Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2010.03.09. 10:00 Terepjaro

Szatír a mezőn

Szatírokról hallva az emberek többsége alighanem egyből sötét parkokban magányos nőket molesztáló férfiakra gondol. Pedig a szatírok eredetileg jókedvű, mulatozó, nimfákat hajkurászó erdei lények volt a görög-római mitológiában, félig állat, félig emberi testtel. Igaz, a szexuális túlfűtöttség már akkor is legfőbb jellegzetességük volt. Az antik művészetben sokszor ábrázolták őket kő és bronzszobrokon, és alakjuk gyakran tűnt fel bútorok és kocsik díszein is. Sajnos hazánkban nem sok ilyen ábrázolás élte túl a római idők óta eltelt másfél-két évezredet.

Azonban tavaly ősz óta egy pompás, új bronz szatírszoborral vagyunk gazdagabbak. Ennek a tárgynak előkerülésének nem szokványos történetét szeretném most röviden elmesélni.

Tavaly késő ősszel egy borús szombat délután elővett engem is a fémkeresősök krónikus nyavalyája: ellenállhatatlan vágyat, szinte fizikai kényszert éreztem arra, hogy körülnézzek a környékbeli földeken és találjak valamit, annál is inkább, mert a területet frissen szántották és boronálták, ilyenkor mindig kerülnek elő új, izgalmas dolgok.

Gyengébb idegzetű régész olvasók most talán szörnyülködnek és abbahagyják a poszt olvasását. De kérem, ne tegyék!

Mint arról már számos alkalommal szó esett ezen a blogon és ahogy én is írtam már korábban, lehet ezt a hobbit a régészet iránti megfelelő alázattal, kárt nem okozva művelni és én ehhez most is, ahogy eddig mindig, tartottam magamat. Tehát elkerültem minden ismert, nyilvántartott régészeti lelőhelyet és a barázdák között sétálva csak az mezőgazdasági gépek által feltúrt felszínt néztem át, valamint szokásom szerint elhatároztam, hogyha bármilyen régészeti korúnak tűnő tárgyat találok, akkor azoknak a lelőhelyének pontos, GPS-es rögzítése után megmutatom a helyi múzeumban.

Ahogy azt reméltem, a friss szántás nem okozott csalódást, felszínre hozta az eddig mélyebben lappangó dolgokat. A délután folyamán több 19. századi fillért, és egy középen átfúrt kicsiny ólomnehezéket és néhány apró fémtárgyat találtam, mind 10-15 cm mélységben.

Mivel már kezdett alkonyodni, egy utolsó cikk-cakkra indultam éppen a patak közelében, amikor éles, egyértelmű jelet fogott a gépen. Izgatottan ástam kb. 20 centit – és akkor megpillantottam a tárgyat: egy erősen korrodált felületű, de ép, térdelő emberalakot ábrázoló, méretes fémszobrot!

Persze akkor még nem tudtam, hogy ez pontosan mit ábrázol, és csak reméltem, hogy valamilyen történelemi korszakból származik. De bizony megdobbant a szívem! Az történt meg velem, ami a fémkeresősök többségével valószínűleg soha: annyi sok jelentéktelen, törött, kopott vagy szétrohadt apró tárgy után végre találtam valami épet, jelentőset, különlegeset!

A lelőhely rögzítése után gyorsan hazamentem, hogy tanulmányozhassam a leletet. Óvatosan lemostam a földet róla szappanos vízben, lemértem és elkezdtem jobban megvizsgálni. Hát minél tovább nézegettem, annál biztosabb lettem abban, hogy ez bizony római eredetű tárgy! A korrózió színe miatt először azt hittem, hogy ólomból van, de a tárgyon több egészen friss, eke által okozott kicsiny vágásnyomot találtam, amelyekben kicsillant a kiváló minőségű bronz fénye. A körülbelül 13 cm-es szobor tökéletesen kidolgozott izomzatú, fél térdre ereszkedett, meztelen férfialakot ábrázol, amely egyik kezével a hátáról felhajtott köpenyét tartja a válla felett, úgy, hogy az sima, vízszintes felület képez. Kissé hátrahajtott feje hátul át van fúrva, a háta közepén pedig egy borsónyi pöcök van kialakítva. A fejen az alaknak kissé állatias jelleget kölcsönző dudorok vannak.

Öreg szatír ábrázolása az athéni Dionüszosz-színház egyik épitészeti tagozatán

 

A tárgyat már a következő napokban elvittem az Aquincumi Múzeumba, ahol nagy örömmel fogadták és megerősítették, hogy a szobor római kori, így azt eljuttattam a területileg illetékes Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságához, Szentendrére. A lelőhelyen Dr. Ottományi Katalin régész rövid felmérést végzett, de ennek során épületmaradvány nem került elő, így valószínűleg azt egy kissé feljebb fekvő domboldalról moshatta le az idő. A gondos restaurálás után kiderült, hogy a tökéletesen kidolgozott szobor szeme ezüstözött. Egyes vélemények szerint a szobor Bacchus, a bor és mámor istenét és kísérőit ábrázoló kis szoborcsoport része lehetett, a térdelő szatír vállán talán borral teli tömlőt tarthatott és egykor a vidám istenségre pillanthatott fel. Nem kizárt ugyanokkor, hogy valamilyen bútor, vagy egy három lábú edénytartó (tripus) része lehetett.

A tárgy egy éven keresztül megtekinthető lesz az Aquincumi Múzeumban, április 15-től a Van új a föld alatt című, az 2009-es év során előkerült legszebb elsősorban fővárosi leleteket bemutató kiállításán

54 komment

Címkék: régészet római örökségvédelem fémkereső


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr211822806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gremi 2010.03.09. 12:28:36

Gratulálok a lelethez, kívánok még sok hasonló, szivetdobogtató élményt Neked!

obolus 2010.03.09. 13:06:27

Gratulálok Terepjáró!

szeeem 2010.03.09. 13:33:18

Üdv!

Hadd gratuláljak én is a lelethez és a követendő példához!

andistvan 2010.03.09. 13:46:53

Gratulálok Terepjáró!
Elmegyek majd a kiállításra és megnézem teljes valójában a szatírt.

buvarkund 2010.03.09. 15:34:46

Gratulálok a találáshoz, az élményhez, és a példamutatáshoz!

Silver. 2010.03.09. 17:23:55

Csatlakozom,és minden elismerésem a Tiéd Terepjáró! Szép munka volt a restaurátortól is,laikus szemmel is gyönyörű.A beszámolót is jó érzés olvasni,és aki tudja kövesse a példát.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.09. 21:32:48

Gyönyörű! Őszintén gratulálok hozzá, remek élmény lehet. És még egyszer, milyen szép!

Miss Junius 2010.03.09. 21:47:33

Szívből gratulálok! Szívdobogtató volt még csak olvasni is, hát még átélni milyen csodálatos lehetett. További sok ilyen alkalmat kívánok!

cincinnatus 2010.03.09. 22:12:47

Gratulálok! Igazi kedvcsináló írás, követendő példa.

közlekedő edény 2010.03.09. 22:55:43

Szegény szatír mennyit unatkozott a föld alatt. De végre látható.

Terepjaro 2010.03.09. 23:10:55

Köszönöm a sok gratulációt ! Remélem a példám ( és Gremi példája) ragadós lesz, és sok szép lelet bekerül a múzeumokba.

csik jenő 2010.03.09. 23:36:07

kedves TEREPJÁRÓ! NAGYON SZÉP A SZOBROCSKA ÉS CSODÁLATOS HOGY EZÜST BERAKÁSÚ SZEMEI IS ÁTVÉSZELTÉK AZ ÉVEZREDEKET! őszinte szívvel és további sok sikert kívánva gratulálok a szépséges szobrocskádhoz!! IGAZÁN MEGÉRDEMELNÉL EGY ARCKÉPET A BLOGGON! bízom abban hogy a TE eseted példaképül szolgál a fémkeresők és a régészek számára akik esetleg fentartással vannak a becsületesen fémkeresőzőkkel szemben is mondván csak az számít régészetileg értékesnek amelyet ők találnak meg pontosan rögzítve a lelőhelyet..PEDIG OLYAN EGYSZERŰ LENNE HA LENNE EGY MEGFELELŐ TÖRVÉNY AMELY KIMONDANÁ..A MÚZEUMOK ENGEDÉLYÉVEL KERESŐZHET BÁRKI BESZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGGEL..ÉS A LELETEK AZON RÉSZÉT A KERESŐ MEGTARTHATNÁ AMELYEKBŐL AMÚGY IS BŐVEN VAN ÉS TUDOMYÁNYOS ÉRTÉKKEL NEM BÍR..KOPOTT TÖREDEZETT PÉNZEK FIBULÁK STB..EZEN KELLENE DOLGOZNI..NYUGATON SOK HELYEN EZ MÁR ENGEDÉLYEZETTTEVÉKENYSÉG..! viszont érdekelne van-e a szatírnak háttul farka..hiányoznak a szobrocskáról a jellegzetességek..a ló patában végződő lábak a rövid vagy hosszú farok? és a kissé kiemelkedő szarvak..vannak esetek amikor ezek a jellegzetességek elmaradnak..érdekes a köpeny oroszlán mancsban végződik ez pedig hercules köpenyegére is utal../a NEMEAI OROSZLÁN BŐRE../

Cirpi 2010.03.10. 08:04:58

Csatlakozom a gratulálókhoz, ha esetleg lenne hátsó kép, én is szívesen megnézném.

lyesmith 2010.03.10. 08:19:44

Gratulálok, fantasztikus lelet.

Rá Dios 2010.03.10. 08:51:59

Lám, lám, akadnak még becsületes emberek...
Nem akarok erőltetett aktuál-párhuzamokkal élni, de ez a szobrocska is pont beleférne egy Nokiás dobozba :-)

öntelt radírpók 2010.03.10. 09:29:15

na tessék, mégis hasznos dolog munka közben aknakeresőzni

szép találat

noirp 2010.03.10. 09:29:26

Nahát, szívből gratulálok Terepjárónak!

Hullafotós 2010.03.10. 09:29:43

Terepjáró,

Csatlakoznom kell nekem is, mert megérdemled a dicséretet és a köszönetet. Hozzáállásod példaértékű, remélem sok ilyennel gazdagítassz még minket és az utókort.

btw, az erkölcsi értéken túl pénzben kifejezhető, h Terepjéró mennyivel gazdagította a közvagyont? Műkincspiacopn mennyiért kelhet el egy ilyen lelet?

hullakatt

Falusi_metálos 2010.03.10. 09:56:35

GYÖNYÖRŰ :)

Tovább isok sikert kívánok !

Kullárka 2010.03.10. 21:10:47

Gratulálok:) Tudom milyen érzés mikor a sípolást követően a kezedbe akad,egy zöld patinával sűrűn bevont rég letünt mester emberek által alkotott remekmű.Én is a példádokat követve ( Gremi, Terepjáró) a régészek speciális munkájára hagyatkozva a napokban átadom az általam talált sodrott bronz karkötőrészt, annak pontos megtalálási helyét közölve és bizakodva, hogy az ott fellelhető emberi maradványok és mellékleteik nem az ekevas martalékaivá válnak. További sok sikert és meleg napsütéses időt kívánok a hozzánk hasonló régiségbúvároknak ! :)

THC 71 2010.03.11. 16:51:54

Mivel nem írtad hol találtad én sem teszem,viszont helyi lakosként nagyon örülnék ha egy másolatot nálunk is kiállítanának.Még köztéri szoborként is eltudnám képzelni.
Gratulálok és tovább sok sikert.

Terepjaro 2010.03.11. 18:31:50

THC 71 : nem titok, hogy hol találtam, a helyi Krónikában már nyilvánosságra került : Biatorbágy. Egyetértek, ennek a leletnek egy helyi helytörténeti kiállítóhelyen lenne a méltó helye ( sok más szép leletttel együtt, amit az elmúlt évek ásatásai során találtak). Sajnos ilyen nincs egyelőre - talán a Szily kastély felújításával lesz lehetőség egy ilyen létesítmény kialakítására.

Hullafotós :

Köszönöm a dicsérő szavakat - nem érdemlem meg, ez lenne a természetes viselkedés.

A szobor értékét nehéz megbecsülni - én úgy láttam, hogy a hasonló római szobrocskákat pár ezer dollárért hirdetik a külföldi régiségkereskedő oldalakon.

Kullárka :

Örülök hogy hasonlóan gondolkodunk, csak így tovább !

Etzilbvrg 2010.03.12. 01:04:08

Azt lehet-e tudni, hogy a szem tausírozással történő kivitelezése egy adott fémműves korszakra jellemző a római korban, vagy ezt hosszabban elnyúló szakaszban alkalmazták, így a szűkebb datálásra nem alkalmas technika?

Van-e a díszítésen, esztétikumon kívül más oka annak, hogy számos istenség szeme ezüstberakással készült?

persecutor 2010.03.13. 00:49:39

218/1999. (XII. 28.) Korm. Rendelet az egyes szabálysértésekről

Régészeti szabálysértés

144. § Aki
a) régészeti feltárás céljából jogszabályban előírt engedély nélkül ásatást, megelőző feltárást, falkutatást, műszeres lelet- és lelőhelyfelderítést végez vagy végeztet,
b) régészeti és természettudományos feltárásokra, lelőhelyekre, továbbá a régészeti jelentőségű védett földterületekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségét megszegi,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Amennyiben semmi törvénybe ütközőt nem követtél el akkor miért nem ismerhetjük meg a neved és miért teszel fel olyan fotót, ahol nem vagy felismerhető?

Szégyelled, vagy esetleg mivel te is tisztában vagy vele, hogy jogszabálysértő amit csinálsz bujkálsz?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.03.13. 01:27:34

@persecutor: Hoppá, ha ez törvénysértő, akkor én is kíváncsi lennék, hogy akkor ezt most hogy. Mert terepjáró szépen, becsületesen járt el, de nyilván nem ez a tipikus. A lelet érdekében, a szabályokat mellőzve járt el a Múzeum és az Igazgatóság? Vagy terepjáró azt mondta nekik, hogy csak úgy találta a leletet?

Meg hogy a Sírásók is kiteszik ezt a posztot. Hát ez tényleg fura. De biztos én nem értek vmit.

Etzilbvrg 2010.03.13. 06:58:37

@G.d.Magister:
Szerintem rendezzünk nyilvános kivégzést az összes közreműködő számára, de előtte vakíttassuk meg őket, és öntessünk a fülükbe forró ólmot.

Ezt az ordas gazságot felfedezők és leleplezők részére pedig osszunk busás jutalmat, és adományozzunk nekik sok-sok kitüntetést.

Etzilbvrg 2010.03.13. 08:58:39

@Etzilbvrg:
Amúgy azt is érdemes lenne végiggondolni, mielőtt a témában megszólal valaki, hogy milyen sorsot szán azoknak a tárgyaknak, eszközöknek, amelyek régészetileg NEM VÉDETT területen (amely a helyrajzi számhoz tartozóan a KÖH-nyilvántartásból kiderül, még ha nem is publikus), pl. egy intenzív művelés alatt lévő mezőgazdasági területen kerülnek elő, bolygatott rétegből.

Lassányi Gábor 2010.03.13. 10:04:26

@persecutor:

Tisztelt Persecutor/Üldöző!

1. Gondolom, ön is tisztában van azzal, hogy 144. paragrafus miért nem vonatkozik az alábbi történetre, de ha még sem, ajánlom figyelmébe az alábbi összeállítást:

regisegbuvar.blog.hu/2009/01/02/a_felelossegteljes_femkeresozes_etikai_kodexe

Az egyik szerzője Dr. Puskás Norbert jogász, a másik én vagyok, a harmadik személy azonosítást önre bízom…

2. Azt, hogy valaki milyen, amúgy általa, szerintem közel egy évtizede használt, jól azonosítható, egyedi nicknéven ír egy blogban szerintem bízzuk rá.

3. A fotót a blog szerkesztője illesztette be egy másik bejegyzésből. (regisegbuvar.blog.hu/2009/12/18/femkeresos_kutatas_a_romai_hatar_menten)

4. Korábbi megnyilvánulásai alapján

forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=298783&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9053152

nem feltételezem, hogy az ön esetében az örökségvédelemben dolgozó kollégáról, vagy egyáltalán, valóban az ÖRÖKSÉGVÉDELEM OLDALÁN ÁLLÓ személyről lenne szó.

Stílusa sokkal közelebb áll egyes szélsőséges fémkeresős oldalak hangneméhez (pl. www.femkereso.gportal.hu/), amely több mint elgondolkodtató.

Ha legnagyobb sajnálatomra mégis tévednék, meglátásait névvel, arccal előadhatja 2010. május 7.-én, pénteken a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat a fémkeresős műszerek használatával foglalkozó vitaülésén, ahol e poszt szerzője valamint én is előadok.

Az ülés programját hamarosan itt is közzétesszük.

Etzilbvrg 2010.03.13. 11:08:02

@Etzilbvrg:
És mivel baromira sikerült belerondítani a posztba, ismételten feltenném a sokkal inkább témába vágó kérdést:
- Azt lehet-e tudni, hogy a szem tausírozással történő kivitelezése egy adott fémműves korszakra jellemző a római korban, vagy ezt hosszabban elnyúló szakaszban alkalmazták, így a szűkebb datálásra nem alkalmas technika?
- Van-e a díszítésen, esztétikumon kívül más oka annak, hogy számos istenség szeme ezüstberakással készült?

szeeem 2010.03.13. 12:28:31

@persecutor:

Ez a topic nem erről szól, de ha ennyire kíváncsi vagy látogass el a Lassányi Gábor által említett blogra.
Ha nem is mindenkiét, de ott látsz arcokat is.

Flyingman 2010.03.13. 13:01:02

Elnézést, de szerintem nem értelmezte jól a kolléga a jogszabályt.
Nos, akkor még egyszer, a lényeget kiemelve:
"144. § Aki
a) RÉGÉSZETI FELTÁRÁS CÉLJÁBÓL jogszabályban előírt engedély nélkül ásatást, megelőző feltárást, falkutatást, műszeres lelet- és lelőhelyfelderítést végez vagy végeztet,"
Azt hiszem, nagyon egyértelműen kiderült a cikkből, hogy Terepjáró kolléga HOBBI, SZÓRAKOZÁS CÉLJÁBÓL, és nem RÉGÉSZETI FELTÁRÁS CÉLJÁBÓL fémkeresőzött a területen. Sőt, az ismert ilyen lelőhelyeket gondosan elkerülte. Ezen, HOBBI TEVÉKENYSÉGE KÖZBEN VÉLETLENSZERŰEN TALÁLT, vélhetően régészeti leletet-annak ellenére, hogy nem volt biztos a tárgy "régészeti lelet" státuszában- szabályosan átadta a szakembereknek, akiknek a lelőhelyet is megmutatta. Véleményem szerint jogilag teljesen szabályosan, etikailag korrekten, példa értékűen járt el Terepjáró kolléga. Amiért kizárólag dícséret és elismerés illeti meg! El kell ismerni, sok ponton hiányos, hibás, rosszul alkalmazható, stb. a jogi szabályozásunk ezen kérdésekben, de ebben a konkrét esetben, a megismert információk alapján, szerintem ilyen probléma nem áll fenn, csak jól kell értelmezni a jogszabályt.

Terepjaro 2010.03.13. 17:20:31

Mivel az előttem szólók megfelelően reagáltak Persecutor hozzászólására, én csak egyet kérdeznék, őtőle magától : Persecutor, te miért nem vállalod névvel a sunyi hozzászólásaidat ?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.03.14. 09:57:21

@Flyingman: Köszönöm, hogy valaki vette a fáradságot és elmagyarázta nekem is. Így már értem én is. Persze Terepjáró nem MÉH-hulladékot akart találni a földeken, hanem régészeti leletet, szóval én érzek ebben némi jogi csűrés-csavarást, de ez a téma biztosan bonyolultabb annál, mint ahogy én azt elképzelem.
Látom, hogy nagy haszna lehet, ha becsületesen csinálják, s tán még akkor is, ha becstelenül, mert a régészeti emlék előbb-utóbb a régészek látószögébe kerül (Seuso), amely egyébként talán soha nem tűnt volna fel. Szóval asszem értem, persze nekem is el kellene mennem a mondott blogra. Quid plura?

buvarkund 2010.03.14. 11:19:20

Nos hát kedves persecutor, ha rákattintasz a képre akkor ott a nevem és az arcom is amivel közreműködtem a Lassányi Gábor által említett felelősségteljes fémkeresőzés etikai kódexének kialakítása során. Vitázzunk. (viszonosság alapján ugyancsak arccal és névvel szeretnék, de ha az nem megy, anélkül is lehetséges:) ) Az egyik alapvető probléma egyébként a jogszabály szövegével szempontjából az, hogy a műszeres lelőhelyfelderítés engedélyköteles. Ha valaki nem nyilvántartott régészeti lelőhelyre megy keresőzni, akkor a hatályos jogszabályi szöveg szerint akkor kellene neki ahhoz engedély ha keresőzés előtt arra gondolt hogy régészeti leleteket óhajt felderíteni, ha ere nem gondolt és csak úgy elment keresőzni, akkor meg nem kell. Ezért írtam már máshol is hogy a jelenlegi jogszabály betartathatóságának ellenőrzéséhez gondolatrendőrség kellene...tehát rossz a jogszabály. A fémkeresőzés kereteit önmagában szabályozó törvényi rendelkezésekre volna szükség.

páratövis 2010.03.14. 11:56:27

@Etzilbvrg:
Pont mostanában lesz témához illő előadás, persze azt nem tudom, pont a tausírozás szóbe kerül-e (de talán rá lehet majd kérdezni).
Itt:
www.regeszet.btm.hu/cikk.php?cikkid=112

Etzilbvrg 2010.03.14. 13:19:37

@páratövis:
Köszönöm szépen a választ, és azt, hogy felhívtad a figyelmemet az előadásra. Remélem, lesz az előadás anyagát és a bemutatott tárlatot tartalmazó színes kiadvány is.

légipék 2010.03.14. 19:03:02

Kedves Terepjáró!
Örülök, hogy végre nyilvános hozadéka is van az elmondott és képi háttérnek. Gratulálok még egyszer!

A vitára reflektálva pedig csak annyit tennék hozzá, hogy amíg a hibás törvényi szabályozáson nem változtatnak, addig marad a felelősségteljes kutatás, a becsületes beszolgáltatás, és remélem az egyre szélesebb körű együttműködés mint járható út.

Lassányi Gábor 2010.03.15. 09:25:01

@G.d.Magister:

Bocs, Magister Uram, még tegnap elkezdtem írni egy rövid választ, de aztán elszállt, nekem meg mennem kellett.

A jogilag a lényeget elmondták a többiek, nincs abban semmilyen csűrés-csavarás.

Ami szakmailag számomra sokkal fontosabb, hogy Terepjáró:

- Egy új lelőhelyet talált, nem ismert, nyilvántartott helyre ment ki

- A mezgazdasági gépek által megbolygatott felső rétegeket nézte át

- Gondosan dokumentálva szedte fel amit talált

- Minden olyan tárgyat, amelyről azt gondolta, hogy régészeti lelet lehet lehet, azonnal elvitte a múzeumban

Mindezzel egy gyönyörű, Pannoniában, ha jól tudom páratlan tárgyat mentett meg a pusztulástól, amelyet az eke már felsértett (jobb térdnél).

Ha bármi további kérdésed van, írd
meg bátran! :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.03.15. 13:00:49

@Lassányi Gábor: köszi a választ! Én csak azt mondom, hogy a törvényt ki lehet játszani. Mert kimegy ám a detektorával nemcsak a böcsületes terepjáró, hanem ez a persecutor gyerek is, és az életbe' nem lehet megbüntetni, mert azt mondja, ő csak hobbiból keres fémeket.

Etzilbvrg 2010.03.22. 10:54:03

@Lassányi Gábor:
A mezőgazdasági bolygatottsághoz annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy ez nem csak abban az értelemben létezik (szerintem), hogy folyamatos fizikai művelés alatt áll egy szántó -mert elsődlegesen mindenkinek ez ugrik be-; én idegondolnám a műtrágyázás folyamatát is, amely akár szilárd, akár folyékony halmazállapotú, kifejezetten árt sok régészeti korú leletnek (is).

Terepjáró által megtalált szobor kifejezetten ebbe a veszélyeztetett csoportba tartozik, s így nem csak az maga a csoda, hogy szinte karcolás nélkül vészelte át a "hempergőzést", hanem hogy a műtrágya sem indított el még benne visszafordíthatatlan folyamatot.

Lassányi Gábor 2010.03.22. 23:24:08

@Etzilbvrg:

Ez minden bizonnyal így van.

Ugyanakkor restaurátor kollégáim szerint a műtrágya hatásánál még rombolóbb a tárgyak számára, ha zárt környezetből (föld), hirtelen a felszín közelébe kerülnek pl. szántás miatt és közvetlenül éri azt szél, eső stb.

dimitry 2010.04.04. 16:17:01

Érdekes:
Biatorbágy és sóskút között egy romai kori híd is található a patak vonalában.

static.panoramio.com/photos/original/9898602.jpg

static.panoramio.com/photos/original/21733284.jpg

Biatorbágy mellet pedig egy
bronzkori erődített település lelőhely található.sóskút
1. Fokozottan védett régészeti lelőhellyé nyilvánítom a Sóskút (Pest megye), külterület 0113/1 helyrajzi szám alatt nyilvántartott szántó, a 0113/2 helyrajzi szám alatt nyilvántartott gyümölcsös, a 0113/4 helyrajzi szám alatt nyilvántartott szántó, legelő és erdő, a 0161 helyrajzi szám alatt nyilvántartott kivett, valamint a 0162 helyrajzi szám alatt nyilvántartott szántó és legelő művelési ágú, természetben a Kálvária-hegy és Barát-ház településrészeken található ingatlanokat.
2. Az (1) bekezdésben megjelölt területen a régészeti védelem célja az itt található - három részből álló - középső bronzkori erődített település maradványainak megőrzése, kutathatóságának biztosítása.
3. Az örökségvédelmi bírság megállapításának szempontjából a fokozottan védett régészeti lelőhelyet a II. kategóriába sorolom.

Terepjaro 2010.04.04. 20:03:01

Dimitry,

Akárhogy töröm a vaskos kobakomat, nem bírok rájönni, hogy miért linkelted be ide a sóskúti bronzkori földvár védetté nyilvánításáról szóló rendelet kivontatát, azt meg végképp nem megy a fejembe, hogy az Andromédát és Perseust ábrázoló pompeji falfestménynek mi köze van e bejegyzés témájához ?

A római eredetű híddal kapcsolatos információ viszont új nekem. Ez valahol Bia és Sóskút között, a Benta patakon ível át ?

dimitry 2010.04.04. 21:35:43

Terepjaro: Még jó hogy belinkeltem.
Igen a híd valahol ott a Benta patakon ível át.

Etzilbvrg 2010.04.08. 16:47:14

@dimitry:
Inkább mesélj Lénáról, kérlek.

hamisnero 2010.05.03. 20:25:44

ez a pátyi római oltárkő fényes bizonyítéka, hogy a rómaiak magarul beszéltek, sőt rovásírtak. de hogy mi köze ennek ahhoz, hogy valaki hobbijából - és a hatályos joganyag szerint legálisan - megmentett egy ilyen gyöyőrűséget, mint ez a szobor, azt nem értem. én inkább büszke lennék eme honfitársamra, de páran itten jómagyar módjára fikáznak - leltük rajta. hamár semmit sem tudnak felmutatni, leagább ennyi legyen neki.

ServiusGalba 2010.05.16. 09:43:10

Hogy lehet képet feltőteni?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.06.26. 21:20:59

hát ez nem semmi
én is szeretnék régészkedni :)

Első mohikán 2012.07.17. 02:04:11

Terepjáró:
"Szatír a mezőn"-szól a cím...és egy fémkereső van a kezében...:-)
süti beállítások módosítása