Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2008.02.23. 18:30 Karikásostor

Ásó, kapa, buldózer...

Néhány évvel ezelőtt egy nagy, dél-egyiptomi városban jártam, olyan helyen, ahol nem sok turista fordul meg. A Nílus keleti partján, a régi iszlám város épületeiből és szűk utcáiból már csak néhány állt, köztük hatalmas 4-5 méteres lyukak, építési gödrök. Az egyik ilyen mélyedésben a helyi szabadtéri múzeum bújt meg, szebbnél-szebb szobrokkal, kőszarkofágokkal, ahogy az már Egyiptomban szokás.

Egy másik hatalmas, közeli gödörben, a kerítés alumínium lemezei közötti résen keresztül, egy hatalmas ülő fáraószobrot és kőfalak maradványit pillantottam meg. A falak között szürke  (tunika szerű arab ruha) unott munkások vánszorogtak kezükben a törmelékkel teli kosarakkal, az egyiptomi ásatási munkások utánozhatatlan lassúságával.

Papírjaink segítségével nagy nehezen bejutottunk az ásatásra társammal, ahol egy kövér és meglehetősen barátságtalan helyi régész fogadott. Ahogy rövid beszélgetésünkből kiderült, a város új iskolát akart építeni ezen a helyen, de a buldózerek végül II. Ramszesz kolosszusaiba ütköztek. Úgy tűnik, sikerült az iskolát az ókori Akhmim egyik templomának tetejére tervezni. A templom padlóját fedő rétegeket ásóval elbontó munkásokat nézve érdeklődtem az egyiptomi kollégától, vajon a szobrokon kívül még milyen leleteket találtak?

A válasz így hangzott: – Néhány fajansz amuletten kívül nem nagyon volt semmi.

– És mi a helyzet a kerámiával? – kérdeztem, miközben figyeltem, ahogy a több évezred cserepeit tartalmazó törmeléket az egyik munkás a hányóra borította.  

– Nem találtunk egész edényeket!

    Valahogy így folytak a régi ásatások szinte mindenütt a világon, úgy 100 évvel ezelőtt. Kezdetben volt az ásó, a kapa, no meg az elegáns urak, vagy egyszerűbb kincsvadászok kalapban és kesztyűben, akik számára európai kubikusok vagy egyszerű arab földművesek ásták ki a kincseket. Aranykarkötők, feketealakos görög vázák, no meg pompás domborművek elfeledett istenek alakjaival - ezek jelentették azokat a tárgyakat, amelyek megtöltötték Európa nagy és főúri gyűjteményeit, múzeumait. Minden más emlék értéktelen és silány tárgynak minősült és gyorsan a hányókra került.

Aztán a 19. század vége felé jött néhány kevésbé finnyás alak a régészetben, akik kezdték felismerni annak fontosságát, hogy művészeti alkotásokon és a feliratos tárgyakon túl - ha valódi információt akarunk kapni a múltról - minden részletet érdemes tanulmányozni egy lelőhelyen. Lassan elkezdtek a kutatók edénytöredékekkel, kőeszközökkel is foglakozni. Kiderült, hogy aprólékos munkával nem csak hatalmas kőépületek, hanem vályogtégla kunyhók, sőt néhány gallyból összetákolt pásztorszállások is megtalálhatóak a földben.

A 20. század második felére már az is világossá vált hogy nem csak az emberi használati tárgyak – mint az edények, a szerszámok, vagy a fegyverek – tanúskodnak a régi emberek életéről, hanem anyagmaradványok: állatcsontok, magok és egyéb szerves anyagok is. Ezekből megismerhetővé váltak az ősi ételek, a régi állatvilág, a földművelési szokások és az élet számos más aspektusa.

A részletek összerakásához azonban idő, aprólékos munka és persze némi szaktudás kell. Erről a munkáról, a régészetről, a módszerekről, a múltunkról, örökségünk védelméről és persze sok egyéb dologról fog szólni, terveim szerint, ez az oldal.

Szerkesztői azok a barátaim lesznek, akik szívesen gondolkodnak hangosan a szakmánkról és mutatják be azt nagyobb közönségnek, hogy mégis mi a csudát is csinálunk mi, régészek valójában. És persze azt is, hogy végül mit találunk a földben…


 

9 komment

Címkék: történelem tudomány régészet egyiptom


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr85351630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weine 2008.02.25. 14:50:49

Szia !

Örülök, hogy valaki ilyesmibe vágta a fejszéjét, azaz a régészek mindennapi cselekvéseit mutatja be. Én magam is az szerettem volna lenni 20 éve, mára csak az érdeklődés maradt meg, mert szüleim valami pénztt lkereső foglalkozást szeretek volna nyakamba akasztani.
Ebbéli helyzetemebne többször találkotam az életemet "megkeserítő" résgészekkel, de ezt nagyon zárójelben írom !! Építkezéseken divat szidni őket a lassúságuk, körülményességük miatt, és annak ellenére, hogy nekem kerül néha pénzbe a "szőszálhasogatásuk", igyekszem végig ott lenni, hogy tanulhassak valamit tőlük.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.02.26. 16:57:32

Örülök, remélem az oldal hamarosan sok érdekes cikkel bővül.

Zahi 2008.02.26. 22:32:16

Szia!
Olvastam az eddigieket és szurkolok a továbbiaknak, remélem lesz időm, és én is hozzájárulhatok majd az oldal épüléséhez!

zahi 2008.02.26. 22:34:25

ja és tetszik nagyon, ezt majdnem elfeljtettem mondani!

obolus 2008.03.03. 18:13:05

Kiváncsian várom a további írásaidat, olyan területekre engedsz bepillantást, ami a magamfajta pórók számára elérhetetlen volt.
Sok sikert.
Egy féligmeddig sem kolléga ;)

Conquistador 2008.03.28. 20:12:59

Brrrr... megint egy régész aki hullának titulálja a "modelljeimet' :-), amúgy jó a blog, vége az indiánadzsónszos' leányálmoknak...
C

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.02.23. 15:15:17

Ha jól látom, ma egy éve indult a blog.

Isten éltessen benneteket és tartalmas ünneplést, valamint további kiváló posztokat kívánunk nektek és magunknak egyaránt :-)

És persze várunk benneteket a lemilbulin:

lemil.blog.hu/2009/02/19/szolgalati_kozlemeny_blogbuli_1_1

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.02.24. 00:16:15

@tiboru:

Nagyon nagyon köszönjük a figyelmességed! Remélem hamarosan találkozunk.
süti beállítások módosítása