt alapfalai

 

Az épületet a hagyományos tetőcseréppel (imbrexekkel és tegulákkal) fedték le. A bejárattól jobbra eső helyiségben ugyanis majdnem épségben megtaláltuk az épület kemencéjét, amely a helyiség délkeleti sarkához támaszkodott.

 Bronz fibula (ruhakapcsoló tű)

 

A feltárás során ebből a helyiségből és a körülötte levő területről került elő a kerámia leletanyag nagy része, amely között számos olyan edény is volt, amely csak konyhai használatban terjedtek el. A kutakból vett földminták számos olyan maradványt tartalmaztak, amelyek konyhai hulladékként kerülhettek oda.

A gabonafélék mellett volt itt konyhakerti hüvelyes (kismagvú lencse, takarmánybükköny), olaj- (mák) és rostnövény (len), fűszernövény (kapor, pasztinák), sőt dísznövény (kerti szegfű) magja is, többnyire szenült állapotban. Annak bizonyságául, hogy a termesztett gabonából ételeket készítettek, szenült ételfélék: kása- és kenyérmaradványok is előkerültek.

Rekonstrukció: Pazirk kft.

A kerítőárkon kívül három kutat tártunk fel. Az egyikbe, amely legközelebb volt az épülethez, rengeteg tetőfedő tégla került, köztük több bélyeges darab, valószínűleg az épület megépítésekor vagy átépítésekor. Ugyanennek az aljában egy beleesett sárga korsót is találtunk.

A második kútban viszont majdnem az egész hordóra bukkantunk: 80 cm magasan állt eredeti helyén rendkívül jó állapotban. Ez szolgált a kút béléséül. A fadongák abroncsát fűzfavesszőből készítették, mégpedig úgy, hogy a vesszőt meghajlítva rátekerték a hordóra, majd végeit hánccsal tekerték össze.

A kerítőárkon kívül, a két fenti kút között egy tegulával lefedett kutya sírja került elő. A kistestű kutya valószínűleg házi kedvenc lehetett, mivel nem csak egyszerűen elásták a földbe, hanem téglákkal lefedték, azaz eltemették.

 

 Kút feltárása alján korsóval

 

A leletanyagról néhány szót: a konyha körül természetesen nagyszámú kerámia és állatcsont került elő, amely intenzív sütés-főzésről árulkodott több mint 100 éven keresztül.

Meglepő volt a nagyszámú bélyeges tégla előkerülése: 130-ból 88 db-ot a legio I adiutrix-szal lehet kapcsolatba hozni. Ez a csapttest Kr. u. 97-ben érkezett Brigetioba, a mai Komárom–Szőny területén elhelyezkedő legiotáborba. A legio neve a bélyegeken LEG.I.AD.PF rövidítésben jelenik meg.

 Marcus Aurelius (161-180) császár bronz érme

 

Az épület felhagyása a falak módszeres elbontásával történt. Először a vályogfalat dönthették le, amelynek maradványait a tetőt alkotó téglákkal együtt az épület körüli kerítőárokba terítették szét. Ezt követően a kőalapozás köveit több helyen kiszedték, ennek esett áldozatául a konyhában levő kemence is, amelynek sarkát az épület falával együtt kitermelték és minden bizonnyal elszállították építőanyagnak.

A feltárás során nem találtunk arra utaló nyomot, hogy az épület támadás vagy betörés áldozatául esett volna. Elképzelhető, hogy a Kr. u. 2 - 3. . század folyamán bekövetkező klímaváltozások következtében a Duna és a talajvíz-szint megemelkedése miatt hagyják fel az állomást.

 A kiállítás részlete a győri Xántus János Múzeumban

A pontosabb keltezéshez a dendrokronológia segítségét is igénybe vettük. Mindkét faszerkezetű kútból vettünk mintát, amelyeket Grynaeus András vizsgált meg: ezek alapján a 2. sz. kút tölgyből készült hordóját legkorábban Kr. u. 220-ban kivágott fákból állították össze.

Bár az épület a limesút mentén, katonai területen állt, mégsem tudjuk egyértelműen a katonasághoz, a határvédelmi építmények közé sorolni. Keskeny falai és gyenge struktúrája, nem biztosított védelmet, illetve sem kerítés, sánc, vagy paliszádfal nem védte. Ezért inkább az útállomások sorába tudjuk illeszteni, azaz elsősorban a hírnökök és futárok által használt állami postaszolgálat egyik eleme lehetett, ahol lovakat lehetett váltani, esetleg pihenni, megebédelni, szükség esetén pedig aludni egyet.

A feltárásról 2010. április 4-ig időszaki kiállítás látható a győri Xántus János Múzeumban, amelyen további információk, fotók és a Gönyűn talált leletek is megtekinthetőek.

 

Függelék

Az olvasók kérésére íme a római kori kulcs fotója:

és ráadásnak egy zárszerkezet képe:

50 komment

Címkék: régészet győr út duna római természettudomány régész örökségvédelem


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr371726950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.03. 23:10:21

Kiskoromban rengeteget ástam a kertbe, de soha nem találtam semmi érdekeset.

csik jenő 2010.02.03. 23:24:19

Nagyon érdekes és szép összeállítás készült erről a fogadóról! A makett pedig olyan nyugalmat áraszt magából hogy ebből a túlfejlett vílágból szinte idekívánkozom! szépek a leletek kár hogy több lelet képe nem került a bloggra! köszönöm kellemes émény volt nézni a vdeót!

közlekedő edény 2010.02.03. 23:34:28

Izgalmas, hogy most is ott megy az út ahol akkor. Az ásatás mellett fel kéne húzni egy hasonmás épületet, tök jó lenne, mennék inni, lovat pihentetni, aludni, ahogy a cikk is írja :)

tommygun 2010.02.04. 03:37:51

Nagyon érdekes volt, köszönjük

AgentO 2010.02.04. 07:43:21

Az a környék igazi római kori lelőhely, lejjebb a Gönyű-Ács közötti útról számos helyen le lehet menni a dunához, na ott még ásni sem kell, a parti homokdűnék (ma már fenyővel benőve) oldalát az áradások rendszeresen erodálják, ott gyakran találni csontokat, római kori érméket, gemmákat és cserépedény töredékeket.

AgentO 2010.02.04. 07:46:13

Római kori őrhelyek voltak ugyanis, onnan "vigyázták" a Dunát.

2010.02.04. 07:52:52

Szerintem az érdekes, hogy egy csomó minden fennmaradt éppen. Nagyon tetszett a 3D-s rekonstrukció. :)

láng orsolya 2010.02.04. 08:04:02

Klassz volt, Szilvi! Várom a márciusi kirándulást! :)

Hadrianuska 2010.02.04. 08:07:04

Igazán izgalmas és tartalmasan össze állított anyag. Minden elismerés Bíró Szilviáé! Szívesen megnézném a valóságban is, amennyiben volna rá lehetőség.

WinG 2010.02.04. 08:33:40

ez igen :) nagyon tetszett a cikk, megy a blog feedbe!

M65od 2010.02.04. 08:36:54

Nagyon kellemes cikk volt, köszönjük. Tényleg megérné rekonstruálni az egészet, akár működő turista látványosság is lehetne belőle...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.04. 10:41:53

Fantasztikus, hogy az út a mai napig ugyanott halad (a Duna szabályozása nem borította fel a környezetet?).

Igazán kár, hogy itt E-on erőmű lesz. Mondjuk az erőmű költségvetéséhez képest elenyésző összegből lehetne rekonstruálni az épületet (legalább formára, az se baj, ha nem korabeli anyagokkal és technológiával. Persze utána csak a baj lenne vele, karbantartani, őrizni, a sok embert aki megnézné elhessegetni... nem is beszélve arról, ha az erőmű közműveinek, berendezéseinek útjában lenne... :(

Pedig szépen és jól költött pénz lenne a beruházó részéről.

Bíró Szilvia 2010.02.04. 12:25:35

Azért van egy jó hírem: maga az épület "kilóg" az EON erőmű alól, így lehet, hogy lesz lehetőségünk bemutatni az útállomást. Elvi ígéretünk van az EOn-tól, és eddig jó kapcsolatunk volt vele, úgyhogy remélem, ha elkészül az erőmű, akkor turisztikai látványosság is lehet belőle.

Ami azért a Limes-Világörökségi pályázathoz sem lenne utolsó!
A gratulákat, köszi! :-)

Hullafotós 2010.02.04. 12:48:58

Szilvia, a kulcs mennyire élvezhető állapotban került elő?

Hullafotós 2010.02.04. 12:55:49

egy esetleges fotó beszúrásának igényére próbálnék célozni, ha már a szövegben kitértél rá...

Bíró Szilvia 2010.02.04. 12:56:39

@Hullafotós:
Teljesen jó állapotban van a kulcs, a kiállításon egy zártöredékkel együtt megtekinthető. (Illetve a kiállításvezető-kötetben is benne vannak!)

Bíró Szilvia 2010.02.04. 12:57:37

@Hullafotós:
Keresek, de szerintem az éremről a és fibuláról szebb lett a fotó!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.04. 13:57:08

A kosztümös filmek, sword'n'sandal klasszikusoktól napjaink ókori témájú filmjeiig, a történelmi regények általában nagyobb méretű épületekről beszélnek, tehát nyilván laikusként él bennem egyfajta téves kép...

Viszont a négy állandó helység hogy volt elég a hely működtetéséhez? Van nyoma - lehet nyoma? - ideiglenes, vagy egyszerűbb megoldásoknak?

Mire gondolok? Van négy kőből épült helység, amiből egy a konyha. A fogadót/állomást valaki nyilván állandóan üzemeltette, illetve valakinek el kellett járnia beszerezni ezt-azt, tehát legalább két fő állandó személyzete kellett, hogy legyen. Mondjuk egy férj és feleség. Ez egy másik szoba.

Bár a fedett udvarban sokminden tárolható, de talán az egyik kőhelység raktár volt. Így egy szoba maradt fogadónak, és a konyhában, vagy jó időben a szabadban étkeztek.

Voltak-e, lehettek-e sátorhelyek, tapasztott épületek akár a ház falához "támasztva"? Lehetett-e zárt istálló, részint az utazók állatainak ellátásra, részint aprójószág, vagy akár nagyobb állatok számára?

Működhetett-e valamiféle szervízként a hely, felkészítve egyszerű javítások elvégzésére? Patkolókovács, asztalosmunkák, ilyesmi...

Nagyon megfogott a hely, és a makett is nagyon sokat segített élőnek látni a helyet!

Hullafotós 2010.02.04. 14:49:11

@Bíró Szilvia: nem baj, bírjuk a régi, ronda tárgyakat.

lécci 2010.02.04. 16:10:34

@Bíró Szilvia: Kedves Szilvia! Gratulálok.
Mióta sejtették, hogy van ott "valami"? Mi lesz a leletanyaggal az időszaki után? (raktárba kerül Győrben?, vagy átkerülhet máshová?)

Spielberg 2010.02.04. 16:18:47

tökéletes! köszönöm!

Bíró Szilvia 2010.02.04. 17:14:00

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Pannoniában a többi útállomáson sem volt több helyiség, sőt, van ahol kevesebb. A rekonstrukción is látszik, hogy a fedett udvaron azért zárt helyiségek kialakíthatók, tehát szükség esetén alvásra, raktározásra is alkalmasak lehettek. A négyből két helyiség szerintem biztos hogy a vendégek rendelkezésére állt. Mivel a lelőhely teljesen lekopott állapotában került elő (volt olyan kőalapozás, amit 15 cm-rel az egykori felszín alatt találtunk meg!) további hozzáépített építményekről nem maradtak adatok. Ugyanígy sem kovácsműhelyre utaló nyomot sem találtunk. Nagyon nehéz a föld alatti részekből következtetni az épület föld feletti részeire - pl. cölöplyukak előkerülése esetén sem tudod általában 100% pontossággal megmondani, hogy annak a helyiségnek mi volt a funkciója.

Bíró Szilvia 2010.02.04. 17:16:24

@lécci:
A területről hatástanulmányt készítettünk a beruházás előtt, amely során terepbejárást is végeztünk és egyértelművé vált, hogy római lelőhely van ott. Azaz nagyjából 1 évvel korábban. Azonban álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen lelőhely lesz! :-)
A kiállítás reméljük megy tovább, a tárgyak jó része pedig a raktárba kerül.

csik jenő 2010.02.04. 19:28:39

agento! érdeklődöm hogy találtál is tárgyakat vagy csak hallomásból tudod amit leírtál..netán ha gyűjtöd őket szép példája lenne az örökségvédelemnek!

Hadrianuska 2010.02.04. 20:20:17

@csik jenő: Az agento által leírt folyóparti szakaszon elég szórványosan lehet cserépen kívül mást találni. Néhol erősen megbolygatott állapotban láttam a meredek partot is. Detektorral a fövenyen és közvetlenül a vízparton több esély van némi éremre.

buvarkund 2010.02.04. 21:48:28

@Hadrianuska:

Szerintem nem ez a tipikusan jó helye a detektorista tippadásnak:) Ha műszeres lelőhelyfelderítésre vonatkozó engedély birtokában gondoltad, akkor máris elnézést.

csik jenő 2010.02.04. 23:49:20

Kedves HADRIANUSKA! Köszönöm szíves válaszodat! Nem foglalkozom fémkereséssel én alkotó művész vagyok de megszállottan érdekel a RÓMAI kor és művészete! Csúpán megdobbant a szívem hogy még gemmák is előfordulhatnak a vízparton..és persze cserép töredékek is. MEGHATÓ HOGY ENNYI ÉVSZÁZAD UTÁN IS HÍRT ADNAK ERRŐL A LETŰNT KULTÚRÁRÓL A VÍZ ÁLTAL KISODRÓDOTT APRÓ EMLÉKEK.. és mindazok akik ezeket készítették és használták már sehol sincsennek!! És mennyi minden történt azóta a vílágban! De a rómaiak még mindig űzennek nekünk!/ha érdekel szívesen megadom a weboldalamat ahol megimerheted alkotásaimat! www.csikjeno.uw.hu/

laconicum 2010.02.05. 08:00:45

@Hadrianuska:

Ezt valóban nem kéne, NAGYON NEM!!!!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.05. 09:01:06

Kívülállóként is érezni a feszültséget a detektorosok és a régészek között - de laikusként a tipp eléggé triviálisnak tűnik, szerintem aki "fémkeresésre" adta a fejét, magától is tisztában volt ezzel.

szeeem 2010.02.05. 09:10:00

Gratulálok, tetszett a cikk!

Egyébként mi lehetett az árok funkciója a fogadó körül?
Szikkasztó, vízelvezető, vagy csupán a "kerítést" helyettesítette, jelölte a telekhatárt?

légipék 2010.02.05. 09:52:15

Gratulálok Szilvi! Jó lett az írás (ahogy a kiállítás, stb. :) )!

A fémkeresős vita kipattanása előtt pedig minden érdeklődőnek javaslom a Régiségbúvár blog (regisegbuvar.blog.hu/) olvasását.

buvarkund 2010.02.05. 10:19:50

@légipék:

Az ajánlott blog egyik első olvasója voltam, főképpen azért mert nevem szerepel a felelősségteljes fémkeresőzés etikai kódexe alatt, mint közreműködő:) azóta is rá szoktam tekinteni, valóban javasolható.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.02.06. 12:32:07

Jó cikk, szép a 3d grafika! A kulcsról nincs fotó? Mit jelent a LEG.I.AD.PF végén a PF? Az F nyilván FECIT, de a P?

Bíró Szilvia 2010.02.06. 13:11:20

@szeeem:
Az árok biztosan vízelvezető volt. maga a terület is eléggé lapos, vizenyős. A kutakkal is kisebb árkokkal volt összekötve. Az ásatás során nekünk is többször összegyűjtötte a vizet. :-)

Bíró Szilvia 2010.02.06. 13:30:30

@G.d.Magister:
Végül találtam egy fotót a kulcsról, de nem tudom, hogy tudom ide betenni. Teljesen hagyományos római kulcs. :-)
A legiadpf = legio I adiutrix pia fidelis. A pia fidelis melléknevet a 117/118-ban a dák és parthus háburúból visszatérő legio kapta a háborúkban való érdemeiként elismerésül.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.02.07. 09:50:29

@Bíró Szilvia: áá, köszi! a kulcsot hagyhatod. :)
A rövidítés feloldását köszönöm! Hm, az egyik legnehezebb a latinban a "pius" fordítása. Mert a "pius Aeneas" lehet "kegyes Aeneas", de egy legio? Talán "kötelességtudó", amely az emberi és isteni kötelességeit is betartja.

Hullafotós 2010.02.09. 10:09:06

@Bíró Szilvia: @G.d.Magister: Magister uram, csak a maga nevében, igenis várom a kulcsról a képet. :-)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.02.09. 22:01:24

@Hullafotós: már 3 napja nem tudjuk, hogy néz ki a kulcs. :)

szeeem 2010.02.10. 09:46:24

Google képek:

"A keresett kifejezés ("Teljesen hagyományos római kulcs") egyetlen dokumentumban sem található meg."

:)

Én megpróbáltam...
Linkeljek egy képfeltöltőt?

Bíró Szilvia 2010.02.10. 11:54:52

Kedves Kulcsimádók! A lincselés megelőzése végett átküldtem Karikásostornak a képet, aki bizonyára hamarosan feltölti. :-)

buvarkund 2010.02.10. 13:58:51

Innentől a várakozás folytatódik, mert igazán nem kívánhatjuk Karikásostornak, hogy mielőbb adja be a kulcsot:))

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2010.02.10. 15:05:29

Köszönöm Szilvi!

Felraktam a cikk végére a képeket.

szeeem 2010.02.11. 09:53:44

Tetszik, főleg a bónuszkép!
:)
Egyre jobban felkelti az érdeklődésemet, hogy is működhettek ezek az ókori zárszerkezetek.
Van ennek a témának online elérhető irodalma?

Hullafotós 2010.02.11. 17:25:40

@Bíró Szilvia: Igennagyon köszönjük dolgos kiskezit csókoljuk!

A rondaságok nagyon szépek, az én ízlésem elnyerték, mintha csak én fotóztam volna őket, bár a fenti mélységélességén volna javítani való - majd egyszer csinálunk egy fotós tanfolyamot régészeknek stílszerűen vmi romkocsmában. :-))

Magister, neked hogy tetszik?

tewton 2010.02.12. 00:52:12

nagyon szép, nagyon jó, gratulálok.
hajrá rómaiak, hajrá latinok! :)

Hullafotós 2010.02.24. 11:54:30

Szegény római kulcsos gyerekek. Ha ezek voltaka játszótéren lógó gyerekek nyakában, horrorfilmbe illő következményeket produkálhattak...:-)
süti beállítások módosítása