Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2012.01.12. 05:00 Szabó Máté

Légirégészeti kutatás robotokkal

Gyakori vitatéma szakmai körökben, hogy milyen eszközt is használjunk, ha a levegőből kívánjuk vizsgálni a régészeti lelőhelyeket. Az igazság valahol ott lehet, hogy „az attól függ”. A repertoár széles, azt viszont már csak kevesen gondolják, hogy légirégészkedni akár a „fotelból” is lehet…

A repülőgép nagy hatótávolságával és az emberi szem mint megfigyelőeszköz segítségével kitűnő felderítésre, de ennél a helikopter – azáltal, hogy lebeghet egy pont felett – még jobb lehet – csak hát anyagilag nem ugyanaz. Ha lejjebb ereszkedünk, egy lassú, de az emberi szemet segítségül hívó eszköz következik: a sárkányrepülő vagy a motoros siklóernyő. Felderítésre nem az igazi, időjárásra érzékenyebb a repülőnél, de sebességéből adódóan körültekintőbben vizsgálódhatunk.


Ha ezeket kimerítettük, akkor már a robotok következnek. Ma már az FPV (First Person View) repülők (katonai alkalmazásból az UAV – Unmanned Aerial Vehicle ismertebb) és a különböző robokopterek olyan technikai szintre értek, hogy nem csupán a magunk szórakoztatására, de megfigyelésre és felmérésre is használhatjuk őket. GPS és giroszkópok segítségével pontos útvonalat lehet velük repülni, és megfelelő szögben tartani a helyszín felett. A kopterekre szerelt kameratartók szintén kiszintezhetők, a rászerelt fényképezőgép vagy kamera pedig távirányítással vezérelhető. Ami pedig a legfontosabb, hogy napjainkban már valós idejű, élő képen követhetjük, amit fentről az eszköz „lát”, és amit a kameránk rögzít. Ezek az eszközök nagy reménnyel kecsegtetnek a légirégészeti kutatások szempontjából. Ennek oka, hogy a „hagyományos” felderítéssel szemben itt több időt tölthetünk a lelőhely felett és részletekbe menően vizsgálhatjuk a látható nyomokat.


Egy előzetesen feldolgozott helyszínről ezekkel a robotokkal nagy felbontású képek és videók készíthetők. Az igény szerinti felmérésben benne rejlik a 3D alkalmazás lehetősége is. Lehetőségünk van ugyanis sztereo-párokat készíteni, amelyeket összeillesztve térhatású képeket kapunk, de a nagy képszám és a pontos felmérés a fotogrammetriai feldolgozást is segíti. Így előállítható 3D modell is, és a pontos térképezésben is nagy szerepet játszik a technológia. Arról nem is beszélve, hogy ha előtte terepi mérést is végzünk!

Az eszközök kezelése komoly szakértelmet kíván. Ezen felül, biztonságos irányításuk mellett körültekintő háttérmunka is szükséges ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt. A robotok használata tehát a célirányos kutatást is sokban segíti amellett, hogy közben igen látványos felvételek készíthetők, melyek a nagyközönség számára is izgalmas lelőhelyeket hoznak testközelbe.

2011-ben egy római villa felmérését végeztük el egy FPV repülés és egy Hexakopter (6 motoros kopter) segítségével. A repülésekből már ismert helyszínről geodéziai pontosságú felméréssel és terepmodellel is rendelkezünk. Ezekkel kombinálva a robotok segítségével készült, rendkívül részletes adatok nagy pontosságú feldolgozást tettek lehetővé. Egy olyan lelőhelyen, ahol eddig egy régészeti kapavágás sem volt, a felvételeken látható jelenségeket néhány deciméteres pontossággal sikerült azonosítanunk, mely egy régészeti ásatás tervezhetőségét és költséghatékonyságát számottevően növeli.



A felmérésben külön köszönetet szeretnék mondani segítőimnek:
Balogh András, Sandó Norbert (www.aeroart.hu) és Szalánczay Péter (www.deltahf.hu) nélkül eléggé földhözragadt gondolatok születtek volna!


Technikai háttér / Technical background

Microkopter Hexakopter
Multiplex Twinstar II FPV

GoPro HERO HD
Panasonic HDC-SD90
Panasonic DMC-LX5

Készítette / made by
SZABÓ Máté - http://plt.btk.pte.hu
BALOGH András - SANDÓ Norbert - www.aeroart.hu
SZALÁNCZAY Péter - www.deltahf.hu


Jó szórakozást kívánunk a felmérésről készült videóhoz!

 

Légirégészeti kutatás robotokkal / UAV technologies in aerial archaeology from Máté Szabó on Vimeo.

 

A bejegyzés eredetileg a Légirégészeti blogon jelent meg.

 

7 komment

Címkék: régészet római régész légirégészet


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr573538306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hullafotós 2012.01.12. 09:27:24

Szenzációs képek, azonnal kedvet kaptam légirégészek fotózásához!

Máté, ilyeneket méd adhatnál.

gigabursch 2012.01.12. 10:31:11

Nagyon klassz felvétel.

Ilyenkor mindig akaratlanul felmerül bennem a kérdés, hogy azok, akik elhordták innen a köveket, akár be/vissza is népesítheték volna az elhagyott, romos épületet - de vajon miért nem?

Ezekkel szoktatok foglalkozni?

páratövis 2012.01.12. 13:00:35

catcher(s) in the rye... szuperjó kivitelezés, nagy felkészültség, gratulálok!

Pimi 2012.01.12. 16:16:56

Valóban szépen kirajzolódik az épület alaprajza az őszi búza táblában. Lehet látni, hogy az alapok helyén a növény alacsonyabbra nőtt. Lehet, hogy érdemes lenne az ehhez hasonló helyszíneken a technikátokat jövedelemszerzésre is alkalmazni, hiszen az infravörös tartományban végzett műholdas és légi fényképeket évek óta felhasználják termésbecslésre, gomba és rovarkártétel felmérésre. Ezzel a plusz felhasználási területtel a gépek, berendezések megtérülési ideje is megrövidülne, pénzügyi lehetőségeitek is javulna. A felvételnek meg mindegy, hogy hányféle szempont alapján dolgozzák fel, értékelik ki.

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2012.01.12. 18:30:35

Köszönjük!

@gigabursch: akik a rómaiakat követték, életformájukból adódóan nem használták az akár egész épen megmaradt romokat (max. anyag kinyerésére). Hasonló lehet a bejövő oroszokhoz, akik nem értették/használták az angol WC-t.

@Pimi: sajnos a mit szeretnénk, és a mire van lehetőség, elég távol áll jelenleg egymástól. Igyekszünk minél több technológiát alkalmazni, és az eredményeket nem pusztán régészeti szempontból értékelni. Ami viszont látható - akár a videóból is - az a "sufni tuning". Állami pénzek - támogatások szinte nincsenek, maradnak a szakmai és a - remélhetőleg erősödő - civil kapcsolatok, melyből igyekszünk erőt meríteni.

mangorlo 2012.01.26. 13:27:41

ezek a római romok mindig ilyen nagyok, vagy egy különlegeset sikerült találni?

légipék 2012.01.29. 09:34:55

@mangorlo: jelentős, de nem egyedi. különlegessége akkor derülhet ki, ha ásatással belenézünk.
süti beállítások módosítása