Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2010.07.20. 13:40 Sírásók naplója

A császárláb nyomában – kiállításajánló

Egy különlegesen finom kidolgozású, életnagyságúnál jóval nagyobb római bronzszobor lába került elő 2009-ben, Paks határában, az egykori Lussonium katonai tábor területén végzett ásatások során. A feltehetőleg a Kr. u. 3 századra keltezhető tárgy minden bizonnyal egy császárszoborhoz tartozott.

A paksi Városi Múzeumban a Múzeumi Világnap alkalmából új időszaki kiállítás nyílt A császárláb nyomában címmel, amelyen a császárszobor-töredéken kívül a az utóbbi évek legszebb lussoniumi leleteit is megtekinthetik a látogatók.

A kiállítás részeként elkészült a császárszobor 3d rekonstrukciója és az azt bemutató 4 perces animációs film. A film segítségével a kiállítás látogatói nemcsak az egykori szobor teljes alakját, hanem annak táboron belüli helyét és feltételezett környezetét is elképzelhetik.

A bronzszobor töredékének 3d modellje, rekonstrukciója és feltételezettt helye a táboron belül (Pazirik Informatikai Kft.)

A kiallítás gömbpanoráma fotói megtekinthetők itt.

 

A császárláb nyomában

időszaki kiállítás 2010. május 21. - 2011 május 31.

Kiállítást rendezte: Visy Zsolt, V. Péterfi Zsuzsanna, Fazekas Ferenc, Szabó Antal

Kiállítás kivitelezése: Narmer Építészeti Studió

3d szkennelés: Tondó Kft.

3d rekonstrukciók és animáció: Pazirik Informatikai Kft.

 

Paks - Városi Múzeum

Deák Ferenc utca 2

Nyitva:

Május 1. - szeptember 30.

Hétfő: Zárva

Kedd: 10 - 16 óra

Szerda - vasárnap: 10 - 18 óra

Október 1. - április 30.

Hétfő: Zárva

Kedd: 10 - 16 óra

Szerda - vasárnap: 10 - 17 óra

23 komment

Címkék: régészet kiállítás művészet szobor hadsereg római paks erőd


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr912163305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeeem 2010.07.20. 14:00:24

Ez nagyon COOOOOOOOOOL!

Le vagyok nyűgözve, nagyon tetszik!

Még több ilyet!
:-)

szeeem 2010.07.20. 14:41:43

Ugye ez még bővülni fog!
A vicust is nagyon megnéztem volna ebben a gömbpanorámában.
Ja, meg a szobrot nem találtam az erődben, csak a kiállítóteremben.

Hullafotós 2010.07.20. 16:26:27

A képeket készítő Kft. nem tudott volna közelebbről részletgazdag képet is készíteni netán bevilágított módott? Vaku, zoom, ezek nem nagy dolgok manapság...

morgolódó hullakatt

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.07.20. 16:54:13

@Hullafotós:
Sajnos csak pár képet engedtek közölni az animációból.
A további képek megnézhetők a galériában, azokat láttad már?
Ha láttad volna az animációt, nem írtad volna ezt szerintem, a vége azért sötét, mert nappalból megy éjszakába az utolsó rész....
www.lussonium.hu/galeria?category=64

csik jenő 2010.07.21. 00:22:44

EZ A CSÁSZÁRI LÁB EGYSZERŰEN KÁPRÁZATOS!! A bőr lábbeli diszítés vílága számomra óhatatlanul a gyönyörű RÓMA városi ARA PACIS AUGUSTAE békeoltár márvány frízeinek motivum vílágára emlékeztet!! Bár csak kerülne elő még néhány töredék a tábor területén..Mínőségi munka és kidolgozás! Nem tudnék mondani a BIRODALOM területéről hasonlóan gazdag diszítésű bronz császár szobrot..Márványból augusztus PRIMA PORTAI márvány szobra hasonlóan gazdag faragású de a MI töredékünk lenyügözően gyönyörű!! CSAK REMÉLNI MEREM HOGY PAKS VÁROSÁNAK MÓDJÁBAN ÁLL TÁMOGATNI A TOVÁBBI ÁSATÁSOKAT REMÉLVE HOGY LEGALÁBB MÉG EGY DARAB TÖREDÉK ELŐKERÜL A SZOBORHOZ TARTOZÓAN!! HÍÁBA PRÓBÁLJÁK PL A KÖZÉPKORT ERŐLTETNI A KÖZÉRDEKLŐDÉS SZÁMÁRA..AZ ANTIK RÓMA ÉS KORA SZÉPSÉGÉVEL SOHA NEM VEHETIK FEL A VERSENYT A KÖZÉPKOR ALKOTÁSAI..KÉRDÉSEM LENNE..KÉSZÜLT-E ÍGÉNYES SZÉP KATALÓGUS EBBŐL AZ ALKALOMBÓL??

etele724 2010.08.03. 22:52:29

@Hullafotós: nem túl kedvező kép helyett én tudok ajánlani egy videót (bár ez sem sok de több a semminél) www.tolnataj.eu/page/video_detail/10441
élőben persze a legszebb, érdemes megnézni (ez volt a reklám helye)
üdv: egy régészdiák

Etzilbvrg 2010.08.05. 23:57:32

@Pazirik:
1.)
A
www.youtube.com/watch?v=KbzQ719ne_k
linken (is) látható prezentációnak mikor lesz angol nyelvű változata ?
Tudom, a magyar az EU hivatalos nyelve, de vannak az EU-n kívül is a római kor építészete, hangulata iránt érdeklődők.

2.)
A prezentációt kissé vontatottá teszi az épületek túlzott körzése. Szerencsésebb lenne egy oda, egy vissza forgatással bemutatni az adott épületet/építményt, majd továbblépni a következőre. Lehet, nem lesz közel 9 perces, de valamivel dinamikusabbá válna. A kevesebb néha több.

3.)
Az nagyon OK., hogy vigyázunk, ne sérüljön a szerzői jog, és ideje korán ne szivárogjon ki semmi a szoborról. DE azért egy picit fel lehetne pörgetni a császárláb szélesebb körben történő bemutatását, mert ezeddig pár soványka flekken kívül nem nagyon sikerült visszaadni annak tudományos jelentőségét.

Valahogy meg kellene tanulni/találni annak a helyes arányát, hogy a felfedezésben tevőleges szerepet vállalók is méltán sütkérezhessenek a dicsfényben, meg végre beinduljon a nívós promótálás is.

Ha készen vannak a prezentáció különböző megközelítésben kimunkált darabjai, TESSÉK PUBLIKÁLNI!

Természetesen szívesen olvasnám itt, hogy mi ennek a pepecselésnek az oka...

Köszönöm!

Etzilbvrg 2010.08.06. 00:00:17

U.I.
csak azért, mert bizonyos érdekek visszafogják (úgy kívánják), ne csináljunk már megfelelő PR és marketing stratégia hiányában cickányt a mókusból!

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.08.06. 17:02:40

@Etzilbvrg:

Köszönöm az építő kritikákat...pár gondolat illetve kérdés gondolom nem nekem szól.
Az animációt eredetileg úgy terveztük, hogy az épület körbeforgásoknál lesz egy rövid szöveges ismertető....sajnos nem kaptuk meg az anyagot, így ez a rész tényleg hosszú lett és jogos a hiányérzet. Azt olvasva bizonyára nem lett volna ilyen hosszú.
Remélhetőleg nemsokára elkészül egy újabb verzió, ahol ezek is javítva lesznek.
Nem értek egyet azzal, hogy ma mindent pörgősre kell vágni, mert senkinek sincs ideje leülni és türelmesen végignézni egy animációt. A körbeforgás alatt lehet gondolkodni a rekonstrukció mondanivalóján is....persze tudom ez ma nem divat.
Az angol nyelvű változatnak semmi akadálya, szerintem is fontos lenne.
A többi kérdésre úgy gondolom, nem nekem kell válaszolnom. Röviden mégis pár gondolat...Ha megnézed a weboldalt ( www.lussonium.hu ), akkor azért látod, hogy tartalmas lett a grafikai része. Alapvetően grafikai munkákat végzünk, az arculattal kapcsolatos kritikákat elfogadom, a régészeti kérdéseket hagyjuk a szakemberekre.
A császárláb nem is olyan régen került elő, szerintem semmivel nem késtek el. A megtalálást követő évben megnyílt a köré épülő kiállítás, elkészült a láb restaurálása, a weboldal, a lézeres szkennelés, a rekonstrukció, az animáció, folyamatban van a kiállítási katalógus, egy pár oldalas ismertető kiadvány....
A megfelelő "nívós promótálásról" lennének gondolataim és negatív példáim is, szerintem itt egyáltalán nincs ezzel gond. Találomra érdemes végignézni a nevezetes római kori helyekről milyen szintű anyag van fent az interneten és mi fogadja a helyszínre érkező látogatókat. Sok olyan informatikai megoldást töltöttünk fel, aminek nincs nagyon előzménye. Ha őszintén érdekel, szívesen írok róla e-mailben egy rövid ismertetőt. Nemsokára a sírásó blogon szeretnénk ezt is publikálni, a régészeti rész megírására várunk...

Etzilbvrg 2010.08.06. 19:44:10

@Pazirik:
(egyértelmű, hogy ami tartalmilag Önökre vonatkozik, csak abban számítottam Öntől válaszra, a többit valóban a gesztoroktól várnám...)

a.)
Szándékosan nem használtam a pörgősebb szót. Azt meghagyom azoknak, akik szabadidejük eltöltését a pörgésben látják (bár gőzöm nincsen, mi lehet az).

Én a vontatott és a dinamikus szót használtam.
Az okát most már ismerjük, de ettől az eredmény még vontatott, amelynek némi dinamizmust lehetne kölcsönözni azzal, ha nem egy azon irányba forogna a megjelenített épület/építmény, hanem egyszer 360 fokban +, majd 360 fokban - irányba. Ez amúgy sokkal plasztikusabb képalkotást tesz lehetővé az agyban is, s a jelenleg érezhető monotonitás csillapodna.
Már nem emlékszem pontosan, nem ma volt, hogy a tervezés tanáraim közül valaki, vagy tán az építészettörténet tanárom mondta azt, hogy monotonnak érezzük azt, ami 7-nél többször ismétlődik. Igaz, itt ez nem áll fent, de mégis...
A divatról meg az a véleményem, hogy nem követni kell, hanem diktálni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az emberi psziché sajátosságait sem.

b.) (ez a rész valóban nem Önnek szólt, csak az 1-es és 2-es)
A promócióval s csatolt FOLYAMATAIVAL (s nem eszközeivel) kapcsolatban szerintem ne nevezzünk valamit kielégítőnek, ha összesen 3 flekknyi cikket lehet róla a neten összeszedni, s azok is egymást szajkózzák.
Más esetek negatívuma engem soha sem azzal az érzéssel tölt el, hogy lehet nyugodtan hátradölni, ha én kicsivel szebb/jobb vagyok.
Az, hogy a császárláb nem olyan régen került elő, az viszonyítás kérdése. Annak függvényében, hogy ezeddig hány évszázadot pihent szemnek rejtve, valóban nem is olyan rég. Ahhoz képest, hogy tavaly ősszel, akkor már kicsit távolinak hat.

U.I.
1.)
Érdemes kísérletképpen a google.com-on vagy .hu-n rákeresni a császárláb / császár láb stb. kifejezésekre. Megdöbbentően kevés releváns találatot eredményez. Ha abból indulok ki, hogy egy mondás szerint ami nincsen a google-n, az nem létezik, akkor ezt a "császárlábat" még meg sem találták.
2.)
Amúgy az egész polemizálási mizériám abból indult ki, hogy külföldi barátaimnak szerettem volna eldicsekedni a Lussonium-i császárlábbal, és elképedve láttam, hogy baromira nem fog menni, ha kizárólag a webre hagyatkozom, s mindezt a megtalálás után 10 (!) hónappal.
Még mindig gondolhatom azt, hogy megfelelő a promóció?!

Etzilbvrg 2010.08.06. 19:52:29

U.I.(2)
s azt sem tartom normálisnak, hogy eme poszt megírásához is "print screen" és egyéb idétlen processusok alkalmazásával lehetett első szándékból illusztrációt készíteni.

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.08.06. 20:33:30

@Etzilbvrg:

Sok mindenben egyet értek, természetesen van, amiben nem. Ezt még tanulnia kell a régészetnek, de szerintem kifejezetten jó úton halad a történet. Ez az oldal is egy jó példa erre...
Számos kiállításban és kiadványban látni már korszerű megoldásokat, és sokkal jobban figyelnek a közönségkapcsolatra, valamint a széles körű tájékoztatásra is.
Nem tudom mennyire életszerű, hogy 10 hónap után teljes szakmai feldolgozást vagy akár népszerűsítő írásokat várunk el a régészektől. Én is nagyon szeretném, ha sokkal több helyen megjelenne és tartalmas elemzést olvashatnék a lábról és a tábor rekonstrukcióról.
Kíváncsi lennék, hogy a külföldi barátai mit szólnak a weboldalhoz és az ott lévő tartalomhoz. Nyilván a magyar nyelv lenne az első akadály, de nemsokára ez is megoldódik, hisz az oldal is egy folyamat elején tart.
Az internetes találatokat én is megnéztem, teljesen igaz. Közben megnéztem más kulcsszavakat is, sokkal rosszabb az eredmény...és nem csak egy szép leletre gondolok itt, hanem akár egy nemzetközi hírű lelőhelyre...van még mit javítani ezen.
Amíg nincs megfelelő szöveges tartalom, addig semmit sem érnek a képek, gömbpanorámák, animációk, sajnos ezt én is tudom.
Láttam a kiállításban az általános iskolás gyerekeket, mennyire érdeklődve figyelték a császárláb animációt (azt sajnos még nem tehetjük ki internetre), ez is nagy eredmény szerintem...és talán a legfontosabb szempont.
Az animáció készítése közben számos nehézségbe ütköztünk, amit egy egyszerű szemlélő végig sem gondol. A pár másodperces jeleneteken több napon keresztül dolgoztunk, igyekeztünk a legapróbb részletekig kidolgozni a jeleneteket. Rengeteg olyan tárgy, részlet elkészült, ami az animációban nem látszik teljesen. Úgy gondolom ez is egy folyamatos fejlődés, visszanézve a korai animációinkat, vagy akár a youtube-on publikált, akár külföldi régészeti animációkat, nincs szégyenkezni valónk egyáltalán.
Összetett kérdés a régészek "titkolózása" is, sokszor nem véletlen, hogy nincs nagy hírverés az adott eredmény vagy lelet körül.

U.I.
Halkan megjegyezve nagy "harcot" folytatok a teljes publikáció és egy bővebb leírás megjelenéséért.... és ugyanolyan türelmetlenül várom, mint Ön...ezt pont a sírásó blog "nagy testvére" tudja a legjobban.

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.08.06. 20:46:20

@Etzilbvrg:
A kiállítás teljes fotózása is folyamatban van, jelenleg az engedélyt várom, hogy elkészülhessenek a képek. Szerintem teljesen normális, hogy ezekre engedélyt kell kérni. A képeket a jövő héten fel is fogom tölteni a weboldalra.

Etzilbvrg 2010.08.06. 21:41:46

@Pazirik:
Az audio-vizuális látványelemek vonatkozásában mindössze tényleg ez a 2 észrevételem volt:
- dinamizmus;
- nyelvi változatok.

Ugyanakkor a "Császárláb" kapcsán kicsit az az érzésem, mintha a sok bába között elvészne a gyermek. Érintett a helyi, a megyei múzeum és még a pécsi régészeti tanszék is...

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.08.06. 21:47:11

@Etzilbvrg:

Még egyszer köszönöm az észrevételeket és megfogadom a tanácsokat. Készül egy új animációnk, ott már ezeket is szem előtt fogjuk tartani.

Etzilbvrg 2010.08.06. 22:30:42

@Pazirik:
Biztosan ismeri, de azért belinkelem ide, mert gondolom, mindenki szívesen megnézi, aki vonzódik az antik világhoz:
www.youtube.com/watch?v=q-yUaLqsbuw

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.08.09. 14:14:29

@Etzilbvrg:

Megnéztem az animációt, alapvetően tetszik.
Jók a kamera mozgások, sok helyen szépek a fények.
Ami nekem hiányzik: emberek, több tárgy, hogy élet is legyen a rekonstrukción, néhány helyen a fényviszonyoknak nem megfelelő az égbolt színe és beállítása. Az elején az átrepülő madarak például sokat dobnak rajta. A zene is illik a témához. A képarány fura...
Itt is jól látszik, hogy az egyik legnehezebb feladat úgy dolgozni, hogy minden aprólékosan legyen kidolgozva és a lehető legszebbek legyenek az anyagok, fények és a renderelési idő is maradjon alacsony. Ma már alap elvárás a magas minőségű képek és videók készítése...
Érdemes lenne erre egy külön fórumot kialakítani, máshol már sok ilyen oldal van. Több szem többet lát...és nekünk sokszor már nem esik le minden hiba, annyit nézzük, javítjuk az animációt.
A rekonstrukciók másik nagy nehézsége szerintem (egy most készülő munkánknál erősen tapasztaljuk), hogy az alkotás folyamata alatt rengeteget változik az alap modell, és sokszor kell szinte teljesen az elejéről kezdeni az egészet. Sokszor a 3D térben derül ki, hogy egy bizonyos megoldás mégsem működhetett a valóságban.

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.08.09. 14:21:56

UI.: lehet már elkanyarodtunk a témától....remélem nemsokára megjelenik a rekonstrukciót ismertető rész is, és akkor lehet majd ezekről beszélgetni. Izgalmas téma a levegőből készített felvételek és a térinformatika-3D rekonstrukció kapcsolata is.

peelou75 2010.08.27. 13:25:26

@Pazirik: Ez a Lussonium oldal valami elképesztően hatásos lett. Legszívesebben már most lemennék szétnézni. Nagy gratula, üde színfolt.

Pazirik · http://www.pazirik.hu 2010.08.29. 20:49:26

@peelou75:
Köszönjük, sokat dolgoztunk rajta.
Most készülnek a megállító táblák a táborba és jövőre további fejlesztések várhatók.
süti beállítások módosítása