Sírásók naplója

Régészblog. Sírok, csontok, régészet és minden amit a föld nyelt el...

Postaláda

Véleményeket, új posztokat az alábbi címre várjuk: regeszblog@vipmail.hu

Szerzői jogok

A blog posztjaival kapcsolatos minden jogot fenntartunk!

 

A jogi nyilatkozatunk itt olvasható.

Új hozzászólások

Címkék

afrika (8) állatcsont (8) antropológia (16) aquincum (17) archeozoológia (4) átok (3) avar (4) bács kiskun (1) békéscsaba (1) biblia (2) bronzkor (17) budai vár (5) budapest (18) búvár (4) cikkajánló (9) dráva (2) duna (7) égeikum (2) egyiptom (17) előadás (5) elte (10) építészet (6) erdély (2) erőd (4) fémkereső (27) filmajánló (5) franciaország (1) geofizika (6) geológia (2) germán (2) görögország (1) gót (1) győr (11) hadsereg (14) hajó (3) harris mátrix (1) hírek (39) honfoglalás kor (15) hulla (19) humor (4) hun (6) india (2) irak (1) isten (5) itália (2) kecskemét (1) kelta (4) kerámia (13) kiállítás (14) kína (1) kincs (23) kisérleti régészet (6) kiskunfélegyháza (3) kocsi (2) kolostor (1) könyvajánló (6) koponyalékelés (3) körös (1) kőszeg (1) közel kelet (1) középkor (48) közlemény (1) kultusz (15) kunok (6) légirégészet (5) linkajánló (23) london (3) mágia (5) mezopotámia (1) miskolc (2) mitológia (1) mongólia (1) múmia (3) művészet (3) nagy britannia (1) nekrológ (1) németország (1) neolitikum (2) népvándorláskor (19) núbia (9) numizmatika (4) nyíregyháza (2) olvasói levél (2) örökségvédelem (92) őskor (31) osztrakon (1) paks (1) pécs (5) pilis (1) pogány (5) pozsony (1) programajánló (14) rabszolga (1) régész (131) régészet (184) rézkor (2) róma (9) római (66) románia (1) sárospatak (1) seuso kincs (3) sír (30) sivatag (5) szarmata (6) százhalombatta (2) szeged (3) székesfehérvár (1) szent (1) szentély (4) szkíta (6) szlovákia (1) szobor (2) szolgálati (3) szolnok (1) szombathely (6) szudán (7) tatárjárás (2) templom (9) természettudomány (17) török kor (5) történelem (36) tudomány (22) út (3) vallás (6) vaskor (11) vendégposzt (3) viselet (2) vízalatti régészet (6) zarándoklat (1) zene (1) Címkefelhő

Google Analytics

2009.05.25. 17:05 Lassányi Gábor

A Hivatal puha ökle

„Ha ilyen barátaink vannak, akkor ellenségekre már nincs is szükségünk!” –jutott eszembe a régi mondás, amikor néhány napja azt a hírt hallottam egy ismerősömtől, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogászai egyelőre nem javasolják a feljelentés megtételét az április végi győri lelőhelypusztítás ügyében, mivel azon tanakodnak, mi lesz akkor, ha esetleg nem lesz bizonyítható a cselekményben a szándékosság?

Közalkalmazottként dolgozó jogászaink, úgy tűnik némi szereptévesztésben vannak, de erre térjünk vissza később! Először is talán hasznos még egyszer végig venni, mi tudható mára a győri Széchenyi téren végzett rekonstrukciós munkákról, amelynek során mintegy 3000 m2-es területen pusztították el a város középkori maradványait.

                                                                                                                 Rajz: Nagy Andrea

Ahogy korábban is írtuk, Győr önkormányzata úgy döntött, hogy felújíttatja és átépítteti a város szívében álló Széchenyi teret. A tervekben burkolatcsere, új szökőkutak és néhány egyéb létesítmény kivitelezése szerepelt. A város történeti magjáról van szó, ahol a föld mélyén több ezer év történeti emlékei rejtőznek: római házak, népvándorlás kori temetkezések és fontos középkori épületek, terek.

Az örökségvédelmi előírásoknak megfelelően az önkormányzat megbízta a helyi Xántus János Múzeum régészeit, hogy tárják fel néhány száz négyzetméteren azokat a területeket a téren, ahol a mélyebbre tervezett építmények megsemmisítik majd a régészeti maradványokat.

Az ásatások, amelynek során nagyon jelentős régészeti emlékek kerültek elő, 2008. szeptemberétől decemberig folytak, feszített ütemben. 2009. március utolsó hetében a kivitelező cég felvonult a téren és többek között a KÖH munkatársának résztvételével megtörtént a területátadás, amely során a hírek szerint külön felhívták a burkolatcserét és egyéb munkákat végző cég figyelmét a modern feltöltés határán, 50-70 cm mélységben esetleg előkerülő régészeti emlékekre.

Mindezek után, 2009. március 27. és 29. között, péntektől vasárnapig a tér jelentős részén, talajcsere címén, gépi erővel kitermelték a földet, mintegy 130 cm mélységig és azt teherautóval elhordták a városközpontból. Néhány napon belül a kitermelt föld helyére betontörmeléket töltöttek vissza alapozásként.

Az elképesztő rombolással a múzeum régészei még vasárnap este szembesültek és március 30-án délelőtt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, Losonczi Máté állíttatta le hivatalosan a munkavégzést, a régészek pedig azonnal megkezdték a még megmaradt emlékek mentését és dokumentálását.

Könnyen lehet, hogy a dologról soha sem értesül a nagyobb nyilvánosság, ha a beruházást végzők minden tiltás ellenére nem próbálták volna tovább folytatni a dózerolást. Végső kétségbeesésében Bíró Szilvia régész az ásatásról vezetett képes blogon is beszámolt egy hét késéssel az eseményekről, amelyről mi is hírt adtunk április 8-án, tőlünk pedig az index.hu vette át.

A hírről értesülve a magyar régészeti feltárásokat felügyelő szakmai testület, az Ásatási Bizottság tagja, V. Szabó Gábor április 10-én rendkívüli terepszemlét tartott Győrben és részletes jelentést készített a történtekről a Bizottság és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal számára.

Az első híradásoktól kezdve Németh Zoltán, a város alpolgármestere azt állította, hogy a munkák a jogerős szakhatósági engedéllyel összhangban folytak, és persze igyekezett a közhangulatot a régészek ellen fordítani és az egész ügyet politikai támadásnak beállítani.

Bár a hír számos hírportálon, többek között a HVG és a Népszabadság on-line kiadásában, valamint az MTV1 Híradójában is megjelent, a megbízó városvezetés természetesen tagadta, hogy egyáltalán bármi jelentős is elpusztulhatott a törvényileg egyedileg védett lelőhelyen.

A kommunikációban némi fordulatot Gecsényi Lajosnak, a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának április 16-i, a Kisalföld.hu-nak adott nyilatkozata hozta, amelyben a győri kötődésű kutató döbbenetét és mély szomorúságát fejezte ki a páratlan rombolás miatt.

Az ügy csak ezután ütötte meg a konzervatív sajtó ingerküszöbét, egy apró Magyar Nemzet on-line cikk formájában, sajnálatos módon a többiek valószínűleg politikai kérdésnek tekintették az egész botrányt.

Gecsényi Lajos nyilatkozata után, április 17-én szólalt meg először az illetékes Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője, Figler András régész. Ő bár régészeti kultúrbotránynak nevezte a történteket és mindenre kiterjedő vizsgálatot helyezett kilátásba, valamint egy héten belül eredményeket ígért, érthetetlen módon már előre kizárta bárki szándékosságát.

Nos, hogy több mint két héttel a történtek után mi motiválta örökségvédelem regionális vezetőjét egy ilyen kijelentésre, inkább nem találgatom, de meggyőződésem, hogy ez a fajta kommunikáció elképesztően hibás volt és sokat ártott az örökségvédelem ügyének.

Egy héttel később, már csak a Kisaföld.hu-n jelent meg KÖH belső vizsgálatának eredményeit is részben ismertető cikk, a beszédes „Nincs felelőse a rongálásnak” címmel. A cikk írójának - ha nem is könnyen - de végül sikerül kihúznia a hivatalvezetőből, hogy a Hivatal álláspontja szerint a beruházónak és a kivitelezőknek semmifajta jogerős engedélye nem volt az ilyen mélységű munkavégzéshez:

„Jóváhagyták a térburkolat-építés építészeti terveit, „amelyekben – idézte a dokumentumot Figler András – a rétegrend nem haladja meg a 70 centimétert". Emellett még tartalmazza: a 30 centiméternél mélyebben végzett munkák örökségvédelmi hatósági engedélykötelesek. Az irodavezető kérdésünkre nem kívánta megnevezni, hibáztatható-e valaki, s ha igen, ki a lelőhely-megsemmisülésért, s azt sem, kinek a kompetenciája felelőst keresni. Az általa mondottakból ugyanakkor következik: az önkormányzatnak csak 70 centiméteres mélységig volt engedélye munkálatok végzésére a téren.”

Az utolsó, általam ismert cikk a témában a Népszabadságban megjelent, Csordás Lajos-féle, általunk is ajánlott cikk volt, amelyben Figler András végre egyértelműbben fogalmazta meg a hivatalos álláspontot:

„A KÖH nyugat-magyarországi irodája egy olyan építészeti tervet hagyott jóvá, amely ugyan a leendő szökőkútról és a burkolatcseréről szólt, de nem volt a tervlapok közt, amely 120 centi mély földmunkát jelzett volna burkolatcsere címén, nyilatkozta lapunknak Figler András irodavezető. A KÖH 70 centi mélységig engedélyezte a munkát az új burkolat lerakásához, ami nem érintett volna régészeti rétegeket, s ezért ásatást sem írt elő e területeken, csak a leendő medencék helyén (ahonnan egyébként érdekes leletek kerültek elő: például a város régi pellengérének alapjai).„

Az Ásatási Bizottság az elmúlt közel két hónapban többször foglakozott a győri esettel és javasolta a KÖH elnökének, Mezős Tamásnak a büntető feljelentés megtételét a régészeti lelőhely rongálása ügyében, továbbá, hogy a KÖH-vizsgálat eredményeit külön sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra.

Nos, legjobb tudomásom szerint ez a mai napig nem történt meg, egyes hírek szerint részben azért, mert a KÖH jogászai nem biztosak benne, hogy bizonytani lehet-e a szándékosságot a lelőhelyrongálásban.

Úgy tűnik, végzett jogászaink szereptévesztésben vannak, de mi szívesen segítünk. Egyrészt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem nyomozati szerv, arra ott van többek között az Ügyészség. Jó jogászainknak elég, ha minél teljesebben összeállítják az iratokat és megteszik a feljelentést, a többit majd a rendőrség és az ügyészség a büntetőeljárás keretében vizsgálja.

Segítségül továbbá összeállíttattunk egy, az államigazgatást jól ismerő barátunkkal egy jogi véleményt és vitairatot Örökségvédelem és büntetőjog címmel, amelyet remélem, haszonnal forgatnak majd.

2009. március végén Győr védett középkori belvárosának egy hatalmas darabját semmisítették meg. Az, hogy ehhez hasonló eset ne történhessen meg holnap bárhol Magyarországon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak - eddigi elképesztően gyenge szerepelése után - végre határozott fellépést kellene mutatnia.

Ha ez nem történik meg, lehet, hogy alternatív megoldások után kell nézniük a régészeti örökséget féltőknek! 

59 komment

Címkék: régészet győr középkor római régész örökségvédelem népvándorláskor


A bejegyzés trackback címe:

https://sirasok.blog.hu/api/trackback/id/tr521138906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacques Ucca (törölt) 2009.05.25. 19:11:21

Magyarország...
2009...
Mi a probléma.?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.05.25. 19:17:20

szomorú, hogy a közigazgatás ide jutott....
rettegnek, pedig a gyors cselekvés hasznosabb mint a totojázás.
amit eg munkanap alatt nem tud eldönteni egy ilyen szerv, azt nem fogja megoldani 2 hét alatt sem, kivéve ha közben idéz és meghallgat...gondolom itt nem ez történt.
nem mernek a várossal szembe menni..

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.05.25. 19:18:16

és még valami..ismeretlen tettes ellen bárki tehet feljelentést.
hajrá civilek!

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.05.25. 19:25:56

@FILTOL:
A tér szép lesz, ráadásul a felújítás munkahelyeket teremt. Jeletni a fene...

Mr. Acid 2009.05.25. 19:33:47

@Admiral William Adama:
A felújítás nem teremt munkahelyet, csak ideiglenesen ad munkát pár tucat embernek. Közben meg sikerült javarészt megsemmisíteni egy egyedülálló régészeti lelőhelyet.
Megérte?

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.05.25. 19:35:30

@Mr. Acid:
Aki épp dolgozik az hálás. Mert van munkája. Ez most nagyon lényeges. Lényegesebb, mint egy lelőhely.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.05.25. 19:37:36

Sopronban hasonló mismásolás folyik az eltűnt(?) Balfi út macskakövei kapcsán.

Magyarország, én így szeretlek..

Mr. Acid 2009.05.25. 19:41:19

@Admiral William Adama:
Hát, attól tartok, nem jár egy rugóra az agyunk. Ráadásul még a törvényi előírások és az álláspontod között is diszharmónia van. Valamint nagyon nagy műveltségi problémákat vet fel az álláspontod.

Mr. Acid 2009.05.25. 19:43:16

Hoppá, szóismétlés...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.05.25. 19:43:35

@Admiral William Adama: szerintem nem tudod miről beszélsz...
semmi összefüggés a leletpusztítás és a munkahelyek között.
hacsak nem annyi, hogy ha feltárták volna, akkor tízszer annyi embert foglakoztatott volna a régészet, mint amennyit a pusztító...

de mondom, a kettő dolognak semmi, de semmi köze egymáshoz.

MaxiFeel · http://www.maxifeel.com 2009.05.25. 19:44:18

Tetszik ez a rajz, szeretem ezt a stílust!

Pelydzs 2009.05.25. 20:24:12

UNDORÍTÓ!!!
Ezt győriként mondom, pedig eddig semmi bajom nem volt a várossal.

Az értékek (és nem álértékek) tudatos (mi más lenne?) elpusztítását viszont elítélem.

Indítványoznék egy XXI. századi temetőhely létrehozását a tönkretett helyett élvetemetéssel...

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.05.25. 20:26:57

@Mr. Acid:
"Valamint nagyon nagy műveltségi problémákat vet fel az álláspontod."

Ez van, nem lehet mindenki olyan művelt mint te ;) Valahogy azért feldolgozom...
@FILTOL:
"civilek hajrá" -ra írtam ezt. Régészként neked fontos, de aki meg ott él az szebb teret akar, gyorsabban, aki meg dolgozni szeretne, az meg nem akar plusz hónapokat régészkedésre várni. És ennyi :D

Szervátültetés 2009.05.25. 20:43:41

Németh ZOLTÁN az a ficsúr alpolgi aki adta itt az ívet. Egy igazi gané féreg. Sajnos pont a belvárosi körzet egyéni képviselője is. Meg helyi pártelnök is hozzá. Szóval a helyi kiskirály, aki a saját kis birodalmán akar uralkodni és megmutatni a népnek hogy le tudja köveztetni a főteret mert ennyit ért és lát át a városvezetésből.
Szóval csak ahogy az átlag tehetségtelen, semmihez nem értő, ám annál becsvágyóbb senkiházi politikuskák szokták.

Ezt jól megszívta Győr. Innen a szomszédvárból úgy tűnik Győr továbbra is szívni fog mert ilyen alakok kerültek a vezetésébe.

The Kodiak 2009.05.25. 20:52:58

Adama, már a nickedből is látszik, hogy a műveltséged honnét és meddig terjed.

Tévésorozatok helyett néha szépirodalmat, és ismeretterjesztő irodalmat sem ártana olvasnod, mert az valahol talán segítene a félelmetes szűklátókörűségeden és az elcseszett értékrendeden is finomítana...

Azzal egyébként, hogy fontosabbnak tartod két tucat ember kényelmét, és három tucat munkáját egy egész közösség érdekénél, világosan jelzi, hogy nem csak az értékrended elcseszett.

Más: a múltunk, történelmünk értékeit nem becsülni annyi, mint a jövőnket nem becsülni, és különösen fájó ez annak tudatában, hogy a város vezetését melyik politikai oldal adja: úgy látszik a hangzatos jelszavak ilyenkor eltűnnek a semmibe, azok csak a választások körül fontosak. Megszoktuk minden oldaltól. Magyarország, 2009.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.05.25. 20:59:38

@The Kodiak:

Leírtam egy érvet. Most kár ezen menőzni, hogy milyen baromi műveltek is vagytok. Elhiszem és örülök neki. Bár én is .... :D De nem mindenkiből lesz bőőőőőőcsész. Na !

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.05.25. 21:02:23

@The Kodiak:
Amúgy egy 100 ezres városról beszélsz, és nem 2 tucat ember használja naponta azt a részt. Biztos sokat jártál arra ;)

Bíró Szilvia 2009.05.25. 21:12:50

@Admiral William Adama:
Alaposabb projekt előkészítéssel nyilván nem itt tartanánk. A régészeti feltárást is lehetett volna úgy ütemezni, hogy a tér folyamatosan "használható" legyen.
A munkahelyekhez meg annyit, hogy a feltárás még plusz több tucat embernek adott volna lehetőséget.
Dehát a teret csak így lehet "időre" elkészíteni.

exorientepv 2009.05.25. 21:17:44

Ez nem pártpolitika és nem műveltség kérdése, hanem emberség és szemléletmód (a nem érettségizett nagyapám is tiszteli a múltját, mert ember). Ezért tart ott a világ ahol tart.
Ez pontosan ugyanaz mint amikor megkérdezik, hogy mit tanulsz, elmondod hogy régészetet és semmi mást nem tudnak kérdezni, csak, hogy ezzel hogy fogsz pénzt keresni.
Szerintem kár veszekedni, én csak sajnálni tudom ezeket az embereket, valahol nagyon félrecsúszott az életük. Kíváncsi leszek majd a halálos ágyukon ha visszagondolnak arra a sok pénzre amit megkerestek az életben, akkor mennyire lesznek elégedettek az itt eltltött idővel.

urbanistapista 2009.05.25. 21:46:05

A kivitelező nem tudta hova tenni a máshol megmaradt betontörmelékét de főként a balhéval nyert annyi időt, hogy ne kelljen kötbért fizetnie az irreális határidővel nyert "pályázaton szerzett" munkán, legyen "Köh"-re fogni a határidő hosszabbítást.
A "munkanélküli" alpolgármester gyereket meg a "dakota nem felejt" polgármester kirakta céltáblának. Megélhetésiek vezetik a várost.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.05.25. 21:47:55

Úgy látom ismét témánál vagyunk! :)

Hölgyek, urak, a l'art pur l'art politikai anyázást, továbbra is töröljük (ahogy egy előzőt is).

urbanistapista 2009.05.25. 21:52:41

A helyi KÖH vezér meg elmehet a sunyiba: engedély nélkül építenek át a város közepén egy egész műemlék laktanyát minden látható következmény nélkül. Máshol meg frusztráltan erősködik, megpróbál ezer helyen keresztbetenni a városnak: levédet(ne) minden putrit, amerre valamilyen fejlesztési elképzelés körvonalazódik. Végül a tőke meg a politikusokkal a zsebében azt csinál, amit akar. Ki árt többet az örökség védelmének?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.25. 21:53:08

Hát igen, köztudott, hogy a régészek az átlagnál nagyobb hajnaldóságot mutatnak arra, hogy aktuálpolitikai akciókba kezdjenek, politikai támadásokat indítsanak, meg hasonlók. Már eleve azért is mentek régésznek, mert ilyesmivel akartak foglalkozni. Gyanús egy banda, az már biztos...

Mr. Acid 2009.05.25. 21:57:18

@exorientepv:
Pénzt keresni még csak-csak, de a sok ember "áh, én is régész akartam lenni!" , és a sok beruházó, "minek az, itt nemzetgazdasági károkozás folyik!" hozzáállása egy idő után idegesítő.
4 hete (amikor még tartott a Szeged IV. homokbánya ásatása) a bányatulaj a kelta, kevéssé bolygatott lótemetkezést (ló beletemetve egy gödörbe, -1 combcsont) eléggé furcsán kommentálta ("Mi a ****ért döglött ide?!"). Ilyen emberekkel nehéz vitatkozni... :-S

Dr. Lüke Szkájvókmen 2009.05.25. 22:29:51

@urbanistapista: Ha azt a laktanyát nem rakták (raknák) volna rendbe, akkor már az egész ráomlott volna a buszpályaudvarra. Laikus szemmel is életveszélyes volt már vagy 10 éve.

sapuh 2009.05.25. 22:34:08

@Admiral William Adama:

1) Bontsd le akkor a városházát egy népes csapat élén, és add el a sok téglát. Mennyi jó munkahelyet teremthetsz!

Az sem volt sokkal értelmesebb, hogy a Széchenyi téren kimarkolták a földet, elvitték, majd visszahordták. Kinek a pénzén?

2) Egyesek nem értik, hogy a földben található régészeti leletek az állam tulajdonát képezik, ezért azokat nem hordathatja el semmilyen alpolgármester. Ha ilyet tesz, bűncselekményt követ el.
A hatályos magyar törvények szerint el is követte, innentől értelmetlen a munkahelyekről szóló amúgy is stupid vita.

Ne félj! 2009.05.25. 23:32:12

A cikk szerzője igen csak nagyvonalúan és indulatosan kezeli a problémát... lényeg az indulat keltésen van.
A pellengér például nem a szökőkutak helyén van, igen csak messze esik tőle... lehet etetni itt a hozzászólókat Gecsényi véleményével, de hát ö tudja a legjobban, hogy az elmúlt száz év ásatásai négyzetméterre pontosan dokumentálták a teret... hogy érte-e veszteség a történeti értékeket? Igen, valószínűleg. Na de milyen Örökség védelmi hivatal az, amely csak szabályokban és előírásokban gondolkodik és fenyegetőzik, a régészei meg hisztériáznak. Oda kellett volna állni az építkezés első pillanatától kezdve, az építésvezető mellé és ellenőrizni minden mozdulatukat, mert a Széchényi tér megérdemelte volna részükről is a felelősség vállalást.
Ha a blogger adna magára ki moderálná a primitív politikai hozzászólásokat...

sapuh 2009.05.25. 23:48:28

@Ne félj!: a Széchenyi tér nagy része NEM volt feltárva soha.

Nem hiszem, hogy szegény Bíró Szilviáékat kellene hibáztatni a rombolásért, inkább azt, aki rombolt. Nem lehet minden markoló mellé régészt állítani.

A régészeti lelőhelyek elpusztítása valóban szakmai és büntetőjogi kérdés, ezt az alpolgármester kezdte politikai ügyként emlegetni, valószínűleg azért, mert más "érve" nem volt...

Lassányi Gábor 2009.05.25. 23:50:02

@Ne félj!:
Ezt a okfejtést, azaz:

- Nem került elő semmi, vagy ha igen az nem jelentős. Ha jelentős akkor is más a hibás, egyébként is miről beszélünk?! -

már az előző posztnál is volt szerencsém olvasni.

Erről, illetve Németh Zoltán nyilatkozatairól a régi vicc jut az eszembe:

Székely meg a fia elhatározzák, hogy vadászni mennek. Másnap felpakolják a puskát a szekérre, el is indulnak a Hargitára. Meglövik a medvét ám hazafelé menet az öreg székely megszomjazik.
- Fiam beugrok ide a kocsmába egy kupica fenyővízért, addig te vigyázz a szekérre meg a medvére.
Kis idő múlva kijön, látja, hogy sehol a medve.
- Fiam, hol a medve?
- Milyen medve édesapám?
Bambán néz az öreg, majd dühösen kérdőre vonja a fiát.
- Na ide figyelj, tegnap elhatároztuk, hogy medvére megyünk. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Reggel felmentünk a havasokba. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Meglőttük a medvét. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Feldobtuk ide a szekérre. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Megálltunk itt a kocsma elott, hogy igyak egyet. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- Meghagytam, hogy vigyázz a medvére. Így volt fiam?
- Így volt, édesapám.
- No, akkor, hol a MEDVE?
- Milyen medve?

Az összes többi "tévedésre" ott a válasz a posztban, a hivatkozott anyagokban, továbbá itt:

szechenyiter.blog.hu/2009/04/22/2009_aprilis_22_szerda_1

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.05.25. 23:59:52

@Ne félj!:

Köszönjük a hasznos tanácsot a moderációval kapcsolatban!

Ahogy fent is mondtam, a puszta politikai acsarkodást és a felesleges személyeskedést töröljük.

Közszereplőkkel kapcsolatban nagyobb a tűréshatárunk, amennyiben a hozzászólás tartalmaz valami konkrét új elemet is a témával kapcsolatban.

Mr. Acid 2009.05.26. 00:07:20

@Ne félj!:
A hozzászólásod első felét támogatom, teljes mellszélességgel. Tessék megnövelni a vidéki múzeumok kvótáját kettő-, sőt háromszorosára! Egyből leszek elég múzeum régész, aki ráér minden beruházással foglalkozni, akár a megye egész területén is. Meg nekem is lesz munkám. Pénz nélkül viszont ez lehetetlen, még 7/24ben dolgozó régészekkel is.

Mr. Acid 2009.05.26. 00:08:00

@Mr. Acid: Illetve a hozzászólásod egy részét támogatom.

Szervátültetés 2009.05.26. 00:12:30

Ehh hiába céloztam rá nagybetűvel még mindig nem javítottátok ki, nem Zsolt hanem Zoltán.
Vagy direkt keveritek a polgit az alpolgival? Freud?

Lassányi Gábor 2009.05.26. 00:18:33

@Szervátültetés:

Bocs, tényleg, ezt elnéztem, javítottam!

Köszönöm!

Ilyen, ha az ember politikai megrendelésre dolgozik. :)

hadrianus 2009.05.26. 07:06:35

Tegyen feljelentést a KÖH, vagy a múzeum! Ne civileket uszítgassanak, ne más kaparja ki a gesztenyét régészeinknek.. Egyébként igen, állhatott volna akár minden markoló mellett egy régész, miért ne!? Vannak elegen és nem 100 markoló volt a téren úgy láttam. A civileket, akik érdeklődnek a régészet iránt, be lehetett volna vonni a munka folyamatában is, fizikai értelemben persze, ezt jómagam is kértem a KÖH helyi vezetőjétől régebben, de mereven elzárkóztak mint megoldástól. Pedig nem a babérjaikra pályáztam, csupán fel-
ajánlottam detektoros és egyéb fizikai segítségem, tapasztalatom.
Ami pedig a téren történt tényleg szörnyű és igenis felelősöket kell keresni, de hangsúlyozom, nem a civil éra bevonásával!!

Mr. Acid 2009.05.26. 07:19:06

@hadrianus:
Sajnos nem vagyunk elegen, és a múzeumokban dolgozó régészek gyakran a városokon kívül ásnak, illetve a város teljesen másik pontján, akár napi 10-12 órában is. Fizikailag lehetetlen egy múzeum gyűjtőkörében lévő összes beruházást régészetileg felügyelni. A KÖH-re pedig kár is szót pazarolni... :-/

kyky 2009.05.26. 08:30:01

Örülök, hogy rengeteg öntudatos ember összegyűlik itt egy jókis sopánkodásra, de kíváncsi lennék, hogy hányan vagytok győriek!? Én személy szerint nagyon örülök, hogy sok évtized után végre az új városvezetés nem csak ígérget, hanem tényleg tesz is valamit, és - sok más egyéb mellett - felújítja végre a a teret. Mintegy mellékesen megjegyezném, hogy az előző városvezetés alatt számtalanszor boncolták fel a teret, és temették vissza újra, ízléstelenül, hanyagul, gusztustalanul. Akkor még nem voltak ott a hihetetlen értékek??? Csak most "teremtek" oda, mikor végre történik valami, ami a város hasznára válik? Szánalmas ez a sopánkodás, inkább tenni kellett volna valamit, amikor volt rá mód!!! Aztán lehet magyarországozni, meg kétezerkilencezni...

fogash 2009.05.26. 08:39:38

kykyvel egyetérve, szintén győriként:

számtalanszor túrtak, aztán visszatemettek mindent, esetleg pár cserép bekerült a Soha Ki Nem Állított Tárgyak Raktárába. Azzal, hogy a régi pellengér alapjait eltolták, mi változott? Ha bent marad a földben, és csak fölérakják a 70 centi betont-térkövet, akkor én jobban fogom látni?

Lehetett volna körbeásni 3m mélyen, aztán üvegpadlót az egész térre, hogy a múlt felett sétálhasson a bámészkodó, de hogy mi van a térkő alatt, nem mindegy? 30 éve volt a múzeumnak a túrásra, semmit nem tettek, akkor most ne nyávogjanak.

Egy több ezer éve lakott hely (--> Arrabona) esetén mindig lesz, amire ráépít a későbbi nemzedék, kár ezen sopánkodni. Végre lesz egy rendes tere a városnak, én örülök neki.

Lavrentyij Pavlovics Berija (törölt) · http://nepszotar.com/?szo=proli 2009.05.26. 08:46:02

@sapuh:
Városháza szép. Minek elbontani ? Csak csöndben jegyzem meg, az előtte lévő teret is most csinálták meg nemrég.... :D

Széchenyi tér már rég egy hányás volt csak. Foltozott, betonozott valami. Ráadásul rosszul lehetett a teret is kihasználni...
Ha történt bűncselekmény, akkor ne itt sírjatok mint egy fürdőskurva, hanem tegyétek meg a feljelentést.
Én meg civilként örülök, hogy lesz egy szép tér. Tudom hitvány vagyok, meg műveletlen, meg nem tudom még mi, ja igen pénzéhes...

buvarkund 2009.05.26. 11:00:49

@Admiral William Adama:

Most gondolkodóba ejtettél, fürdőskurvának jobb-é lenni, vagy szociáldemagógnak ? :)

buvarkund 2009.05.26. 11:06:26

@hadrianus:

Mi a kifogásod a civil szférával kapcsolatban, sajnos előfordulhat, hogy hatékony a közérdekvédelmi szerepe, politikafüggetlenül. Senki sem uszítgat senkit semmire, mindenki olyan civil szerveződésben vesz részt amilyenben akar.

banyamancs 2009.05.26. 12:45:36

Hűha! Hát itt is forró a talaj ha jól látom! A kedves nem régész embertársaknak csak annyit szeretnék mondani, hogy én is városközpontban lakom, a főtéren ráadásul, tehát tudom, hogy micsoda öröm, ha rendesen meg van csinálva, és nem csak egy nagyon betonkupac, de értsetek meg minket is. Bár én még csak régészhallgató vagyok, de higyjétek el, mikor elkezdünk tanulni, nem kezdjük el dörzsölgetni a markunkat, hogy amint hatalmat kapunk majd jól kitalunk az ún. civilekkel. Minket is ugyanúgy ellehetetlenít a kormány meg hatalmat kapott elemek, akikre néha még egy döglött fikuszt sem bíznék. Az hogy a tér építése ideiglenes munkahelyeket teremt az oké, a családomban is sokan küzdenek hogy legyen munkájuk. Én ezt értem, de a régész meg haljon éhen. Kérem ezt is figyelembe venni. És a belátás és az összefogás(merthogy inkább arra lenne szükség anyázás helyett) az nem műveltéség kérdése. Ezt csak abból gondolom, hogy a nagymamám az 5 elvégzett osztályával megérti az ilyen dolgokat, neki fontos a kultúra. Akkor a magukat olyan okosnak tartó emberek miért nem értik, hogy jelenleg ennek az ország csak a múltjára támaszkodhat, arra lehet büszke, mert arra nem ami most itt megy. Na nem nyavalygok, inkább tanulok a vizsgámra, mivel még bízom abban hogy egyszer minket is elismernek és inkább összefognak velünk a "civiliek", mert úgy minden könnyebben és gyorsabban megy. Mindenkinek békés, jó hírekkel teli napot kívánok!

banyamancs 2009.05.26. 12:48:53

A helyesírásért elnézést! Kissé gyorsan sikerült írni. Látjátok, ezért nem érdemes egymás műveltésgét forszírozni, mert még egy bölcsész sem tud mindig helyesen írni:)Bár inkább csak a magam nevében beszélek:)

Cirpi 2009.05.26. 15:57:20

Egyáltalán indokol-e egy burkolatcsere 70 cm réteg kiemelést ? Azután azt sem ártana tudni, hogy mitől mérve 70 az a 70.
Valami nem lehet egyértelmű az engedély vagy szakhatósági állásfoglalás körül, ennél sokkal nagyobb szigorral szokott fellépni a hivatal, ha pl. magánszemély építkezéséről van szó. Nem baj az, ha nem bizonyítható a szándékosság, az csak a büntetés mértékén változtathat, de magán a büntetésen nem. Nem így van ?

hadrianus 2009.05.26. 16:09:23

@Mr. Acid:
Kedves Mr. Acid!

Írásodból ítélve jómagad is a régészetben dolgozol, engedd meg, hogy "megpengessem a húrt" irányodba is. Szóval kevéske szabadidőm terhére felajánlom fizikai és detektoros segítségem a múzeum, vagy akár a régészek számára!!
Szeretném, ha eltűnne végre a szakadék régészek és a segíteni akaró "amatőrök" között. Ha leépülne végre a hibás beidegződés, hogy minden detektoros sírrabló, meg tolvaj és hogy lógniuk kéne.
Talán sikerül egyszer.

buvarkund 2009.05.26. 16:11:30

@Cirpi:

Jelen esetben azért nem mindegy, mert a rongálás bűncselekmény csak szándékosan követhető el, a gondatlan rongálás nem bűncselekmény. Azonban ennek megállapítására, hogy a cselekmény szándékos vagy gondatlan, minimum az ügyészség volna joghatályosan jogosult, amennyiben a törvényi tényállás elemei egyébként megvalósultak.

hadrianus 2009.05.26. 16:14:58

@buvarkund:

Félreértett Kedves búvárkund!
Arra a kommentre írtam válaszként, amelyben valaki azt javasolta, hogy ne a régészek tegyenek feljelentést, hanem akár egy civil, ismeretlen tettes ellen..

buvarkund 2009.05.26. 16:23:20

@hadrianus:

Elnézést, ezesetben valóban félreértettem.

Cirpi 2009.05.26. 23:34:25

@buvarkund:

A károkozás azonban mindenképpen fennáll, akár szándékkal, akár nélküle történt. Abban az esetben, ha a vizsgálat vége az, hogy büncselekmény esetleg nem volt, attól a bírság kiszabása, és a kártérítés iránti igénybejelentés simán mehetne, nem ?

C.M. 2009.05.27. 09:59:42

@Admiral William Adama: Ha már így "gondolkodsz": a régészeti ásatás nem ad munkát??? Ha megtartják az emlékeket, a restaurátornak nem ad munkát? A tervezőnek nem ad munkát, hogy új látványtervet, stb... csináljon? És ha úgy újítják fel, hogy ezeket a emlékeket megtartják, akkor ahhoz kevesebb munkaerő kell, vagy mégis mi? Gondolkodj már el ne csak másoktól hallott frázisokat puffogtass. (Mellesleg megjegyzem, hogy egy régészeti ásatás legnagyobb részén _nem_ régészek dolgoznak, hanem pont az a réteg, aki a legnagyobb bajban van a válság idején, egyszerű, gyakran szakközepett sem igazán elvégzett munkások ("kubikusok")).

buvarkund 2009.05.27. 21:30:02

@Cirpi:

Itt kettőféle eljárásnak volna helye: A KÖH saját hatáskörében folytathat vizsgálatot az örökségvédelmi bírság kiszabása vonatkozásában, ennek nem feltétele a szándékosság. Abban a vonatkozásban viszont, hogy a cselekmény szándékos vagy gondatlan, hatáskörében kizárólag a nyomozóhatóság volna jogosult állást foglalni saját észlelése vagy egy feljelentés alapján, akár úgy, hogy a feljelentést elutasítja, akár úgy hogy elrendeli a nyomozást és lefolytatja, ami azzal zárulhat, hogy a szándékos elkövetés megállapítható vagy nem állapítható meg. A közigazgatási bírság kiszabása szempontjából folytatott vizsgálat egyébiránt a nyomozóhatóságot semmire nem kötelezi, legfeljebb annak anyaga bizonyítékként felhasználható.

Azasöndör 2009.06.03. 23:32:20

uh, ez a rajz.... jól sejtem, a háromnyelvű langobard katalógus alkotójától? jajj...
amikor az a könyv a kezemben volt, először azt hittem, valaki csak úgy összefirkálta...

Baross úti polgár 2009.06.07. 12:39:50

Ha elkerülte volna bárki figyelmét, Győrben is akadt egy médium, amely segített ébren tartani az ügyet.
gyoritukor.hu/kozelet/217,repedezik-a-maria-oszlop.html

zeugma 2009.09.29. 22:59:45

A fővárosban lazán lebontották egy várfal darabját. Szombathelyen egy kezdődő építkezésen egyik éjszaka ledózerolták a telek alatti romokat, hogy ne kelljen a régészek "piszmogását" kivárni. A tettes máig is "ismeretlen". Kőszegen sutyiban lebontattak egy védett gyárépületet, hogy az üres telek többet érjen. Az elkövető pár milliót kapott a "munkáért".

A sor még bőven folytatható lenne. Szomorú és felháborító, de csodálkoznunk igazából nem kellene: manapság a haszonszerzés mindent felülír, még az emberéletet, tömegek megélhetését és egészségét is - miért pont a múltunk és a kultúránk értékei lennének védve tőle? :-(

buvarkund 2009.10.01. 16:11:23

@zeugma:

Amit írtál, sajnos pont így van, ezért lenne előnyös egy olyan hangsúlyozottan politikafüggetlen civil örökségvédelmi jogvédő és régészeti lelőhelyvédő szervezet, amely a közérdekű adatok nyilvánossága alapján tájékoztatást kér, mérlegel, és ha kell feljelentést tesz, illetve figyelemmel kíséri az "engedélyek terjedelmének megfelelő jogszerű megvalósítást"

Ennek talán még a hivatásos örökségvédők is örülhetnének, mert esetleg elvonható lenne fejük fölül a tűz, ha szakmai meggyőződésük valamely rájuk erőltetett olyan "lobbiérdeknek" menne szemben, aminek ki nem szolgálása esetleg állásuk megtartására hathat vissza. (feltételes módot azért használtam mert tisztán általam kreált képzeletbeli fikció, hogy ilyen a gyakorlatban előfordulhat:) )

Etzilbvrg 2009.10.05. 15:53:20

@zeugma:
A kőszegi posztógyár kapcsán felrémlett bennem egy kérdés: mi értelme az ideiglenes védettségnek?

Én azt gondolnám, többek között az elegendő idő biztosítása arra, hogy kellő szakmai megalapozottsággal dőljön el egy épület, építmény sorsa, de a töprengés ideje alatt ne kerülhessen az megsemmisítésre.
süti beállítások módosítása